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OPINION NO. 82-063 

Syllabus: 

When a township and a village join a joint firti district pursuant to 
R.C. 505.371, the taxable property in such township and village 
becomes subject to any taxes which may lawfully be levied by the 
board of fire district trustees and no additional voter approval is 
required for the levy of taxes in excess of the ten-mill limitation. 

To: David E. Llghttlaer, Licking County Prosecuting Attorney, Newark, Ohio 
By: Wllllam J. Brown, Attorney General, September 28, 1982 

I have before me · your request for my opinion concerning the following 
question: 

When two or more political entities, namely, a township and a 
village, with tax millage rates higher and lower, respectively, request 
admission to an existing Joint Fire District pursuant to Ohio Revised 
Code Section 505.371, by passing the appropriate resolutions, and such 
admission is approved by the Board of Trustees of the Fire District 
pursuant to said Section, is it necessary to obtain voter approval of 
the requesting entities in order to either increase or decrease the 
respective millage rates? 

R.C. 505.371 permits a municipal corporation or township, or parts thereof, to 
"join an existing fire district by the adoption of a resolution requesting such 
membership and upon approval of the board of fire district trustees." No vote by 
the people of either area is required for admission to a district. 

With regard to t~e levy of taxes in a joint fire district, R.C. 505.371 states: 

The board of fire district trustees may exercise the same powers 
as are granted to a board of township trustees in sections 505.37 to 
505.45, inclusive, of the Revised Code, including, but not limited to, 
the power to levy a tax u on all taxable ro ert in the fire district, 
as provided in section 505.39 o the Revised Code. Emphasis added. 

R.C. 505.39 states: 

The board of township trustees may, in any year, levy a 
sufficient tax upon all taxable property in the township or in a fire 
district, to provide protection against fire, to provide and maintain 
fire apparatus and appliances, buildings and sites for apparatus and 
appliances, sou\'ces of water supply, materials for such water supply, 
lines of fire-alarm telegraph, and to pay permanent, part-time, or 
volunteer fire-fighting companies to operate such equipment. 
(Emphasis added.) 

R.C. 505.39 authorizes a board of fire district trustees to levy a tax upon all 
taxable property in the district without vote of the people and without regard to 
when any particular property was added to the district. Therefore, if a township 
and a village are admitted to an existing district pursuant to R.C. 505.371, the 
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board of fire district trustees may levy a tax pursuant to R.C. ~05.39 on the 
taxable property of the township and village without the approval of the voters of 
such areas at the same millage levied in the remainder of the district. However, 
the rate may in no instance exceed the limitation set forth in Ohio Const. art. XII, 
§2. See Cambridge City School District v. Guernsey County Budget Comm., 11 Ohio 
App. 2d 77, 228 N.E.2d 8'/~ (Guernsey County 1967), aff'd, 13 Ohio St. 2d 77, 234 
N,E,2d 512 (1968). ­

Ohio Const. art. XII, §2 states: 

No property, taxed according to value, shall be so taxed in excess 
of one per cent of its true value in money for all sta,te and local 
purposes, but laws may be [)assed authorizing additional taxes to be 
levied outside of such limitation, either when approved by at least a 
majority of the electors of the taxing district voting on such 
proposition, or when provided for by the charter of a municipal 
corporation. 

This restriction on the power to tax has been termed the "ten-mill limitation" and 
is codified in R.C. 5705.02. It is my understanding that the ten-mill limitation was 
exceeded in the areas comprising the joint fire district and, therefore, the district 
has not levied its tax pursuant to R.C. 505.39; but rather, the tax has been 
approved fY the voters of the district and is currently levied pursuant to R.C. 
5705.19(!). R.C. 5705.26 provides, in part: 

Except as otherwise provided in section 5705.191 of the Revised 
Code, if the majority of the electors voting on a levy authorized by 
sections 5705.19 to 5705.25, inclusive, of the Revised Code vote in 
favor of such levy at such election, the taxing authority of the 
subdivision may levy a tax within such subdivision at the additional 
rate in excess of the ten-mill limitation during the period and for the 
purpose stated in the resolution, or at any less rate, or for any of said 
years or purposes. • . . (Emphasis added.) 

The Ohio Supreme Court has stated: "In the absence of specific constitutional 
inhibitions, the principle applies that where the boundaries of a school district or 
other political subdivisiorTs are legally extended, the added territory becomes 
subject to the same obligation [for taxes] as the other territory in the district or 
subdivision." Gigandet v. Brewer, 134 Ohio St. 86, 92, 15 N.E.2d 964, 966 (1938) 
(when a school district is created by the consolidation of two districts, a levy of a 
tax outside the limitation prescribed by art. XII, §2 on all property in the new 
district authorized by a vote of the people in only one of the original districts is not 
violative of art. XII, §2). See Kellenburger v. Bd. of Education of Ross County, 173 
Ohio St. 201, 180 N.E.2d 834 (1962); 1956 Op. Att'y Gen. No. 6354, p. 185; 1944 Op, 
Att'y Gen. No. 6703, p. 75. Thus, once the voters of a joint fire district have voted 
in favor of the levy of a tax outside the ten-mill limitation, the board of trustees is 
authorized to levy the voted tax throughout the district regardless of whether any 
particular area in the district was part thereof when the question was submitted for 
vote7 approval. 

In fact, such a result is mandated by the provision of Ohio Const. art. XII, §2 
which states that, 11 (1] and and improvements thereon shall be taxed by uniform rule 
according to value. . • ." See Gigandet. In 1979 Op. Att'y Gen. No. 79-063, I 
opined that Ohio Const. art. XII, §2 requires that each tax levy apply uniformly 
throughout the district of a particular taxing authority. Therefore, any tax levied 
by a board of fire district trustees must be levied uniformly throughout the joint 
fire district. The question of whether the millage levied by the board of fire 
district trustees is greater or less than the amount which any area within the joint 

1R.C. 5705.01 includes a board of fire district trustees within the definition of 
"taxing authority" as used in R.C. Chapter 5705. 
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fire district had previ~sly authorized another trucing authority to levy for the same 
purposes is irrelevant. 

Based on the foregoing, it is my opinion, and you are advised, that when a 
township and a village join a joint fire district pursuant to R.C. 505.371, the taxable 
property in such township and village becomes subject to any taxes which may 
lawfully be levied by the board of fire district trustees and no additional voter 
approval is required for the levy of taxes in excess of the ten-mill limitation. 

2Any authority to levy taxes which one trucing authority, such as a board of 
township trustees, has been granted is not per force destroyed by the creation 
of a power in a different taxing authority to tax for the same purpose. 
However, any authority to levy taxes exists only so far as a need can be 
shown. See R.C. 5705.341. 

September 1982 




