
ATTORNEY GENERAL 

1. MOTOR VEHICLE-FIRST LIENHOLDER ON CERTIFI­
CATE OF TITLE-WHERE UNDER SECTION 6290-rn G. C. 
HE TAKES CERTIFICATE IN HIS OWN NAME AND 
TAKES POSSESSION OF VEHICLE UPON OWNER'S DE­
FAULT, FIRST LIENHOLDER OWES NO LEGAL OBLIGA­
TION TO NOTIFY OR INFORM SUBSEQUENT LIEN­
HOLDERS OF HIS INTENTIONS. 

2. NEW CERTIFICATE OF TITLE-CLERK OF COURTS 
SHOULD NOTE THEREON ALL LIENS OF RECORD IN 
HIS OFFICE-OMISSION-DELETION-SATISFACTION­
EXTINCTION-LIENS IN FAVOR OF RECIPIENT OF NEW 
CERTIFICATE. 

SYLLABUS: 

1. Where a first lienholder on a certificate of title to a motor vehicle proceeds 
as required by Section 6290-10, General Code, to take certificate in his own name and 
take possession of the vehicle upon the owner's default of the terms of his agreement, 
such first lienholder owes no legal obligations to notify or inform subsequent lien­
holders of his intentions. 
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2. When a new certificate of title is issued to one entitled to same, the clerk 
of courts will note thereon all liens evidenced by records in his office and shall omit 
or delete none except where the application is accompanied by proper evidence of 
their satisfaction and extinction, and this applies as well to any liens in favor of the 
recipient of the new certificate. 

Columbus, Ohio, January 24, 1950 

Hon. Frank M. Quinn, Registrar, Bureau of Motor Vehicles 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

"In furtherance of our telephone conversation as of today, 
am respectfully requesting an informal opinion on the following 
questions submitted to me by the Ross County Clerk of Courts : 

'Please advise concerning the following: 

A certificate of title is presented for repossession. The 
title bears two mortgages ( a first and second lien) with two 
different lienholders. 

Can the first lienholder, who has priority, repossess 
the car without the knowledge of the second lienholder. Is it 
necessary that we have the release of the first mortgage only, 
or the release of both mortgages before we can issue the re­
possession title to the first lienholder, or should the repos­
session title be issued showing the second lien as becoming 
the first lien.' 

These same questions have come up in various forms, but the 
point brought out in Thomas L. Orr, Ross County Clerk of 
Courts' letter are the common questions asked by the various 
Clerks." 

Section 6290-ro of ,the General Code reads, m so far as it pertains 

to your question, as follows: 

"In the event * * * repossession is had upon default in per­
formance of the terms of a chattel mortgage, trust receipt, con­
ditional sales contract or other like agreement, the clerk of courts 
of the county in which the last certificate of title to said motor 
vehicle was issued, upon the surrender of the prior certificate of 
title or the manufacturer's or importer's certificate, or when that 
is not possible, upon presentation of satisfactory proof to the said 
clerk of courts of ownership and right of possession to such 
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motor vehicle, and upon payment of the fee prescribed in this 
chapter, and presentation of an application for certificate of title, 
may issue to the applicant a certificate of title thereto. Only an 
affidavit by the person, or agent of the person to whom posses­
sion of such motor vehicle has so passed, setting forth facts en­
titling him to such possession and ownership, together with the 
copy of the journal entry, court order or instrument upon which 
such claim of possession and ownership is founded, shall be con­
sidered satisfactory proof of ownership and right of possession.
* * * If from the records in the office of said clerk of courts, there 
appear to be any lien or liens on said motor vehicle, such certifi­
cate of title shall contain a statement of said liens unless such 
application is accompanied by proper evidence of their satisfac­
tion or extinction." (Emphasis added.) 

In considering your question I must read the law in the light of what 

appears to me to be reasonable and practical business procedure and com­

mon sense. And for the purpose of clarity I will state the problem as 

follows: 

X owns a motor vehicle and gives a first lien on same to A who is 

given the certificate of title issued in X's name. X afterwards becomes 

indebted to B and A surrenders the certificate of title to the clerk of 

courts who notes thereon B's lien as the second lien. X defaults on his 

contract mortgage or other instrument which he gave to A, and A desires 

to take possession of the motor vehicle in accordance with the terms of 

the instrument evidencing the indebtedness. 

A can have only one legitimate interest in the motor vehicle and that 

interest is to have the value of same to the extent of his lien liquidated 

and applied to the payment of that lien. In order to accomplish this, 

one of the methods he may pursue is to gain actual possession of the 

vehicle. He proceeds to take full advantage of the repossession clause of 

his agreement with X. Under the terms of his instrument he takes 

possession, and he is certainly armed, without question, with the right, 

under the above quoted provision of law, to present his evidence and 

procure a certificate of title in his own name, so that he can register it, 

procure plates and take personal possession. When the certificate is 

issued to him the clerk of courts must note thereon all other liens accord­

ing to their priority, and since B's lien is a matter of record in his office 

and is noted on the record which A surrenders, B's lien must be noted on 

the certificate issued to A. ( See last sentence of Section 6290-10, supra.) 
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In such procedure as above outlined, whether B was notified, had 

knowledged or not, he has not been injured and A has gained no advan­

tage over him. I do not know of any provision of law requiring A to 

inform B that he contemplated proceedings as he did. As a matter of fact 

B should have been clearly aware that in the event of X's default to 

A, that A would do just the thing he did. 

Therefore, in answer to your first question I am of the opinion that 

A, first lienholder on a certificate of title to a motor vehicle, is under no 

legal obligation to notify a subsequent lienholder if and when he repos­

sesses the vehicle for a default by owner of the terms of agreement 

evidencing the lien. Although I have given you my opinion as to your 

first question, I deem it proper to advise that in my opinion it is no 

official concern of the Registrar of Motor Vehicles or the clerks of county 

courts whether subsequent lienholders should be notified or not in such 

instances. 

Coming now to your second question, which I will reword for the 

purpose of clarity: 

vVhere a first lienholder on a motor vehicle presents evidence of his 

right to take possession of the vehicle and a certificate of title is issued to 

him, what liens are released, if any, on such certificate? And, if not re­

leased, in what order shall they appear on the new certificate? Desig­

nating the parties X, A and B in the same relationship as above, I think 

we must also approach this problem realistically in the light of good 

business practice and common sense in connection with applicable law. 

A has made application for a certificate of title for the purpose of 

taking the vehicle into his possession and has issued to him such certifi­

cate. Assuming he registers the car in his own name, procures plates, 

and secures personal possession, he does so only for the purpose of secur­

ing his lien. The motor vehicle remains and continues to remain liable 

for the payment of liens other than the first lien to the extent of the 

value over and above the amount of the first lien. Let us assume that 

when A was given his certificate, his lien was not placed thereon. B's 

lien is required to be noted thereon and thus would become the first lien. 

Bear in mind that there can be only one valid certificate of title to each 

vehicle, and that valid certificate is the one now issued to A with a first 

lien by B with nothing to prevent B from bringing suit and taking judg-
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ment, having execution, levy and sale, satisfaction of his own lien, and 

leave A without legal remedy. 

I have resolved this question 111 my mind with as many assumed 

aspects and ramifications as my imagination can conceive, but only one 

answer presents itself, and that is that the clerk of courts need only to 

adhere to the requirement of law, which is: When issuing a new certificate 

of title, note all liens on same that appear from the records of his office, 

and omit or delete none unless the application is accompanied by proper 

evidence of their satisfaction or e;..-tinction. 

Therefore, in repetition, it is my opinion that where a first lien­

holder on a certificate of title to a motor vehicle proceeds to take certifi­

cate in his own name and take possession of the vehicle upon the owner's 

default of the terms of his agreement, such first lienholder owes no legal 

obligation to notify or inform subsequent lienholders of his intentions. 

It is also my opinion that when a new certificate of title is issued to 

one entitled to same, the clerk of courts will note thereon all liens evi­

denced by records in his office and shall omit or delete none except where 

the application is accompanied by proper evidence of their satisfaction or 

extinction, and this applies as well to any liens in favor of the recipient 
of the new certificate. 

Respectfully, 

HERBERT s. DUFFY, 

Attorney General. 




