
730 OPINIONS 

5540 

EMPLOYES, STATE - ALL PERSOKS EMPLOYED BY BOARD 

OF TRUSTEES OF STATE UNIVERSITY, PAID OUT OF PUBLIC 

FUNDS - CAPACITIES, MATRONS, COOKS, KITCHEN ASSIST­

ANTS OR LIKE CAP A CITY - PUBLIC E~-1PLOYES RETIRE­

MENT ACT - SECTION 486-32 G.C. 

SYLLABUS: 

All persons who are employed by the board of trustees of a state 
university in capacities such as matrons, cooks, kitchen assistants, or 
in any like capacity, and who are paid out of public funds, are "state 
employes" as that term is defined in Section 486-32 of the General 
Code, being a part of the Public Employes Retirement Act. 

Columbus, Ohio, October 14, 1942. 

Mr. Wilson E. Hoge, Secretary, Public Employes Retirement System, 

Columbus, Ohio. 

Dear Sir: 

I have your letter requesting my opinion, which letter reads as fol­

lows: 

"Various state educational institutions employ persons in 
capacities such as matrons, cooks, kitchen assistants, etc., who 
are not paid directly by the State Auditor's Office out of funds 
deposited with the State Treasurer, but are employed by the 
Board of Trustees and paid from rotary funds set up . under 
state law, audited by the State Auditor, etc. 

We would like your opinion as to whether an employe of 
the Board of Trustees of a State University who is paid out of 
the rotary fund not deposited with the State Treasurer, but set 
up in accordance with the statutes, comes within the meaning 
of 'state employe' as that term is defined in Section 486-32 of 
the General Code of Ohio." 

Subsection ( 4) of Section 486-32, General Code, reads as follows: 

" ( 4) 'State employe' shall mean any person holding a 
state office, not elective, under the state of Ohio, or employed 
and/or paid in whole or in part by the state of Ohio in any 
capacity whatsoever. But the term 'state employe' shall not 
include those persons who come within the provisions of the 
state teachers' retirement system, as provided for in the Gen­
eral Code (Sections 7896-1 to 7896-63). 

In all cases of doubt the retirement board shall determine 
whether any person is a state employe as defined in this 
paragraph, and its decision shall be final." 
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By a recent amendment to Section 486-48, General Code, elective 

officials may also become members of the Public Employes Retirement 

System. 

If we give to the language of the above quoted section its ordinary 

meaning, it would seem to be inclusive of all persons who work for the 

state of Ohio or any of its departments or institutions, pursuant to ap­

pointment, and who are paid in whole or in part by funds belonging to 

the state or any of its institutions, regardless of the question whether 

their duties are of high dignity or strictly menial. The humblest employe 

would be as clearly entitled to the benefits of the act and subject to its 

burdens as would the highest official. 

~luch force also should be given to the seco~d paragraph of the sub­

section above quoted, giving to the retirement board discretion to de­

termine in case of doubt whether any person is a state employe, and 

making its decision final. The finality of the board's discretion would be 

subject only to the qualification that it must not be so arbitrary or base­

less as to be tantamount to fraud. 

Section 486-33, General Code, provides as follows: 

"A state employes retirement system is hereby created for 
the employes of the state of Ohio. Membership in the state 
employes retirement system shall be compulsory and shall con­
sist of all state employes, either as original members or as new 
members upon being regularly appointed. Provided, however, 
that any original member may be exempted from membership 
by filing written application for such exemption with the retire­
ment board within three months after this act goes into effect; 
and any new member over the age of fifty years may be 
exempted from membership by filing written application for 
exemption with the retirement board within three months after 
being regularly appointed as a state employe. And provided, 
further, that the board shall have authority to exempt from 
compulsory membership in the retirement system, classes or 
groups of employes engaged in work of a temporary, casual or 
exceptional nature, but individuals in any such class or group 
so exempted may become members by making application there­
for, subject to the approval of the retirement board; provided, 
however, that any employe who is, or who becomes, a member 
must continue such membership as long as he is a state employe, 
even though he may be in or transferred to an exempted class 
or group." 

Attention is particularly called to that provision of the above quoted 

section which gives the board authority "to exempt from compulsory 
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membership in the retirement system, classes or groups of employes en­

gaged in work of a temporary, casual or exceptional nature." The fact 

that the Legislature thought it necessary to make this provision indicates 

that it regarded the word "employe" as all inclusive. 

It is evident that some of the employes of the character mentioned 

in your letter might be drawn from the student body, who may possibly 

serve for only a small portion of each day, or for only a few days in a 

month, while the same work might possibly be done by one who has been 

regularly employed and who has occupied the position continuously for 

a long period. The question of what employes are to be exempt as 

"temporary, casual or exceptional" is one with which the board will have 

to deal under the provisions of the statute. 
• 

The question whether the employes in question are paid out of 

funds which have, been deposited in the state treasury, or are paid from 

funds remaining in the hands of the university treasurer, does not in my 

opinion affect the status of these persons as "employes" within the mean­

ing of the Retirement Act. In this connection I call attention to Section 

7923-1, General Code, a portion of which reads as follows: 

"That the boards of trustees of Kent State Universitv. 
Bowling Green State University, Ohio University, Miami Cn'i~ 
versity, the college of education and industrial arts at Wilber­
force University, Wilberforce, Ohio, and Ohio State University 
are hereby authorized to construct, equip, maintain and oper­
ate upon sites within the campuses of the above universities 
respectively as their respective boards may designate therefor, 
buildings to be used as dormitories for students and members 
of the faculty and servants of said state universities, and to 
pay for same out of any funds in their possession derived from 
the operation of any dormitories, under their control, or out of 
funds borrowed therefor, or out of funds appropriated therefor 
by the general assembly of Ohio, or out of funds or property 
received by gift, grant, bgacy, devise, or otherwise, for such 
purposes, * ,:, ,:, . " (Emphasis mine.) 

My immediate predecessor, in construing this statute ( 193 7 Opinions 

Attorney General, p. 2029), said: 

"A reading of Section 7923-1 in the light of the fact that 
in the past there were various dormitory funds in the hands of 
the various state universities, the status of which was ques­
tionable, shows a legislative intent to expressly release these 
dormitory funds for expenditure in the construction, equipment 
and operation of dormitories for students and members of the 
faculty." 
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In a subsequent opinion ( 1938 Opinions Attorney General, p. 

1661), in considering the character of funds received from the operation 

of such dormitories and held under favor of Section 7923-1, it was held: 

"Such dormitory funds held by the treasurers of such uni­
versities, although public moneys in the generally accepted 
sense, are not 'public moneys' within the meaning of the term 
as used in the Cniform Depository Act, Sections 2296-1, et seq., 
General Code, requiring such moneys to be deposited by the 
state and subdivisions thereof in accordance therewith." 

But the fact that these funds were not considered ''public moneys" 

within the purview of the Cniform Depository Act, does not prevent 

them from being public funds when used for the payment of the em­

ployes of the state. 

Answering your question specifically, it is my opm10n that all per­

sons who are employed by the board of trustees of a state university in 

capacities such as matrons, cooks, kitchen assistants, or in any like 

capacity, and who are paid out of public funds, are "state employes" as 

that term is defined in Section 486-32 of the General Code. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT 

Attorney General. 


