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2633. 

TOWNSHIP TREASURER ENTITLED TO STATUTORY FEES FOR SER­
VICES UNTIL DEPOSITORY IS OFFICIALLY ESTABLISHED. 

SYLLABUS: 

In ittstances wherein tl township did not have a depository on January 1, 1924, 
and one was not established until one month thereafter, the term of the township 
treasurer did not end until the depository was officially established, and such treas­
urer would be entitled to his statlltory fees for such period. 

CoLuMBUs, OHio, July 1, 1925. 

Bureau of IitsPectiOit and Supervision of Public Offices, Columbtts, Ohio. 
GENTLEMEN :-In your recent communication you present the following inquiry: 

"Section 3316-1, General Code, as enacted 110 Ohio laws 30, abolished 
the office of township treasurer. Section 3 of house bill No. 43, of which 
the foregoing section is a part, provides: 

" 'This act shall not take effect until the expiration of the terms of the 
present township treasurers or until January 1st, 1924.' 

"Section 3316-1, General Code, reads in part: 
" 'When a depository has been provided for the township moneys, as 

authorized by this act, the township trustees shall dispense with a treasurer.' 
"In construing the above provision of section 3316-1 G. C., a prosecuting 

attorney advised a township treasurer to keep up his books until such deposi­
tory has been established. 

"Question: Can a township treasurer legally be paid 2% on disburse­
ments made by his township during January, 1924, for the reason that a new 
depository was not provided for the township moneys 'as authorized by this 
act' until one month after the office of township treasurer was abolished by 
the taking effect of house bill No. 43 on January 1st, 1924 ?" 

Your inquiry presents difficulty in view of the fact that section 3320 as amended 
in the act, and also as it existed at the time of said amendment, specifically required 
township trustees to provide a county depository. It would therefore be presumed 
that the township trustees had complied with the law. which would argue that the 
legislature did not contemplate that such depository would have to be established 
after January l, 1924, at the time the amended act became effective. 

However, in section 3316-1, the language is used "when a depository has been 
provided," the township trustees shall dispense with the treasurer. If the legisla­
ture intended, and were acting upon the assumption that depositories would be pro­
vided in all cases, it would have been unnecessary to use the language which it did. 
It could have made the direct statement that on January 1, 1924, at the end of the 
present terms of township treasurers, the clerk should perform ail the services and 
the money should be deposited with the depository. This then conveys the idea 
that it. was. in the minds of the legislature that there would be instances wherein no 
depository had been established, notwithstanding the mandatory provisions of the 
statute requiring the same. 

In view of the foregoing analysis of' .the statutes involved, it is the opinion of 
this department that in the case you present the services of the township treasurer 
did not legalJy terminate until the depository was established, and that he could legal­
ly draw his compensation until his services were terr~inated. 

Respectfully, 
c. c. CRABBE, 

Attorney General. 


