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eludes any such vehicle when formed by or operated as a combina­
tion of a 'semi-trailer' and a vehicle of the dolly type such as that 
commonly known as a 'trailer-dolly'." 

An examination of the foregoing definition clearly reveals that the sec­

ond vehicle is a trailer, inasmuch as it is without motive power, is designed 

and used for carrying property wholly on its own structure and is designed 

and used for being drawn by a motor vehicle. 

In view of the above and in specific answer to your inquiries, I am of the 

opinion that equipment, consisting of a tractor and vehicle constructed from 

the chassis of a truck which is used for transporting lime from warehouses 

to farmers and for spreading such lime on the fields of the farmers purchas­

ing the same, is not used principally for agricultural purposes, and conse­

quently, such tractor and vehicle would be subject to the license tax levied 

upon the operation of a motor vehicle under the provisions of' Section 6291, 

General Code. 

3088. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT, 

Attorney General. 

INCOMPATIBLE OFFICE- MEMBER, BOARD OF COUNTY 

COMMISSIONERS - MEMBER, BOARD OF EDUCATION, 

RURAL SCHOOL DISTRfCT, SAME COUNTY -CANNOT LAW­

FULL Y BE HELD SIMULTANEOUSLY BY ONE AND SAME 

PERSON. 

SYLLABUS: 

The offices of member of a board of county commissioners and member 

of a board of education in a rural school district in the same county are in-



ATTORNEY GENERAL 1037 

compatible and can not lawfully be held simultaneously by one and the same 

person. 

Columbus, Ohio, December 6, 1940. 

Ron. ]. Ewing Smith, Prosecuting Attorney, 
Bellefontaine, Ohio. 

Dear Sir: 

I am in receipt of your request for my opinion concerning the question 

of the possibility under the law of a person holding simultaneously the of­

fice of member of a rural board of education and that of county commissioner 

m the same county. 

The law does not interdict the holding of two public offices at the 

same time by one and the same person unless there are constitutional or 

statutory inhibitions upon the same or one of the offices is subordinate to or 

a check upon the other or the duties and functions of the different positions 

are inconsistent so that it would be inimical to the public interest and im­

proper from considerations of public policy for the occupant of the offices 

to attempt to perform the conflicting and inconsistent duties which would be 

incumbent upon him as the occupant of the different positions. Under such 

circumstances, the offices are said to be incompatible. 

Even where an express constitutional or statutory prohibition does not 

exist against the holding of two public offices by the same person at one 

time, it has long been the settled rule of the common law that where public 

offices are in fact incompa.tible because of conflicting duties, the offices may 

not lawfully be held simultaneously by one person. This rule of the common 

law is evidenced by many authorities and its correctness and propriety so 

well established as to be assumed without discuss.ion in practically every 

case in which the matter of common law incompatibility arises. See Annota­

tion L. R. A., 1917 A 216, 0. ]ur., Vol. 32, 906 et seq., 100 A. L. R. An­

notation, 1162; State ex rei. Louthion v. Taylor, 12 0. S., 130; Mason v. 

State, 58 0. S., 30, 54; State ex rei. Wolf v. Slioffer, 6 0. N. P., (N. S.), 

219. 

Considerable difficulty anses 111 some border line cases in determining 

whether or not incompatibility exists. Many courts have discussed the ques­

tion generally and have almost without exception agreed upon general un­

derlying principles but have not even attempted to formulate an all inclusive 
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formula that will serve m all cases to determine whether or not offices are 

incompatible. Text writers and commentators have laid down or pronounced 

no definite rule on the subject. 

While, to my knowledge, there are no court decisions in this state 

wherein the matter is discussed, nor has the question been the subject of any 

court decisions, this office has taken the position and consistently held for a 

number of years that when the duties of a public office are such that the in­

cumbent thereof is charged by law with the presentation of a tentative bud­

get for the subdivision he represents upon which tax levies ar to be based, 

and he is required to represent his taxing district when adjustments are made 

in the budgets of the several taxing districts of a county by the county budget 

commission any attempt on his part to represent two such taxing districts 

would result in his representing adverse interests and the two offices would 

therefore be incompatible and could not lawfully be held by the same person 

at one time. 

This rule has been consistently adhered to by all Attorneys General 

since at least 1915 and is illustrated by a number of opinions. See Opinions of 

the Attorney General for 1915, page 2357; 1917, page 256; 1927, pages 5 

and 2375 and 1928, page 2777. 

The correctness and propriety of the rule followed in the above cited 

opinions have not been questioned at least to the extent of its being chal­

lenged in court. 

A rural board of education is by the terms of the so-called Budget Law, 

the "taxing authority" for the rural school district it represents. A board of 

county commissioners is the taxing authority for the county within which it 

functions. It is the duty of each of these taxing authorities at a time fixed 

by law, to adopt and submit to the county auditor of their county a tax bud­

get for the succeeding fiscal year. The county auditor lays this before the 

county budget commission whose duty it is to so adjust the estimated amounts 

required from the general property tax for each fund as shown by the several 

budgets for subdivisions within the county submitted to it, as to bring the 

tax levies required therefor within the limitations fixed by law. In rnakng 

such adjustment it frequently happens that members of the several taxing 

subdivisions of' the county appear before the budget commission to represent 

the interests of their constituents and oftentimes to urge the making of ad­

justments for their benefit in such a manner as to be detrimental to the in­

terests of other interested subdivisions in the same county. In such a case 
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the members of the several taxing authorities frequently find themselves in 

the position of adversaries. The possibility of such a situation arising and ex­

isting renders the office of member of one taxing authority in a county in­

compatible with that of membership on another ta.xing authority in the same 

county. Under this rule the office of county commissioner is clearly incon­

sistent with the office of mem'ber of a rural board of education in the same 

county. 

It was so held in an opinion of the then Attorney General in 1928. See 

Opinions of the Attorney General for 1928, page 2777, and again in 1932, 

see Opinions of the Attorney General for 1932, page 1528. 

There has been no change in the status of county commissioners or mem­

ber:s of a rural board of• education in so far as their relation to the county 

budget commission or the county budget law is concerned, since the rendition 

of the opinions above referred to. 

I am therefore of the opinion in specific answer to your question that it 

is not possible under the law for one and the same person to hold the offices 

of county commissioner and member of a rural board of education in the 

same county at one time. 

3098. 

Respectfully, 

THOMAS ]. HERBERT, 

Attorney General. 

POLICE DEPARTMENT, CITY-GOVERNING BODY OF CITY 

MAY BY ORDINANCE OR RESOLUTION PROVIDE LOCAL 

COURSE OF TRAINING FOR POLICE- SALARY AND EX­

PENSES OF POLICE OFFICER MAY BE PAID AT FEDERAL 

BUREAU OF INVESTIGATION SCHOOL TO ENABLE SUCH 

OFFICER TO CONDUCT LOCAL COURSE OF TRAINING. 

SYLLABUS: 

The governing body of a city may, by ordinance or resolution, provide 

for a local course of training for the police department of the city and pur­

suant to such purpose the salary and expenses of a police officer may be paid 


