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OPINION NO. 82-100 

Syllabu1: 

7 Ohio Admin. Code 5123:2-l-04(F)(2) establishes the ratio of adult 
enrollees to direct service staff in a direct service program of a 
county board of mental retardation e.nd developmental disabilities at 
a maximum of fifteen adult enrollees to one direct service staff 
member. 

To: David E. Bower1, Allen County Pro1ecullng Attorney, Lima, Ohio 
By: Wllllam J. Brown, Attorney General, December 10, 1982 

I have before me your request for my opinion concerning the required ratio of 
adult enrollees to staff members in a workshop operated by a county board of 
mental retardation and developmental disabilities (169 board). 

By way of background you state that 7 Ohio Admin. Code· 5123:2-l-04(F)(2) 
establishes a staff/enrollee ratio as follows: "The overall ratio of adult enrollees to 
direct service staff in the adult direct service program shall not exceed fifteen (15) 
enrolled clients to one (1) staff member." The board's employment contract with its 
staff contains a similar provision: "The employer agrees to maintain an adequate 
work force to provide a ratio of an adult enrollee to direct service staff not to 
exceed an average of 15 enrolled clients to one staff member•• , ." You also 
state that the Allen County 169 board employs in its adult direct service program a 
wc,rkshop specialist and habilitation specialists, who are the program's direct 
service staff members, and several other persons, who are support staff members. 
In light of these facts you ask whether rule 5123:2-l-04(F)(2) requires a specific 
ratio of adult enrollees to only dii.'ect service staff or whether the rule merely 
establishes a ratio of adult enrollees to all staff members. 

A county board of mental retardation and developmental disabilities, as a 
creature of statute, has only those powers expressly granted by statute or 
necessarily implied therefrom. 1981 Op. Att'y Gen. No. 81-048. In addition to 
performing the duties imposed upon it by R.C. Chapters 3323 and 5126, the board 
must comply with rules promulgated by the Director of Mental Retardation and 
Developmental Disabilities under R.C. 5126.08, which states, in part: "The director 
of mental retardation and developmental disabilities shall adopt rules in accordance 
with Chapter 119. of the Revised Code for all services provided by a county board 
of mental retardation and developmental disabilities" (emphasis added). 1980 Op. 
Att'y Gen. No. 80-009 (syllabus, paragraph two). 

Pursuant to R.C. 5126.08, the Director of Mental Retardation and 
Developmental Disabilities has promulgated rule 5123:2-l-04(F)(2), which applies to 
all 169 boards. 7 Ohio Admin. Code 5123:2-1-02. It is well settled that a rule issued 
pursuant to statutory authority has the force and effect of law unless the rule is 
unreasonable 01· is in clear conflict with a statutory provision governing the same 
subject matter. Kroger Grocery & Baking Co. v. Glander, 149 Ohio St. 120, 79 
N.E.2d 228 (1948). The board is, therefore, bound to comply with the enrollee/staff 
ratio set forth in rule 5123:2-l-04(F)(2), absent a showing that the rule is 
unreasonable or conflicts with statute. Thus, I must conclude that the rule limits 
the authority of the board to fix enrollee/staff ratios in employment contracts with 
its staff. 

As set forth above, rule 5123:2-l-04(F)(2) states: "The overall ratio of adult 
enrollees to direct service staff in the adult direct service program shall not 
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exceed fifteen (15) enrolled clients to one (1) staff member" (emphasis added). The 
ratio of adult enrollees to direct service staff required by the rule is a maximum of 
fifteen enrolled clients to one "staff member." It may appear that the term, "staff 
member," refers to all staff members. I believe, however, that the term "staff 
member" is limited by the first portion of the sentence, which states that the ratio 
established for adult direct service programs is that of "adult enrollees to direct 
service staff." The only staff members who should be included in computing this 
ratio are, therefore, direct service staff members. In the situation you describe, 
the patient/staff ratio required by t•ule 5123:2-l-04(F)(2) is a maximum of fifteen 
enrolled clients to one workshop specialist or habilitation specialist. 

Based on the foregoing, it is my opinion, and you are advised, that 7 Ohio 
Admin. Code 5123:2-l-04(F)(2) establishes the ratio of adult enrollees to direct 
service staff in a direct service program of a county board of mental retardation 
and developmental disabilities at a maximum of fifteen adult enrollees to one 
direct service staff member. 

December 1982 




