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TOWNSHIP CLERK-MONEYS PAID OUT OR DISBURSED BY 

TOWNSHIP CLERK-TO REDEEM OUTSTANDING TOWN­

SHIP BONDS-EXPENDITURES-SHOULD BE CONSIDERED 
TO DETERMINE AMOUNT CLERK SHALL RECEIVE FOR 

COMPENSATION-SECTION 33o8 G. C. 

SYLLABUS: 

Moneys that are paid out or disbursed by a township clerk to redeem outstanding 
township bonds are expenditures within the meaning of Section :tJOS, General Code, 
and such amounts are to be taken into consideration in determining the amount said 
clerk shall receive for his compensation thereunder. 

Columbus, Ohio, February 27, 1948 

Hon. H. K. Bostwick, Prosecuting Attorney 

Geauga County, Chardon, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads: 

"The Township of Thompson has some outstanding town­
ship aonds and their township clerk makes an e.xpenditure to 
take up these bonds as they become due and to pay the interest 
on other bonds. He has asked me to obtain your opinion as to 
whether or not he is allowed his two per cent under Section 3308 
on these expenditures." 

Before quoting the pertinent portion of present Section 33o8, General 

Code, a few preliminary observations should be made. As amended in 

March, 1917 ( 107 O.L. 651) Section 3308, General Code, provided that 
a township clerk shall be entitled to certain specified fees to be paid 

by the parties requiring his services. It was also provided therein that 

for performing certain stated duties and such other business as the town­

ship trustees require of him said clerk shall be allowed reasonable com­

pensation. However, the maximum compensation therefor was fixed at 

$250.00 for any one year. 

In March, 1917, the General Assembly, by virtue of the same act 

whereby then Section 3308, General Code, was amended, also amended 

Section 3318, General Code, to read as now set forth: 
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"The treasurer shall be allowed and may retain as his fees 
for receiving, safe keeping and paying out moneys belonging to 
the township treasury, two per cent of all moneys paid out by 
him upon the order of the township trustees, but in no one year 
shall he be entitled to receive from the township treasury more 
than one hundred and fifty dollars, except that in a township 
wherein a city is located and such city is a part of such township, 
a township treasurer shall be entitled to receive from the town­
ship treasury not more than three hundred dollars in one year." 

In 1923 ( 1 IO O.L. 30) the office of township treasurer was abolished 

and it was provided by the enactment of supplemental Section 3316-1, 

General Code, that the township clerk "shall perform all the services, 

discharge all the duties and be subject to all the obligations formerly 

required by law of the township treasurer." However, no legislative 

action was taken at that time with respect to Section 33o8, General Code, 

and as a result the then $250.00 limitation as to the clerk's compensation 

continued in force and effect. 

On September 2, 1939, present Section 33o8, General Code, became 

effective (118 O.L. 575). At that time no change was made therein 

with respect to the fees to be paid to the clerk by the parties requiring 

his services. However, the last sentence of the old section, which pro­

vided for maximum compensation of $250.00, was replaced by the follow­

ing proviso: 

·• * * * Provided, however, in those townships having a 
budget less than five thousand dollars, the township trustees shall 
determine the salary of the clerk which in no event shall exceed 
three hundred and fifty dollars per year; and in townships hav­
ing a budget of five thousand dollars or over, the clerk shall re­
ceive two per cent of the total expenditures of such township in 
excess of five thousand dollars in addition to the amount above 
provided in townships having a budget of less than five thousand 
dollars, provided, however, no township clerk shall receive for 
his compensation in excess of six hundred dollars in any one 
calendar year for said services as such township clerk." 

(Emphasis added.) 

It is patent that your inquiry, wherein reference is made to the 

just noted section, presents for determination the matter of whether, in 

paying out or disbursing funds to take up or redeem township bonds, 

the clerk makes "expenditures." Touching on that proposition is an 

opinion of one of my predecessors which will be found in Opinions of 
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the Attorney General for 1920, Vol. I, page 53, wherein the first branch 

of the syllabus reads: 

"Township treasurers, by virtue of section 3318 G. C. as 
amended, 107 O.L., 652, are entitled to the two per cent fee 
therein named upon moneys paid out by them on the order of the 
township trustees for the cost and expense of road improvements 
uncler sections 3298-1 to 3298-1511 G. C.; but they are not en­
titled to fees on monyes paid over in redemption of bonds issued 
on account of such improvements, or in reimbursement of town­
ship funds for moneys advanced on account of the assessment 
share."' (Emphasis added.) 

The reasoning supporting this conclusion will be found at page 57 
of said opinion, where it is said: 

"It has been stated that the treasurer is not to collect com­
pensation for his payments on account of redemption of bonds 
or on account of reimbursement of the township treasury for 
moneys advanced on account of the assessment share. The reason 
for such statement is plain. It has been seen that fees accrue to 
the treasurer upon his paying, by order of the trustees, current 
items of expense of the improvement, such, for instance, as 
estimates to the contractor. The fund for paying such items is 
in the township treasury, either as the result of the sale of 
bonds or of the accrual of tax levies. Therefore, in paying over 
money by way of redeeming the bonds, or in reimbursing the 
proper fund of the township treasury for moneys advanced out 
of it on account of property owners' share, the treasurere is 
not in any true legal sense paying out moneys on the order 
of the township trustees, he is merely turning over to their owners 
funds which may be described as trust funds. No discretion rests 
either in the township trustees or the treasurer in the matter of 
turning over the funds, though of course they are under the duty 
of seeing that they are turned over to the person or fund entitled 
to them. The moneys which are so being repaid furnished in the 
first instance the very fund out of which treasurer's compensa­
tion has once accrued, and again, so far as assessment collections 
are concerned, they embrace a proportionate share of such com­
pensation ; so that to hold that the treasurer is entitled ,to com­
pensation a second time would yield not only the illogical result 
of double fees, but also of fees on fees already paid him." 

It may be suggested that, in the light of this aforementioned 1920 
opinion, in computing the compensation to which a township clerk may 

be legally entitled under the provisions of Section 3308, General Code, 

there should be eliminated from consideration disbursements that are 
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made for the purpose of taking up or redeeming township bonds. Careful 

analysis of that opinion will reveal it cannot be regarded as authority for 

such a claim. A comparison of the language of former Section 3318, 
General Code, with that of the proviso in present Section 3308, General 

Code, is interesting and should be noted. In Section 3318, General Code, 

specific reference was made to "moneys belonging to the township treas­

ury." No such language or its equivalent will be found in said Section 

3308, General Code. Instead the reference therein is to "total expendi­

tures of such township." This language is certainly plain and unambiguous. 

It cannot reasonably be said that the word "expenditures" is either a 

technical or legal term. On the contrary it is a word of common usage. 

·webster's New International Dictionary, Second Edition, defines "ex­

penditure" as follows: 

"Act of expending; a laying out, as of money; disbursement." 

See also 35 C.J.S., p. 207, where, in respect of the word "Expendi­

ture," it is said: 

"The act of expending; disbursement, expense, money ex­
pended, a laying out, as of money, or the spending of money; also, 
sometimes, payment. The meaning of the word is particularly gov­
erned by its context. 

"It has been held synonymous with 'disbursement'." 

It 1s a general proposition of law that when common terms are 

used in a statute they should be given their common meaning. See 2 

Sutherland Statutory Construction Sec. 4919. 

It is highly significant that the General Assembly, 111 the enactment 

of Section 3308, General Code, made no reference whatever to the 

types or kinds of expenditures on which the clerk's statutory compensa­

tion is to be based. Instead reference is made merely to "total expen­

ditures." Had it been the legislative intent to exclude from the defini­

tion of the word "expenditures" the disbursement of funds to redeem 

bonds, it is not unreasonable to conclude that some expression to such 

effect would have been embodied in the statute here being considered. 

Whether the Attorney General for 1920 correctly interpreted the 

meaning of then Section 3318, General Code, is presently not a matter 

of any particular concern. It is sufficient to state in conclusion that the 

meaning of a different code section was involved and the supporting 
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reasoning is not to be regarded as applicable in the case of the interpreta­

tion to be given Section 33o8, General Code. 

It is therefore my opinion, and you are so advised, that moneys 

that are paid out or disbursed by a township clerk to redeem outstanding 

township bonds are expenditures within the meaning of Section 3308, 

(~eneral Code, and such amounts are to be taken into consideration in 

determining the amount said clerk shall receive for his compensation 

thereunder. 

Respectfully, 

HUGH S. JENKINS, 

Attorney General. 




