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OPINION NO. 73-111 

Syllabus~ 

The Uniform Depository Act, R.C. Chap. 135, does not permit 
two or more subdivisions to pool their interim deposits for the 
purpose of taking advantage of higher interest rates. 

To: Jerry A. Petersen, Geauga County Pros. Atty., Chardon, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, November 9, 1973 

Your request for my opinion reads in pertinent part as 
follows: 
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Investment of public funds has become a 

very important means of providing a little 

money for local governments. For those with 

large amounts available for investment, the 

returns can be quite substantial. 


Bainbridge Township has recently committed 

a total of $100,000.00 for investment with one 

of the local banks for a period of 30 days and 

will receive 9% interest on their investment, 

had this been for a lesser amount, the rate 

would have been 5 or 5 1/2%. 


My question to you is whether townships 

in our county can pool their available interim 

funds with other townships to take advantage of 

this higher rate as there are few times when 

other townships would have this amount of money 

for investment. If these townships could pool 

these extra funds, it would result in much 

greater revenue. 


The deposit or investment of the public moneys of the state 
or any of its subdivisions is governed by the Uniform Depository 
Act, R.C. Chap. 135. A deposit of money at interest is a loan, 
State v. Buttles, 3 Ohio St. 309, 315, (1854); and it is well 
settled that public moneys cannot, in the absence of specific 
statutory authority, he loaned or invested by the officers in 
charge thereof. State v. Buttles, supra, 3 Ohio St. at 315-319; 
Opinion No. 3052, Opinions of the Attorney General for 1953; cf. 
also Fidelity & Casualty Co. v. Savings Bank Co., 119 Ohio St. 
124, 130-131 (1928); Board of Education v. Thompson, 33 Ohio St. 
321, 327-328 (1877). The question is whether two or more boards 
of township trustees can, under the Uniform Depository Act, pool 
their interim moneys in order to gain a greater rate of interest 
on the deposit. 

The term "interim moneys," is defined in the Act in the fol­
lowing language (R,C. 135.01): 

(F) "Interim deposit" means a deposit of 

interim moneys. "Interim moneys" means public 

moneys in the treasury of the state or of any 

subdivision after the award of inactive deposits 

has been made in accordance with section 135.07 

of the Revised Code, which moneys are in excess 

of the aggregate amount of the inactive deposits 

as estimated by the governinf board prior to the 

period of designation and wh ch the treasurer or 

governing board finds should not be deposited as 

active or inactive deposits for the reason that 

such moneys will not be needed for immediate use 

but will be needed before the end of the period 

of designation. (Emphasis added.) 


The period of designation is that period for which an award 
is made by a political subdivision to a bank for the deposit of 
their public monies. R.C. 135.05. Such designations are made 
biennially. R.C. 135.12. Interim deposits shall be applied for 
by an institution to the governing board. R.C. 135.08 reads in 
part as follows: 

Each eligible institution desirinq to be a 
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public depository of interim deposits of the pub­

lic moneys of the state or of the interim de­

posits of the public moneys of the subdivision 

shall, not more than thirty days prior to the 

date fixed by section 135,12 of the Revised 

Code for the designation of public depositories, 

make application therefor in writing to the 

proper governinf board. Such application shall 

specify the max mum amount of such public moneys 

which the applicant desires to receive and have 

on deposit as interim deposits at any one time 

during the period covered by the designation, pro­

vided that such applicant shall not apply for more 

than thirty per cent of its total deposit liabili ­

ty as revealed by its latest report to the super­

intendent of banks or comptroller of the currency, 

and the rate of interest which the applicant will 

pay thereon, subject to the limitations of sec­

tions 135.01 to 135.21, inclusive, of the Revised 

Code, (Emphasis added.) 


Certain requirements are prescribed for interim deposits in 

R.C, 135.04 as follows: 


Any institution mentioned in section 135.03 

of the Revised Code which has an office located 

within the territorial limits of a subdivision 

is eligible to become a public depository of the 

inactive and Interim deposits of 1uhlic moneys of 

such subdivision. In case there s no such eligible 

institution, or not more than one such eligible 

institution, or in case not more than one such eli ­

gible institution applies for designation as a pub­

lic depository of the inactive or interim deposits 

of the public moneys of the subdivision, or in the 

case the aggregate amount of inactive or interim 

deposits applies for by such eligible institutions 

is less than the aggregate maximum amount of such 

inactive or interim deposits as estimated to be 

deposited pursuant to sections 135,01 to 135.21, 

inclusive, of the Revised Code, the governing board 

of the subdivision may desiqnate as a public deposi­

tory of the inactive or interim deposits of the pub­

lic moneys thereof, one or more institutions of a 

kind mentioned in section 135,03 of the Revised 

Code, which are conveniently located, subject to the 

requirements of sections 135,01 to 135.21, 

inclusive, of the Revised Code. 


(Emphasis added.) 

The emphasized language of the above sections of the Uniform 

Depository Act dealing with deposits of interim moneys speaks 

only in terms of a single political subdivision. There are no 

references to "more than one", or "two or more", or to the plural 

"subdivisions." It is true that the Act refers to a "union or 

joint institution or enterprise of two or more subdivisions not 
having a treasurer," R.C. 135. 01 (D) , (K) and (L) . But that is 
an obvious reference to such bodies as joint township hospital 
districts which are spec.ifically authorized by statute. R.C. 
513.07. But the General Assembly did not provide for the pooling 
of township funds to gain interest advantages in the manner you 
suggest. 
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One of my predecessors has referred to the strict interpre­
tation to be placed on the powers of subdivision governing boards 
in the placing of deposits under the Uniform Depository Act. In 
the third branch of the syllabus in Opinion No. 860, Opinions of 
the Attorney General for 1959, he said: 

3. The county treasurer is required to de­

posit active and inactive funds in the designated 

depositories even though the contracted rate of 

interest thereon is lower than the current rate 

of interest being paid by such depositors. 


And in the course of the opinion he made the following comment 
on the effect to be given R.C. 135.08: 

Comparable provisions for institutions 

desiring to be public depositories of active 

funds are found in Section 135.10, Revised Code, 

except that references to the rate of interest 

which the applicant will pay are omitted. An 

application for inactive funds may be combined 

with an application for inactive funds. The 

foregoing provisions make it apparent that the 

rate of interest to be paid by depository in­

stitutions is determined solely by the bidding 

therefor and is in no manner controlled or deter­

mined by the current rate of interest paid to the 

local depositors. 


I have already pointed out that the authority to deposit 
public moneys is to be strictly construed. Furthermore, it is 
well settled that a board of township trustees possesses only 
those powers and privileges which are delegated to or conferred 
upon it by statute. 

The Supreme Court has said, in State, ex rel. Schramm v. Ayres, 
158 Ohio St. 30, 33 (1952): 

Townships are creatures of the law and have 

only such authority as is conferred on them by 

law. Therefore, the question is not whether town­

ships are prohibited from exercising such authority. 

Rather it is whether townships have such authority 

conferred on them by law. 


See also Ho~ple v. Brown Townshi!, 13 Ohio St. 311 (1862); State 
ex rel. Loe er v. Menning, 95 Oho St. 97 (1916). ~~-

I conclude that there is no statutory provision which grants 
to boards of township trustees the authority to pool public funds 
for the purpose of securing a higher rate of interest from the 
depository. On the contrary, the language of the Uniform Depository 
Act requires the governing board to deal individually with the 
depository institution. 

In specific answer to your question it is my opinion and you 
are so advised that the Uniform Depository Act, R.C. Chap. 135, 
does not permit two or more subdivisions to pool their interim 
deposits for the purpose of taking advantage of higher 'interest 
rates. 




