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OPINION NO. 81-064 

Sylla bu,: 

Section 8(8)(4) of Am. Sub. H.B. 176 (eff. March 27, 1980) is properly 
construed as requiring that provider agreements include all beds of a 
nursing home facility which are certifiable-that is, all beds which 
meet standards for certification of compliance with federal and state 
laws and rules for participation in Ohio's Medicaid program. In light 
of this construction, all certifiable beds in a nursing home facility 
participating in Ohio's Medicaid program must be certified in order to 
assure compliance with 42 C.F .R. §442.12(a) (1970). 

To: Kenneth B. Creasy, Director, Department of Public Welfare, Columbus, Ohio 
By: Wllllam J. Brown, Attorney General, October 29, 1981 

I have before me your request for my opinion interpreting certain language 
contained in Am. Sub. H.B. 176 (eff. March 27, 1980), which was enacted by the 113th 
Ohio General Assembly in 1980 and, as you have described it, "mandates 
comprehensive revisions in Medicaid reimbursement and provider agreement 
policies relating to long-term care facilities" (i.e., relating to nursing homes). 
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While this new Act encompasses many changes, I understand from your 
request and from conversations had between this office and yours that your concern 
focuses upon the "certification" of nursing homes and the manner in which that 
certification interrelates with "provider agreements" during fiscal years 1981 and 
1982. 

In order to develop thi:: issue you have raised by your request, it is appropriate 
to first outline some of the basic operating principles that r<?late to nursing home 
licensure, to nursing home "certification," and to Ohio's Medicaid program, under 
which a nursing home may operate as a provider of services to Medicaid patients 
;mrsuant to a "provider agreement." At tha~ poir.t, one can examine how the new 
Act discourages discrimination against Medicaid recipients (a) by changing the 
approach of the Ohio Department of Public Welfare (hereafter ODPW) regarding 
provider agreements, and (b) by controlling practices of nursing home providers. 
The issue you have raised concerns both aspects of the Act. 

Ohio law requires that a person or entity desiring to operate a nursing home 
first obtain appropriate licensure from the Ohio Department of Health (hereafter 
ODH). R.C. 3721.0S(A). In considering a nursing home licensure matter, ODH has 
the duties and responsibilities, and follows the mandates, set out in R.C. Chapter 
3721, and it has promulgated regulati,)ns thereunder. When a nursing home 
measures up to the standards of that Chapter and those regulations, the home will 
receive a license to operate a nursing home of a certain designated bed capacity. 
Beyond licensure, however, are requirements relating to Medicaid if a home elects 
to become a provider of services to individuals who are qualified Medicaid 
recipients. 

Under the Medicaid program, a nursing home that has been "certified" by 
ODH may enter into a contractual agreement with ODPW known as a "provider 
agreement." Under such an arrangement, the nursing home agrees to provide 
services to qualified Medicaid recipients in return for which the home receives 
moneys to reimburse it for the reasonable cost, within certain limitations, of the 
services provided. ~ R.C. 5lll.23. 

The Medicaid program in Ohio, as in other states, can be characterized as a 
program which is controlled in detail by federal regulations even though funded by 
both state and federal moneys. The program is federally controlled in its substance 
because it has, us its statutory beginning point, Title XIX of the Social Security Act 
§620, 42 U.S.C. §301 (1974), as amended, rather than state law. Compare R.C. 
5lll.02. Further, the federal regulations promulgated thereunder are specific in 
detail as to the types of care to be provided and the types of physical facilities in 
which they are to be provided. See 42 C.F.R. Part 440 (1979) (regarding services); 
42 C.F .R. Part 447 (1979) (regarding payments for services); 42 C.F .R. 456 0979) 
(regarding utilization control). 

The federal regulations, however, are also particularly designed to permit the 
Medicaid program in a state to be fiscally administered and substantively regulated 
at the state level. The federal regulations contemplate that one single state 
agency be designated to administer the Medicaid program-that is, to deal with 
such things as provider agreements and reimbursement payments, 42 C.F .R. §431.10 
(1979)-while another be designated the state survey agency to provide 
"certification" of each home's compliance with the applicable federal and state 
laws and rules for participation in the program, 42 C.F .R. §442.12 (1979). In Ohio, it 
is ODPW which has been designated by the Ohio General Assembly as the single 
agency to administer the program, and it is ODH which, as survey agency, provides 
for nursing home certification after appropriate inspection and review of each 
home. 

In order for a nursing home to participate in the Medicaid program, the 
federal regulations require that the home, after being licensed and certified, enter 
into a provider agreement with ODPW as the administering state agency. 42 
C.F.R. §431.107(b) (1979) provides in pertinent part: "A state plan must provide for 
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an agreement between the Medicaid agency and each provider furnishing services 
under the plan. • . ." The federal regulations are very explicit in requiring that 
provider agreements address only those beds which have been certified. 42 C.F .R. 
§442.12(a) (1979) provides in pertinent part: "A medicaid agency may not execute a 
provider agreement with a facility for SNF [Skilled Nursing Facility] or ICF 
[Intermediate Care Facility] services nor make medicaid payments to a facility for 
those services unless. . . the State survey agency has certified the facility under 
this part to provide those services." On the other hand, nothing within the federal 
regulations requires that provider agreements include every licensed and certified 
bed. That is, under the federal regulations, a home of 100 licensed beds may have 
all of them certified, but include only 50 beds in the provider agreement. 
Alternatively, under the federal regulations, a home of 100 licensed beds may (by 
its own election or otherwise) have only 50 of those beds certified, with all, or just 
part, of those 50 beds included in the provider agreement. 

By wa:; of brief su~mary, then, 11 mi~sing IJome may h'?. reimbursed under the 
Medicaid system for certain costs to the extent that it provides services to 
Medicaid patients in licensed, certified beds which are covered by a provider 
agreement entered into by the home and ODPW, On the other hand, it should be 
noted that a home licensed by the state is not required to have any of its beds 
certified for Medicaid purposes. Nor does Ohio law require a nursing home to 
operate under a provider agreement as a condition precedent to licensure. A home 
may, and some do, provide services only to private-paying patients. ~ R.C. 
3721,19. The questions you have raised, however, are concerned with homes which 
elect to qualify as Medicaid providers and, more particularly, the degree to which 
the beds of such homes are made available to Medicaid patients. 

With these basic operating principles in mind, it is next necessary to consider 
the factual backdrop against which Am. Sub. H.B. 176 originated before turning to a 
discussion of the specific provision of that statute which you have asked me to 
construe. It is my understanding that, in the past, most nursing home providers 
have operated by choosing to allow some but not all of their licensed beds to be 
occupied by Medicaid patients. Such partial participation in the Medicaid program 
was accomplished in two ways. Some homes would request ODH certification of all 
licensed beds, but elect not to enter into provider agreements with ODPW for more 
than the number of beds such homes specified to ODPW. The result was a "limited 
bed agreement" where the home set the number of beds to be included under the 
provider agreement. Other homes used "distinct part certification" as a method of 
limiting the extent of their Medicaid involvement. Under the distinct part 
approach, a home would voluntarily limit the number of licensed beds for which it 
requested Medicaid certification from ODH. The result, again, was that of having 
the homes in effect set the number of beds to ultimately be included under the 
provider agreement. Both of these practices were accepted by ODPW, which 
pursued a voluntary participation concept, and those practices were allowable 
under applicable federal regulations. 

The concept of permitting profit-making nursing home owners to voluntarily 
control (by limited bed agreements, distinct part certifications, or otherwise) the 
extent to which their beds are made available to Medicaid patients has permitted a 
distinct discrimination against Medicaid patients and in favor of private-paying 
patients. Simply stated, the "limited bed" and "partial certification" provider 
agreements would allow Medicaid certified nursing homes to accept Medicaid 
patients only when and to the extent that they could not fill their beds with more 
lucrative private-pay patients. This resulted in Medicaid patients gravitating 
towards nursing homes whose quality was not sufficient to attract private-pay 
patients. That, coupled with a decreasing availability of nursing home beds and 
other problems, led to legislative study of Ohio's nursing home industry and Ohio's 
Medicaid program. In 1977, the Ohio General Assembly focused its attention on 
Ohio's nursing home industry and the state's Medicaid program by initiating a 
legislative study that, in 1979, resulted in the release of A Program In Crisis: 
Blueprint For Action as the final report of Ohio's Nursing Home Commission. The 
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H.B. 
Commission's study, as reflected in that report, led to the development of Am. Sub. 

176 in its original form. 

The 1979 report discusses the problem of discrimination at some length. The 
point is made that "[o] ne of the most serious problems with Ohio's nursing home 
program is the rampant discrimination against many elderly and disabled 
individuals." Ohio Nursing Home: Comm'n, supra, at 194. The report states the 
obvious reason for the discrimin.r.U4n: "private pay patients are more lucrative for 
provide~s." !'.2· at 198. ThP. r~;,ort e.lsl'J exl)lgin~ what the consequences of 
discrimination have been: 

The simple facl-is-·-thatJ_he Medicaid program, and the ability of 
Medicaid certified providers-·tc:,-·-discri.m!na.t.1L against Meuicaid 
patients perpetuates the existence of..•lowquii11ty--n\li'sing homes. 
This discrimination, forcing Medicaid patients into the oriir--tu.t.q.s 
ave.Hable-too often those in low quality homes-keeps these· 
substandard homes almost fully occupied and makes them financially 
viable. 

.By continuing discrimination, homes offering high quality 
care can continue to s'3ek the most profitable patients for their 
operation-the private-~ay and easy-to-care-for. These high quality 
homes can use Medicaid patients as a form of insurance-they will 
accept only the number of Medicaid patients they need to ensure that 
an optimal number of their beds are always full. The low quality 
homes can continue with relatively full occupancy, specializing in 
accepting Medicaid patients and providing poor care to people whose 
only alternative is death. 

19. at 199-203. 

Of particular importance, the 1979 report pointedly recommended the 
adoption of statutory prohibitions against nursing home provider discrimination. 
Indeed, the report referred to then Sub. H.B. 176 as a bill incorporating the 
Commission's recommendations, and it specifically supported provisions to ensure 
that all parts of a nursing home meeting certification standards be included in 
provider agreements. 

Your request for my opinion deals with a provision of Am. Sub. H.B. 176 whicn 
appears in uncodified language at Section 8(8)(4) and reads as follows: "(El very 
provider agreement with a home shall. . .(i] nclude anv part of the home that 
meets standards for certification of cornoliance with federal and state laws and 
rules for participation in the medical assistance program...." (emphasis added}, 
With respect to this provision, you raise the following questions: 

1. 	 Does the provision require the department to enter into a 
provider agreement with a facility for only those beds actually 
certified by the Ohio Department of Health as being in 
compliance with federal and state laws and rules for 
participation? ...OR 

2, 	 Does the provision require the department to enter into d 

provider agreement for the number of beds that could be 
certified (i.e., "that meet the standards for compliance") but 
which are not certified? 

It is a general rule of statutory construction that words are to be given their 
natural and normal meaning. R.C. 1,42, The plain meaning of the above-quoted 
provision appears to be that provider agreements must include all beds that are 
certifiable ("(meet] .standards for certification of compliance"), even though such 
beds may not in fact be certified by ODH. This construction implicitly requires 
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making a determination of the certification status of all beds within nursing homes 
which desire to be Medicaid providers. Although you indicate that the certification 
process he.s historically been limited to the number of beds which a nursing home 
has reqested be certified, I can see no legal basis for so limiting it. As the 
designated survey agency, it is the responsibility of ODH to determine for ODPW if 
institutions meet the requirements for participation in the Medicaid program (42 
C.F.R, 431.610(e)(l)); the regulations do not specify that the survey agency may 
determine the certification status of only beds for which a nursing home has 
requested certification. Moreover, pursuant to 42 C.F .R. 431.610(f) the Medicaid 
agency and survey agency are required to enter into a written agreement covering 
the activities of the survey agency in carrying out its responsibilities. In the 
context of that agreement, ODPW could specify that OOH determine the 
certifiability of all beds in a nursing home which desires to participate in the 
Medicaid program. ODH is already authorized by state law to conduct annual 
inspections of all nursing homes. R.C. 3721.02. I can see no legal objection to ODH 
determining the certifiability cf beds within a nursing home in conjunction with 
those inspections. In fact, R.C. 5lll.22(B)(4) expressly mandates that a provider 
must agree to "open its premises for inspection by the department, the department 
of health, or other local authority having authority to inspect." 

Inasmuch as I have construed Section 8(B)(4) of Am. Sub. H.B. 176 as requiring 
the inclusion of all certifiable beds in provider agreements, I conclude that all 
cel'tifiable beds in a nursing home facility participating in Ohio's Medicaid program 
must be certified in order to assure compliance with federal law. 42 C.F.R. 
§442.12(a) (1970), quoted earlier, prohibits a Medicaid agency from making a 
provider agreement with a facility for services except to the extent that the 
facility has been certified for those services. It is apparent from R.C. 5lll.02(A) 
that it is the legislature's intent that Ohio's Medicaid program operate within the 
bounds of the federal law. R.C. 5Ill.02(A) in pertinent part provides: 

The department of public welfare may provide medical 
assistance ur,der Title XIX of the "Social Security ~ct," 49 Stat. 620 
(1935), 42 U.S.C. 301, as amended, as long as federal funds are 
provided for such assistance. . . . 

Moreover, having elected to participate in the federal medical assistance program 
under Title XIX and receive federal funds, the State of Ohio is obligated to 
administer its program in a manner consistent with federal law. Planned 
Parenthood Affiliates of Ohio v. Rhodes, 477 F .Supp. 529 (S.D. Ohio 1979); Fuzie v. 
Manor Care, Inc., 461 F.Supp. 689 (N.D. Ohio 1977). Inasmuch as it is clearly the 
duty as well as the intent of the legislature to comply with the requirements of 
Title XIX, Section 8(8)(4) of Am. Sub. H.B. 176 should be read in tandem with the 
Social Security Act and the federal regulations promulgated thereunder. 
Consistency with federal law mandates that all beds included in a provider 
agreement be certified. If all certifiable beds must be included in such an 
agreement, then all certifiable beds must also be certified. In this way, all beds 
,vr;~cr. rr..set l.!Ertification stancards may b':! ir.cLd:~\'. '1 .: ;::~1·i.:::-r ,:~1e:nc:1t as 
required under state law by Section 8(8)(4) of Am. Sub. H.B. 176 without violating 
the provision under federal law specifying that provider agreements may include 
only certified beds. 

It is, then, my opinion, and you are so advised, that Section 8(B)(4} of Am. 
Sub. H.B. 176 (eff. March 27, 1980) is properly construed as requiring that provider 
agreements include all beds of a nursing home facility which are certifiable-that 
is, all beds which meet standards for cartication of compliance with federal and 
state laws and rules for ;;iarticipation in Ohio's Medicaid pt•ogram. In light of this 
construction, a:11 certifiable beds in a nursing home facility participating in Ohio's 
Medicaid program must be certified in order to assure compliance with 42 C.F.R. 
§442.12(a) (1970). 




