
       

 

 

 

 

   

 
 
 
 
 
 

Note from the Attorney General’s Office: 

1966 Op. Att’y Gen. No. 66-136 was overruled by 
2004 Op. Att’y Gen. No. 2004-008. 
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OPINION NO. 66- 136 

Syllabus: 

1. A university branch district, created pursuant to 
Chapter 3355, Revised Code, is not required by law to share 
the cost, as determined by Section 3501.17, Revised Code, of 
an election for a levy for said district, held pursuant to 
Section ;355.09, Revised Code. Such district is not a "sub­
division' as the term is used in Section 3501.0l, Revised 
Code. Since the costs of such an election, related to the 
university branch district, m~y not be apportioned to said 
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district, such coats must be "paid in the same manner as 
other county expenses are paid," according to Section 3501.17, 
~, and must be borne by the county rather than by any of 
fliesubdivisions thereof. 

2. A university branch district created pursuant to 
Chapter 3355, Revised Code, has no statutory authority to 
anticipate the proceeds of a levy approved in accordance 
with Section 3355.09, Revised Code, and therefore may not 
issue notes in anticipation of such proceeds. The district 
may not use the proceeds from such levy to repay loans 
either upon notes or notes and mortgages on district property
since such use of these proceeds is not one of the purposes
for such levy as specified in Section 3355.09, supra. 

To: Harlan R. Spies, Tuscarawas County Pros. Atty., New Philadelphia, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, August 15, 1966 

Your recent letter requesting my opinion contains two 
main questions related to the Tuscarawas County University
Branch District, created by the board of county commissioners 
pursuant to Chapter 3355, Revised Code. Both questions con­
cern a five-year one-half mill levy, approved by the voters 
of the District (the entire county in November, 1965, to pro­
vide funds for the specific purpose "of purchasing a site 
or enlargement thereof, and for the erection and equipment
of buildings, or for the purpose of enlarging, improving, or 
rebuilding thereof," pursuant to Section 3355.09, Revised 
Code. 

Your first question states in part: 

"* * * * * * * * * 
"Under the provisions of 3501. 17, certain 

election expenses are apportioned among the 
subdivisions, but the District is not included 
within the definition of subdivision either in 
Chapter 3501 of the Ohio Revised Code relating 
to elections, nor in Chapter 5705 of the Ohio 
Revised Code, being the Uniform Tax Levy Law. 
In the light of the*** facts that the 
District does not have operating funds nor can 
it levy for this purpose or for current 
expertses; that the levy under 3355.09 is a 
special levy for a particular purpose; and that 
the District does not establish an annual bud­
get as provided under the Uniform Budgetary
Law, I respectfully request your opinion on 
the following: 

"(1) Whether or not the University
Branch District, created under Chapter
3355 of the Ohio Revised Code is required 
to share in the cost of an election for 
a levy presented to the voters under 
favor of Ohio Revised Code 3355.09--such 
cost as determined in Section 3501.17 of 
the Ohio Revised Code? 
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11 (2) If your answer to (1) 1s yes, 
can this expense as determined be paid or 
withheld by the County Auditor from the 
proceeds of the levy passed for a specific 
purpose pursuant to Ohio Revised Code 
Section 3355.09? 

"(3) If the University Branch District 
is not obligated to pay for the expenses of 
such an election under the present law, how 
shall the Board of Elections apportion the 
expenses of such an election among the sub­
divisions of the County constituting the 
District?" 

Section 3501.17, Revised Code, provides 1n part: 

"***If the board of county commissioners 
fails to appropriate an amount sufficient to pro­
vide for the necessary and proper expenses of the 
board of elections, such board may apply to the 
court of common pleas within the county, which 
shall fix the amount necessary to be appropriated
and such amount shall be appropriated. ***Such 
expenses shall be a~portioned among the count*-­
and the various sub iv1sions as provided int 18 
section, * * *• 

"***all other expenses of the board which 
are not chargeable to a political subdivision in 
accordance with this section shall be paid in the 
same manner as other county expenses are paid. 11 

Sections 3355.01 (A) and 3355.03, Revised Code, define a 
university branch district as a "political subdivision of the 
state," yet within the sections pertaining to elections and 
their expenses, "political subdivision" includes only counties, 
townships, cities, villages, and school districts, as defined 
in Section 3501.01 (N), Revised Code. A university branch dis­
trict is therefore not a "subdivision" as that term is used 
in the section on election expenses. Section 3355.06 (E),
Revised Code, provides that the district may "receive and 
expend gifts or grants from the state for the payment of 
operating expenses***," but there has been no state ap­
propriation for this purpose. It seems apparent that had 
the legislature intended that such a district should share 
the expenses of an election for a special levy, a statutory
provision would have been made therefor, or sufficient funds 
or a power to levy for operating expenses would have been 
granted to such district. 

Since none of the costs of the levy election related to 
a university bi•anch district may be apportioned to the dis­
trict, then these costs must be "paid in the same manner as 
other county expenses are paid." Section 3501.17, supra.
Therefore, 1t seems reasonable to conclude that the levy
&lection expenses related to the district must be borne by
the county and not by any of the political subdivisions of 
the county. 
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Your second question states: 

"***Under Ohio Revised Code 5705.191, 
--.193 and --.21 of the tax levy law, proceeds
of certain levies authorized under that Chapter 
may be anticipated by the issuance or notes; 
and under Ohio Revised Code 133,30 the taxing
authority or a subdivision may anticipate one­
half or the next settlement for current expenses.
I note that specific provisions to anticipate
the proceeds or a levy are set forth in the 
Community College Law (Chapter 3354), Ohio 
Revised Code Section 3355.06 (B) provides that 
the District may "hold, encumber" etc. property.
In the light or the foregoing, I respectfully 
requ_est your opinion: 

(1) May a University Branch District, 
created under Chapter 3355 of the Ohio Revised 
Code, anticipate the proceeds or a levy passed
under favor or 3355,09 or the Ohio Revised 
Code by the issuance or notes; and 

(2) May the same District borrow funds 
from any bank or other lending institution, 
either upon a note or by note and mortgage on 
District property, such borrowed funds to be 
repaid from the levy?" 

As you have indicated, the Chapter on Community College
Law contains a specific provision allowing the anticipation 
of proceeds or a levy, in Section 3354.12, Revised Code, 
There is no similar provision in Chapter 3355 concerning
university branch districts, It should be noted that in 
1961, the Legislature approved two similar statutes, (129 
Ohio Laws 515, 522; 528, 532, both effective October 20, 1961),
dealing with tax levies for the two types of educational dis­
tricts: community college districts (Section 3354,12, supra),
and university branch districts (Section 3355,09, supraT-,-
In 1963, the section dealing with the community coITege
district was amended (130 Ohio Laws 788, 798) to permit
anticipation of a fraction of the proceeds or a levy for 
such district and the issuance or anticipation notes 
thereon. No such amendment has been made for the uni-
versity branch district. 

Section 5705,191, Revised Code, provides for the anti­
cipation or proceeds or certain special levies, and the 
issuance or notes thereon, by the taxing authority or any
"subdivision" other than a school district board of edu­
cation. This section also specifies that: 

"•Taxing authority• and 'subdivision' have 
the meanings assigned to them respectively by
section 5705,01 of the Revised Code," 

The definitions in Section 5705,01, supra, do not include a 
university branch district, and suchaistrict is not authorized 
to anticipate any levy proceeds under this section. The pro­
visions of Section 133,30, Revised Code, do not apply to a 
university branch district for similar reasons since such dis-
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trict does not come within the meaning of "subdivision" as 
defined in Section 133.01, Revised Code, 

You have asked whether a university branch district may
borrow upon a note, or on a note and mortgage on district 
property and repay such borrowed funds from the proceeds of 
the voted levy authorized by Section 3355.09, supra. As 
already indicated, such a levy is for "the purpoiteof pur~
chasing a site or enla:r.-gP-ment thereof, and for the erection 
and equipment of bu:tlc,:L.1.gs, or for the pt.rpose of enl,.;_rging, 
improving, or rebuilding t!lcreof." Section 3355.09, s·.,p:ra.
It seems apparent that while the district has the power·to
encumber its property as necessary for the creation and 
maintenance of the un!versity branch campus, on whatever terms 
and for whatever consideration may be appropriate for the 
purposes of the facility," Section 3355.06, Revised Code, the 
proceeds from a levy pursuant to Section 3355.09, supra, may 
not legally be used to pay for such encumberance. -Since the 
levy authorized by this section is a special levy, the only 
purpose for which the proceeds may be used are those stated 
specifically within the section. It seems clear also that to 
allow the district to borrow money from a bank on a note, to 
be paid from the proceeds of the levy would be to allow an 
anticipation of such proceeds, even if such payment were a 
proper use for such funds. 

Therefore it is my opinion, and you are hereby advised 
that: 

1. A university branch district, created pursuant to 
Chapter 3355, Revised Code, is not required by law to share 
the coat as determined by Section 3501.17, Revised Code, of 
an election for a levy for said district, held pursuant to 
Section 3355,09, Revised Code. Such district is not a "sub­
division" as the term is used in Section 3501.01, Revised 
Code. Since the costs of such an election, related to the 
university branch district, may not be apportioned to said 
district, such costs must be "paid in the same manner as 
other county expenses are paid," according to Section 3501.17, 
tW'ra, and must be borne by the county rather than by any of 

e subdivisions thereof. 

2. A university branch district created pursuant to 
Chapter 3355, Revised Code, has no statutory authority to 
anticipate the proceeds of a levy approved in accordance with 
Section 3355.09, Revised Code, and therefore may not issue 
notes in anticipation of such proceeds. The district may 
not use the proceeds from such levy to repay loans either 
upon notes or notes and mortgages on district property since 
such use of these proceeds is not one of the purposes for 
such levy as specified in Section 3355.09, supra. 
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