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OPINION NO. 79·080 

Syllabus: 

Reimbursement for the delivery of primary health services performed 
by a nurse practitioner or physician's assistant, as described in R.C. 
5101.512, is authorized under the Ohio medicaid program if the 
particular services are lawfully provided under R.C. Chapters 4723, 
4730, and 4731 and are in accordance with applicable federal law. 

To: Kenneth B. Creasy, Director, o,apartment of Publlc Welfare, Columbus, Ohio 
By: Wllllem J. Brown, Attorney GtJneral, November 9, 1979 

I have before me your request for my opinion, which reads, in pertinent part, 
as follows: 

It has been brought to our attention that language contained in 
[Section] 5101.512 of the Revised Code, as enacted under Amended 
Substitute House Bill Number ll52, would allow this department to 
recognize primary health care provided by nurse practitioners and 
[physi!'!ian's] assistants [for purposes of reimbursement under the Ohio 
medicaid program]. 

Since Section I of Amended Substitute House Bill Number 1152 
takes effect July l, 1979, we would appreciate your review of pertinent 
[law] to determine if the department can proceed, subsequent to July 
1, 1979, to implement the Rural Health Clinic Act as it would affect 
applicant clinics in Ohio [with regard to services provided by nurse 
practitioners and physician's assistants] • 

Your request requires a review of R.C. 5101.512 as it relo.te;:; to P.L. 95-210, 
the Rural Health Clinic Services Act of 1977. In particular, it is necessary to 
determine whether servicies performed by a mrrse practitioner or a physician's 
assistant are reimbursable under the Ohio medicaid program established by R.C. 
5101.51 !:_! ~· 

R.C. 5101.512, effective July 1, 1979, includes "outpatient health facilities" as 
a "category of medical care provider" for purposes of reimbursement under R.C. 
5101.51, Ohio's medical assistance program. R.C. 510l.512(A)(l) defines an 
"outpatient health facility" as a facility operated by a public or nonprofit private 
agency "which provides primary health services by or under the direction of a 
physician to outpatients." R.C. 5101.512(A)(l). 

The term "primary health services" is defined as those services which are 
"preventive, diagnostic, therapeutic, rehabilitative, or palliative" in nature and 
includes services rendered by "physicians, physician's assistants, and nurse 
practitioners." R.C. 5101.512(A)(2). 

It is clear from R.C. 510l.512(B) that rural health clinics, as defined in 91 Stat. 
14il6 (1977), 42 U.S.C. § 1395x, are considered to be outpatient health facilities for 
purposes of medical assistance under R.C. 5101.51. A rural health clinic is defined, 
in part, as a facility in a non-urbanized area, rendering primarily out-patient 
medical services under the direction or periodic review of a physician. 42 u.s.c. S 
1395x(aa). 

R.C. 5101.51 stipulates that certain conditions must be met before 
reimbursement for health care is made. R.C. 5101.Sl(A) provides, in pertinent part, 
as follows: 
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(A) The department of public welfare may provide medical 
assistance under Title XIX of the "Social Security Act," 49 Stat. 620 
(1935), 42 U .S.C. 301, as amended, • • • as long as federal funds are 
provided for such assistance, provided that all of the following 
requirements for reimbursement are instituted: 

(l) Reimbursement by the department of public welfare to a 
medical provide,• for any medical service rendered under t.he medicaid 
program shall not exceed the authorized reimbursement level for the 
same service under the medicare program established under Title 
XVII1 of the "Social Securit¥ Act," 49 Stat. 620 (1935), 42 U.S.C. 301 
as amended. • • • (Emphasis added.) 

According to the foregoing section, reimbursement is permitted under the 
Ohio medicaid program onJy if reimburs~ment is permissible under the federal law. 
Your specific inquiry is wh:ather medical care provided by nurse practitioners and 
physician's assistants may ~Je reimburs!c'd under the Ohio medicaid law. In order to 
answer your question, it ii; necessary to refer initially to the Rural Health Clinic 
Services Act of 1977, P.L. 95-210, to determine whether reimbursement for these 
services is allowable under federal law. The relevant provisions are codified at 42 
U.S.C. § 1395x(aa). The terms "nurse practitioner" and "physician assistant" are 
defined at 42 U.S.C. § 1395x(aa)(3), as follows: 

(3) The term " h sician assistant" and the term ''nurse ractitioner" 
~· or the purposes o paragraphs l and 2 , a physician assistant 
or nurse ractitioner who erforms such services as such individual is 
eg y auth~1zed to er orm m the State in which the individual 

performs suc·J.i services m accordance with State law or the State 
re ato m·,echanism rovided b State law), and who neets such 
trammg, education, an experience requirements (or any combination 
thereof) as the Secretary may prescribe in regulations. (Emphasis 
added.) 

The federal regulations on the subject of rural health clinics incorporate this 
limitation on the types of services of a nurse practitioner or a physician's assistant 
which are reimbursable under Title XVIII of the Social Security Act. 42 C.F.R. 
§405.2414(a)(4), 43 Fed. Reg. 8263 (1978), states that professional services rendered 
by a nurse practitioner or physician's assistant are reimbursable if the services are 
permitted to be performed by such person under the law of the state where ·the 
services are rendered. In addition, 42 C.F.R. §440.20(b), 43 Fed. Reg. 45225 (1978), 
states that a nurse practitioner or physician's assistant may perform services at a· 
rural health clinic if the services are not prohibited by state law. Finally, 42 
C.F.R. §481.9(a), 43 Fed Reg. 30528 (1978), states that a nurse practitioner or 
physician's assistant may perform health care services which are in accordance 
with federal, state or local laws. Assuming that all training, education and 
experience requirements applicable under federal law are met, it is necessary to 
turn to Ohio law to determine the scope of services of a physician's assistant or 
nurse practitioner which may be reimbursed. 

The nurse practitioner who works in an outpatient clinic rrust satisfy the 
qualification requirements of both 42 C.F .R. §481.2(b) and R.C. 5101.512(A) in order 
to be reimbursed under the Ohio medicaid program; the scope of the services which 
a nurse practitioner may perform is, however, also governed by state law and 
limited by R.C. 4723.06. 

R.C. 4723.06 defines the practice of professional nursing in Ohio. The 
pertinent part of this section provides that acts "of medical diagnosis or 
prescription of medical, therapeutic, or corrective medical measures by a nurse are 
prohibited." Only those services of a nurse practitioner which are not prohibited by 
state law are reimbursable under the federal law. Accordingly, services rendered 
in derogation of R.C. 4723.06 are not reimbursable. 

A physician's assistant who works in an outpatient health clinic must satisfy 
the qualification requirements of 42 C.F.R. §481.2(d) in order to be reimbursed 
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under the Ohio medicaid program. These requirements do not, however, supersede 
the restrictions state law places on the scope of authority of a physician's assistant. 

R.C. 4730,02 sets fortll the allowable scope of duties and functions of a 
physician's assistant. The physician's assistant must function under the supervision 
and control of a physician and may 11:.,rovide services only to patients of the 
employing physician or physicians." R.C. 4730.02(A). Consequently, before a 
physician's assistant may perform any service, the requisite physician-patient 
relationship must be established. Further, the physician's assistant may perform a 
service only for a person who is an actual patient of the physician's assistant's 
employing physician. R.C. 4730.02(A). The extent of services which a particular 
physician's assistant may perform depends upon the terms of the registration of 
such physician's assistant. R.C. 4730.03(C); R.C. 4730.04; R.C. 4730.05. A 
physician's assistant may not conduct himself in such a manner as to violate R.C. 
4731.34 or R.C. 4731.41, which govern the practice of medicine, surgery, podiatry 
and midwifery. Accordingly, services performed by a physician's assistant are 
reimbursable under the Ohio medicaid [)rogram if the performance of such services 
is permitted under R.C. Chapters 4730 and 4731. 

An examination of the definition of "primary health services" in R,C, 5101,512 
might suggest that a nurse practitioner or physician's assistant may perform any 
service which a physician may perform. However, this is not the case. R,C, 
5101.512 does not specify which practitioner-i.e., physician, physician's assistant or 
nurse practitioner-is authorized to performparticular primary health services, 
and, therefore, R.C. 5101.512 in no way nullifies any section of state law which 
regulates the scope of duties of nurse practitioners or physician's assistants. 
Consequently, the pertinent parts of R.C. Chapters 4723, 4730, and 4731, which 
limit the functions which physician's assistants and nurse practitioners may 
perform, are applicable also to actions taken pursuant to R.C. 5101.512. 
Furthermore, federal law makes it clear that services performed by a nurse 
practitioner or physician's assistant are reimbursable only if the services are in 
accordance with state law. It is clear that Congress, in enacting P,L, 95-210, the 
Rural Health Clinic Services Act of 1977, did not expand, and did not intend to 
expand, the scope of allowable duties and functions of a nurse practitioner or 
physician's assistant under state law. 42 U.S.C. § 1395x(aa)(3). 

Therefore, it is my opinion, and you are advised, that reimbursement for the 
delivery of primary health services performed by a nurse practitioner or physician's 
assistant, as described in R.C. 5101.512, is authorized under the Ohio medicaid 
program if the particular services are lawfully provided under R.C. Chapters 4723, 
4730, and 4731 and are in accordance with applicable federal law. 




