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OPINION NO. 939 

Syllabus: 

The Director of Highways may relocate a road on the state 
highway system through those lands of a cemetery association not 
containing graves in use as such if such lands, not containing 
graves in use as such, are contiguous to the boundaries of the 
cemetery association. 

To: P.E. Masheter, Director of Department of Highways, Columbus, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, March 20, 1964 

Your request for my opinion reads as follows: 

"The Department of Highways is completing plans 
for the relocation of Olentangy River Road from 
Goodale Expressway in Columbus to State Route 161 
near Worthington, Ohio. Part of this relocated 
highway will cross the lands of the Union Cemetery 
Association located west of the existing Olentangy 
River Road. 

"The Union Cemetery Association is a non-profit 
coreoration whose property, under the proposed plans, 
is needed for highway purposes. Proposed plans call 
for taking approximately 10 acres of land for right­
of-way, bisecting the cemetery lands, leaving approx­
imately 20 acres in the westerly residue and approx­
imately 50 acres in the easterly residue. 

"The area needed for the highway contains no 
graves in use as such, nor are there any graves in 
use as such in the westerly residue. 

"Based on the above facts, your formal opinion 
is respectfully requested as to whether the Depart­
ment of Highways has a right to appropriate this 
property of the Union Cemetery Association." 

A determination of your question involves a construction of 
Section 1721.01, Revised Code, which provides in pertinent part as 
follows: 

"Lands of cemetery associations within but 
contiguous to their boundaries not containing 
graves that are in use as such, shall be subject to 
appropriation for the purpose of widening or re­
locating then existing public highways, streets, or 
alleys and other structures and improvements inci­
dent thereto: and for such purposes said lands shall 
be subject to the exercise of the right of eminent 
domain by the municipal corporation in which such 
lands are located, by the board of county commis­
sioners of the county in which such lands are located, 
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or by the director of highways under the same condi­
tions and in the same manner as any private property. 
***It 
From an examination of the facts as presented in this request, 

the relocated highway goes through cemetery lands in which no graves 
are in use as such. Furthermore, it seems apparent that these l?nds 
involved in this highway acquisition are close to and bordering upon 
the boundaries of the cemetery. 

Whether the word "contiguous," standing alone, as used in 
Section 1721.01, supra, means an actual touching or merely an 
approximate contact is not clear. Contiguous has been defined as 
"in close proximity: near, though not in contact: neighboring; 
adjoining: near in succession: in actual close contact: touching: 
bounded or traversed by." Black's Law Dictionary, Fourth Edition, 
1951. 

In construing a particular election law the Montgomery County 
Court of Common Pleas held: "'contiguous' means an actual contact: 
touching. " Brubaker vs • Board of Elections; 71 Ohio Law Abs • , 99. 
However, the Supreme Court of Ohio in Meissner vs. Toledo, 31 Ohio 
St., 387, in discussing the meaning of the words "contiguous and 
adjacent" as used in Section 539 of the municipal code, 69 Ohio 
Laws 59, (Section 727.01, Revised Code) relating to assessments for 
municipal improvements, said in the third branch of the syllabus: 

"3. Such general description may embrace lots 
and lands near to, though not abutting upon or 
touching the improvement." 

Moreover, the Supreme Court of Ohio in limiting the juris­
diction of the Public Utilities Commission of Ohio to regul~te motor 
transportation companies by construing Section 4921.05, Revised 
Code, noted that certain operations are exempt where routes ?re be­
tween municipalities which-are "immediately contiguous" to each 
other (having touching boundaries). Cleveland vs. P.u.c.o., 130 
Ohio St., 503: Cleveland vs. P.U.C.O., 134 Ohio St., 216: Cleveland 
Rail Co. vs. P.U.C.O., 137 Ohio jSt., 302. In Section 4921.05, 
supra, the prerequisite for exemption requires that municipalities 
be "immediately contiguous," not merely "contiguous." 

In the instant request, it would seem to make no difference 
what connotation is placed on the word "contiguous" as used in Sec­
tion 1721.01, Revised Code, for the reason that the cemetery lands 
not containing graves in use as such are near, in close proximity, 
neighboring, in actual close contact, touching and adjacent to the 
boundary of the cemetery in question·. 

Aiso, it is important to note that the relocation of the high­
way in question will not require the removal of any graves in the 
cemetery association, which obviously is wh~t Section 1721.01, 
supra, is intended to prevent. And it is equally clear that the 
cemetery association will be adequately reimbursed for the l~nd 
taken by the department for the relocated highway and for any dam­
ages resulting thereby to any residue of this land. Section 1721.01, 
supra,further:providing as follows: 

"The cemetery associations may appeal from 
the determination of the municipal corpor~tion, 
board of county commissioners, or director of high-
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ways that the property sought to be taken is nec­
essary for the public convenience and welfare. such 
appeal shall be heard and determined in the same 
proceeding and in the same manner as the amount 
of compensation and damages for land taken under 
the right of eminent domain. * * *" 

(Emphasis added) 

Of further import is Section 5501.11, Revised Code, which 
atatute authorizes the Director of Highways, among other things, to 
relocate any road or highway on the state highway system. Whether 
a particular highway is or is not on the state highway system is~ 
question of fact which I cannot answer from the information sup­
plied me. 

Therefore, it is my opinion and you ~re hereby advised that 
the Oirector of Highways may relocate a road on the state highway 
system through those lands of a cemetery association not contain­
ing graves in use as such if such lands, not containing graves in 
use as such, are contiguous to the boundaries of the cemetery 
association. 




