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TO\,VNSHIP TRUSTEES MAY PROVIDE TELEPHONE IN 

HOME OF TOWNSHIP CLERK IF SAID CLERK HAS :t'\O 

OTHER OFFICE. § 505.26, R.C. INFORMAL OPINION NO. 30, 

INFORl\.iAL OAG FOR 1959; OPINION 1572, OAG FOR 1933, 

VOL. II, PAGE 1430; OPINION 650, OAG FOR 1959, PAGE 353. 

SYLLABUS: 

A board of township trustees may have a telephone installed in the home of the 
township clerk for use in the duties pertain;ng to the office of clerk, provided that 
the home of the clerk is used as the official oflice, no office being provided by the 
township hall or otherwise. 

Columbus, Ohio, December 28, 1961 

Hon. Donovan Lowe, Prosecuting Attorney 

Morgan County, 1\-IcConnelsville, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion asks whether or not a telephone may be 

installed in the home of a township clerk for the use and benefit of the 

township; said telephone to be listed in the name of the board of township 

trustees. 

Township trustees possess only such powers as are expressly con­

ferred upon them by statute or are by necessary implication requisite to 

perform the duties so imposed upon them ( 39 Ohio Jurisprudence, Section 

46, page 306). 

I have found no provision of law dealing with telephone services for 

township offices; thus, the question is whether the power to install a tele­

phone as in the instant question may be implied. As to township office 

space in general, Section 505.26, Revised Code, reads as follows: 

"The board of township trustees may purchase, appropriate, 
construct, enlarge, improve, rebuild, repair, furnish, and equip a 
township hall, a township park, and bridges and viaducts over 
streets, streams, railroads, or other places where an overhead 
roadway or footway is necessary_, and such board may acquire 
sites for any of such improvements. 
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"If sufficient space for township offices is not available, the 
board of township trustees may purchase, lease, or construct, and 
furnish, equip, and maintain office space. When such offices are 
to be provided by construction, a site upon which to erect such 
offices may be acquired by purchase, lease for twenty-five years or 
longer, or otherwise. The cost of providing such office space shall 
be paid out of funds in the township treasury. If sufficient funds 
are not available the board shall proceed as provided in sections 
511.01 to 511.04, inclusive, of the Revised Code." 

Chapter 507., Revised Code, deals with the township clerk. The main 

duty of such clerk is the keeping of township records, and it is assumed 

that this duty is generally performed at the township offices. 

There would appear to be no doubt that a telephone is an essential 

part of a township office, and that the board of township trustees is author­

ized to provide telephone service at such offices. It is possible, however, 

that in the case at hand, the township has not provided an office and that 

the clerk uses his home for an office. In such case, the need for a telephone 

would appear to be just as urgent. 

In Opinion No. 6071, Opinions of the Attorney General for 1936, 

Volume III, page 1392, one of my predecessors had occasion to consider 

a question somewhat similar to that here presented. The question in that 

instance was whether a board of county commissioners could install a 

telephone in the private residence of a deputy sheriff. The syllabus of 

that opinion reads: 

"County commissioners are authorized to pay the expense of 
a telephone in the private residence of the deputy sheriff, when 
such residence is not at the county jail." 

In Opinion No. 1572, Opinions of the Attorney General for 1933, 

Volume II, page 1430, it was held that a board of elections, which had its 

own office, could not provide a telephone in the residence or private busi­

ness office of its clerk. 

In my Informal Opinion No. 30, Informal Opinion of the Attorney 

General for 1959, issued on May 12, 1959, I stated: 

"In this modern day the use of the telephone is in many 
instances as much of a necessity in the transaction of both public 
and private business as is the postal service. Motley v. Pike 
County, 233 Mo., 46, 135 S.W., 39 (1911). While the telephone 
may be a necessity, the board of county commissioners may not 
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provide for a telephone, at the expense of the county, in the resi­
dence of a county employee where an office for such employee is 
furnished in the court house and equipped with a telephone at the 
expense of the county. The foregoing principle was the basis for 
the opinion in Opinion No. 6071, Opinions of the Attorney Gen­
eral for 1936, page 1392, wherein it was stated that the county 
commissioners are unauthorized to pay the expense of a telephone 
in the private residence of a deputy sheriff. In the present situa­
tion, however, the only office which the clog warden maintains is 
at his residence. 

"Accordingly, in specific answer to the question submitted, 
it is my opinion and you are advised that the county commis­
sioners are authorized to enter into a contract with a clog warden 
and agree to pay for his monthly telephone bill when the office of 
the clog warden and the clog pound are maintained at his residence, 
there being no other office for the dog warden." (Emphasis 
aclclecl) 

I might also note that I held in the syllabus of my Opinion No. 650, 

Opinions of the Attorney General for 1959, page 353: 

"The board of county commissioners have the authority to 
authorize the purchase and installation of ~ two-way radio in the 
private automobile of an assistant coroner for purposes of official 
business." 

In view of the foregoing, therefore, I am of the opinion and you are 

advised that a board of township trustees may have a telephone installed 

in the home of the township clerk for use in the duties pertaining to the 

office of clerk, provided that the home of the clerk is used as the official 

office, no office being provided by the township in the township hall or 

otherwise. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 


