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OPINION NO. 85-019 

Syllabus: 

A county department .of human services may not, during fiscal years 
1983-1984 and 1984-1985, choose a payment standard for general relief 
benefits which does not include the increases prescribed by Section 72 
(uncodified) of Am. Sub. H.B. 291, ll5th Gen. A. (1983) (eff. July l, 
1983). 

To: Patricia K. Barry, Director, Department of Human Services, Columbus, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, May 14, 1985 

You have asked for an opinion with respect to certain language in Section 72 
(uncodified) of Am. Sub. H.B. 291, U5th Gen. A. (1983) (eff. July l, 1983). Am. Sub. 
H.B. 291 was the biennial budget bill for fiscal years 1983-1984 and 1984-1985. The 
relevant language of Section 72 prescribes increases in payment standards for 
general relief benefits. 

Toe general relief program is established under R.C. Chapter 5U3, which 
refers to it as "poor relief." ~ RiC· 5U3.0l, Pursuant to R.C. 5U3.02, each 
county department of human services (formerly known as the county department 
of welfare) is responsible for furnishing poor relief to eligible persons. R.C. 5U3.03 
provides that the Ohio Department of Human Services (OOHS) (formerly known as 
the Ohio Department of Public Welfare) "shall establish and review every two 
years, standards for mandatory minimum budget levels, and for maximum payments 
in which state participation is available." OOHS has promulgated, and amended 
from time to time, rules which implement this requirement by setting forth, for 
assistance groups of various sizes, both the minimum payment standards which a 
county may adopt (referred to in the rules as "Minimum Reimbursable Payment 
Standards") and the maximum payment standards for which state funds may be 

1 Am, Sub. H.B. 401, ll5th Gen. A. (1984) (eff, July 20, 1984) provided that 
all references in the Revised Code to county departments of welfare should 
be deemed to refer to county depar~ments of human services, and that all 
references in the Revised Code to the Department of Public Welfare should 
be deemed to refer to the Department of Human Services. R.C. 329.01; R.C. 
5101.01, See 1984 Op, Att'y Gen, No. 84-080 n. 1. 
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available <11ferred to in the rules as "Maximum Reimbursable Payment 
Standards"). See,~ U984-85 Monthly Record) Ohio Admin. fode 5101:1-21-04 at 
283-84, 417-18, 762-63, 887-88; 7 Ohio Admin. Code 5101:1-21-04. 

Your question concerns the uncodified language of Section 72 of Am. Sub. 
H.B. 291, which states: 

General Relief Benefit Increase 
Includedinappropriation item 400-506, General Relief and 

General Relief Medical, for fiscal years 1983-1984 and 1984-1985, are 
suf!icient funds for a benefit increase for General Relief recipients 
effective January I, 1984. The Department of Public Welfare shall 
increase the minimum reimbursable standard allowance by $2.00 per 
month and the maximum reimbursable standard allowance by $3.00 
per month for a family of one and increase the minimum and 
maximum reimbursable standard allowances for other family sizes by 
approximately 5 per cent per month. The Department of Public 
Welfare shall also increase the housing allowance by $3.00 per month 
for a family of one in a housing unit with two rooms and increase the 
housing allowance by approximately 5 per cent per month for other 
family and housing unit sizes. 

In choosing a payment standard pursuant to this section, each 
county shall increase its payment standard for the standard allowance 
by at least five per cent. However, this provision shall not be 
construed to require that a county choose a payment standard higher 
than the maximum reimbursable payment standard established 
pursuant to this section. 

ADC and GR Benefit Increases 
On orlielore"November 1, 1984, the Department of Public 

Welfare shall revise estimates of Aid to Dependent Children, Aid to 
Dependent Children-Foster Care and Adoption Assistance, and 
General Relief and General Relief Medical recipients in fiscal year 
1984-1985. At such time the Department of Public Welfare shall 
determine the sufficiency of the appropriations in fiscal year 1984­
1985 in appropriation items 400-503, Aid to Dependent Children, 400­
506, General Relief and General Relief Medical, and 400-528, ADC­
Foster Care/Adoption Assistance, to support the estimated cost of 
the revised estimate of recipients. 

The Department of Public Welfare shall use the amount by which 
the total appropriation in fiscal year 1984-1985 for appropriation 
items 400-503, 400-506, and 400-528 exceeds the total revised 
estimated cost in fiscal year 1984-1985 for such items to determine 
the percentage by which the payment standard for Aid to Dependent 
Children and ADC-Foster Car.e recipients, and the standard allowance 
and the housing allowance for General Relief recipients can be 
increased effective January 11 1985. The percentage by which such 
benefits are increased shall be approximately the same for each of 
the items and shall not exceed approximately 5 per cent. 

On or before November 1, 1984, the Director of Public Welfare 
shall notify the Director of Budget and Management of the 

2 A county must pay a certain percentage of expenditures for general 
relief. See R.C. 5101,16. Thus, the range between the minimum payment 
standards which a county may adopt and the maximum payment standards for 
which state funds may be available affords a county some control over the 
amount which it must spend for relief payments, subject, of course, to other 
applicable provisions, such as Section 72 (uncodified) of Am. Sub. H.B. 291, 
115th Gen. A. (1983) (eff. July I, 1983). 
3 The version of this rule currently in effect was adopted March 20, 1985, 
effective April l, 1985. It contains the same provisions as the emergency rule 
appearing in [1984-85 Monthly Record) Ohio Admin. Code 5101:1.-21-04 at 887­
88, but has not yet been published in the Ohio Administrative Code. 
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percentage increase it has determined such benefits can be increased 
ef!ective January I, 1985. On or before November 15, 1984, the 
Director of ·Budget and Management shall notify the Controlling 
Board of such percentage increase and shall request that the 
Controlling Board make any transfers between appropriation items 
400-503, 400-506, and 400-528 that are necessary to provide the 
benefit increase. 

The Department of Public Welfare shall implement any benefit 
increase made in accordwice with the paragraphs under this heading 
in the same manner as the benefit increases described under the 
headings "Aid to Dependent Children Benefit Increase" and "General 
Relief Benefit Increase." 
---iii traiisrerring appropriations from appropriation item 400-506 to 
items 400-503 and 400-528, the Controlling Board shall add 
corresponding amounts of federal matching funds to the 400-503 and 
400-528 accounts at the percentage indicated by the state and federal 
division of the original appropriation in this act. These federal funds 
are hereby appropriated. (Emphasis added.) 

Pursuant to Section 72, each county was required to increase its payment standard 
for the standard allowance by at least five percent, effective January 1, 1984. You 
have indicated that OOHS has determined that the standard allowance for general 
relief recipients should be increased by an additional five percent effective January 
1, 1985, that it has increased the minimum and maximum payment standards by that 
amount; and that i1: has instructed the counties to increase their payment standards 
for 1985 by at least five percent. You have also indicated that no controversy 
exists on the question whether Section 72 requires the counties to implement a 
percentage increase as determined by ODHS, effective January 1, 1985, and that 
your request does not raise any such question. Your question is, rather, whether, 
once a county department of human services has implemented an increase, 
effective January 1, 1985, as prescribed by Section 72, it may subsequently, during 
the biennium to which Am, Sub. H.B. 291 applies, change to a lesser payment 
standard which is above the minimum payment standard established by rule 5101:1­
21-04, but which is below the standard for that county established by implementing 
the five percent increases for 1984 and 1985 pursuant to Section 72, The argument 
presented in favor of allowing such a change is that Section 72 requires an increase 
as determined by ODHS for January of 1985, but that it does not mandate that the 
increase continue during succeeding months. 

Section 72 provides that the 1985 benefit increase is to be made "in the same 
manner as the benefit increases described under" the heading "General Relief 
Benefit Increase." That heading provides that, in choosing a payment standard, 
each county shall increase its payment standard for the standard allowance by the 
prescribed percentage, but that a county need not increase its payment standard 
higher than the maximum reimbursable payment standard established under that 
section. This language is, thus, applicable to both the 1984 and the 1985 increases, 
and it requires that, unless a county is already meeting the new maximum 
reimbursable payment standard, it choose a payment standard which provides ·an 
appropriate percentage increase over the standard which the county had chosen 
prior to the effective date of the increase prescribed by Section 72. The language 
of Section 72 provides no option for a county to retain its old payment standard 
(unless that standard is the same as the maximum reimbursable payment standard 
established by rule 5101:1-21-04) or to reduce its standard below 141e level established 
when the increases prescribed by Section 72 are implemented. Section 72 clearly 
contemplates that benefit increases for general welfare recipients are to be 
provided for fiscal years 1983-1984 and 1984-1985. Permitting a county to 
implement the increases and then to choose a payment standard which does not 
include the required increases would, as your letter indicates, conflict with the 

4 There is, I believe, no question but that a county which chooses a 
payment standard higher than that required by Section 72 could reduce that 
standard to the level prescribed pursuant to Section 72. 
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spirit of the legislation. It would, further, conflict with the language of Section 72, 
which permits a county to choose a payment standard only within the limits set 
forth therein. 

You indicate that some objections have been raised to this lack of flexibility 
on the grounds that prohibiting a county from choosing a lesser p!yment standard 
conflicts with the discretion granted the counties by R.C. 5113.03 and rule 5101:1­
21-04 to choose any standard within the range established by ODHS. The argument 
that the counties are, under R.C. 5113.03, entitled to select any payment standard 
within the range established by OOHS, notwithstanding the language of Section 72, 
is, in my judgment, without merit, Section 72 sets forth a recent statement of 
law, duly enacted by the General Assembly of Ohio, See generally Ohio Const. art. 
n, 515, Its effectiveness as law is not affected by theTact that it is contained in an 
uncodified provision. ~ City of Reynoldsburg v. Wesley, 39 Ohio Misc. 166, 166, 
316 N.E.2d 926, 927 (Mun. Ct. Franklin County 1974) ("even though [a section of an 
act] was not given a Revised Code section number, it is part of the law"). ~ 
generally R,C, 103.131 (the Director of the Legislative Service Commission is 
responsible for giving the proper sectional numbers to acts of a general and 
permanent nature passed by the General Assembly). The !act that Section 72 was 
not codified may indicate that its application is to be temporary. See Cowen v. 
State ex rel, Donovan, 101 Ohio St. 387, 129 N.E. 719 (1920); City of Reynoldsburg v. 
Wesley, The requirement of Section 72 that a county implement the increases in 
payment standards for general relief which are prescribed therein is, however, by 
its terms, applicable to any choice of a payment standard which is made "pw'suant 
to this section." Since Section 72 applies to fiscal years 1983-1984 and 1984-1985, I 
find that any selection of a payment standard by a county for any period during 
that biennium is subject to the requirement of Section 72 that the specified 
increases be provided, ~ffective as of the date indicated and throughout the period 
covered by the act. ·see generallfi State ex rel. Francis v. Sours, J.43 Ohio St. 120, 
124, 53 N.E.2d 1021, 1023 (1944) ("[t he polestar of construction and interpretation of 
statutory language is legislative intention. In determining that intention courts 
look to the language employed and to the purpose to be accomplished"), Th.us, I 
conclude that Section 72 restricts the discretion which counties have to select a 
payment standard within the limits set forth pursuant to R.C. 5113,03. See 
~enerallIJ R.C. 1,51; R.C, L52; Ex parte Hesse, 93 Ohio St. 230, 234, 112 N.E. 511, 512 
isI5) ("[it is settled that where there are contradictory provisions in statutes and 

both are susceptible of a reasonable construction which will not nullify either, it is 
the duty of the court to give such construction, and further, that where two 
affirmative statutes exist one is not to be construed to rept.'al the other- by 
implication unless they can be reconciled by no mode of interprel'ltion"); State v. 
Sellers, 14 Ohio App. 2d 132, 138, 237 N.E.2d 328, 332 (Ashlanc County 1968J 
(assuming, arguendo, that there is a conflict, more recent and specific provisions 
will prevail over older general provisions), 

5 R,C, 5ll3.03 states: 

Poor relief shall be given on a budgetary basis and shall be 
sufficient to assist in maintaining health and decency, taking 
into account the requirements and the income and resources of 
the recipient. A person may receive poor relief for as long as 
he meets the eligibility requirements. . 

The department of public welfare shall establish, and 
review every two years, standards for mandatory minimum 
budget levels, and for maximum payments in which state 
pt1rticipation is availab1e, 

The department may _adopt, amend, or rescind rules under 
Chapter 119. of the Revised Code that establish the maximum 
authorized amount, scope, duration, or limit of payment fer 
medical services. A county may authorize payment for 
medical services that are less than the amount, scope, or 
duration of the limits established by the department. 
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It is, therefore, my opinion, and you are hereby advised, that a county 

department of human services may not, during fiscal years 1983-1984 and 1984-1985, 

choose a payment standard for general relief benefits which does not include the 

increases prescribed by Section 72 (uncodified) of Am. Sub. H.B. 291, 115th Gen. A, 

(1983) (eff, July I, 1983). 


JUI\L' I lJ~~ 




