
Note from the Attorney General’s Office: 

1961 Op. Att’y Gen. No. 61-2720 was overruled in part by 
1982 Op. Att’y Gen. No. 82-054. 
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2720 

CLERK OF COMMON PLEAS WHO HOLDS MONEY, SUCH 
AS FEES AND TRUST FUNDS, MAY DEPOSIT SUCH IN A 
BANK, AND ANY INTEREST EARNED ON SAID DEPOSIT 
ACCRUES TO THE FEES OR TRUST FUNDS COMPRISING THE 
DEPOSIT-§ 131.11, 2219.02, RC. 

SYLLABUS: 

Where the clerk of the court of common pleas ho'.ds money, such as fees and 
trust funds, by virtue of his office, such money not be!ong·ng to the county, the 
clerk may deposit such funds in a bank, subject to the provisions of Sect.ion 131.11, 
Revised Code; and under the provisions of Section 2919.02, Revised Code, any 
interest earned and paid upon said deposits should be api:ort'oned to, and become a 
part of, said fees or trust funds. 

Columbus, Ohio, December 27, 1961 

Hon. John T. Corrigan, Prosecuting Attorney 

Cuyahoga County, Cleveland, Ohio 

Dear Sir: 

In your reques,t for my opinion, the following question is presented: 

":\!fay that portion of funds in the custody nf the Clerk of 
Courts, to which he and the Sher,iff are entitled, Lut cannct receive, 
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be deposited in interest bearing bank accounts, and the interest 
so earned turned into the county treasury?" 

It appears that the funds mentioned in your letter are those which 

come into the posses1s1ion of the clerk of courts as security for costs, cash 

bonds, and in attachment and other proceedings where there is a possibility 

that some or all of the money held will be refunded to persons by whom it 

has been paid. Regarding the duty of the clerk, Section 2335.25, Revised 

Code, provides in part : 

"* * * Each such clerk shall be the receiver of all moneys 
payable into his office, whether collected by public officers of the 
court or tendered by other persons, and on request, shall pay 
such moneys to the persons ent,itled to receive them." 

Referring to such moneys, one of my predecessors, 111 Opinion No. 

496, Opinions of the Attorney General for 1937, Volume I, page 797, at 

803, stated : 

"Witness fees in civil actions do not get iuito the treasury 
because of any activiity of the state or a political subdivision 
thereof. Neither the state nor a subdivision thereof have any 
rights against an unsuccessful party litigant in actions in which 
they are nJOit parties. vVitness fees are taxed in the cosit bill in the 
name of and for the use of the witness and under the status of 
our law today, neither the state nor a subdivision can acquire 
the right or property thereto, but that does not affect the right 
of the state to denominate them public moneys as a matter of law. 

"What has been said relative to witnes,s fees in civil cases 
applies equally to unclaimed deposits for costs and unclaimed 
distributive shares in partition cases. I grant you that these 
moneys are paid to the clerk, sheriff o,r priobate judge of the 
county and are received by them under color of office, but they are 
so received as a matter of convenience and not because the state 
has any right of propenty in the money. These officers are merely 
the conduits through which the moneys pass on their way to get 
into the hands of the persons who are entitled ,to them as a matter 
of right. These officers are, as I take it, trustees of the money for 
those ulti'.mately entitled to receive it-" (Emphasis added) 

There appears to be no provision of law stating what the clerk should 

do with such money while he is holding it. It appears, however, that the 

money may be deposited. In this regard, Section 2919.02, Revised Code, 

reads in part : 

''Tt is not unlawful under section 2919.01 of the Revised 
Code. ,:, ,:, * for a county auditor, county treasurer, probate judge, 
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sheriff, clerk of the court of common pleas, or county recorder 
to deposit fees and trust funds corning into their custody as such 
officers, until such time as said officers are required to make pay­
ment of the official earnings of their offices into their respective 
fee funds under section 325.31 of the Revised Code, and until 
such t1irne as the trust funds, held by them in their official capacities, 
may be pa,id to the person, firm, or corporaition entiitled to same, 
and any interest earned and paid upon sa1id deposits shall be 
apportioned to, and become a part of, said fees or trust funds, and 
shall in no instance accrue to, and be received by, the official 
making said deposits, for his own use." 

Also, Seotion 131.11, Revised Code, implies that such clepos,its may be made, 

reading in part : 

"No money held or controlled by any probaite court, juvenile 
court, clerk of the court of common pleas, sheriff, county recorder, 
director of a county department of welfare, clerk or bail,iff of a 
municipal court, prosecuting attorney, resident or division deputy 
directors of highways, or treasurer of a university receiving state 
aid, ,in excess of ,that covered by federal depos:1t insurance as here­
inafter described shall be deposited in any bank, banks, or trust 
company or trust companies until there is a hypothecation of 
securities as pmvided for in section 135.16 of the Revised Code, 
or until there -is executed by the bank, banks, trust company or 
trust companies selected, a good and sufficient undertaking, 
payable to the depositor, in such sum as said depositor directs, 
but not less than ,the excess of the sum that is deposii,ted in such 
depository or depositories, at any one time over and above such 
porition or amount of 1such sum as i,s a1t any time insured by the 
federal deposit insurance corporation created pursuant to the 
act of congress known as 'The Banking Aot of 1933,' or by any 
other agency or instrumentality of the federal government, pur­
suant rt:o said act or any aots of congress amendatory thereof. 

"* * * * * * * * *" 

And in the case of Bnsher, Clerll v. Fulton, Supt., 128 Ohio St., 485, it is 

stated at page 496 : 

"Other author•ities susbin the general propositi1011 tha•t where 
public funds or other ,trus,t funds come into the hands of a public 
official, and the law makes no specific provision as to what shall 
be clone wi,th them, such official has the right to place such funds 
on deposit in a reputable bank. Such deposit is not illegal or 
wmngful, the deposit -is general in the absence of any sufficient 
agreement making it otherwise, the relation of debtor and creditor 
is crea:ted between the bank and the official, and upon the in­
solvency of ,the bank the deposit i-s not entitled to preference. 
City of Sturgis v. Meade County Banl.:, 38 S.D., 317, 161 N.W., 
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327; Incorporated Town of Conway v. Conway, 190 Iowa,, 563, 
180 N.W., 677; 7 Corpus Juris, 634. 

"Of course where a public official makes a deposit of public 
funds in direct contravention of law, the resul:t is exactly opposite, 
as is illustrated by the case of Board of Commissioners of Craw­
ford County, Ohio, v. Strawn (6th CC.A.), 157 F., 49, 84 CC.A., 
553, 15 LR.A (N.S.), 1100. 

"vVhere there is no express denial of the right, the practice 
of public officials in making general deposits of public or other 
trust funds coming into their official custody and control is cus­
tomary and in accord with modern business usages." 

In view of the foregoing, therefore, I am of the opinion that the clerk 

may deposit moneys such as herein discus1sed in a bank account, and that 

such deposit is then subject to the provision of Section 2919.02, supra, 

reading: 

"* * * any interest earned and paid upon said deposits shall 
be apportioned to and become a part of, said fees or trust funds, 
and shall in no -instance accrue to, and be received by, the official 
making said deposits, for his own use." 

Such deposits are, of oourse, also subject to the provisions of Section 

131.11, supra, as to securi:ty for deposit. 

In conclusion, it is my opinion and you are advised that where the 

clerk of the court of common pleas holds money, such as fees and trust 

funds, by virtue of his office, such money 1101t belonging to the county, the 

clerk may deposit such funds in a bank, subject to the provisions of Section 

131.11, Revised Code; and under the provisions of Section 2919.02, 

Revised Code, any interest earned and paid upon said deposits should be 

apportioned to, and become a par,t of, said fees or trust funds. 

Respectfully, 

MARK MCELROY 

Attorney General 
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