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OPINION NO. 85-033 

Syllabus: 

In apportioning the appropriation for a general health district 
pursuant to R.C. 3709.28, the county auditor should exclude from the 
taxable valuations of a township which is part of the general health 
district those taxable valuations situated within a city which is 
located within the township and which has its own health department. 

To: Stanley E. Flegm, Crawford County Prosecuting Attorney, Bucyrus, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, June 28, 1985 

You have requested an opinion concerning the apportionment of the 
appropriation of a general health district, pursuant to R.C. 3709.28, among the 
various bodies which compose the health district. Your particular concern involves 
a city which is situated within a township and remains part of the township. The 
city has its own health department, and residents of the city rely on that 
department. The township is included within the general health district of the 
county. There has been no union of, or contract between, the city health district 
and the general health district. Your question is whether, when the county auditor 
apportions the appropriation of the ge11eral health district among the various bodies 
which compose the general health district, he should include the taxable valuations 
situated within the city as part of the taxable valuations on which the 
apportionment for the township is based. It is my understanding that, in the case of 
the township in question, the apportionment for general health district purposes 
comes from the general levy for current expenses, within the ten-mill limitation, 
which is levied throughout the township. ~ R.C. 5705.02; R.C. 5705.05; R.C. 
5705.28. See generally R.C. 3709.29; 1969 Op. ~tt'y Gen. No. 69-055; 1933 Op. 
Att'y Gen. No. 1545, vol. II, p. 1389. · 

Your particular question concerns the following language of R.C. 3709.28: 

The afoegate appr;rrriation [for a general health district] , as 
fixed by the county budget commission, less the amounts available 
to the general health district from the several sources of revenue, 
including the estimated balance from the previous appropriation, shall 
be apportioned, by the auditor amo the townshi and municr­
corporations composing the health district on the basis o taxable 
valuations in such townships and municipal co;[lrations. The auditor, 
when making his semiannual apportionment o funds, shall retain at 
each semiannual apportionment one half of the amount apportioned to 
each township and municipal corporation. Such moneys and all other 
sources of revenue shall be pi.aced in a separate fund, to be known as 
the "district health fund." (Emphasis added.) 

This provision speaks of the taxable valuations in the townships composing the 
general health district and might, if read alone, appear to include all taxable 
valuations in any township which is included in a general health district, including 
valuations of property in a city which is part of the township, even if that city has 
its own health department. It is, however, my judgment that, when viewed in light 
of the general scheme of law governing health districts, this provision should, 
instead, be read as applying to the taxable valuations of such portions of a township 
as constitute a part of the general health district and, thus, that taxable valuations 
within a city which has its own health department are not to be included in the 
valuations used for apportioning the appropriation of the general health district. 
See generally State ex rel. Pratt v. Weygandt, 164 Ohio St. 463, 132 N.E.2d 191 (1956) 
'Gyiiabus, paragraph 2) C"ts] tatutes relating to the same matter or subject, •.are in 
pari materia and should be read together to ascertain and effectuate if possible the 
legislative intent"). 

The general statutory scheme governing health districts is set forth 
primarily in R.C. Chapter 3709. R.C. 3709.01 states: 
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The state shall be divided into health districts. Each city 
constitutes a health district and shall be known as d "city health 
district." 

The townships and villages in each county shall be combined 
into a health district and shall be known as a "general health district." 

As provided for in sections 3709.07, 3709.071, and 3709.IO of 
the Revised Code, there may be a union of two or more contiguous 
general health districts, not to exceed five, a union of two or more 
contiguous city health districts to form a city health district, or a 
union of a general health district and one or more city health districts 
located with [sic] or partially within such general health district. 

In order to understand this provision, it is helpful to examine certain general 
principles concerning townships. Under Ohio law, the state is divided into units of 
local government known as townships. See R.C. Chapter 503; 1959 Op. Att'y Gen. 
No•.888, p. 584. When a city or village incorporates or annexes territory,~ Ohio 
Const. art. xvm, §Sl, 2; R.C. 703.0I; R.C. Chapters 707, 709, the territory remains 
part of the township or townships in which it is located, unless steps are taken to 
alter the township boundaries. See, ~· State ex rel, Halsey v. Ward, 17 Ohio St. 
543 (1867); 1984 Op. Att•y Gen. No, 84-051; 1977 Op. Att'y Gen. No. 77-031. There 
are two methods specifically designed for the alteration of township boundaries to 
conform to municipal boundaries. R.C. 503.07 permits the legislative authority of 
a municipal corporation to petition the board of county commissioners for a change 
of township lines, and R.C. 503.09 permits the electors who own land in the portion 
of a township outside of a municipal corporation to have such territory erected into 
a new township, excluding the territory within the municipal corporation. See also 
R.C. 503.02, 503.08, 503,14, 503.15, R.C. 503.09 states that, "[u] pon the erection of 
such new township, the territory lying within the limits of the municipal 
corporation in the original township shall be considered as not being located in any 
township." Under R.C. 703.22, "[w] hen the limits of a municipal corporation 
become identical with those of a township, all township offices shall be abolished," 
and the duties shall be performed by municipal officers) •.~ee generally Op. No. 84­
051; 1954 Op. Att'y Gen. No. 4642, p. 648 at 652 (approved and followed, in part, in 
1967 Op. Att•y Gen. No. 67-013; overruled, in part, on other grounds in 1959 Op. 
Att•y Gen. No, 91, p. 42) (R.C, 703.22 "does not purport to abolish the township, but 
merely the offices thereof"); 1944 Op. Att•y Gen. No. 7038, p. 406; 1944 Op. Att'y 
Gen. No. 6848, p. 227. Unless steps are taken to conform township boundaries to 
those of a municipal corporation, the township continues to function, and the 
residents of the municipal corporation have obligations both to that corporation and 
to the township in which they reside. See, ~· State ex rel, Halsey v. Ward; Op. 
No, 84-051; 1977 Op. Att'y Gen, No, 77-097; Op. No. 77-031. 

R.C. 3709.01 does not expressly recognize the fact that territory which 
constitutes a municipal corporation may also constitute a part of one or more 
townships. Instead, it speaks of "divid[ing]" the state into health districts, so that 
each city constitutes a city health district and "townships and villages" in each 
county constitute a general health district. This language has long been recognized 
as contemplating that the territory constituting city health districts is to be 
excluded from the territory of townships and villages which is designated as a 
general health district, whether or not a particular city remains part of one or 
more townships whose boundaries are not identical to those of the city. See,~· 
State ex rel. Village of Cuyahoga Heights v. Zangerle, 103 Ohio St. 566, 134 N.E. 
686 (1921}; 1983 Op, Att'y Gen. No, 83-067; 1961 Op. Att'y Gen. No, 2144, p. 195; 1956 
Op. Att'y Gen. No, 7436, p. 819; 1941 Op. Att'y Gen. No. 3354, p. 9 (approved and 
followed in 1961 Op, Att'y Gen. No. 2540, p. 598). See also R.C. 3709.06. It is 
implicit throughout the statutory scheme governing healthdistricts that a general 
health district does not include territory within a city unless a special arrangement 
is made to bring that territory into the district. See,~· R.C. 3709.01 ("there may 
be•••a union of a general health district and one or more city health districts 
located [within] or partially within such general health district"); R.C. 3709.07; 
R,C, 3709.071; 1958 Op. Att'y Gen. No, 2294, p. 397. See generally R.C. 3709.081 
(providing for contracts between general health districts and city health districts); 
Op, No. 83-067. Thus, for purposes of R.C. Chapter 3709, the term "township" may 
generally be considered to mean that _portion of a township which is exclusive of 
cities. This reading of the statute is consistent with an earlier version, appearing 
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at G.C. 1261-16, see 1919 Ohio Laws, Pt, 1, 236 (H.B. 2ll), which excluded from 
general health districts only cities which had a population of twenty-five thousand 
or more, as follows: "The townships and municipalities in each county, exclusive of 
any city having twenty-five thousand population or more at the last preceding 
federal census, shall constitute a health district and •• ,shall be known as, • ,a 
general health district," See generally State ex rel, Village of Cuyahoga Heights v. 
Zangerle, 

On the basis of the general statutory scheme governing health districts and 
the meaning of the word "township" as used throughout R,C, Chapter 3709, I 
conclude that the county auditor, in apportioning the appropriation for a general 
health district l?ursuant to R,C, 3709.28, should exclude from the taxable valuations 
of a township which is part of the general health district the taxable valuatio?, of a 
city which is within that townshil? and which has its own health department. See 
generally R.C. 5705.49; 1968 Op, Att'y Gen. No, 68-063. ­

I am aware of the general rule that, when a statute authorizes the levy of a 
tax on all the taxable property of a township, the property of a municipal 
corporation within the township is included, unless that property is expressly 
excepted by statute from the levy. See, e.g., Op. No. 77-031; Op, No. 69-055; 1939 
Op, Att'y Gen. No, 198, vol, I, 1?· 249; 1924 Op. Att'y Gen. No, 1213, vol, I, p. 82, It 
might be argued from this general rule that, since the township's apportionment for 
general health district purposes comes from the township's general levy for current 
expenses, and since the general levy for current expenses is levied upon all taxable 
property within the township in question, including that of the city with which you 
are concerned, the taxable property of the city should be included as part of the 
taxable valuations in the township for purposes of the apportionment of the 
appropriation for the general health district under R.C. 3709.28. I do not, however, 
believe that this result is appropriate, · 

Taxpayers who reside in both the city and the township face extra tax 
burdens, since they must support the expenses of both the city and the township, 
See,~, Op. No, 84-051; Op, No, 77-097; Op, No, 77-031; 1954 Op, No, 4642. Cf, 
1945 Op, Att'y Gen. No. 354, p. 404. The city health district and the general health 
district are, however, entities separate from the townships and municipal 
corporations whose territory they f!ncompass. See, ~· State ex rel, Mowrer v. 
Underwood, 137 Ohio St. 1, 27 N.E.2d 773 (1940f;T975 Op, Att'y Gen. No, 75-036; 
1972 Op, Att'y Gen, No, 72-088; 1951 Op. Att'y Gen. No. 934, p. 803, It is, 
therefore, reasonable that the duty of a township to support the general health 
district should extend only to the portion of the township which is served by the 
general health district. ~ generally 1956 Op, No, 7436, Any inequities suffered 
by city taxpayers in this situation might be resolved if township boundaries were 
conformed to those of the city pursuant to R.C. 503.07 or R.C. 503.09. They 

R.C. 3709.28 contains the following prov1s1on which governs the 
apportionment of funds when a general health district has been united with 
or has contracted with a city health district located therein: 

When any general health district has been united 
with or has contracted with a city health district 
located therein, the chief executive of the city shall, 
annually, on or before the first day of June, certify to 
the county auditor the total amount due for the ensuing 
fiscal YE!ar from the municipal corporations and 
townships in the district as provided in the contract 
between such city and the district advisory council of 
the original general health district. After approval by 
the county budget commission, the county auditor shall 
thereupon apportion the amount certified to the 
townshipi; and municipal corporations, and shall 
withhold the sums apportioned as provided in this 
section. 
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would not, however, be rectified by attaching a different interpretation to R.C. 
3709.28. So long as the city remains part of the larger township, the city residents 
must pay taxes to support the current expenses of the township. ~ generally 1959 
Op. No, 888. 

It is, therefore, my opinion and you are hereby advised, that, in apportioning 
the appropriation for a general health district pursuant to R.C. 3709.28, the county 
auditor should exclude from the taxable valuations of a township which is part of 
the general health district those taxable valuations situated within a city which is 
located within the township and which has its own health department. 
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