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A MEMBER OF A MUNICIPAL LEGISLATURE APPOINTED 
AS PRESIDENT PRO TEMPORE, MAY VOTE, WHEN PRESID­
ING, ON ROLL-CALL QUESTIONS AND TO VOTE ONCE 
WHERE HIS VOTE WOULD CHANGE THE RESULTS, BUT 
NOT TO CREATE A TIE AND THEN TO BREAK A TIE­
§§733.09, RC., 731.04, REVISED CODE. 

SYLLABUS: 

A member of the legislative authority of a municipal corporation appointed unde1 
Section 731.04, Revised Code, as president pro tempore of the legislative authority, 
may preside over such authority in the absence of the president thereof, and when so 
presiding is entitled to vote once where there is a roll-call on a question, and in other 
cases where his vote would change the result, but may not vote to create a tie vote 
and then vote to decide the tie. 
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Columbus, Ohio, August 10, 1962 

Hon. vVm. H. Irwin, Prosecuting Attorney 

Belmont County, St. Clairsville, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion poses the following question : 

In a non-charter city, when the president pro tempore of the legislative 

authority presides over such authority in the absence of the president of the 

legislative authority, may said president pro tempore vote on all matters 

or is he restricted to voting only in case of tie, as is the president. 

Section 733.09, Revised Code, dealing with the president of the legis­

lative authority of a city, reads as follows: 

"The president of the legislative authority of a city shall be 
elected for a term of two years, commencing on the first day of 
January next after his election. He shall be an elector of the city, 
and shall preside at all regular and special meetings of such leg­
islative authority, but he shall have no vote therein except in case 
of a tie." 

Section 731.04, Revised Code, provides for a president pro tempore 

of the legislative authority, reading as follows : 

"Within ten days from the commencement of their term, the 
members of the legislative authority of a city shall elect a presi­
dent pro tempore, a clerk, and such other employees as are neces­
sary, and fix their duties, bonds, and compensation. Such officers 
and employees shall serve for two years, but may be removed at 
any time for cause, at a regular meeting of the legislative authority 
by a two-thirds vote of the members elected." 

The first question to decide is whether the president pro tempore 

may preside over the legislative authority in the absence of the president. 

Section 733.09, supra, provides that the president shall preside at all 

regular and special meetings. Section 731.04, supra, which provides for 

a president pro tenipore, does not state his duties ; nor am I able to find 

any other provision of law authorizing the president pro tempore to pre­

side over the legislative authority. In fact, the only other statutory refer­

ence to the president pro tempore of a city which I have been able to find 

is that found in Section 733.08, Revised Code, which provides that on 

the death, resignation, or removal of the mayor the president of the legis-
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lative authority becomes mayor and the president pro tempore becomes 

president. 

On the other hand, it might logically be assumed that in providing 

for a president pro tempore the legislature intended that he have some 
duties other than merely replacing the president under Section 733.08, supra, 

when the president becomes mayor; and the generally accepted definition 
of the words "pro tempore" strengthens this assumption. In Ballentine's 

Law Dictionary with Pronunciations, at page 1039, the words "pro 

tempore" are defined as follows : 

"For the time; temporarily; during the inability or absence 
of the regular or standing officer. * * *" 

Further, under Section 731.45, Revised Code, the legislative authority 
of a municipal corporation "shall determine its own rules and keep a journal 

of its proceedings." In your letter of request it is stated that the par­

ticular legislative authority in question has adopted Robert's Rules of 
Order, Revised, to govern its proceedings. Rule 58 of that publication 

states, at page 240: 

"If it is necessary for the chairman to vacate the chair the 
first Vice President, if there is one, should take the chair, and in 
his absence the next one in order should take it. If there is no 
vice president in the hall, then the chairman may, if it is necessary 
to vacate the chair, appoint a chairman pro tem., but the first ad­
journment puts an end to the appointment, which the assembly can 
terminate before, if it pleases, by electing another chairman.* * *" 

Finally if only the president could preside at meetings of the legisla­

tive authority, such meetings would necessarily stop whenever the presi­
dent was absent for some reason or other, and such a situation could 

obviously impede the necessary transaction of business in many cases. 

am reluctant to conclude that such a construction of Section 733.09, supra, 
should be adopted; and am of the opinion that Section 731.04 and 733.09, 

Revised Code, should be read together to ascertain the intent of the legis­

lature in this regard. 

In view of the foregoing, therefore, I am of the opinion that by desig­
nating a member of the legislative authority "president pro tempore," the 

legislature intended that such member would have the authority to preside 

over the legislative authority in the absence of the president. 

As noted earlier, the president pro tempore is a member of the legis­

tive authority. Sections 731.04 and 733.08, supra. Futher, when he pre-

I 
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sides in the absence of the president there is no reason to conclude that he 

loses his status as a member. It would appear that he should remain a 
member and have the same right to vote that he enjoys when not presiding 

over the body. I have found no Ohio authority for this conclusion, but 

have found several cases in other jurisdictions to that effect. See Michael 

v. State (1909), 163 Ala. 425; Haines, v. People ex rel. Squires (1902), 

18 Colo. App., 160; Shugars v. Hamilton (1906), 122 Ky. 606, 92 SW 

564; Feint v. Dumont (1931), 108 NJL 245. 

I am of the opinion, however, that the president pro tempore, when 

presiding, may vote only once on a question. That is, he may not vote to 

make a tie, and then vote to break the tie. He retains only his right as a 
member to vote for or against the pending question. Of interest in this re­

gard is the statement of Roberts, supra, in rule 58 therein, at page 238, 

referring to the chairman of a meeting, and reading: 

"If a member of the assembly, he is entitled to vote when the 
vote is by ballot (but not after the tellers have commenced to 
count the ballots), and in all other cases where the vote would 
change the result. Thus, in a case where a two-thirds vote is nec­
essary, and his vote thrown with the minority would prevent the 
adoption of the question, he can cast his vote; so, also, he can 
vote with the minority when it will reduce a tie vote and thus 
cause the motion to fail ; but he cannot vote twice, first to make 
a tie, and then to give the casting vote. * * *" 

Under the Roberts rule, the chairman may vote when the vote is by 
ballot and in other cases where his vote would change the result. Applied 

to the legislative authority of a municipal corporation, the president pro 

tempore may vote on all roll-call votes and in other cases where his vote 

would change the result. 

To conclude, therefore, it is my opinion and you are advised that a 
member of the legislative authority of a municipal corporation appointed 

under Section 731.04, Revised Code, as president pro tempore of the legisla­
tive authority, may preside over such authority in the absence of the presi­

dent thereof, and when so presiding is entitled to vote once where there is 

a roll-call vote on a question, and in other cases where his vote would 
change the result, but may not vote to create a tie vote and then vote to 

decide the tie. Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




