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OPINION 65-24 

Syllabus: 

1. The executive secretary to a county child welfare 
board cannot execute or acknowledge or certify the written con­
sent to adoption required of a county child welfare board under 
Section 3107.06, Revised Code. 

2. The consent to adoption of a county child welfare 
board required under Section 3107.06, Revised Code, can be given 
by a majority of a quorum of the board as determined under Sec­
tion 5153.09, Revised Code. 

To: Forrest P. Moore, Hocking County Pros. Atty., Logan, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, February 10, 1965 

I am in receipt of your request for my opinion which pro­
vides in material part: 

"Can the Executive Secretary of the Child 
Welfare Board, under the provisions of Section 
3107.06 of the Revised Code of Ohio, sign the 
needed consent in adoption proceedings, or must 
the consent be signed by the entire membership
of the Board?" 

Section 3107.06, provides in pertinent part: 

"No final decree or interlocutpry order 
of adoption shall be entered by the probate 
court unless there is filed with the court 
written consents to the adoption, verified 
or acknowledged by the following: 

"(D) By any di vision, county department 
or board, certified organization, or a person 
or persons havi~ the permanent custody of 
the child.***' 

Section 5153.07, Revised Code, provides that the board 
of county commissioners shall, in certain circumstances, create. 
a county child welfare board. Without going into unnecessary
detail, I would point out that one of the functions of the board 
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is to accept the permanent custody of children committed to it 
by or with the consent of a juvenile court. 

The powers and duties of the executive secretary to a 
county child welfare board are set forth in Section 5153.11, 
Revised Code. Significantly, this section stipulates in part: 

"The executive secretary shall adminis­
ter the work of the county child welfare board 
or county department of welfare, subject to 
the rules and regulations of such board or de­
partment. With the approval of the board or 
department, such secretary shall appoint all 
other employees except the superintendent 
of any institution maintained by the board 
or department. Such superintendent shall ap­
point all employees in any such institution. 

"Upon the advice of one or more repu­
table practicing physicians, the executive 
secretary may consent to such medical, den­
tal, and surgical care, including surgery 
and the administration of anesthetics, inoc­
ulations, and immunizations, or other care 
as appears to be necessary for any child who 
is a ward of such board or department. The 
executive secretary may also consent to the 
enlistment of such ward into the armed forces 
of the United States." 

It will be noted that Section 5153.11, supra, does not 
authorize the executive secretary to consent to an adoption 
in contrast to some other actions nor does this section or 
any other authorize the secretary to act in behalf of the board 
in this matter. 

Further, it appears that Section 3107.06, supra, requires 
more than evidence of consent or a certification(by the sec­
retary or the chairman for instance) that board consent has 
been given. It requires that the actual act of consent be 
presented in writing either acknowledged or verified by the 
board. In the absence of specific authority (see for example 
Section 2309.46, Revised Code) I must further conclude that 
the acknowledgment or verification may not be by an officer or 
agent but must be by those members of the child welfare board 
who took the action of consent i.e. through whom the board 
acted. 

I am aware of the decisions in Tisone v. Board of Liquor Con­
trol, 1 Ohio App. (2d) 126 (1964) and The Ohio Real Estate Com­
iiifssion v. Evans, 119 Ohio App. 1 (1962), on the question of 
whether a secretary or a clerk of an agency can act for the agency 
under Section 119.12, Revised Code, which requires that an agency 
prepare and certify to the court a complete record of the pro­
ceedings in a case appealed to the court. The cases are in appar­
ent conflict; the Evans case holding that the secretary to the 
Real Estate Commission cannot act for the agency under Section 
119.12, Revised Code, and the later Tisone case holding that the 
clerk of the Board of Liquor Control can make the certification 
of a complete record. Without, however, attempting to resolve 
these two decisions or to determine which is based on the more 
persuasive reasoning, I conclude that there is sufficient differ-
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ence in the subjects of Sections 119.12 and 3107.06, Revised Code, 
and in the statutory language, to distinguish the question raised 
here. 

You have also inquired as to whether the "entire membership 
of the board" must sign the needed consent. Since Section 5153.09, 
Revised Code, specifically provides that three members of the 
board shall constitute a quorum and that the action of a majority 
of the members present shall constitute the action of the board, 
I am of the opinion that the consent may be executed by two members, 
if this be a majority of the quorum, or any greater number. 

In specific answer to your questions, therefore, I am of the 
opinion that: 

1. The executive secretary to a county child welfare board 
cannot execute or acknowledge or certify the written consent to 
adoption required of a county child welfare board under Section 
3107.06, Revised Code. 

2. The consent to adoption of a county child welfare 
board required under Section 3107.06, Revised Code, can be given 
by a majority of a quorum of the board as determined under Sec­
tion 5153.09, Revised Code. 




