
2-285 1'181 Ul'I\ION~ OAG 81-070 

OPINION NO. 81-070 

Syllabus: 

A school district may attach the <'ortificate required by R.C. 5705.412 
to a collective bargaining agreement that sets forth alternative 
teacher salary schedules that are expressly made contingent upon the 
passage of an operating levy or the receipt of some other contingent 
revenue. 

To: Thom11s E. Ferguson, Auditor of State, Columbus, Ohio 
By: Wllllem J. Brown, Attorney General, November 17, 1981 

! have oefore me your request for my opinion as to whethpr a school district 
is precluded by R.C. 5705.412 from entering into a collective bar0 aining agreement. 
with a teachers' association, that provides that the present salary schedule will 
!'emain in effect during the period of the agreement but that sets forth an 
alternative increased salary schedule contingent upon the district's receipt of 
additional operating revenues, resulting from the passage of an operating levy, an 
increase in the state subsidy or some other contingent revenue source. 

Your specifrc question is as follows: 

May a school district attach the certificate required by R.C. 
5705.412 to a collective bargaining agreement that sets forth 
alternative teacher salary schedules that are expressly made 
contingent upon the passage of an operating levy or the receipt of 
some other contingent revenue? 

R.C. 5705.412 provides, in part, that: 

Notwithstanding section 5705.41 of the Revised Code, no school 
district shall adopt any appropriation measur.::, make any contract, 
give any order involving the expenditure of mcney, or increase during 
any school year any wage or salary schedule unless there is attached 
thereto a certificate signed by the treasurer and president of the 
board of education and the superir,tendent that the school district has 
in effect ft'r the remainder of the fiscal year and the succeeding 
fiscal year the authorization to levy truces including the renewal of 
existing levies which, when combined with the estimated revenue 
from all other sources available to the district at the time of 
certification, are sufficient to provide the operating revenues 
necessary to enable the district to operate an adequate educational 
program for all the days set forth in its adopted school calendars for 
the current fiscal year and for a number of days in the succeeding 
fo:~al year equal to the number of days instruction was held or is 
scheduled for the current fiscal year. . . . Every contract made, 
order given, or schedule adopted or put into effect without such a 
t?ertificate shall be void, and no warrant shall be issued in payment of 
any amount due thereon. . . . 

In your request you direct my· attention to Bureau of Inspection and 
Supervision of Public Offices Circular 78-7. The Bureau concludes therein that in 
the event that a board of education enters into a contract with a teachers' 
association that includes regular increases in salary schedules to take effect on the 
first day of each fiscal year covered by the contract, the contract must be 
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certified pursuant to R.C. 5705.412 as well as R.C. 5705.41.1 The Circular draws no 
conclusion with respect to a collective bargaining contract that provides for 
increases in the teacher salary schedule only in the event that specified additional 
operating revenues are received. It would appear, however, that R.C. 5705.412 is 
applicable in this latter situation as well. R.C. 5705,412 is applicable any time a 
school district enters into a contract. The statute does not distinguish between 
contracts that increase the district's financial liabilities and contracts that merely 
continue an existing liability and provide for a contingent liability. 

Your specific question is whether a school district is legally precluded from 
attaching the type of certificate required by R.C. 5705.412 to a collective 
bargaining contract that provides for an increase in the current salary schedule 
contingent upon the receipt of additional revenue. In my opinion there is no legal 
impediment to attaching the type of certificate required by R.C. 5705.412 to such 
contracts, provided, of course, that the responsible officials can make the 
necessary factual findings. ln such situations two such factual findings are 
necessary. First, the responsible officials must determine that in the absence of 
the contingent revenue, the school district will be able to operate an adequate 
educational program during the current and subsequent fiscal years while paying 
teachers in accordance with the current salary schedule. Second, the responsible 
officials must determine that, if the contingent revenue is in fact received, the 
school district can enact the increased salary schedules and still operate an 
adequate educational program. 

Accordingly, and in specific response to your question, it is my opinion that a 
school district may attach the certificate required by R,C, 5705.412 to a collective 
bargaining agreement that sets forth alternative teacher salary schedules that are 
expressly made contingent upon the passage of an operating levy or the receipt of 
some other contingent revenue. 

1Because you have not specifically inquired about the attachment of a 
certificate pursuant to R.C. 5705.41 in the situation you describe, I am not 
addressing the requirements for such a certificate. However, any alternative 
teacher salary schedules should commence no earlier than the next fiscal year 
for such a certificate to issue since R.C. 5705.41(0) requirescertification 
that the amount required to meet the contract in the fiscal year in which it is 
made has been "lawfully appropriated" at the time the l!ertificate issues. 




