
 

  

 
 
 
 
 
 

 
 

 
 

        

August 2, 2018 

The Honorable Dennis P. Will  
Lorain County Prosecuting Attorney  
225 Court Street, 3rd Floor 
Elyria, Ohio 44035 

SYLLABUS: 2018-019 

The board of trustees of a joint ambulance district may, pursuant to R.C. 505.72, 
contract with a nonprofit corporation to receive ambulette services from an 
emergency medical service organization that is licensed to provide ambulette 
services pursuant to R.C. 4766.04. 
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Columbus, Ohio 43215 
www.OhioAttorneyGeneral.gov 

August 2, 2018 

OPINION NO. 2018-019 

The Honorable Dennis P. Will  
Lorain County Prosecuting Attorney  
225 Court Street, 3rd Floor 
Elyria, Ohio 44035 

Dear Prosecutor Will: 

You have requested an opinion whether the board of trustees of a joint ambulance district 
established pursuant to R.C. 505.71 may contract with a nonprofit corporation to provide the 
district with ambulette services.1  You explain that the Central Lorain County Joint Ambulance 
District (CLCJAD) currently contracts with Allen Medical Center doing business as Mercy Allen 
Hospital (Mercy), a nonprofit corporation and emergency medical service organization, to 
provide emergency medical services on the CLCJAD’s behalf.2  You further indicate that the 
members of the board of trustees of the CLCJAD are interested in providing ambulette services 
to homebound residents and residents in assisted living facilities with medical conditions that 
limit the residents’ mobility by contracting with Mercy to provide these ambulette services. 

1   “Ambulette” is defined as “a motor vehicle that is specifically designed, constructed, or 
modified and equipped and is intended to be used for transportation upon the streets or highways 
of this state of persons who require use of a wheelchair or other mobility aid.”  R.C. 4766.01(E); 
Sub. H.B. 195, 132nd Gen. A. (2018) (eff. Aug. 1, 2018). 

The General Assembly enacted legislation in 2018 that amends various provisions of 
R.C. Chapter 4766 and re-numbers certain statutory provisions.  See Sub. H.B. 195, 132nd Gen. 
A. (2018) (eff. Aug. 1, 2018). In this opinion, we will use the re-numbered provisions that took 
effect on August 1, 2018. 

2   “Emergency” has been defined as “a sudden, generally unexpected occurrence or set of 
circumstances demanding immediate attention,” Webster’s New World College Dictionary 475 
(5th ed. 2014), and a situation “where there is ‘an urgent need for assistance or relief.’”  2016 
Op. Att’y Gen. No. 2016-023, at 2-249 n.2 (quoting Merriam-Webster’s Collegiate Dictionary 
407 (11th ed. 2005)). 
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Such services would be used, for example, to transport residents to and from physician 
appointments. 

Authority of a Joint Ambulance District to Contract to Receive Emergency Medical 
Services under R.C. 505.72 

The board of trustees of a joint ambulance district is a creature of statute with only those 
powers expressly granted to it by law or necessarily implied thereby.  See 1987 Op. Att’y Gen. 
No. 87-049, at 2-317, 2-320. The board is composed of representatives from the townships and 
municipal corporations that have joined together to establish a joint ambulance district.  See R.C. 
505.71. R.C. 505.72(B)(1) authorizes the board of trustees of a joint ambulance district to 
contract with a nonprofit corporation to obtain emergency medical services: 

In order to obtain the services of ambulance service organizations, to 
obtain additional services from ambulance service organizations in times of 
emergency, or to obtain the services of emergency medical service organizations, 
a district may enter into a contract, for a period not to exceed three years, with … 
nonprofit corporations …, upon such terms as are agreed to, to furnish or receive 
services from ambulance or emergency medical service organizations or the 
interchange of services from ambulance or emergency medical service 
organizations within the several territories of the contracting subdivisions, if such 
contract is first authorized by all boards of trustees and legislative authorities 
concerned. (Emphasis added.) 

R.C. 505.72 adopts the definition of “[e]mergency medical service organization” as that term is 
defined at R.C. 4765.01(H), which states: 

“Emergency medical service organization” means a public or private 
organization using first responders, EMTs-basic, EMTs-I, or paramedics, or a 
combination of first responders, EMTs-basic, EMTs-I,3 and paramedics, to 
provide emergency medical services.  

See also R.C. 505.72(B) (“[a]s used in this division, ‘emergency medical service organization’ has the 
same meaning as in section 4765.01 of the Revised Code”).  In turn, “emergency medical service” is 
defined at R.C. 4765.01(G): 

“Emergency medical service” means any of the services described in 
sections 4765.35, 4765.37, 4765.38, and 4765.39 of the Revised Code that are 
performed by first responders, emergency medical technicians-basic, emergency 
medical technicians-intermediate, and paramedics. “Emergency medical service” 

   “EMT” stands for “emergency medical technician.” 3
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includes such services performed before or during any transport of a patient, 
including transports between hospitals and transports to and from helicopters.  

Interaction between R.C. Chapters 4765 and 4766 

Although R.C. 505.72 adopts the definition of “emergency medical service organization” 
as that term is defined in R.C. 4765.01, see R.C. 505.72(B), it is also helpful to consider the 
treatment of emergency medical service organizations in R.C. Chapter 4766 in light of the 
legislative and regulatory background of R.C. Chapters 4765 and 4766.  In 2013, the General 
Assembly enacted legislation that combined the former Medical Transportation Board and State 
Board of Emergency Medical Services into a single board, renamed the State Board of 
Emergency Medical, Fire, and Transportation Services.  Am. Sub. H.B. 51, 130th Gen. A. (2013) 
(eff. July 1, 2013). The State Board of Emergency Medical, Fire, and Transportation Services 
was authorized to administer both Chapters 4765 and 4766 of the Revised Code and promulgate 
rules thereunder.  See id.; see also R.C. 4765.10(A)(1); R.C. 4765.59; R.C. 4766.03; Ohio 
Legislative Service Comm’n, Final Bill Analysis, Am. Sub. H.B. 51, at p. 36, 45 (2013).  R.C. 
4766.01(H) defines “emergency medical service organization” similarly to R.C. 4765.01(H), 
stating as follows: 

“Emergency medical service organization” means an organization that 
uses EMTs, AEMTs, or paramedics, or a combination of EMTs, AEMTs, and 
paramedics, to provide medical care to victims of illness or injury.  An emergency 
medical service organization includes, but is not limited to, a commercial 
ambulance service organization, a hospital, and a funeral home.4  (Emphasis and 
footnote added.) 

Although the definitions of “emergency medical service organization” under R.C. 
4765.01 and R.C. 4766.01 differ somewhat in their language, their operative meanings are the 
same.  Specifically, both definitions include organizations that utilize the services of EMTs to 
provide emergency medical care.  Under R.C. 4765.01(H), a hospital that utilizes the services of 
EMTs to provide emergency medical care is an emergency medical service organization.  Under 
R.C. 4766.01(H), a hospital is expressly included within the definition of emergency medical 

  EMT, AEMT, and paramedic, “have the same meanings as in sections 4765.01 and 
4765.011 of the Revised Code.” R.C. 4766.01(I).  R.C. 4765.011(A)(2) states that “[a]n 
emergency medical technician-basic or EMT-basic shall be also known as an emergency medical 
technician or EMT, respectively.”  R.C. 4765.011(A)(3) states that “[a]n emergency medical 
technician-intermediate or EMT-I shall be also known as an advanced emergency medical 
technician or AEMT, respectively.”  See also R.C. 4765.011(B)(2) (“[a] reference to an 
emergency medical technician-basic or EMT-basic is deemed to be a reference to an emergency 
medical technician or EMT, respectively”); R.C. 4765.011(B)(3) (“[a] reference to an emergency 
medical technician-intermediate or EMT-I is deemed to be a reference to an advanced 
emergency medical technician or AEMT, respectively”). 
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service organization.  Thus, given the congruence between the two definitions and because the 
State Board of Emergency Medical, Fire, and Transportation Services administers both chapters 
of the Revised Code in which the definitions appear and promulgates rules thereunder, we 
understand the definitions to be interchangeable.  References to an emergency medical service 
organization in either R.C. Chapter 4765 or R.C. Chapter 4766 may be considered to also 
encompass the definition of emergency medical service organization in the other chapter.  State 
ex rel. Herman v. Klopfleisch, 72 Ohio St. 3d 581, 585, 651 N.E.2d 995 (1995) (“[a]ll statutes 
relating to the same general subject matter must be read in pari materia, and in construing these 
statutes in pari materia, this court must give them a reasonable construction so as to give proper 
force and effect to each and all of the statutes”).  Accordingly, when R.C. 505.72 authorizes the 
board of trustees of a joint ambulance district to contract to receive the services of an emergency 
medical service organization, we understand that language to mean that the board of trustees may 
contract to receive whatever services an emergency medical service organization is authorized to 
provide under R.C. Chapter 4765 and R.C. Chapter 4766.5 

Authority of an Emergency Medical Service Organization to Provide Ambulette 
Services 

R.C. 4766.04(H) authorizes an emergency medical service organization to provide ambulette 
services so long as the organization has been licensed to provide such services.  Specifically, R.C. 
4766.04(H) states that “[a]n emergency medical service organization that wishes to provide ambulette 
services to the public must apply for a separate license under [R.C. 4766.04(C)].”6  An organization 

5  You have indicated that Mercy Allen Hospital is both a nonprofit corporation and an 
“emergency medical service organization,” as that term is defined at R.C. 4765.01(H).  Given the 
similarities between the definitions of “emergency medical service organization” under R.C. 
4765.01(H) and R.C. 4766.01(H), we also will treat Mercy Allen Hospital as an “emergency 
medical service organization,” as defined in R.C. 4766.01(H), particularly in light of the express 
inclusion of “hospital” within the definition. 

6   R.C. 4766.04 was amended in 2003 to authorize emergency medical service organizations 
to provide ambulette services so long as they became licensed as a nonemergency medical 
service organization. See 2003-2004 Ohio Laws, Part II, 3065, 3085-3087 (Am. Sub. H.B. 85, 
eff. Mar. 9, 2004); Ohio Legislative Service Comm’n, Final Bill Analysis, Am. Sub. H.B. 85, at 
p. 9 (2003) (“[i]f an emergency medical service organization wishes to provide ambulette 
services to the public, the act requires the organization to apply for a separate license as a 
nonemergency medical service organization”).  

Together, R.C. 4766.04 and the Ohio Administrative Code provide a detailed licensing 
and regulatory framework for those organizations that provide ambulette services.  See generally 
11B Ohio Admin. Code 4766-3 (2017-2018 Supplement).  For example, each ambulette vehicle 
must be a “permitted vehicle,” meaning that the State Board of Emergency Medical, Fire, and 
Transportation Services must authorize each vehicle to operate as an ambulette.  See R.C. 



    

 

  

   

 
 

 

 

 
 

  

                                                            
 

 

 

 

 
 
 

The Honorable Dennis P. Will - 5 -

that provides ambulette services is an organization that “[p]rovides services to the public on a regular 
basis for the purpose of transporting individuals who require the use of a wheelchair or other mobility 
aid to receive health care services in nonemergency circumstances” and charges a fee for those 
services. See R.C. 4766.01(R)(1) (emphasis added); see also 11B Ohio Admin. Code 4766-3-01(B) 
(2017-2018 Supplement).7  “Health care services” are defined for purposes of R.C. 4766.01(R) as 
“services for the diagnosis, prevention, treatment, cure, or relief of a health condition, illness, injury, 
or disease.” R.C. 4766.01(L); R.C. 3922.01(O).  This definition encompasses transport of patients 
who require the use of a wheelchair or other mobility aid to and from routine physician appointments. 
See, e.g., Black’s Law Dictionary 1502 (6th ed. 1990) (defining “treatment” as “[a] broad term 
covering all the steps taken to effect a cure of an injury or disease; including examination and 
diagnosis as well as application of remedies”).  Therefore, an emergency medical service organization 
may provide ambulette services, including the transport of patients who require the use of a 
wheelchair or other mobility aid to and from physician appointments, so long as the organization is 
licensed to provide ambulette services. 

In sum, R.C. 4766.04(H) authorizes an emergency medical service organization to 
provide ambulette services so long as the organization is licensed to provide such services 
pursuant to R.C. 4766.04(C). Ambulette services for which a license is required include 
transporting patients who require the use of a wheelchair or other mobility aid to and from 
physician appointments.  See R.C. 4766.01(E); 11B Ohio Admin. Code 4766-3-01(B) (2017-
2018 Supplement); see also R.C. 4766.01(R). Therefore, the board of trustees of a joint 
ambulance district may, pursuant to R.C. 505.72, contract with a nonprofit corporation to receive 

4766.04(C)(1); R.C. 4766.07; 11B Ohio Admin. Code 4766-3-01(M) (2017-2018 Supplement); 
11B Ohio Admin. Code 4766-3-07 (2017-2018 Supplement).  Ambulette operators must be 
trained and licensed and, in particular, must receive training on passenger assistance, including 
how to properly manage a wheelchair, how to properly secure a client in the wheelchair, and how 
to properly transfer passengers into and out of an ambulette.  11B Ohio Admin. Code 4766-3-
13(A)(5) (2017-2018 Supplement).  In addition, to qualify for a license to provide ambulette 
services, an organization must “[m]eet all the requirements established in rules adopted by the 
state board of emergency medical, fire, and transportation services regarding ambulettes, 
including requirements pertaining to equipment, communication systems, staffing, and level of 
care the organization is permitted to render.”  See R.C. 4766.04(C)(2). 

   In light of the amendments to R.C. Chapters 4765 and 4766 that took effect on August 1, 
2018, some provisions of the Ohio Administrative Code do not, at present, accurately refer to 
corresponding provisions of the Ohio Revised Code.  For example, 11B Ohio Admin. Code 
4766-3-01(B) (2017-2018 Supplement) states that “ambulette service” shall have the same 
meaning as “nonemergency medical service organization” as defined at R.C. 4766.01(P). 
However, following the 2018 amendments, “nonemergency medical service organization” is now 
defined at R.C. 4766.01(R).  These discrepancies are of a clerical nature and do not affect the 
analysis provided in this opinion. 

7
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ambulette services from an emergency medical service organization so long as the emergency 
medical service organization is licensed to provide ambulette services pursuant to R.C. 4766.04.8 

Conclusion 

Based on the foregoing, it is my opinion, and you are hereby advised that the board of 
trustees of a joint ambulance district may, pursuant to R.C. 505.72, contract with a nonprofit 
corporation to receive ambulette services from an emergency medical service organization that is 
licensed to provide ambulette services pursuant to R.C. 4766.04. 

Very respectfully yours, 

MICHAEL DEWINE
 
Ohio Attorney General 


R.C. 505.72 also authorizes the board of trustees of a joint ambulance district to contract 
to receive the services of an ambulance service organization.  “Ambulance” is defined as “any 
motor vehicle that is used, or is intended to be used, for the purpose of responding to emergency 
medical situations, transporting emergency patients, and administering emergency medical 
service to patients before, during, or after transportation.” R.C. 4765.01(E). Accord R.C. 
4766.01(D) (defining “ambulance” as “any motor vehicle that is specifically designed, 
constructed, or modified and equipped and is intended to be used to provide basic life support, 
intermediate life support, advanced life support, or mobile intensive care unit services and 
transportation upon the streets or highways of this state of persons who are seriously ill, injured, 
wounded, or otherwise incapacitated or helpless. ‘Ambulance’ does not include … a vehicle 
designed and used solely for the transportation of nonstretcher-bound persons, whether 
hospitalized or handicapped or whether ambulatory or confined to a wheelchair”).  Thus, an 
organization that wishes to provide ambulette services on a routine basis to patients who require 
the use of a wheelchair or other mobility aid should comply with the detailed licensing and 
regulatory framework under R.C. 4766.04 and 11B Ohio Admin. Code 4766-3 (2017-2018 
Supplement) and ambulances should not be used to provide those ambulette services. 

Under certain circumstances, the General Assembly has authorized EMTs to perform 
emergency medical services in nonemergency situations. See R.C. 4765.361; 2016 Op. Att’y 
Gen. No. 2016-023, at 2-253 to 2-254. These circumstances, however, are contrasted with the 
routine provision of ambulette services, which are governed by the separate and detailed 
frameworks of R.C. 4766.04 and 11 Ohio Admin. Code 4766-3 (2017-2018 Supplement).  


