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OPINION NO. 79-016 

Syllabus: 

When a special tax levy produces more revenue than originally 
anticipated by the taxing authority which presented the levy for voter 
approval, and the taxing authority in good faith determines that a 
need for further expenditure exists, the taxing authority may spend 
such excess revenue for the needed proj~ct, provided that the project 
is wholly consistent with the special levy as originally passed by the 
voters. In such an instance, the county budget commission is required 
by R.C. 5705.3l(A) to approve the levy. 

To: Thomas R. Spellerberg, Seneca County Pros. Atty., Tiffin, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, May 24, 1979 

I have before me your request for my opinion which reads, in part, as follows: 

A tax levy was placed on the ballot in 1974 for constructing 
workshops and classrooms for the Seneca County Mental Health and 
Retardation Center. The levy read as follows: 

An additional tax for the benefit of Seneca County for 
the purpose of paying for the cost of construction of a 
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workshop and classrooms for the mentally retarded, at a 
rate not exceeding seven-tenths (. 7) of one mill for each 
dollar of valuation, which amounts to seven (7) cents for 
each one hundred dollars of valuation, for a period of 
five (5) years beginning with the current year 1974. 

The tax levy was approved, funds were borrowed and the building 
constructed. The seven-tenths mill is generating considerably more 
money than is required to pay for the building loans. The Budget 
Commission wishes to reduce the levy. However, the Mental Health 
and Retardation Board wishes to add a building approximately 40' x 
"10', to the original building for equipment storage and expanded 
workshop area. 

Our question, therefore, is: Can the County Mental Health and 
Retardation Board use the excess funds generated by the seven-tenths 
mill to construct an additional building for equipment storage and 
added workshop space? 

The question of the board's authority to construct an additional building 
requires an analysis of the issue of whether a county mental health and retardation 
board may spend the excess levy funds to construct an additional facility, assuming 
that such a facility is consistent with the purpose of the levy as approved by the 
electorate. Necessary to the resolution of your question, however, is an analysis of 
the issue of whether the county budget commission may overrule the board's 
wishes, even if the authority to expend funds does exist. For this reason, I believe 
that an overview of the budgetary process is necessary in order to place in 
perspective the powers and duties of a county budget commission in relation to the 
taxing units they serve. 

Under the provisions of R.C. 5705,02 and Ohio Const. art. XII, §2, the 
aggregate amount of taxes that may be levied on any taxable property within a unit 
shall not in any one year exceed ten mills on each dollar of tax valuation, except 
for taxes specifically authorized to be levied in excess thereof. 

R.C. 5705.07 permits the taxing authority of any subdivision to levy a tax 
authorized by law to be in excess of the ten-mill limitation where an affirmative 
vote of the people has occurred. There are a number of specific statutory 
provisions authorizing such a taxing authority to seek a levy in excess of the ten­
mill limitation where a particular purpose exists. See,~· 5705.19 et~· 

With respect to your particular question, R.C. 5705.221 authorizes a board of 
county commissioners to levy a tax outside the ten-mill limitation to provide for 
the needs of the county mental health and retardation service district. That 
section provides, in part: 

At any time the board of county commissioners of any county 
, •. may declare by resolution ••• that it is necessary to levy a tax 
in excess of such limitation for mental health and retardation 
purposes. 

Such resolution •.. shall be certified and submitted in the 
manner provided in section 5705.25 of the Revised Code. 

If a majority of electors ... vote in favor of the levy, the board 
may levy a tax • . . for the purpose stated in the resolution. 

It is my understanding that the levy in question was submitted to the electorate 
under the provisions of this section. 

Under the terms of R.C. 5705.221, a board of county commissioners has been 
vested with the discretion to determine the needs of the mental health and 
retardation service district and to declare the necessity for additional revenue by 
taxation outside the ten-mill limitation. When the electors cast a favorable vote, 
the board is authorized to levy a tax as provided by law. 
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R.C. Chapter 5705 makes a number of prov1s1ons applicable to all levies 
authorized by R.C. 5705.19 to 5705.221. Under the provisions of R.C. 5705.28, on or 
before the fifteenth day of July of each year, the taxing authority has the duty to 
adopt a tax budget for the next succeeding fiscal year. R.C. 5705.29 specifies the 
information which must be presented in the tax budget adopted; such information 
must include an estimate of amo.unts of receipts from taxes authorized to be levied 
in excess of the ten-mill limitation. 

Pursuant to the requirements of R.C. 5705.30, a pro:?osed tax budget must be 
filed in. the office of the fiscal officer of the subdivision for public inspection not 
less than ten days before its adoption by the taxing authority. After adoption, the 
budget must be submitted to the county auditor by the twentieth day of July, or at 
such later date as is prescribed by the Commissioner of Tax Equalization. 

Under the provisions of R.C. 5705.31, the county auditor shall present to the 
county- budget commission the annual tax budgets submitted to him, together with 
estimates prepared by the auditor. R.C. 5705.31 grants to the budget commissi!)n 
certain specified powers to reduce tax levies, but specifies that "[t] he commission 
shall ascertain that the following levies have been properly authorized and if so 
authorized, shall approve them without modification: (A) All levies in excess of 
the ten-mill limitation; . . . ." 

This provision must be read in conjunction with the budget commission's 
general duties to adjust the estimated amounts required. As provided by R.C. 
5705.341, the county budget commission operates within the requirement that any 
tax levied for a particular year, whether within the ten-mill limitation or approved 
by the voters in excess of the ten-mill limitation, must be clearly required by the 
budget of the taxing district. R.C. 5705.341 provides, in pertinent part: 

Nothing in this or any section of the Revised Code shall permit 
or require the levying of any rate of taxation, whether within the ten­
mill limitation or whether the levy has been approved by the electors 
of the taxing district, the political subdivision or the charter of a 
municipal corporation in excess of such ten-mill limitation, unless 
such rate of taxation for the ensuing fiscal year is clearly required by 
a budget of the taxing district or political subdivision properly and 
lawfully advertised, adopted, and filed pursuant to the provisions of 
section 5705.01 to 5705.47 of the Revised Code. 

As discussed in 1966 Op. Att'y Gen. No. 66-144, the budget commission and the 
county auditor do not pro forma authorize a voted levy at the maximum voted 
millage, irrespective of a subdivision need. When, as was the case in the situation 
therein under consideration, there is no need, but merely a wish to accumulate tax 
monies in anticipation of a future use, the levy may be disapproved. But when a 
taxing authority has made the decision that such a need exists, the budget 
commission has no power to overrule that decision. The commission's duty is to see 
that any tax levied will not generate more revenue than is necessary to meet the 
needs. The taxing authority, however, is authorized to determine what the needs 
are. 

In applyi:lg this principle to the situation you describe, it must be observed 
that the board of county commissioners is, under the terms of R.C. 5705.01 and 
5705.221, the taxing authority for a county mental health and retardation service 
district. As such, it is the entity responsible for determining the tax needs of the 
district. For this reason, I am assuming that the board of county commissioners 
concurs in the determination of the mental health and mental retardation board to 
expand upon what the board of county commissioners originally determined to be 
the necessities of the district. Since it was within the power of the commissioners 
as the taxing authority to declare the original need, if, in their present opinion, 
that need has increased, it follows that it is, likewise, within the power of the 
board of county commissioners to declare that there is an increased need. 
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A similar situation arose in State ex rel. Board of County Commissioners v. 
Austin, 158 Ohio St. 476 (1953), In that case, a board of county commissioners 
wished to construct an addition to a county home that was built and paid for out of 
tax revenue generated by a special five year levy placed on the tax duplicate after 
a resolution of necessity and presentation to the voters. The original building was 
paid for after only four years of levies had been used, and the county budget 
commission refused to ,~ertify a levy in the fifth year for additional construction 
since, in their opinion, the original levy had b~en fulfilled and the board of 
commissioners lacked authority to levy a tax vr.ted for a specific purpose after 
such purpose had been accomplished. 

The Supreme Court upheld the right of the board of commissioners to levy the 
tax, stating at 481: 

Therefore, since the relator [board of commissioners] found and 
concluded that the county-home building was inadequate before such 
authorized tax levy was exhausted and further determined that it was 
within the purpose and contemplation of the levy to permit the 
expansion of such building, the relator had the authority to levy the 
tax for such expansion and sh0uld prevail in this action. 

The court also stated that it was not within the province of the budget commission 
to determine whether the u5e to be made of funds comes within the purpose of the 
enactment of the tax. This determination is properly made by the taxing authority. 
In exercising its discretion with respect to such matters, a taxing authority has, 
however, a duty to act in good faith and to use its best judgment with due regard to 
the circumstances and interest of the district at the time of its action. See, ~· 
Brannon v. Board of Education, 99 Ohio St. 369 (1919); Hire v. Board oTcounty 
Commissioners, 16 Ohio Op. 2d 169 (C. P. Allen County 1960). 

In specific answer to your question, it is my opinion, and you are advised, 
that: 

When a special tax levy produces more revenue than originally 
anticipated by the taxing authority which presented the levy for voter 
approval, and the taxing authority in good faith determines that a 
need for further expenditure exists, the taxing authority may spend 
such excess revenue for the needed project, provided that the project 
is wholly consistent with th£: special levy as originally passed by the 
voters. In such an instance, the county budget commission is required 
by R.C. 5705.3l(A) to approve the levy. 




