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OPINION NO. 81·047 

Syllabus: 

I. 	 A physician or surgeon licensed under R.C. Chapter 4731 may
employ an optometrist licensed under R.C. Chapter 4725 for the 
purpose of practicing optometry. 

2. 	 Where a physician or surgeon licensed under R.C. Chapter 4731 
has formed a professional association under R.C. Chapter 1785 
for the purpose of practicing optometry, the professional 
association may employ optometrists licensed under R.C. 
Chapter 4725 for the purpose of practicing optometry. 

3. 	 Physicians or surgeons licensed under R.C. Chapter 4731 and 
optometrists licensed under R.C. Chapter 4725 are both legally 
authorized to practice optometry and may jointly form a 
professional association pursuant to R.C. Chapter 1785 for the 
purpose of practicing optometry. 

4. 	 A professional association formed pursuant to R.C. Chapter 1785 
for the practice of optometry may employ optometrists licensed 
under R.C. Chapter 4725 for the purpose of engaging in 
optometry, 

To: David M. Studebaker, 0.0., Prealdent, Ohio Stile Bo1rd of Optometry, Columbua, 
Ohio 

By: Wllll1m J. Brown, Attorney Gener1I, Auguat 31, 1981 
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I have before me your letter in which you request my opinion on the following 
questions: 

1. 	 Can a physician or surgeon licensed under Chapter 4731, Ohio 
Revised Code, hire or employ an optometr·ist licensed under 
Chapter 4725, Ohio Revised Code, for the purposes of practicing 
optometry? 

2. 	 Can a physician or surgeon licensed under Chapter 4731, Ohio 
Revised Code, who has incorporated himself under Chapter 1785, 
Ohio Revised Code, hire or employ an optometrist licensed under 
Chapter 4725, Ohio Revised Code, for the purposes of practicing 
optometry? 

3. 	 Can a physician or surgeon licensed under Chapter 4731, Ohio 
Revised Code, and an optometrist licensed under Chapter 4725, 
Ohio Revised Code, incorporate together under Chapter 1785, 
Ohio Revised Code, for the purposes of engaging in the practice 
of optometry? 

4. 	 If the answer to the third question above is in the affirmative, 
then may such a corporation hire additional optometrists licensed 
under Chapter 4725, Ohio Revised Code, for the purpose of 
engaging in optometry? 

In answering your questions, it is first necessary to ascertain whether it is 
permissibl<:! for a physician or surgeon licensed pursuant to R.C. Chapter 4731 to 
employ an optometrist licensed pursuant to R.C. Chapter 4725 to practice 
optometry. 

Pursuant to R.C. 4725.02, no unlicensed person may engage in the practice of 
optometry. Courts have interpreted this section to prohibit a person not licensed 
to practice optometry from hiring licensed optometrists in order to use their 
professional services. Rowe v. The Standard Drug Co., 132 Ohio St. 629, 9 N.E,2d 
609 (1937); State ex rel. Bricker v. Buhl, 131 Ohio St. 217, 2 N.E.2d 601 (1936). Thus, 
the general rule is that a person not licensed to practice optometry may not do so 
indirectly by employing a licensed optometrist to do so. However, R.C. 4725.02 has 
within it an exception to the general prohibition: 

No person shall engage in the practice of optometry or hold 
himself out as &. practitioner of optometry, or attempt to determine 
the kind of glasses needed by any person, or hold himself out as a 
licensed optometrist when not so licensed, or hold himself out as able 
to examine the eyes of any person for the purpose of fitting the same 
with glasses, excepting those exempt under Section 4725.14 of the 
Revised Code unless he has first fulfilled the requirements of 
Sections 4725.01 to 4725.14, inclusive, of the Revised Code, and has 
received a certificate of licensure from the state board of optometry, 
nor shall any person represent that he is the lawful holder of a 
certificate of licensure such as is provided for in such sections, when 
in fact he is not such lawful holder, or impersonate any licensed 
practitioner of optometry. (Emphasis added.) 

And R,C, 4725.14 states in perenent part: 

This chapter does not apply: 
(A) To physicians or surgeons practicing under authority of 

licenses issued under the laws of this state for the practice of 
medicine or surgery; 

Therefore, physicians or surgeons licensed pursuant to R.C. Chapter 4731 are 
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exempt from the prohibitions against the unlicensed practice of optometry. These 
exemption provisions appear to mean that the prohibition imposed against the 
employment of optometrists does not apply to physicians or surgeons. State v. 
DeMido, 37 Ohio St. 2d 125, 308 N.E.2d 749 (1974), held that the exemption from the 
optometry licensing provisions of R.C. Chapter 4725 set forth in R.C. 4725.14 
applies to those persons with the degree of doctor of medicine or doctor of 
osteopathy, but not to those persons licensed to practice a limited branch of 
medicine. This case concerned the actual examination of the eyes by a physician, 
but it may be inferred that employment of optometrists would also be within the 
exemption, since such employment has also been held to constitute the practice of 
optometry. 6 Ohio Admin. Code 4725-5-10 does provide that the performance of 
optometric services by an optometrist "while in the employ of or under the direct 
or indirect control of any person or entity of any kind other than a holder of a 
certificate of licensure, an association of holders of certificates of licensure, or a 
professional association as defined in Chapter 1785, Revised Code, of holders of 
certificates of licensure constitutes 'grossly improfessional or dishonest conduct' as 
that phrase is used in section 4725.ll, Revised Code." This rule was obviously 
promulgated pursuant to R.C. 4725.02's prohibition against the unlicensed practice 
of optometry. However, this administrative rule must be read together with R.C. 
4725.02 and R.C. 4725.14, which exclude physicians and surgeons from R.C. 
4725.02's prohibition. Because a statutory provision prevails over a conflicting 
administrative rule, see Kroger Grocery and Baking Co. v. Glander, 149 Ohio St. 
120, 77 N.E.2d 921 (1948), 6 Ohio Admin. Code 4725-5-10 must be interpreted as 
applying to performance of optometric services by an optometrist while in the 
employ of a person other than a licensed optometrist or a person otherwise 
authorized to practice optometry. Accordingly, in answer to the first question, a 
physician Of' surgeon may hire a licensed optometrist for the purpose of practicing 
optometry. 

With respect to the second question, it is an established principle of both 
statutory and common law of Ohio that the practice of a profession involves a 
personal relationship between the professional and the client which cannot be 
effectuated by a corporation. See Land Title Abstract and Trust Co, v. Dworken, 
129 Ohio St. 23, 193 N.E. 650 (1934); 1977 Op. Att'y Gen. No. 77-018. See also State 
ex rel; Green v. Brown, 173 Ohio St. 114, 180 N,E,2d 157 (1962). InsfateexreC 
Harris v. Myers, 128 Ohio St. 366, 191 N.E. 99 (1934), and State ex rel. Bricker v. 
Buhl, supra, the court held that the profession of optometry may not be practiced 
by a corporation. See R.C. 1701.03. However, R.C. Chapter 1785 now provides 
certain exceptions to the prohibition against the corporate practice of a profession. 
See O'Neill v. United States, 410 F.2d 888 (6th Cir. 1969); Lenhart v. Toledo Urol 
Associates Inc., 48 Ohio App. 2d 249, 356 N.E.2d 749 (Lucas County 1975, Certain 
professionals who may not incorporate under General Ohio Corporation Law, R.C. 
Chapter 1701, are allowed to incorporate pursuant to R.C. Chapter 1785. 

R.C. 1785.01 provides in pertinent part: 

(B) "Professional association" means an association organized 
under sections 1785.01 to 1785.08 of the Revised Code, for the sole 
purpose of rendering one of the professional services authorized under 
Chapter 4701., 4703., 4705., 4715., 4725., 4729., 4731., 4732., 4733., or 
4741. of the Revised Code, or a combination of the professional 
services authorized under Chapters 4703. and 4733. of the Revised 
Code. 

1Although I have concluded that a physician may hire an optometrist to 
practice optometry, I must note that both physicians and optometrists are 
subject to disciplinary proceedings for dividing or splitting fees. R.C. 
4731.22(8)(14); 6 Ohio Admin. Code 4725-5-06. Thus, any employment 
arrangement between a physician ond optometrist must be so designed as to 
avoid fee splitting. 

September 1981 
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R,C, 1785.0l(B) states that the sole purpose of the professional association must be 
the rendering of ~ of the professional services authorized under certain sections 
of the code enumerated above. Therefore, a professional association organized 
pursuant to R.C. 1785.01 may practice only medicine or optometry, not both 
medicine and optometry. If a physician or surgeon licensed under R.C. Chapter 
4731 has incorporated a professional association under R.C. Chapter 1785 for the 
purpose of practicing medicine under R.C. Chapter 4731, then the professional 
association may not employ a licensed optometrist for the practice of optometry as 
the association may render only one professional service, viz, medicine. However, 
a physician or surgeon may, by virtue of the exemption provided in R.C. 4725.14 and 
the authorization provided in R.C. 1785.02, incorporate a professional association 
under R,C. Chapter 1785 for the purpose of practicing optometry under R.C. 
Chapter 4725. ·· 

R.C. 1785.02 states: 

An individual or group of individuals each of whom is licensed or 
otherwise legally authorized to render the same kind of professional 
service within this state, or a group of individuals each of whom is 
licensed or otherwise authorized to render the professional service 
within this state authorized under either Chapter 4703. or 4733. of 
the Revised Code, may organize and become a shareholder, or 
shareholders, of a professional association. Any such group of 
individuals who may be rendering one of the professional services as 
an organization created otherwise than pursuant to sections 1785.01 to 
1785,08, inclusive, of the Revised Code, may incorporate under and 
pursuant to such sections by amending the agreement establishing the 
O!'ganization in such a manner that such agreement as amended 
constitutes articles of incorporation prepared and filed in the manner 
prescribed in section 1785.08 of the Revised Code and by otherwise 
complying with the applicable requirements of sections 1785.01 to 
1785.08, inclusive, of the Revised Code. (Emphasis added.) 

The language of R.C. 1785.02 which permits an individual who is legally authorized 
to render professional service to organize a professional association would apply to 
physicians and surgeons since they are authorized by R.C. 4725.02 and R.C. 4725.14 
to engage in the practice of optometry. Thus, a physician or surgeon may 
incorporate a professional association under R.C. Chapter 1785 for the purpose of 
practicing optometry. A professional association organized by a physician or 
surgeon to practice optometry may then employ a licensed optometrist for the 
practice of optometry. The association would be rendering one professional 
service-optometry-in accordance with R.C. 1785.0l(B). Indeed, a professional 
association may render professional services only through its officers, employees, 
and agents who are themselves properly licensed or legally authorized to render 
such service. R.C. 1785.03; ~ 1963 Op. Att'y Gen. No. 82, p. 145, 

I note, again, that 6 Ohio Admin. Code 4725-5-10 provides that a licensed 
optometrist who is employed by any person or entity other than a licensed 
optometrist, an association of licensed optometrists, or a professional association 
of licensed optometrists, formed pursuant to R.C. Chapter 1785, is engaged in 
"grossly unprofessional or dishonest conduct" under R.C. 4725.ll. In accordance 
with R.C. 4725.02 and R.C. 4725.14, rule 4725-5-10 must be interpreted to permit 
the employment of optometrists by a professional association incorporated by a 
physician or surgeon to practice optometry, as well as by an individual physician or 
surgeon. Accordingly, In answer to the second question, where a physician or 
surgeon has formed a professional association under R.C. Chapter 1785 for the 
purpose of practicing optometry, the professional association may employ 
optometrists in order to practice optometry. · 

With regard to the third question you have asked, it is again necessary to look 
at R,C. 1785.02 which permits a "group of individuals each of whom is licensed or 
otherwise legally authorized to render the same kind of professional service" to 
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organize a professional association. Physicians and surgeons are legally authorized 
by R.C. 4725.02 and R.C. 4725.14 to engage in the practice of optometry. Thus, a 
physician or surgeon, licensed under R.C. Chapter 4731 and authorized by R.C. 
4725.02 and R.C. 4725.14 to engage in the practice of optometry, and an 
optometrist, licensed under R.C. Chapter 4725, may jointly form a professional 
association under R.C. Chapter 1785 for the purpose of practicing optometry. 

With respect to the fourth question, from the foregoing analysis it can be 
~oncluded that a professional association organized by a physician and optometrist 
to practice optometry may hire additional optometrists as employees. As discussed 
above, it is permissible for a physician and optometrist to form a professional 
organization to practice optometr·1, and an association formed to practice 
optomet.ry may hire optometrists as E,mployees to render professional services. See 
R.C. 1'185.03. 	 ­

Therefore, it is my opinion, and you are advised, that: 

I. 	 A physician or surgeon licensed under R.C. Chapter 4731 may 
employ an optometrist licensed underR.C. Chapter 4725 for the 
pur[)')Se of practicing optometry. 

2. 	 Where a physician or surgeon licensed under R.C. Chapter 4731 
has formed a professional association under R.C. Chapter 178S 
for the purpose of practicing optometry, the professional 
association may employ an optometrist licensed under R.C. 
Chapter 4725 for the purpose of practicing optometry. 

3. 	 Physicians or surgeons licensed under R.C. Chapter 4731 and 
optometrists licensed under R.C. Chapter 4725 are both legally 
authorized to practice optometry and may jointly form a 
professional association pursuant to R.C. Chapter 1785 for the 
purpose of practicing optometry. 

4. 	 A professional association formed pursuant to R.C. Chapter 1785 
for the practice of optometry may employ optometrists licensed 
under R.C. Chapter 4725 for the purpose of engaging in 
optometry. 
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