
458 OPINIONS 

2446 

BOARD OF COUNTY COMMISSIONERS CANNOT CONTRACT 
WITH PRIVATE PERSON TO INSTALL STORM SEWER 
WHICH BENEFITS BOTH PARTIES AND SHARE COSTS OF 
SUCH INSTALLATION UNLESS SAID SEWER IS INSTALLED 
UNDER PROVISIONS OF 6131.62, REVISED CODE-§§6131.62, 
6131.22, R.C. 

https://CODE-��6131.62
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SYLLABUS: 

There is no authority for a board of county comm1ss1oners to enter into a 
contract with a private individual whereby the county and such individual are to 
share the cost of installing a storm sewer which will benefit each of them; however, 
such board may proceed to install such a sewer in accordance with Section 6131.62, 
Revised Code, in which case the cost of such installation would be borne by the 
county and the persons benefited thereby according to the benefit each would receive 
from such sewer as provided for in Section 6131.22, Revised Code. 

Columbus, Ohio, August 10, 1961 

Hon. Geo. C. Steinemann, Prosecuting Attorney 

Erie County, Sandusky, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my op1111on reads as follows : 

"This office has been requested to give an opinion as to the 
legal right of the Erie County Commissioners to enter into an 
arrangement whereby a private developer of a subdivision pays to 
Erie County a sum of money which represents what would have 
been his cost to install a storm sewer of a certain size in a county 
right-of-way in return for Erie County installing said storm 
sewer in a larger size so as to meet County roadside drainage 
requirements and then permitting this developer to drain into 
the newly constructed County sewer. 

"Section 307.15 of the Ohio Revised Code permits the Board 
of County Commissioners to enter into contracts with other units 
of government but I ·find no authority for a County to enter 
into such a contract with a private individual whereby private 
financing by the terms of the contract pays a part of the cost of 
the County installation. 

"Your advice as to a possible means of entering into an en­
forceable arrangement along the lines outlined above will be 
appreciated." 

A board of county commissioners has only such powers as are con­

ferred by statute. Elder v. Smith, 103 Ohio St., 369 ( 1921). I have been 

unable to find any statutory authority for such a board to enter into a 

contract with a private individual whereby the individual pays part of the 

cost of installing a storm sewer in a county road right-of-way in exchange 

for the privilege of qrainin~ into said sewer. 
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Regarding the drainage of county roads, however, your attention 1s 

directed to Section 5543.12, Revised Code, reading in part as follows: 

"The county engineer or anyone acting under his authority, 
when authorized by the board of county commissioners or board 
of township trustees, may enter immediately: 

"(A) Upon any lands adjacent to any of the highways in 
the county for the purpose of opening an existing ditch or drain, 
or for digging a new ditch or drain for the free passage of water 
for the drainage of highways ; 

"* * * * * * * * *" 
Your attention is also directed to Section 6131.62, Revised Code, provid­

ing in part as follows : 

"When in the opinion of the board of county commissioners, 
by resolution entered on its journal, any land owned by the 
county or any highway therein, under its supervision, is in need 
of drainage, and such drainage will also specially benefit other 
land, the board may file a petition without bond for such improve­
ment in the court of common pleas of the county. Upon the filing 
of such petition, the court shall act in the same manner, conduct 
the same proceedings, and make the same findings and orders as 
are provided in sections 6131.01 to 6131.64, inclusive, of the 
Revised Code, for a board of county commissioners. * * *" 
( Emphasis added) 

Section 5543.12, supra, is obviously designed to provide only for the 

drainage of a county road. On the other hand, Section 6131.62, supra, is 

designed to provide drainage for other land as well as land owned by 
the county. Since it is proposed that the county install a storm sewer in 

a large size so as to meet county roadside drainage requirements as well 

as the drainage requirements of a private developer, it is my opinion that 

the board of county commissioners could proceed in accordance with the 

provisions of Section 6131.62, supra. By proceeding in accordance with 

such section, the cost of the improvement could be assessed against the 

county and private developer according to the benefit each would receive. 

See Section 6131.22, Revised Code. 

It is my opinion, therefore, and you are accordingly advised that there 

1s no authority for a board of county commissioners to enter into a con­

tract with a private individual whereby the county and such individual 

are to share the cost of installing a storm sewer which will benefit each 

of them; however, such board may proceed to install such a sewer in 

accordance with Section 6131.62, Revised Code, in which case the cost 
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of such installation would be borne by the county and the persons benefited 

thereby according to the benefit each would receive from such sewer as 

provided for in Section 6131.22, Revised Code. 

Respectfully, 

MARK MCELROY 

Attorney General 




