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OPINION NO. 86-101 

Syllabus: 

l. 	 A ainor who. at a theme park. becoaes separated 
froa his parents or other person havin9 
responsibility for the ainor. such that the minor 
ia aiaain9 from the care. custody. or control of 
thA pArent or other person. ia a •aissin9 child.• 
a8 defined in R.C. 290l.30(A)(3). A ainor aay be 
considered a •aissin9 child• under R.C. 
2901,lO(A)(l.). re9ardle11 of the len1tb of time 
be baa been separated froa his parents or other 
responsible person. 

2. 	 The requireaents iapoaed upon a law enforceaent 
a9ency by a.c. 2901,30 with re9ard to ai11in9 
children are not applicable to those situations 
where a ai11in9 child report ia not filed with a 
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law enforcement aqency, even where a law 
enforceaent officer who is on duty with a private
eaployer is contacted to assist in locatinq the 
cbild. 

3. 	 A person wbo hH becoae separated f1:oa his child 
at a th••• park auat contact the appropriate law 
enforceaent aqency in order to file a aissinq
child report, reqardleaa of whether the theae 
park eaploya persons who are als,J law enforceaent 
officers. Upon the filinq of a aisainq child 
report, a law enforcement aqency aust fulfill the 
requirements iaposed by R.C. 2901.30. 

To: James L. Flannery, Warren County Prosecuting Attorney, Lebanon, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, December 19, 1986 

I have before ae your request foray opinion concerninq the 
r.eportinq of aissinq children. As indicated in your letter and 
in subsequent conversations with. aeabera of your staff, the 
facts givinq rise to your questions are as follows. A theae 
park eaploys .various individuals. to serve as seruri ty personnel
within the park. Some of these employees are also em~loyed by
various public agencies as law enforcement officers, as defined 
in R.C. 2901.0l(JC) .1 You indicate that, N[d)urinq the course 
of a normal operational day ai. the park, aa many as 30,000 
individuals attend and numerous children are reported as beinCJ 
separated from the person who has control of the child at the 
park (typically a parent or CJUardian). The reports are 
qenerally of the •request for assistance in locatinCJ' 
nature .... " Your questions in connection with this situation 

R.c. 2901,30 defines Naissing children" "missing child" for 

are: 

l. Is such a child 
defined in O.R.C. 

considered a Naissinq
Sec. 2901.30? 

child" as 

2. Are law enforceaent officers employed by the 
theae p~rk required to notify other law 
enforcement aCJencies within the county and all 
counties that border the township within which 
the theae park lies, each tiae a child is 
reported as beinq separated froa the person who 
baa control of the child at tbe park? 

R.C. 2901.30 deals with the reportinCJ and collection 
inforaation concerninCJ missioq childr~n. Subdivision (A)(3) 

of 
of 

or 
purposes of that section as either of the followinq: 

(a) A alnor who has run away fro• or who. is 
otherwise aissing fro• the home of, or the care, 
custody, and control of. his parents. custodial 
parent, guardian. leqal custodian, or other person
havinq responsibility for the ainor: 

l a.c. 2901.0l(IC) enuaeratea various persons wbo are 
considered "law enforceaent officers,• as that tera is used 
in the Revised Code. For exaaple, subdivision (JC)(l) 
states that •law enforceaent officer• includes a sheriff, 
deputy sheriff, constable, aarshal, deputy aarabal, 
aunicipal police officer, and state hiqhway patrolaan. 
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(b) A ainor who is aiasing and about whoa there 
is uasO"n to believe he could be the victia of a 
violation of · section 2905.01, 2905.02, 2905.03, 
2905.04, or 2919.23 of the Revised Code.2 (Footnote 
added.} 

See R.C. 2901.30(A} (2) (defining "minor" as "a person· under 
eighteen years of age"). 

Considering the provisions of R.C. 2901.30(A}(3), I believe 
that a ainor who becomes separated from his parents, guardian, 
or other. perRon having responsibility for the child at a theme 
par.k may be conflidered a "aisaing child" for purposes of R.C. 
290t. 30. A child who ii not with his parents at a theae park
is not necessarily a "aissing ,hild." He may, for example, be 
exploring, with bis parents' consent, another area of the 
park. If, however, a child la aissing froa the care, custody, 
or control of his parents, guardian, custodian, or other person 
having respon1ibility for hia, be is clearly a "•issing
child.• P'urtber, if there is, under tbe appropriate factual 
1ituation, rea1on to believe that a child wbo is aissing could 
have been the victia of one of tbe offenses specified in R.C. 
2901.30(A}(3)(b), be h a "aiHin9 child.• A aeaber of your
1taff inquired as to the point in tiae at which a child may be 
considttred to be a •ailsinCJ child.• I note tbat R.C. 2901. 30 
does not require that a child be separated froa bis parents or 
other responsible person for a particul4r length of tiae before 
he will be considered to be a •aissing child.• No ti•• eleaent 
ls specified in R.C. 290l.30(A)(3), and further, a.c. 
2901.30(8), which requires law enforceaent agencies to take 
aissing child reports and take proapt action thereon, states 
that: •No law enforceaent aqency in this state shall have a 
rule or policy that prohibits or discourages the filing of or 
tbe taking of action upon a aisling child report, within a 
specified period following the discovery or formulation of a 
belief that a minor is or could be a missing child. 11 Thus, a 
child who is missing froa the care, custody, or control of his 
parents or other responsible person at a theme park is a 
"•lasing child" for purposes of R.C. 2901.30, regardless of the 
length ot tiae he has been separated from his parents or other 
person. 

Your second question is whether law enforcement officers 
who are eaployed by the theme park as security personnel are 
required to notify law enforcement aqencies within the county
and all counties that border the township within which the park
lies eacb tiae a child is reported a, being separated froa the 
person who bas cobtrol of the child. 

Your question arises as a re1ult of tbe requireaents 
iaposed upon law enforceaent agencies by R. c. 2901. 30. As 
noted above, division (B) of R.C. 2901.30 requires that when a 
law enforceaent agency that bas proper jurisdiction •is 
inforaed that a ainor 11 or aay be a ai1sing child and that the 
person providinq the inforaation wishes to file a ais1ing child 
report, tbe law enforceaent aqency shall take that report,• and 
then take proapt action upon it. Division (C) requires that if 

2 a.c. 2,os.01 definH the criae of k!.dnapping: a.c. 
1905.02 set• forth the eleaent1 of abduction: a.c. 2905.03 
prohibits unlawful restraint: R.C. 2905,04 prohibits child 
stealing: and a.c. 2919,23 prohibits interference vitb 
custody. 
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a aissing child report is aade to a law enforcement agency with 
proper jurisdiction, tbe agency must acquire and gather 
information about tbe child and integrate it into tbe national 
criae information center coaputer. Readily available 
inforaation must be integrated into such system within twelve 
hours following the making of the report. 

Your question relates directly to the requirements of 
division CD) of R.C. 2901.30, which provides in part as follows: 

Upon the filing of a missing child repo1·t, the 
law enforcement agency involved promptly shall make a 
reasonable attempt to notify other law enforceaent 
agencies wlthin its county and, if the agency has 
jurisdiction in a municipal corporation or township
that borders another countf, to GiJtify the law 
enforcement agency for the municipal corporation or 
township in the other. county with which it sha~es the 
border, that it baa taken a missing child report and 
aay be requestinq assistance or cooperation in the 
case, and provide relevant information to the other 
law enforcement agencies. The ager•.::y may notify 
additional law enforcement. agencies, appropriate 
county children services boards, and appropriate 
county departments of human services exercising
children services functions, about the case, request 
their assistance or cooperation in the case, and 
provide them with relevant information. 

R.C. 290l.30(D) thus requires a law enforcement agency which 
has taken a miscing child report to notify other, specified law 
enforcement agencies. 

R.C. 2901.30 p'!..:ces the various responsibilities contained 
therein, such as the notification requirements of division (D). 
upon law enforcement agencies in the state. Further, such 
responsibilities are imposed only after a law enforcement 
agency is informed that a minor is or may be a missing child 
and that a person wishes to file a missing child report,
whereupon the agency must take the report. 

As you state in your letter, the theme park employs
sP.curity personnel, some of whom also serve as law enforcement 
officers with public agencies. tn applying R.C. 2901.30 to the 
situation you present, I note that a person who has become 
aeparated from his child at. a theme park may contact a security 
officer and request bis assistance in locating the child, 
without wishing to file a missing child report. In such a 
situation, where no report is filed, the requireaents imposed 
upon law enforcement agencies by R.C. 2901.30 are clearly 
inapplicable, even where the security officer contacted is also 
a law enforcement officer. A person who bas become separated 
fro• his chi.LJ may, however, wish to file a aissing child 
report. In sucb an instan~e. I believe that the requirements 
of R.C. i90l. 30 are best served if the person contacts the 
proper law enforcement agency in order to file the report.
There are instances, depending upon the particular facts, where 
a law enforcement officer who is also privately eaployed aay be 
considered to be acting in bis official capacity as a law 
enforcement officer, even though he is on duty with, and being 
compensated by, his private employer. see, L..i.:,., Darden v. 
Louisville & Nubville a. R. Co., 171 Ohio St. 63, 167 N.E.2d 
765 (1960) (p~lice officer who, while privately eaploy•d, 
arrested a misdemeanant without a warrant was actiu9 in his 
official capacity, regardless of the fact that be was actinq in 
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the interest of his privatu employer): New York. Chicago & St. 
Louis R. R. Co. v. P'ieback, 8'7 Ohio St. 254, 100 N.E. 889 
(1912): Republic Steel corp. v. Sontag, 21 Ohio L. Abs. 358 
(App. Mahoning county 1935). !!.! generally 1985 Op. Att•y Gen. 
No. 85-056. In the instant situation, however. a law 
P.nforcement officer who is on duty with a theme park is 
expected to direct his attention to fulfilling his employment 
responsibilities with the park. rather than to carry out 
duties he might be expected to perform if he were on duty as a 
law enforcement officer. Since R.C. 2901.30 requires that a 
miasing child report be filed with a law enforcement agency,
and because of the vaz:i.ous responsibilities imposed upon an 
agency once a report is filed, some of which must be 
accomplished within a particular time frame, I believe that, 
regardless of whether a theme park employs persons who are also 
law enforcement officers, a person must, in order to file a 
missing child report, contact the proper law enforcement 
agency, where the appropriate facilities and personnel may be 
aade available to deal moat efficiently with the matter. such 
a procedure better ensures that the requirements of R.C. 
2901.30, such as the notification of other law enforcement 

_agencies, will be promptly and properly carried out.3 

In conclusi~n. it is ay opiniou, and you are so advised, 
that: 

1. A ainor who, at a theme park, becomes separated 
froa his parents or other person having
responsibility for the minor, such that the minor 
is aissing from the care, custody, or control of 
the parent or other person, is a "missing child," 

3 I note that a meaber of your staff has indicated that 
in soae instances, a parent who has reported a child 
aisling will not infora park or law enforcement personnel 
when the child is found. If a parent has filed a missing
child report under R.C. 2901.30(B), and the child is 
subsequently located, the parent has an affirmative duty to 
notify the law enforceaent agency with which he has filed 
the report. Division (G) of R.c. 2901.30 reads: 

A aissing child's parents, custodial parent, 
guardian, or legal custodian, or any other 
peraons responsible for a aiHing child, shall 
iaaediately notify the law enforceaent agency 
with which they filed the aisoi.ng child report
whenever the child has returned to their home or 
to their care, custody, and control, has been 
released if he was the victim of an offense 
listed i.n division (A) (3) (b) of this section, or 
has otherwise been located. Upon such 
notification or upon otherwise learning that a 
aiasing child has returned to the hoae of, or to 
the care, custody, and control of his parents,
custodial parent, guardian, legal custodian, or 
other peraon reaponsible for hia, baa been 
releaaed if be was the victia of an offense 
Uated in division (A) (3) (b) of this aection, or 
otberwiae baa been located, the law enforceaent 
agency involved shall proaptly integrate the fact 
that the alnor is no longer a ais•ing child into 
the national criae inforaation center coaputer. 
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as defined in R.C. 2901.30(A)(l). A minor may be 
considered a "missing child" under R.C. 
2901.30(A)(3), regardless of the length of time 
he has been aeparatAd from his parents or other 
r.Asponsible person. 

?. • 	 ThA r.equiremetitR imposed upon a law enforcement 
agency by R. c. 290t. 30 with regard to missing 
children are not applicable to those situations 
wher.e a missing child report is not filed with a 
law enforcement agency, even where a law 
enforcement officer who is on duty with a private
employer is contacted to assist in locating the 
child. 

3. 	 A person who bas become separated from bis child 
at a theme park must contact the appropriate law 
enforcement agency in order to file a missing
child report, regardless of whether the theae 
park eaploya persona who are also law enforcement 
officers. Upon the filing of a aiaaing child 
report, a law enforceaent agency must fulfill the 
requireaents imposed by B.C. 2901.30. 
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