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661. 

CORPORATIOX-FEE CHARGEABLE \VHEX CERTIFICATE OF REOR­
GANIZATIO~ FILED WITH SECRETARY OF STATE. 

SYLLABUS: 
The fee to be charged for filing a ccrtifiwte of rcorgani:;ation lllldcr Section 

8623-15a, General Code, is the same as pro~·ided in Section 176, General Code, for filing 
and recordi11g a. certificate of amendment. 

CoLUMBUS, OHio, ] uly 25, 197' 

HoN. CLARENCE]. BROWN, Secretary of State, Columbus, Ohio. 
DEAR SIR:-Your letter of recent date is as follows: 

"Having regard to the fact that amendments to the General Corporation 
Act will soon go into effect, your early advice is requested as to whether or 
not the Secretary of State is authorized to collect any specific fee for the filing 
of certificates of reorganization under Section 8623-1Sa, other than the usual 
filing fee heretofore charged for amendments and amendments carrying in­
creases of shares. The last paragraph, but one, of the section referred to, by 
inference apparently classifies certificates of reorganization as amendments." 

Section 8623-15a, as enacted by the 88th General Assembly, provides the manner 
in which a corporation may reorganize. vVithout quoting the section in full it is 
sufficient for the purposes of this opinion to call attention to the fact that under this 
section the board of directors of a corporation may adopt a plan of reorganization 
which may include, among other things, "any change in its articles, including changes 
of issued or unissued shares which could be effected by amendment." This section 
also provides that when a plan of reorganization shall have been adopted a certificate 
of reorganization "shall be * * * filed in the office of the Secretary of State." 
The next to the last paragraph of this section, to which you refer, is as follows: 

"If desired, amended articles stating the plan of reorganization adopted 
may be filed in lieu of the certificate of reorganization herein provided for." 

It is obvious that a corporation may be reorganized under the provisions of this 
section in such a way as to effect an amendment to its articles. If such is the case, 
and amended articles are filed in lieu of a certificate of reorganization, the fees to be 
charged for filing such amendment would be based upon the provisions of paragraphs 
two and eight of Section 176, of the General Code; paragraph two providing a schedule 
of fees to be charged for filing a certificate of amendment increasing the number of 
shares authorized, and paragraph eight providing the fee to be charged in the event 
the certificate of amendment does not increase the number of authorized shares. 

In the event a corporation is reorganized under the provisions of Section 8623-15a, 
and such reorganization effects a change in its articles but a certificate of reorganiza­
tion is filed instead of a certificate of amendment, the fee to be charged for filing a 
certificate of reorganization would manifestly be the same as if amended articles were 
filed. If such certificate of reorganization increases the number of authorized shares, 
l do not believe it could be said that the provisions of paragraph two of Section 176 
would be inapplicable merely because such increase would be effected by an instru­
ment called a certificate of reorganization instead of a certificate of amendment. The 
Legislature has provided definite fees to be charged by the Secretary of State f~r 
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filing instruments amending articles of incorporation of corporations organized under 
the laws of Ohio and any instrument which does in fact amend such articles, is, in my 
opinion, regardless of what it may be named, a certificate of amendment within the 
meaning of paragraphs two and eight of Section 176, General Code. 

Considering now the case where a certificate of reorganization does not in any 
way amend the articles of incorporations, it is provided as above pointed out, that 
such certificate of reorganization shall be filed in the office of the Secretary of State. 
Paragraph 8 of Section 176, in addition to providing for the fee to be charged for 
filing and recording a certificate of amendment which does not increase the number 
of authorized shares of the corporation, also includes "any other certificate or copy 
required or permitted to be filed in the General Corporation Act." A certificate of 
reorganization is clearly a certificate required to be filed by the General Corporation 
Act, and therefore comes under the same paragraph of Section 176 specifying the fee 
to be charged for filing and recording a certificate of amendment which does not 
increase the number of authorized shares. 

Specifically answering your question, I am of the opinion that the fee to be 
charged for filing a certificate of reorganization under Section 8623-lSa, General Code, 
is the same as provided in Section 176, General Code, for filing and recording a cer­
tificate of amendment. 

Respectfully, 
GILBERT BETT111AN, 

A ttomey General. 

662. 

APPROVAL, CONTRACT i<OR ELECTRIC CURRENT TO BE FURNISHED 
BY THE WOOSTER ELECTRIC COMPANY TO THE INSTITUTION 
FOR FEEBLE-MINDED, APPLE CREEK, OHIO. 

CoLVMRUS, OHio, Jtily 25, 1929. 

HoN. H. H. GRISWOLD, Director, Dcpartmcllf of Public 1¥c/farc, Columbus, Ohio. 
DEAR SIR:-There was recently submitted to this department a communication 

over the signature of Herbert B. Briggs, State Architect and Engineer, submitting 
for my examination and approval a certain agreement in writing made and entered 
into by and between you as Director of the Department of Public \.Yelfare and the 
\.Y ooster Electric Company, whereby in consideration of the agreement of said com­
pany to furnish to the Department of Public \oVelfare electric current for pumping 
water and for construction purposes at the Institution for the Feeble-.:\1inded in the 
village of Apple Creek, Ohio, for a period of one year, it is contracted and agreed 
that the Department of Public \·Vel fare shall pay for said electric current at the rates 
therein designated and grant to said company the right, by way of license or per­
mission, to construct a temporary power transmission line in and upon the grounds 
of said institution for the purpose of bringing said electric current to the point of usc. 

Upon an examination of the provisions of said agreement, I am of the opinion 
that the execution of a contract or agreement of this kind is within the general 
authority which you have as Director of the Department of Public \oVelfare; and 
with respect to this question, it may be observed that your power and authority 
to enter into an agreement of this kind is analogous to that possessed and exercised 
uy the Director of the Department of Public \Velfarc with respect to railway switch 


