
       

 

 

 

 

    Note from the Attorney General’s Office: 

1963 Op. Att’y Gen. No. 63-553 was overruled in part by 
1980 Op. Att’y Gen. No. 80-101. 
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552 OPINIONS 

SYLLABUS: 

(1) A detention home provided by authority of Section 2151.34, Revised 
Code, is for the detention of "delinquent, dependent, neglected children, or 
juvenile traffic offenders • • • until final disposition." 

(2) The placement or detention of delinquent, dependent, neglected child­
ren, or juvenile traffice offenders, under Section 2151.35, Revised Code, is upon 
final disposition of the juvenile court and does not include placement in a 
detention home provided under Section 2151.34, Revised Code. 

(3) Under Section 2151.35, Revised Code, the juvenile court "shall, at 
time of placing the child, determine which school district must bear the cost 
of educating the child while he is residing at such place as the court directs." 

Columbus, Ohio, September 30, 1963 

Hon. John S. Ballard 
Prosecuting Attorney 
Summit County 
Akron, Ohio 

Dear Sir: 

I have your request for my opinion which asks, in substance, 
whether the conclusion in Opinion No. 261, Opinions of the Attor­
ney General for 1963 with regard to the expense of educating de­
linquent, neglected and dependent children in a detention home, 
under Section 2151.34, Revised Code, is applicable to children per­
manently placed by order of a juvenile court under Section 2151.34, 
Revised Code. 

Section 2151.34, Revised Code, states: 

"No child under eighteen years of age shall be placed 
in or committed to any prison, jail, or lockup, nor shall 
such child be brought into any police station, vehicle, or 
other place where such child can come in contact or com­
munication with any adult convicted of crime or under 
arrest and charged with crime; provided that a child 
fourteen years of age or older may, for good cause shown, 
and with the consent of the juvenile judge or a person 
designated by him, be placed in a place of detention for 
adults, but in a room or ward separate from adults. All 
children under eighteen years of age, when confined in 
such places of juvenile detention, shall not be detained 
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for a period to exceed ninety days during which time a 
social history can be prepared to include court record, 
family history, personal history, school and attendance 
records, and such other pertinent studies and material 
as will be of assistance to the juvenile court in its dis­
position of the charges against such juvenile offenders. 

"Upon the advice and recommendation of the judge, 
the board of county commissioners shall provide, by pur­
chase, lease, construction, or otherwise, a place to be 
known as a detention home, which shall be within a con­
venient distance of the juvenile court, and not used for 
the confinement of adult persons charged with criminal 
offenses, where delinquent, dependent, neglected children, 
or juvenile traffic offenders may be detained until final 
disposition. * * * 

"* * * * * * * * *"
The syllabi of Opinion No. 261, Opinions of the Attorney Gen­

eral for 1963, issued June 5, 1963, states: 

"1. Pursuant to Section 2151.34, Revised Code, the 
governing authority of the juvenile detention home shall 
when possible provide 'a comparable educational program' 
for those children of school age in the home, and the ex­
pense thereof shall be treated in the same manner as any 
other expense of operation of a juvenile detention home. 

"2. When it is not possible for the governing au­
thority of a juvenile detention home to provide 'a com­
parable educational program,' an educational program 
shall be provided by the school district in which the home 
is located by force of Section 3313.55, Revised Code, and 
the expense thereof shall be assumed by the county." 

Section 2151.10, Revised Code, states in pertinent part: 

"The board of county commissioners shall appropri­
ate such sum of money each year as will meet all the 
administrative expense of the juvenile court, including 
reasonable expenses of the juvenile judge and such offi­
cers and employees as he may designate in attending con­
ferences at which juvenile or welfare problems are dis­
cussed, and such sum each year as will provide for the 
maintenance and operation of the detention home, the 
care, maintenance, education, and support of neglected, 
dependent, and delinquent children, other than children 
entitled to aid under sections 5107.01 to 5107.16, inclu­
sive, of the Revised Code, * * *" 
In my opinion the reasoning used in Opinion No. 261, cited 
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above, and the language of Section 2151.10, Revised Code, requires 
the counties to assume the cost of educating children in county 
detention homes. This opinion has no application to delinquent, 
neglected and dependent children placed by order of a juvenile 
court under Section 2151.35, Revised Code. 

Section 2151.35, Revised Code, states: 

"The juvenile court may conduct its hearings in an 
informal manner, and may adjourn such hearings from 
time to time. In the hearing of any case the general public 
may be excluded and only such persons admitted as have 
a direct interest in the case. The juvenile court shall 
permit a child to be represented by an attorney-at-law 
during any hearing before such court and shall extend to 
such child all the rights and privileges of section 2935.17 
of the Revised Code. Such attorney-at-law, the parents 
or guardian of such child and any attorney-at-law repre­
senting them shall be entitled to visit such child at any 
reasonable time and to be present at any hearing involv­
ing the child and shall be given reasonable notice of such 
hearing. 

"Any report or part thereof concerning such child 
which has been prepared by an employee of the court 
which is used in the hearing and is pertinent thereto shall 
for good cause shown be made available to any attorney­
at-law representing the parents or guardian of such child, 
upon written request prior to any hearing involving such 
child. All cases involving children shall be heard sep­
arately and apart from the trial of cases against adults. 
The court may excuse the attendance of the child at the 
hearing in cases involving neglected, dependent, or 
crippled children. The court shall hear and determine all 
cases of children without a jury. If the court finds that 
the child is a juvenile traffic offender or is delinquent, 
neglected, or dependent, it may by order entered proceed 
as follows: 

"(A) Place the child on probation, under super­
vision in its own home, in the custody of a relative, in an 
institution, or in a certified foster home, wherever situate, 
upon such terms as the court shall determine; provided 
that the court may place delinquent children on a free or 
wage basis in uncertified foster homes. The court shall, 
at the time of placing the child, determine which school 
district must bear the cost of educating the child while he 
is residing at such place as the court directs. The decision 
of the court concerning the expense of the child's edu-
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cation shall be made a part of the order provided by this 
section; 

"(B) Commit the child temporarily or permanently 
to the division of social administration of the department 
of public welfare, or to a county department of welfare 
which has assumed the administration of child welfare, 
county child welfare board, or certified organization, or 
to any institution, or to any agency in Ohio or in another 
state authorized and qualified to provide or secure the 
care, treatment, or placement required in the particular 
case; 

"* * * * * * * * *" 
The seeming conflict between Section 2151.34, Revised Code, 

and that part of Section 2151. 35, Revised Code, subsection (A) 
which provides that the juvenile court "shall, at time of placing 
the child, determine which school district must bear the cost of 
educating the child while he is residing at such place as the court 
directs" is resolved by a consideration of both sections in their 
entirety. 

Section 2151.34, supra, by its terms provides for the purchase 
or construction of "a place to be known as a detention home * * • 
where delinquent, dependent, neglected children, or juvenile traffic 
offenders may be detained until final disposition". 

It is further provided that children under eighteen "shall not 
be detained for a period to exceed ninety days". It is clear that the 
confinement of a child under Section 2151.34, supra, is of a tem­
porary nature pending a compilation of a social and family history 
etc., and a general investigation, and pending a permanent disposi­
tion of the child. 

Section 2151.35, Revised Code, on the other hand provides for 
the permanent disposition of delinquent, neglected, or dependent 
children after the compilation of histories and the investigation 
required under Section 2151.34, supra, and provides that the court 
as a part of its order of placement shall determine which school 
district must bear the cost of educating. 

While the term "institution" in Section 2151.35, supra, stand­
ing alone, would be broad enough to include a detention home 
operating under the authority of Section 2151.34, supra, this latter 
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section specifically states that children under eighteen years of age 
shall not be detained in a detention home for a period to exceed 
ninety days. This time limitation would appear to preclude the 
permanent or final placement under Section 2151.34, supra, in a de­
tention home. 

Therefore, it is my opinion and you are advised that: 

(1) A detention home provided by authority of Section 
2151.34, Revised Code, is for the detention of "delinquent, depend­
ent, neglected children, or juvenile traffic offenders * * * until final 
disposition." 

(2) The placement or detention of delinquent, dependent, 
neglected children, or juvenile traffic offenders, under Section 2151.-
35, Revised Code, is upon final disposition of the juvenile court and 
does not include placement in a detention home provided under 
Section 2151.34, Revised Code. 

(3) Under Section 2151.35, Revised Code, the juvenile court 
"shall, at time of placing the child, determine which school district 
must bear the cost of educating the child while he is residing at 
such place as the court directs." 

Respectfully, 
WILLIAM B. SAXBE 
Attorney General 
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