
316 OPINIONS 

5089 

1. ALL PROPERTY, INCORPORATED PUBLIC UTILITIES­

TAX COMMISSIONER, WHEN ASSESSING AT TRUE VALUE 

IN MONEY HAS A DlJTY TO INCLUDE ALL REAL PROPERTY 

OWNED AND HELD WHETHER OR NOT ANY PORTION 

USED IN CONNECTION WITH PUBLIC UTILITY BUSINESS 

-EXCEPTION, RAILROAD, STREET, INTERURBAN AND 

SUBURBAN RAILROAD COMPANIES- SECTIONS 5423, 5451 

G.C. 

2. COUNTY AUDITOR-NOT AUTHORIZED BY LAW TO 

ASSESS REAL ESTATE OF INCORPORATED PUBLIC UTILITY 

-SECTION 5415 G.C.-CERTAIN UTILITIES EXCEPTED. 

3. DUTY, TAX COMMISSIONER WHEN ASSESSI~G PROPERTY, 

UNINCORPORATED PUBLIC UTILITY, TO EXCLUDE FROM 

PROPERTY EVALUATED ALL REAL ESTATE NOT USED, OR 

HELD AS INCIDENTAL IN OPERATION OF SUCH UTILITY. 

4. DUTY, COUNTY AUDITOR, TO ASSESS REAL ESTATE OF 

UNINCORPORATED PUBLIC UTILITY, NOT USED IN ITS 

OPERATION, OR HELD AS INCIDENTAL TO SUCH OPER­

ATION -SECTION 5548 G.C. 

SYLLABUS: 

1. It is the duty of the Tax Commissioner, under authority of Sec­
tions 5423 and 5451 of the General Code, when assessing at its true 
value in money all the property of incorporated public utilities, other 
than railroad, street, interburan and suburban railroad companies, to in­
clude in the property so assessed all the real property owned and held 
by such corporation, whether or not it or any portion thereof is used in 
connection with its public utility business. 



317 ATTORNEY GENERAL 

2. A county auditor is not authorized by law to assess the real es­
tate of an incorporated public utility, as defined in Section 5415 of the 
General Code, other than a railroad, interurban, suburban or street rail­
road company, even though such real estate is not used by such public util­
ity in the carrying on of its utility business. 

3. It is the duty of the Tax Commissioner, when assessing at its true 
value in money the property of an unincorporated public utility, under 
authority of Sections 5423 and 5451 of the General Code, to exclude from 
the property being evaluated all real estate owned by such public util­
ity which is not used in the operation of such utility or held as incidental 
to such operation. 

4. In each county it is the duty of the county auditor, under author­
ity of Section 5548 of the General Code, to assess the real esetate of an 
unincorporated public utility which is not used by it in the operation of 
the public utility or held as incidental to such operation. 

Columbus, Ohio, May 1, 1942. 

Hon. William S. Evatt, Tax Commissioner, Department of Taxation, 

Columbus, Ohio. 

Dear Sir: 

I am in receipt of your request for my opinion, which reads as 

follows: 

"You are respectfully referred to an opm10n of your office 
appearing in Opinions of the Attorney General for 1916, Volume 
1, Page 351, in which the then Attorney General in commenting 
upon the provisions of Section 5428, General Code, as applicable 
to an incorporated gas company, construed such section as re­
quiring the then Tax Commission to deduct from the·total value 
of property of any public utility of any class as assessed by the 
Tax Commission, the value of real property owned by any public 
utility as assessed for taxation by the legal authority of the tax­
ing district or districts in which such real property was located. 
It would seem to follow under the reasoning of such opinion as 
applicable to an incorporated gas company, and as appearing on 
Page 355 that it was the holding of your office that real estate 
not used in operation of any public utility whether incorporated 
or not is required under the law to be assessed locally rather 
than by the then Tax Commission. 

In a later opinion of your office appearing in Opinions of 
the Attorney General for 1933, Volume 1, Page 225, reference 
was made to the 1916 opinion supra as well as to two opinions 
rendered in 1917 holding that real estate of a railroad company, 
street, suburban or interurban company not used in operation 
is assessed locally rather than by the state. While the Attorney 
General in the rendition of such 1933 opinion commented upon 
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these previous rulings to the effect that all real estate of all util­
ities not used in operation must be locally assessed, he expressly 
stated in the last paragraph thereof that no question was made 
as to the correctness of such former opinions and they were 
accordingly neither affirmed or disaffirmed as this was not neces­
sary in determining the question there under consideration. 

We do not find that the position taken in the 1916 opinion 
supra has been either affirmed or overruled by any subsequent 
opinion of your office or by any decision of any court in Ohio in 
so far as such opinion held that all real estate of all public 
utilities whether incorporated or not, not used in operation is 
required to be assessed by local authorities rather than by the 
state. We have no question as to the power to assess real estate 
owned by a railroad company, street, suburban or interurban 
railroad company not necessary to the daily operation of the 
road as it appears that such power clearly rests with the local 
authorities; nor do we have any question as to the assessing 
authority of real estate used in operation of all utilities. Your 
opinion is respectfully requested as to what authority shall 
assess real estate of all unincorporated public utilities not used 
in operation, and as to what authority shall assess real estate of 
incorporated public utilities other than railroads, street, suburban 
and interurban railroads. not used in operation." 

You state that you are not inquiring concerning your right to assess 

real estate of railroad, street, interurban and suburban railroad companies. 

I, therefore, herein give no consideration to the assessment of such property 

and to the extent that such corporations are herein mentioned, it is to 

be assumed that such mention is coincidental. 

Section 5423 of the General Code is the section which requires the 

Tax Commissioner to assess the property of all public utilities, as defined 

in Section 5415 of the General Code, other than express, telephone and 

telegraph companies. Such section reads: 

"On the second Monday of June of each year, the com­
mission shall ascertain and assess, at its true value in money, 
all the property in this state of each such public utility, subject 
to the provisions of this act, other than express, telegraph and 
telephone companies." 

Section 5451 of the General Code makes similar a requirement of 

the Tax Commissioner with respect to express, telephone and telegraph 

companies. Such section reads: 

"On the first Monday in July of each year, the commission 
shall ascertain and assess the value of the property of the ex­
press, telegraph and telephone companies in this state." 
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It is to be noted that each of the above sections refer to the assess­

ment by the Tax Commission, which has since been abolished, rather 

than by the Tax Commissioner; however, from the language of Sections 

1464 and 1464-3 of the General Code, it is evident that such duties are 

to be performed by the Tax Commissioner. 

Section 542 5 of the General Code, specifies the property which is to 

be assessed by the Tax Commissioner, which section reads: 

"The property of such public utilities to be so assessed by 
the commission shall be all the property thereof, as defined in 
section forty-three (G.C. 5419) of this act." 

"Section forty-three of this act" as referred to in such section is Sec­

tion 5419 of the General Code, which reads: 

"The property owned or operated by a public utility, re­
quired to make return to the commission of its property to be 
assessed for taxation by the commission, shall be deemed and 
held to include such utility's plant or plants and all real estate 
necessary to the daily operations of the public utility and all 
other property, including that mentioned in section 5328-1 of 
the General Code, owned or operated, or both, by it wholly or in 
part within this state, used in connection with or as incidental 
to the operation of the public utility, whether the same be held 
in common or by the individuals operating such public utility. 
In the case of incorporated companies, all the real estate and 
personal property, including that mentioned in section 5328-1 
of the General Code, owned and held by such corporation 
within this state in the exercise of its corporate powers, or as 
incidental thereto, whether such property or any portion there­
of is used in connection with such public utility business or 
not, shall be conclusively deemed and held to be the property 
of such public utility." 

You will observe that Section 5419 of the General Code carries a 

different meaning for the term "all the property of such public utility" 

with respect to incorporated utilities as distinguished from unincorpor­

ated public utilities. That is, if the public utility is incorporated, for 

purposes of taxation its property to be assessed consists of all the prop­

erty owned or held by it in the exercise of its corporate powers, or as 

incidental thereto, whether used in connection with its public utility 

business or not, while if unincorporated, its property for the purposes 

of Section 5423 of the General Code, includes only such as is neces­

sary or incidental to the operations of the public utility. 
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In Section 5428 of the General Code, we find prov1s10n made for 

the deduction of certain items of property of the utility by the Com­

missioner before making his valuations. This section reads: 

"The commission shall deduct from the total value of the 
property of each of such public utilities in this state, as assessed 
by it, the value of the real property owned by such public util­
ities, if any there be, as otherwise assessed for taxation in this 
state, and shall justly and equitably equalize the relative values 
thereof. The commission shall also deduct from such total 
value the value of all motor vehicles listed in the inventory of 
personal property contained in the statement and the amount 
of all deposits taxable at the source as provided in chapter four 
of this title." 

The patent reason for the deduction of "deposits taxable at the 

source" is reflected in such phrase. The reason for the deduction of 

motor vehicles is given in Section 6292 of the General Code, which states 

that the motor vehicle license taxes imposed by Section 6291 of the 

General Code shall be "in lieu of all taxes on or with respect to the 

ownership of such motor vehicles." The question then remains as to 

the meaning of the phrase "real property owned by such public utilities, 

if any there be, as otherwise assessed for taxation in this state." 

From the definition of the term "public utility" contained in Sec­

tion 5415 of the General Code, it is apparent that such term, as used in 

taxing statutes, includes "each corporation, firm, individual, and associ­

ation" etc. engaged in any of the businesses defined in Section 5416 of 

the General Code. Section 5419 of the General Code, as I have above 

pointed out, prescribes different rules as to the property of public util­

ities depending upon whether or not they are incorporated. With re­

spect to real property, if unincorporated, the Tax Commissioner is di­

rected to evaluate only so much thereof as is owned or operated in 

connection with or as incidental to the public utility enterprise. With 

respect to the real property of such unincorporated public utility not so 

used or held, Section 5548 of the General Code, is controlling and the 

county auditor is required to assess such property. Therefore, not only 

the language of Section 542 8 but also of Section 5419 of the General 

Code prevents the Tax Commissioner from including in his valuation 

real property of an unincorporated public utility not used in or inci­

dental to its public utility business, even though Section 542 2 of the 

General Code requires such property to be set forth in the return filed 

by such public utility. 
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Section 5548 of the General Code, in prescribing the duties of the 

county auditor with respect to the assessment of real estate, provides in 

part that: 

"Each county is made the unit for assessing real estate for 
taxation purposes. The county auditor, in addition to his other 
duties, shall be the assessor for all the real estate in his county 
for purposes of taxation, provided that nothing herein shall 
affect the power conferred upon the tax commission of Ohio in 
the matter of the valuation and assessment of the property of 
any public utility. * * * " 

Section 5579 of the General Code further describes the duties of 

the county auditor with reference to the assessment of real property and 

contains the following provisions: 

"In addition to all other powers and duties vested in or 
imposed upon it by law, the tax commission of Ohio shall di­
rect and supervise the assessment for taxation of all real prop­
erty in the state. County auditors shall, under the direction 
and supervision of the tax commission of Ohio, be the chief 
assessing officers of their respective counties, and, shall list 
and value real property for taxation, within and for their re­
spective counties, except as may be otherwise provided by 
law. * * *" 

It would thus seem that the direct supervision of the assessment 

of all real estate is in the Department of Taxation; that subject to such 

supervision and direction the county auditor must assess all real prop­

erty in his county other than that which the Tax Commissioner is re­

quired to assess. As was held in the first paragraph of the syllabus, 

Stanton v. Tax Commission, 28 O.App. 398: 

"State tax commission, as distinguished from county 
auditor of each county, held to have authority to assess real 
estate of telephone company for tax purposes under Section 
5548, General Code, req.uiring county auditor to assess all real 
estate for taxation subject to powers of tax commission in 
valuing and assessing property of public utilities, and Sections 
5449 to 5452, requiring commission to ascertain and assess 
value of property of telephone companies and to consider value 
of their entire property without deductions such as are pro­
vided for by Sections 5455 and 5456 relating to apportionment." 

In the earlier opinion of this office reported in Opinions of the At­

torney General for 1916, Volume I, page 351, reference to which is made 

in your letter, certain language is used which, standing alone, would 

tend to indicate that the Tax Commissioner in making his determination 
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as to the value of a public utility's property must include only such real 

property as was necessary for its daily operations. That comment was 

in no manner connected with the question being considered by him which 

was in regard to the day as of which the property became liable for 

taxes. From the opinion as a whole it is apparent that the second 

sentence of Section 5419 of the General Code was not even considered 

by such Attorney General. 

In an opinion of a la.ter Attorney General, reported in Opinions of 

the Attorney General for 1933, Volume I, page 225, as well as in others 

reported in Opinions of the Attorney General for 1917, Volume II, pages 

104 7 and 1054, the soundness of such obiter dicta of the former At­

torney General is questioned but not ruled upon. However, since the 

last sentence of Section 5419 of the General Code is specific in its pro­

visions that "all the real estat~ * · * * held by such corporation within 

this state in the exercise of its corporate powers, or as incidental there­

to, whether such property, or any portion thereof, is used in connec­

tion with such public utility business or not, shall be conclu.sively 

deemed and held to be the property of such public utility" and since 

Section 542 5 of the General Code specifically states that the property 

to be assessed by you is that defined in the language above quoted as 

property of the incorporated utility company, I am of the opinion that 

with respect to the property of the incorporated public utility com­

panies mentioned in your inquiry you, as Tax Cornmjssioner, are re­

quired to assess for property taxation all the taxable property thereof 

including real estate, whether used in the public utility business or not. 

Specifically answering your inquiry, it is my opinion that: 

1. It is the duty of the Tax Commissioner, under authority of Sec­

tions 5423 and 5451 of the General Code, when assessing at its true 

value in money all the property of incorporated public utilities, other 

than railroad, street, interurban and suburban railroad companies, to in­

clude in the property so assessed all the real property owned and held 

by such corporation, whether or not it or any portion thereof is used in 

connection with its public utility business. 

2. A county auditor is not authorized by law to assess the real 

estate of an incorporated public utility, as defined in Section 5415 of the 

General Code, other than a railroad, interurban, suburban or street rail-
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road company, even though such real estate is not used by such public 

utility in the carrying on of its utility business. 

3. It is the duty of the Tax Commissioner, when assessing at its 

true value in money the property of an unincorporated public utility, 

under authority of Sections 5423 and 5451 of the General Code, to 

exclude from the property being evaluated all real estate owned by 

such public utility which is not used in the operation of such utility 

or held as incidental to such operation. 

4. In each county it is the duty of the county auditor, under 

authority of Section 5548 of the General Code, to assess the real estate 

of an unincorporated public utility which is not used by it in the op­

eration of the public utility or held as incidental to such operation. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT 

Attorney General. 




