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PEIUIIT-SECTION 6064-15 G. C. DOES NOT REQCIRE A 

CLUB, AMUSEMENT PARK, DRUG STORE, BOAT OR VESSEL 

TO SERVE FOOD BEFORE OBTAINING A D-r PERMIT. 

SYLLABUS: 

Section 6064-15, General Code, does not require a club, amusement park, drug 
store, boat or vessel to serve food before obtaining a D-1 permit. 

Columbus, Ohio, February 14, 1950 

Hon. Harry J. Callan, Fire Marshal, Division of State Fire Marshal 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

"A question has been raised in regard to the relationship of 
G. C. Sec. 843-2 (Restaurant defined), which is administered by 
the Division of State Fire Marshal, and Permit D-r of G. C. Sec. 
6o64-r 5, administered by the Department of Liquor Control. 

"G. C. Sec. 843-2. 'Every building or other structure 
kept, used, maintained, advertised or held out to the public 
to be a place where meals or lunches are served for consid­
eration, without sleeping accommodations, shall, for the pur­
pose of this Act, be defined to be a restaurant.' 

"G. C. Sec. 6064-15. Permit D-r: 'A permit to the 
owner or operator of a hotel or restaurant licensed pursuant 
to section 843-2 of the General Code, or of a CLUB, 
AMUSEMENT PARK, DRUG STORE, LUNCH 
STAND, BOAT OR VESSEL, to sell beer at retail either 
in glass or container, for consumption on the premises where 
sold ; and to sell beer at retail in other receptacles or in 
original packages containing not less than one container 
and in total quantities at each sale of not more than one 
hundred and twenty-eight fluid ounces and not for consump­
tion on the premises where sold. The fee for this permit 
shall be one hundred dollars for each location, boat or vessel.' 

"G. C. Sec. 6o64-r5. Permit D-2: * * * 'Only at tables 
where meals are served * * *.' 

"The phrase in Permit D-2, 'Only at tables where meals are 
served' would seem to require the serving of food for that type 
of permit. 



98 OPINIONS 

"My question specifically is: Are any one or more of the 
establishments - CLUB, AMUSEMENT PARK, DRUG 
STORE, LUNCH STAND, BOAT OR VESSEL-named in 
Permit D-1, G. C. 6064-15 required to serve food in order to 
operate under this type of permit? 

"I believe your opinion on this matter will provide the Fire 
Marshal's office with a more definite understanding of this sub­
ject." 

Examination of the portion of Section 6064-15, General Code, which 

deals with D-1 permits reveals that D-1 permits may be issued to any 

hotel or restaurant which is licensed pursuant to Section 843-2, Gen­

eral Code, which you have quoted in your request. Section 6064-15, 

General Code, then goes on to say "or of a club, amusement park, drug 

store, lunch stand, boat or vessel.., I believe this is a definite indication 

that the legislature did not intend that these types of establishments should 

be required to serve food before D-r permits were issued. It goes without 

saying, of course, if a club, lunch stand or any of the rest does serve food 

that they should be required to have a restaurant license. The legislature 

could have easily said that anyone who desired a D-r permit would be 

required to serve food or lunches. However, the wording of the statute 

leads me to 'believe that they did not so intend. The statute was very, 

likely worded thusly as a safeguard. That is, it would prevent fly-by-night 

organizations from springing up and calling themselves hotels and res­

taurants merely for the purpose of obtaining D-1 liquor permits. There 

is no indication in the statute that the legislature intended that every D-I 

permit holder should be required to serve food before acquiring such a 

permit. In the absence of such intent, it is my opinion that it is not 

necessary that a club, amusement park, drug store, boat or vessel serve 

food in order to operate under a D-1 permit as defined in Section 6064-15, 

General Code. 

Respectfully, 

HERBERT S. DUFFY, 

Attorney General. 


