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COUNTY TREASURER-COLLECTIONS MADE ON SPECIAL 

ASSESSMENTS OF MUNICIPALITIES, CERTIFIED TO COUN­

TY AUDITOR FOR COLLECTION-SHOULD BE INCLUDED 

IN DETERMINING FEES TO BE ALLOWED TO COUNT);' AUDI­

TOR AS COMPENSATION FOR SERVICES-SECTION 2624 G. C. 

SYLLABUS: 

Collections made by ~he county treasurer on special assessments of municipalities 
which have been certified to the county auditor for collection, should be included in 
determining the fees to be allowed to the county auditor as compensation for his 
services, under the provisions of Section 2624, General Code. 

Columbus, Ohio, June 26, 1945 

Hon. Carl W. Rich, Prosecuting Attorney 

Cincinnati, Ohio 

Dear Sir: 

Your office recently requested my opinion as to whether or not the 

county auditor is entitled to fees under the provisions of Section 2624, 

General Code, for the collection of special assessments levied by a mu­

nicipality. 

For his services in connection with the preparation of the tax lists and 
duplicates and in the collection of taxes, the county auditor is allowed 

graduated fees as provided in Section 2624, General Code, which section 

reads as follows: 

"On all moneys collected -by the county t:·easurer on any tax 
duplicate of the county, other than the liquor, inheritance and cig­
arette duplicates, and on all moneys received as advance payments 
of personal property and classified property taxes, the county au­
ditor on settlement with the county treasurer and auditor of state, 
shall be allowed as compensation for his services the following 
percentages : 

On the first one hundred thousand dollars, one and one­
half per cent.; on the next two million dollars, five-tenths of 
one per cent. ; on the next two million dollars, four-tenths of one 
per cent. ; and on all further sums, one-tenth of one per cent. 
Such compensation shall be apportioned ratably by the county 
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auditor and deducted from the shares or portions of the revenue 
payable to the state as well as to the county, townships, corpora­
tions and school districts." 

Separate provisions for fees for his services under the Inheritance 

Tax Law and for his services in issuing cigarette licenses are found in 

Sections 2624-1 and 2624-2, General Code. Similar provisions for fees of 

the county treasurer are found in Sections 2685, 2685-1 and 2685-2, 

General Code. 

Such fees as the county auditor and the county treasurer are entitled 

to receive by reason of the above provisions are not to be retained by 

these officers, but are to be paid into the general county fund, as provided 

in Section 2983, General Code, which is as follows: 

"On the first business day of each month, and at the end of 
his term of office, each of such officers shall pay into the county 
treasury, to the credit of the general county fund, on the warrant 
of the county auditor, all fees, costs, penalties, percentages, allow­
ances and perquisites of whatever kind collected by his office dur­
ing the preceding month or part thereof for official services, pro­
vided that none of such officers shall collect any fees from the 
county; and he shall also at the encl of each calendar year, make 
and file a sworn statement with the county commissioners of all 
fees, costs, penalties, percentages, allowances and perquisites of 
whatever kind which have been due in his office, and unpaid for 
more than one year prior to the date such statement is required 
to be made." 

Your inquiry presents the question as to whether collections of mu­

nicipal assessments should be included in the moneys collected by the 

county treasurer upon which the county auditor's compensation is to be 

computed. If municipal assessments are properly placed "on any tax du­

plicate of the county," then the moneys collected thereon should be in­

cluded, for the only exceptions are collections of assessments listed on the 

liquor, inheritance and cigarette duplicates. 

Special assessments made by municipalities are certified to the county 

auditor for collection, and collections are made by the county treasurer as 

provided in Section 3892, General Code, which reads in part as follows: 

"When any special assessment is made, has been confirmed 
by council, and bonds, notes or certificates of indebtedness of the 
corporation are issued in anticipation of the collection thereof, 
the clerk of the council, on or before the second Monday in Sep• 
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tember, each year, shall certify such assessment to the county 
auditor, stating the amounts and the time of payment. The 
county auditor shall place the assessment upon the tax list in ac­
cordance therewith and the county treasurer shall collect it in the 
same manner and at the same time as other taxes are collected, 
and when collected, pay such assessment, together with interest 
and penalty, if any, to the treasurer of the corporation, to be by 
him applied to the payment of such bonds, notes or certificates 
of indebtedness and interest thereon, and for no other purpose. 
For the purpose of enforcing such collection, the county treas­
urer shall have the same power and authority as allowed by law 
for the collection of state and county taxes. Each installment of 
such assessments, remaining unpaid after becoming due and col­
lectible, shall be delinquent and bear the same penalty as delin­
quent taxes. * * *" (Emphasis the writer's.) 

When municipal assessments are certified to the county auditor for 

collection, it is provided in Section 3905, General Code, that "the amount 

of such assessment or tax so certified, shall be placed upon the tax-list by 

the county auditor, and shall * * * be collected with and in the same 
manner as state and county taxes, and credited to the corporation." The 

tax list upon which the county auditor is required to place such assess­

ments is the auditor's general tax list of real and public utility property 

and the treasurer's duplicate which the auditor is required by the terms of 

Section 2585, General Code, to prepare annually. In making up the tax 

list and duplicate, the auditor is guided by Section 2594, General Code, 

which provides: 

"The auditor shall set down the amount .of taxes charged 
against each entry in two separate columns, one-half thereof, 
exclusive of road taxes, in each column, and add all road taxes 
to the first half with a sufficient blank space at the right of each 
column to write the word 'paid,' and when payment of either half 
of such taxes is made, the treasurer shall write in the blank 
space opposite such tax, the word 'paid.' The auditor of state 
may prescribe such other forms for tax lists and duplicates as 
seem proper to him in order to produce uniformity throughout 
the state, and county auditors shall conform thereto." 

Under similar statutes, it was held in the case of Makley v. Whit­

more, 6I 0. S. 587, that "Installments of assessments for municipal im­
provements which are certified to the county auditor * * * should be 

placed upon the duplicate of the county * * * and collected as other taxes." 
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In the later case of State, ex rel. Jones, v. Brenner, 31 0. App., 

465, it was held that: 

"lt is the duty of a county treasurer in his official capacity 
to collect installments of special assessments in the same manner 
and at the same time that other taxes are collected." 

In State, ex rel. Brown, v. Cooper, 123 0. S., 23, the Supreme 

Court held: 

"1. The duty enjoined upon county treasurers by Section 
3892, General Code, to collect installments of special assessments 
upon real estate in the same manner and at the same time as 
other taxes are collected is mandatory. 

2. Special assessments upon real estate for public improve­
ments are taxes within the meaning of Sections 2655 and 3892, 
General Code. 

3. By virtue of Section 2655, General Code, county treas­
urers are not permitted to receive payments of general taxes 
without at the same time receiving payment of installments of 
special assessments for public improvements certified to the 
county treasurer for collection." 

From the foregoing, it clearly appears that municipal assessments, 

after certification to the county auditor for collection, are to be regarded 

as taxes. Such assessments are to be placed on the tax list and duplicate 

and the installments thereof collected in the same manner and at the same 

time as the general taxes. It would seem, therefore, that the provisions of 

Section 2624, General Code, would entitle the auditor to include the col­

lections of such special assessments as a part of the "moneys collected 

by the county treasurer" upon which the auditor's compensation is to be 

computed. 

Some doubt regarding the above conclusion appears to exist, how­

ever, because of an opinion written by a former Attorney General. This 

opinion is reported in the Opinions of the Attorney General for 1920, Vol. 

II, page 22, the syllabus thereof being as follows : 

"County auditors are not entitled to any fees whatsoever in 
connection with the collection of county road assessments. County 
treasurers are entitled to fees of one-half of one per cent on the 
amount of such collections, to be paid upon the warrant of the 
county auditor upon the general fund of the county, and not de­
ducted from the special assessments." 
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At the outset, it should be noted that this opinion dealt with road 

assessments as distinguished from municipal assessments. It was said 
therein that road assessments were "not placed on a tax duplicate as such, 

but on a special assessment duplicate ( see section 6923 G. C.) ." Section 

6923, General Code, provides that a special duplicate shall be kept for 

assessments levied for county road improvements. It was therefore rea­

soned that assessments collected for county road improvements were not 

"moneys collected by the county treasurer on any tax duplicate of the 

county, other than the liquor, inheritance and cigarette duplicates." It is 
unnecessary to analyze the soundness of such reasoning at this time, for 

municipal assessments, as has been previously shown, are entered on the 

general tax list and duplicate. 

To permit the auditor to include road assessment collections when 

computing his fee under Section 2624, General Code, it was suggested in 

the 1920 opinion, would cause a deficiency in the special assessment ac­

count which could not be made up in any manner. It was said that "The 
state and county road statutes have been examined and without quotation 

of them it may be said that they do not expressly or by inference provide 

that such fees are to be considered in arriving at the total cost and expense 

of the improvement for which assessments are to be made." In this 

respect also, municipal assessments may be distinguished from road assess­
ments. When municipal assessments are uncollected by the municipality and 

are certified over to the county auditor for collection, the county auditor is 

given express authority to add the expenses of collection to the assess­
ments. Such authority is found in Section 3852, General Code, which 

reads: 

"In placing such assessment on the tax-list, the county 
auditor is required to add to each assessment such per cent as he 
deems necessary to defray the expenses of collecting it." 

Thus, we see that no deficiency need exist in the case of municipal assess­

ments. 

Some question might arise as to whether Section 3852, General Code, 

has general application to all municipal assessments. Such inquiry might 

well be inspired by the headings of Sections 1536-230 and 1536-231 of 

Bates' Annotated Ohio Statutes and by footnotes found in certain other 

publications. Sections 1536-.230 and 1536-231, supra, were substantially 
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the same as the present Sections 3851 and 3852, General Cocle. Respec­

tively they bore the headings "(Assessment for sprinkling, etc., lien on 

land charged.)" ancl "(Expense of collecting to be added to assessment.)" 

These sections were originally enacted in 1869 (66 0. L., 145, 221, 222), 

at which time they clearly referred to the preceding section of the act, 

known as Section 436, which provided for the payment of the sprinkling 

of streets by assessing the abutting lands. In 1874, Section 436 was 

amended in 71 0. L., 72, so that, in addition to sprinkling, Section 436 

included the improvement of streets, keeping the same in repair, and the 

planting and taking care of shade trees. Obviously, the effect of this 

amendment was to broaden the application of Sections 437 and 438, 

which are now Sections 3851 and 3852, General Code. Section 436, which 

had become Section 2312, Revised Statutes, was repealed in 1902 as a 

part of the act embracing the "Municipal Code of 1902" (96 0. L., 20 to 

IIO, inclusive). The repeal of this dominant section left the sections now 

known as Sections 3851 and 3852, General Code, standing alone, and 

their references to "such assessments" were left open to interpretation. 

Upon the adoption of the General Code in 1910 following the report of 

the Codifying Commission, Sections 3851 and 3852, in substantially their 

original language, were re-enacted. It appears most significant that at 

least since the adoption of the General Code these sections have been in­

cluded as a part of the general provisions authorizing municipal cor­

porations to make special assessments and providing for the collection 

thereof. It is also signiti.cant that Section 3851, General Code, is the only 

section providing that special assessments shall be liens upon the realty. 

Such liens have been uniformly regarded as applying to all types of mu­

nicipal assessments. In the same manner, Section 3852, General Code, is 

the only section authorizing the auditor to add collection expenses to the 

amount of the municipal assessments certified for collection. The conclu­

sion seems logically to follow that the auditor is required to add collection 

expenses to all municipal assessments when certified to him for collection, 

thereby eliminating the possibility of creating a deficiency in the special 

assessment fund. 

In view of the foregoing and in specific answer to your inquiry, it is 

my opinion that collections made by the county treasurer on special 
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assessments of municipalities which have been certified to the county 

auditor for collection, should be included in determining the fees to be 

allowed to the county auditor as compensation for his services, under the 

provisions of Section 2624, General Code. 

Respectfully, 

HUGH S. JENKINS 

Attorney General 




