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OPINION NO. 91-033 
Syllabus: 

R.C. 317.11 requires the signature of any person, including a witness, 
who signs an "instrument by which title to real estate or personal 
property or any interest therein or lien thereon, is conveyed, created, 
encumbered, assigned, discharged, canceled or otherwise disposed of" 
to be legible or, if illegibly written, to be identified by an affidavit or 
by having the name legibly printed, typewritten or stamped upon the 
instrument. 
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To: Alan R. Mayberry, Wood County Pt'osecutlng Attorney, Bowllng Green, Ohio 
By: Lee Fisher, Attorney General, July 15, 1991 

I have before me your request for an opinion concerning the application of 
R.C. 317 .11 to the signatures of witnesses to documents presented for recording by 
the county recorder. Specifically, you have asked "[w]helher witness signatures on 
documents, which are illegibly written, need to have their names typed or printed 
immediately beneath their signatures" before the recording of the documents. 

The county recorder is statutorily charged with the duty to record "all deeds, 
mortgages, plats, or other instruments of writing required or authorized to be 
recorded, presented to him for that purpose." R.C. 317.13; see also R.C. 317.08 
(listing various instruments of writing required or authorized to be recorded, 
including deeds, mortgages, plats, leases and liens); R.C. 317.09 (recording of notices 
of federal tax liens). The county recorder's duties are, however, to be exercised in 
the manner prescribed in R.C. Chapter 317. See, e.g., R.C. 317.111 (an instrument 
to be recorded must indicate the perscn who, or the governmental agency which, 
prepared the instrument); R.C. 317 .112 (standards of legibility for the document). 

R.C. 317.11, which addresses illegible signatures, states, in pertinent part: 

No instrument by which the title to real estate or personal property 
or any interest therein or lien thereon, is conveyed, created, 
encumbered, assigned, discharged, canceled or otherwise disposed of, 
shall be received for record of filing by the county recorder, if the 
signatures of the persons signing such instrument are illegibly written, 
unless the name of each person who in any capacity signed such 
instrument, and whose written signature is illegible, is legibly printed, 
typewritten, or stamped upon such instrument immediately beneath the 
signature of such person. The recorder shall receive any such 
instrument for record or filing, although it does not comply with this 
paragraph, if the name of each such person appears elsewhere in the 
instrument legibly printed, typewritten, or stamped, or if there is 
written on or attached to the instrument, for record, an affidavit of 
some person having personal knowledge of the facts, which affidavit 
states the correct name of the person whose signature was illegibly 
written and whose name was not printed, typewritten, or stamped 
thereon. (Emphasis added.) 

Thus, R.C. 317.11 requires persons signing, in any capacity, an instrument 
enumerated therein, to sign legibly and prohibits the county recorder from receiving 
an instrument with illegit,ie signatures for filing. The only exception to this 
requirement is when the alternative of a legible identification of the signature is 
used, either beneath the signature, elsewhere in the instrument or in an attached 
affidavit. 

The question of whether a witness to an instrument required by R.C. 317. I I 
to have legible signatures is a "person ... in any capacity," as that term is used in R.C. 
317.ll, is at the root of your inquiry. Absent a statutory definition, a term used in a 
statute should be accorded its natural, literal, common or plain meaning. R.C. 1.42; 
State v. Dorso, 4 Ohio St. 3d 60, 446 N.E.2d 449 (1983). "Capacity" refers to the 
"position in which one functions; role." American Heritage Dictionary 236 (2d ed. 
1982). "Capacity," as used in R.C. 317.11, therefore, would refer to the role or 
function in which any person signs an instrument. Inasmuch as R.C. 5301.01 requires 
that deeds, mertgages, land contracts, and leases contain the signatures of two 
witnesses, the signature of a witness is, thus, statutorily necessary before a deed, 
mortgage, land contract or lease may be accorded sufficient legal recognition to be 
received for recording by a county recorder. Given this statutory prerequisite, a 
witness to an instrument presented for recording under R.C. 317 .11 functions in a 
statutory capacity. 

it.C. 317.11 refers throughout to the persons signing an instrument as a 
single c,ass. No division of signatories into groups is made by R.C. 317.11. 
Furthermore, no apparent reason for a disparate treatment of possible categories of 
those persons signing instruments in differ:mt capacities is suggested by the 
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statutory language. Where a statute uses the word "any" to modify a noun without 
selection, distinction or limitation, the intent is that the noun modified by "any" 
(here, that noun is "capacity") be treated as a whole class without division into 
smaller classes, and "any" may mean "every" in that context. See Motor Cargo, Inc. 
v. Board of Township Trustees of Richfield Township, 52 Ohio Op. 257, 259, 117 
N. E. 2d 224, 227 (C. P. Summit County 1953). Therefore, "any" modifying "capacity" 
in R.C. 317.11 should be properly read to mean "every." 

Moreover, "any" may be equated to "every" where the statute uses 
mandatory language. 1990 Op. Att'y Gen. No. 90-085; 1990 Op. Att'y Gen. No. 
90-050. The compulsory nature of R.C. 317 .11 is apparent from the language which 
it employs: "No instrument ...shal/ be received for record." (Emphasis added.) 
Because the statute is a prohibition to recording an instrument in which illegible 
signatures are present, the recorder is granted no discretion in the determination to 
record such a document. R.C. 317.11, thus, is not discretionarv in nature, and the 
scope of R.C. 317.11 includes every signature that is illegible. · 

Based upon the fore11-oing, you are hereby advised that 1t 1s my op11110n that 
R.C. 3 l 7.11 requires the signature of any person, including a witness, who signs an 
"instrument by which title to real estate or personal property or any interest therein 
or lien thereon, is conveyed, created, encumbered, assigned, discharged, canceled or 
otherwise disposed of" to be legible or, if illegibly written, to be identified by an 
affidavit or by having the name legibly printed, typewritten or stamped upoil the 
inst rum en t. 
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