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OPINION NO. 66-124 

A teacher regularly employed by a board of education who 
hol

Syllabus: 

ds a teacher's certificate issued pursuant to Sections 3319.22 
to 3319.31, Revised Code, and who is an employee in the "Head 
Start" program of the Economic Opportunities Act is not a teacher 
in the latter employment for purposes of contributing membership 
in the state Teachers Retirement system. 

To: L. D. Shuter, Executive Secretary, State Teachers Retirement System of 
Ohio, Columbus, Ohio 

By: William B. Saxbe, Attorney General, July 18, 1966 

Your request for my opinion presented the following question: 

"Shall a teacher regularly employed by a 
board of education and holding a teachers' cer­
tificate issued pursuant to sections 3319.22 to 
3319.31, inclusive, Revised Code, who is as­
signed to a position under the 'Head Start' pro­
gram of the Economic Opportunity Act, be defined 
as a 'teacher' by the state Teachers Retirement 
Board for the purpose of contributing membership 
in this system?" 

Your letter requesting my opinion refers to Opinion No. 65-77, 
Opinions of the Attorney General for 1965, regarding the certifi­
cation of employees of the "Head Start" program as teachers pursu­
ant to Section 3319.30, Revised Code. That opinion merely advises 
that the issuance of a teaching certificate pursuant to the above 
section is not a condition of employment as a "leader" in the 
"Head Start" program. 

Section 3307.01 (B), Revised Code, defines "teacher" as used 
in Chapter 3307, Revised Code, which governs the State Teachers 
Retirement system and reads as follows: 

"As used in Chapter 3307. of the Revised 
Code: 

"(B) 'Teacher' means any person paid from 
public funds and employed in the public schools 
of the state under any type of contract described 
in section 3319.08 of the Revised Code in a posi­
tion for which he is required to have a certifi­
cate issued pursuant to sections 3319.22 to 3319-
.31, inclusive, of the Revised Code: and any 
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other teacher or faculty member regularly em­
ployed in any school, college, university, insti­
tution, or other agency wholly controlled and 
managed, and supported in whole or in part by 
the state or any subdivision thereof.***" 

The first phrase of the above section is inapplicable because 
it pertains only to teachers who are required to ~ave a cert!fi­
cate under Section 3319.30, Revised Code, and employees of the 
"Head Start" program are not required to hold a certificate. Opin­
ion No. 65-77, Opinions of the Attorney General for 1965. 

Since the "Head Start" program is operated by and between 
the individual boards of education and the federal government, 
is supported solely by federal funds, and employees are employed 
under a special contract different than their teaching contract, 
the second phrase of the above quoted section is also inappli­
cable. It pertains only to teachers employed by an employer 
"wholly controlled and managed and supported in whole or in part 
by the state or any subdivision thereof." 

consequently, a teacher regularly employed by a board of ed­
ucation who holds a teacher's certificate and who is an employee 
in the "Head Start" program is not a teacher in that employment 
for purposes of contributing membership in the State Teachers Re­
tirement system. This conclusion is further supported by section 
3309.01, Revised Code, which defines "employee" as used in Chap­
ter 3309, Revised Code, governing the School Employees Retirement 
system. Paraphrasing section 3309.01, Revised Code, pertinent 
hereto, it defines "employee" as a person not required to have a 
certificate issued pursuant to sections 3319.22 to 3319.31, Re­
vised Code, who is employed and paid by a board of education in­
cluding boards of education using federal funds provided such 
funds are disbursed by the employing board of education. A 
teacher as described above does not come under the definitions 
found in Section 3307.01, Revised Code, but more clearly falls 
within the above definition. 

Therefore, it is my opinion and you are so advised that a 
teacher regularly employed by a board of education who holds a 
teacher's certificate and who is an employee in the "Head Start" 
program is not a teacher in that employment for purposes of con­
tributing membership in the State Teachers Retirement system. 




