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OPINION NO. 2001-034 

Syllabus: 

A clerk-treasurer of a school district free public library, who is not a member of 
the library's board of trustees, may also serve as the library's assistant director. 

To: William R. Swigart, Fulton County Prosecuting Attorney, Wauseon, Ohio 
By: Betty D. Montgomery, Attorney General, July 26,2001 

You have requested an opinion whether a clerk-treasurer of a school district free 
public library may serve simultaneously as the library's assistant director. You have 
informed us that the board of library trustees of a school district free public library is 
contemplating appointing its clerk-treasurer to serve as the library's assistant director. I 

R.C. Chapter 3375 authorizes the creation of public libraries. See, e.g., R.C. 
3375.01-.05 (state library); RC. 3375.06-.07 (county free public library); R.C. 3375.09-.11 
(township free public library); R.C. 3375.12-.13 (municipal free public library); RC. 
3375.14-.18 (school district free public library); RC. 3375.19-.24 (county library district); 
R.C. 3375.28-.31 (regional library district). Provisions governing the establishment and 
operation of a school district free public library are set forth in RC. 3375.14-.18 and RC. 
3375.32-.46. A school district free public library is created by a board of education of any 
city, exempted village, or local school district for the purpose of providing school library 
service to the pupils under its jurisdiction. R.C. 3375.14. The school district free public 
library is under the control ~nd management of a board cf library trustees. RC. 3375.15. 

2000 Op. Att'y Gen. No. 2000-025 at 2-166 and 2-167 sets forth the following seven 
questions for determining whether a person may serve simultaneously in two public 
positions: 

1. 	 Is either of the positions a classified employment within the terms of 
RC. 124.57? 

IPursuant to R.C. 3375.32, the board of library trustees of a school district free public 
library elects a clerk. The powers and duties of the clerk are set forth in RC. 3375.35-.391 
and R.C. 3375.41. A person elected as clerk is required to "be the treasurer of the library 
funds." R.C. 3375.36; see 1947 Op. Att'y Gen. No. 2549, p. 639. Accordingly, a person elected 
to serve as clerk of a school district free public library is commonly referred to as clerk­
treasurer. See, e.g., 1990 Op. Att'y Gen. No. 90-059; 1980 Op. Att'y Gen. No. 80-047 at 2-196. 
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2. Do the empowering statutes of either position limit employment in 
another public position or the holding of another public office? 

3. 	 Is one position subordinate to, or in any way a check upon, the other? 

4. 	 Is it physically possible for one person to discharge the duties of both 
positions? 

5. 	 Is there a conflict of interest between the two positions? 

6. 	 Are there local charter provisions, resolutions, or ordinances which 
are controlling? 

7. 	 Is there a federal, state, or local departmental regulation applicable? 

See also 1979 Op. Att'y Gen. No. 79-111 at 2-367 and 2-368. 

Questions six and seven concern the applicability of charter provisions, resolutions, 
ordinances, and federal, state, and local departmental regulations. There are no applicable 
charter provisions, resolutions, ordinances or federal or state regulations in this particular 
instance. Whether there is an applicable local departmental regulation is a matter for the 
board of library trustees of the school district free public library to determine. We will 
assume, for purposes of this opinion, that no local departmental regulation of the board of 
library trustees prohibits the library's clerk-treasurer from being appointed and serving as 
the library's assistant director. 

The first question of the compatibility analysis requires that we consider the applica­
tion of R.C. 124.57. This statute prohibits an officer or employee in the classified service of 
the state, or of a county, city, city school district or civil service township from taking part in 
partisan politics, except to vote as he pleases or to freely express his political opinions.2 R.C. 
124.57 has been interpreted as prohibiting a classified officer or employee who is covered by 
the terms thereof from being elected to a public office in a partisan election Qr accepting a 
party-sponsored appointment to a public office that is normally filled by partisan election.3 

See 2 Ohio Admin. Code 123: 1-46-02(C)(l), (6); 1994 Op. Att'y Gen. No. 94-087 at 2-430; see 

2Division (A) of R.C. 124.57 thus reads as follows: 

No officer or employee ill the classifIed selvice of the state, the several 
counties, cities, and city school districts thereof; and civil service towtlSlzips, 
shall directly or indirectly, orally or by letter, solicit or receive, or be in any 
manner concerned in soliciting or receiving any assessment, subscription, or 
contribution for any political party or for any candidate for public office; nor 
shall any person solicit directly or indirectly, orally or by letter, or be in any 
manner concerned in soliciting any such assessment, contribution, or pay­
ment from any officer or employee in the classified service of the state and 
the several counties, cities, or city school districts thereof, or civil service 
townships; nor shall all)' o/flcer or employee ill the classifIed service of the 
state, the several counties, cities, lmd city sclwol districts thereof; ClIui civil 
selvice townships, be an officer in any political organization or take part in 
politics other than to vote as the officer or employee pleases and to express 
freely political opinions. (Emphasis added.) 

3A classified officer or employee may participate in partisan politics if the terms of a 
collective bargaining agreement authorize such participation. See 1991 Op. Att'y Gen. No. 
91-065 (syllabus, paragraph one) ("[t]he terms of a collective bargaining agreement may 
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also Heidtman v. City of Shaker Heights, 163 Ohio St. 109, 126 N.E.2d 138 (1955). RC. 
124.57 does not, however, prohibit a classified officer or employee from being elected to a 
public office in a nonpartisan election or accepting appointment to a public office that is 
normally filled by nonpartisan election. See rule 123: 1-46-02(C); see, e.g., 1993 Op. Att'y Gen. 
No. 93-051; 1978 Op. Att'y Gen. No. 78-022. 

Reduced to its simplest terms, RC. 124.57 does the following: it prohibits a classified 
civil service employee from running for or holding a partisan political office, or engaging in 
other partisan political activities, and it prevents a partisan political officeholder from 
serving simultaneously as a classified civil service employee. 

In this instance, RC. 124.57 is inapplicable for two reasons. First, RC. 124.57 
applies only to officers and employees in the service of "the state, the several counties, cities, 
and city school districts thereof, and civil service townships." It does not encompass officers 
or employees in the service of a school district free public library. Cf 2000 Op. Att'y Gen. No. 
2000-025 at 2-167 (RC. 124.57 does no~ apply to officers and employees in the service of a 
park district created pursuant to R.C. Chapter 1545 since RC. 124.57 does not expressly 
refer to such person...,). See generally Fort Hamiltoll-Hughes Mem'l Hasp. Cel1ler v. Southard, 
12 Ohio S1. 3d 263,265,466 N.E.2d 903,905 (1984) ("[i]t is a basic doctrine of construction 
that the express enumeration of specific classes of persons in a statute implies that the 
legislature intended to exclude all others"). Second, the positions of clerk-treasurer and 
assistant director of a school district free public library are not filled by partisan election. 
Thus, even officers or employees in the classified civil service would not be prohibited by 
RC. 124.57 from holding these positions. 

The second question asks whether the empowering statutes of either position limit a 
person from being employed in another public position or holding another public office. No 
statute bars a clerk-treasurer of a school district free public library from being appointed 
and serving as the library's assistant director. Therefore, the second question of the compati­
bility test may be answered in the negative. 

The third question asks whether one position is subordinate to, or in any way a check 
upon, the other. The clerk-treasurer of a school district free public library is elected by the 
board of library trustees. RC. 3375.32. The clerk-treasurer, who may be a member of the 
board of library trustees, R.C. 3375.32, is the treasurer of the library's funds and is responsi­
ble for receiving and disbursing, and keeping an account of, the library's funds. RC. 
3375.36. The clerk-treasurer also files financial statements with the board of library trustees 
and the county auditor, R.C. 3375.36-.37, and credits to the appropriate fund interest earned 
and paid on library moneys, see R.C. 3375.391. The assistant director is appointed by and 
serves at the pleasure of the board of library trustees. RC. 3375.40(G). The duties of the 
assistant director are not prescribed by statute. You have informed us that the assistant 
director is responsible for overseeing the day-to-day operations of the library and serving in 
the library director's place when he is absent. 

In light of the duties of the two positions, you state that you are "concerned that the 
position of assistant director, especially in the absence of the director, is a check upon the 
office or activities of the library clerk-treasurer who is involved in the expenditure of and 
accounting for public library funds." For the reasons that follow, however, we do not believe 

provide that a classified employee may engage in partisan politics and, pursuant to R.C. 
4117.1O(A), such terms will prevail over the provisions of R.C. 124.57"). 
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that one position is subordinate to, or in any way a check upon, the other, unless the clerk­
treasurer is also a member of the board of library trustees. 

The clerk-treasurer "deals only with the financial affairs of the board [of library 
trustees]." 1980 Op. Att'y Gen. No. 80-047 at 2-198; accord 1990 Op. AU'y Gen. No. 90-059 at 
2-254; see, e.g., R.C. 3375.35-.391. The clerk-treasurer is not responsible for any of the day­
to-day operations of the library. In addition, the board of library trustees, rather than the 
clerk-treasurer or assistant director, is responsible for spending the library's moneys. R.C. 
3375.40(B); see also RC. 3375.33; R.C. 3375.35; RC. 3375.41. Once the board of library 
trustees determines to expend moneys for a particular purpose, the clerk-treasurer is 
required to payout library moneys for that purpose. See generally State ex rei. Ms. Parsolls 
COllstr. hzc. v. Moyer, 72 Ohio St. 3d 404, 650 N.E.2d 472 (1995) (a city auditor does not 
possesses discretionary power to refuse the payment due under a public contract that is 
completely and satisfactorily performed); 1999 Op. AU'y Gen. No. 99-018 at 2-133 (neither a 
city auditor nor township clerk "exercises discretionary authority with respect to budgetary 
matters or the certification of warrants"); 1996 Op. Alt'y Gen. No. 96-008 at 2-34 (the act of 
certifying a warrant is ministerial in nature). 

The assistant director thus may not pmhibit the clerk-treasurer fr0111 paying a duly 
authorized expenditure of the board of library trustees, or direct the clerk-treasurer to pay 
an expenditure unless the expenditure has been authorized by the board, in which case the 
clerk-treasurer has a mandatory duty to expend library moneys. Further, the clerk-treasurer 
may not pay out library moneys to, or on behalf of, the assistant director unless the board of 
library trustees has authorized that payment, RC. 3375.40(B), and the moneys arc paid out 
by a check that has been signed by the president, vice-president, or secretary of the board of 
library trustees, RC. 3375.35. Moreover, there are no instances in which either position is 
required to assign duties to, or supervise, the other. Accordingly, our examination of the 
duties of the respective positions discloses no subordination of one position to the other, nor 
does it reveal that one position operates as a check upon the actions of the othe!'. 

It must be noted, however, that the General Assembly has provided that a board of 
library trustees may elect one of its own members as clerk-treasurer. R.C. 3375.32. In such a 
situation, the clerk-treasurer would be a member of the board of library trustees that 
appoints, removes, and rixes the compensation of the assistant director. See R.C. 3375.40(G) 
(a board of library trustees is vested with the power to "[a]ppoint and fix the compensation 
of alI of the employees of the free public library under its jurisdiction"); 1992 Op. All'y Gen. 
No. 92-017 at 2-60 ("the law generally recognizes that, absent constitutional or statutory 
provisions specifying otherwise, the power to remove an appointee from a public office or 
position is implied by the power to make such appointment"). 

It is well established that "all officers having appointive power are disqualified for 
the positions to which they may appoint." 1979 Op. All'y Gen. No. 79-086 at 2-277; accord 
1998 Op. AU'y Gen. No. 98-009 at 2-51; 1983 Op. All'y Gen. No. 83-070 at 2-289; 1935 Op. 
All'y Gen. No. 3865, vol. I, p. 67, at 68; see also 1979 Op. All'y Gen. No. 79-099 at 2-308 
("[l]here can be a no stronger case of subordination, and, therefo),e, incompatibility, than a 
dircct employer-employee relationship"); 1958 Op. All'y Gen. No. 1742, p. 93, at 94 ("[t]hcrc 
can be no doubt that the power to rcmove is a complete chcck of one [position] upon the 
other"). In this regard, 1936 Op. All'y Gen. No. 5114, vol. I, p. 71 (syllabus, paragraph one) 
statcs: 

A public officer possessing the power of appointment or cmployment 
may not appoint or cmploy himself, no)' maya puhlic board possessillg such 
pOlller appoillt or ell/ploy olle oft/leir O\\'Il 11lI1I/her, ill the abscllce ora statute 
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expressly authorizing such actiol1, even though his vote is not essential to a 
majority in favor of his appointment or employment and although he was not 
present when the appointment was made. (Emphasis added.) 

See, e.g., Stale ex rei. Louthan v. Taylor, 12 Ohio St. 130 (1861) (a board of directors of a 
county infirmary may not appoint one of its members as superintendent of the county 
infirmary); 1936 Op. Att'y Gen. No. 5408, vol. I, p. 482 (a board of library trustees may not 
appoint one of its own members as librarian for the school district public library); 1935 Op. 
Att'y Gen. No. 3865, vol. I, p. 67 (a district board of health may not appoint one of its own 
members as sanitary inspector). 

In the absence of a statute providing otherwise, application of the general rule 
means that a board of library trustees may not appoint or employ one of its own members as 
the assistant director for a school district free public library. In this instance no statute 
authorizes a board of library trustees to appoint or employ one of its own members as the 
assistant director for the school district free public library. It follows, therefore, that the 
general rule applies, which means that a member of a board of library trustees may not be 
appointed or employed as assistant director for the library. Accordingly, a clerk-treasurer of 
a school district free public library who is a member of the board of library trustees may not 
be appointed to serve as the library's assistant director. See generally 1936 Op. Att'y Gen. No. 
5408, vol. I, p. 482 (because a board of library trustees appoints the library's employees, a 
member of the board may not serve as librarian for the school district public library). 

The fourth question asks whether it is physically possible for one person to perform 
the duties of both positions. This is a factual question that is best answered by the board of 
library trustees of the school district free public library because they may more precisely 
determine the time demands that would be imposed upon the person by each position. See 
1999 Op. Att'y Gen. No. 99-027 at 2-177. 

The final question asks whether there is a conllict of interest between the two 
positions. A person may not serve in two public positions simultaneously if he would be 
subject to divided loyalties and conllicting duties or be exposed to the temptation of acting 
other than in the best interests of the positions he holds. 1985 Op. Att'y Gen. No. 85-042 at 
2-\50. 

Given the respective duties of the positions in question, we believe that there are no 
inherent conllicts between the duties and responsibilities of these two positions. Accordingly, 
a person who serves simultaneously in the positions of assistant director and clerk-treasurer 
will not confront any inherent conllicts of interest that are otherwise impermissible. 

Based on the foregoing, it is my opinion, and you are hereby advised that a clerk­
treasurer of a school district free public library, who is not a member of the library's board 
of trustees, may also serve as the library's assistant director. 
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