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RETIREMENT SYSTEM, PUBLIC EMPLOYES,-LATEST DATE 

A MEMBER OVER SEVENTY YEARS OF AGE MAY MAKE 

APPLICATION TO CONTINUE IN SERVICE-AUGUST 31, 1948 

-LATEST DATE TO CONTINUE IN SERVICE-JUNE 30, 1949 

-SECTION 486-59 G. C.-SENATE BILL 7, 97 GENERAL 
ASSEMBLY. 

SYLLABUS: 

Under the provisions of Section 486-59, General Code as amended by Senate Bill 
No. 7, of the 97th General Assembly, the latest date on which a member of the public 
employes retirement system who is over seventy years of age, may make application 
for continuation in service, is the 31st day of August, 1948, and the latest time to 
which such service may be continued, is June 30, 1949. 

Columbus, Ohio, December IO, 1947 

Mr. Fred L. Schneider, Secretary, Public Employes Retirement System 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

"The last session of the General Assembly through Senate 
Bill No. 7 amended Section 486-59, General Code, relating to 
the date upon which compulsory retirement upon attainment of 
age seventy years will become effective, and the conditions under 
which, until that time, members over that age limit may continue . . 
111 service. 

Will you please issue an opinion indicating the final date on 
which an application for continuation in service past the compul­
sory retirement date may be filed with this office and also the 
final date that a public employe over this age limit may remain 
on the payroll of a political subdivision covered by the Public 
Employes Retirement Act." 

Section 486-59, General Code, as amended, in so far as pertinent to 

your inquiry reads as follows: 

"On June 30 following the date upon which he becomes a 
member the retirement board shall retire any employe who was 
over seventy years of age at the time he became a member and 
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shall retire all other members, except elective officers, on the 
June 30 following the date upon which the age of seventy is 
attained. Provided, that until September 1, 1948, any member 
having reached the age of seventy years may, upon written appli­
cation approved by the head of his department or institution, be 
continued in service for a period of one year, or any part threof, 
such applications to e:cpire on the June 30 following the date 
upon which they were filed unless renewed on or before the ex­
piration date. On and after September 1, 1948, no such applica­
tions for continuation in service shall be approved, and any 
member who accepts an allowance under Sections 486-59, 486-60 
or 486-61 of the General Code, or who is compelled to retire at 
the age of seventy years and who withdraws his accumulated 
contributions in lieu of accepting a retirement allowance shall be 
ineligible for regular reemployment in any capacity which comes 
within the provisions of the public employes retirement act." 

(Emphasis added.) 

Here, it will be noted that the General Assembly has clearly provided 

that with the approval of the head of the employing department or insti­

tution an employe who has reached the age of seventy years may be 

retained in service for a limited period. The question is, what, in the 

light of the above legislative provision, is the time beyond which the service 

may not be extended? 

The section is somewhat awkwardly worded, which is doubtless 

responsible for the fact that any question is raised as to its meaning. 

Reading only the first part of the proviso, one might gain the impres­

sion that September 1, 1948, is the limit beyond which the employe 

member can not serve; but this conclusion is not clear or conclusive. The 

language used is equally capable of the construction that until the day next 

preceding September r, 1948, his employer may give his approval and 

thereby secure the employe's retention of his position until the June 30 
next following that date. Certainly, there is no language here which 

definitely states that September 1, 1948 shall be the limit of his right to 

continue in service. 

When we pursue the inquiry into the second sentence, where again 

reference is made to September r, 1948, it appears to me to become quite 

clear that the second interpretation above suggested is the only tenable one. 

The statute plainly indicates that a series of extensions may be had, each 

for a "year or any part thereof". Then follows the statement, "such 
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applications to expire on the June 30 following the date on which they 

were filed, unless renewed on or before the expiration date". Then, it 

is distinctly stated that "on and after September 1, 1948, no application 

for continuation shall be approved." This is certainly equivalent to 

providing that up to and including August 31, 1948, such application may 

be made and approved, and it would then follow that this approval shall 

be effective to continue the employe's service until June 30, 1949. 

The phrase, "such applications to expire" clearly means not the appli­

cation itself, but rather the period of extension resulting from the appli­

cation and its approval. Furthermore, it appears to me clear that when 

an application is made shortly before June 30, say on June 20, for an 

extension for a year from June 30, it was certainly never intended that 

the effect of this application should "expire" in ten days. If such were 

the effect of the language, the General Assembly has cured it by adding 

the words "unless renewed on or 'before the expiration date." 

An examination of other parts of Senate Bill No. 7, m which 

Section 486-59 was amended, will, I believe, greatly strengthen the con­

clusion above indicated. In the same act Section 486-63b, General Code, 

was also amended, reading in part as follows: 

"Until September 1, 1948, any employer, as defined by this 
act, may employ any person or persons receiving retirement allow­
ances under the provisions of Sections 486-59, 486-6o and 486-61 
of the General Code, such retired persons hereinafter to be 
referred to as superannuates, provided such employ,er shaql 
formally declare that an emergency exists, and shall file with the 
retirement board a copy of such declaration, together with the 
name or names of the superannuates who are to be employed." 

(Emphasis added.) 

Here, the language "until September 1, 1948, any employer as defined 

in this act, may employ", etc. shows a very clearly expressed intent on 

the part of the legislature to fix a definite limit, to wit, September I, 1948, 

beyond which employment of a previously retired employe could not 

continue. 

Again the same act in amending Section 7896-rorn, which is part of 

the law relating to the public school employes retirement system, uses 

the following language : 

"Any provisions of law to the contrary notwithstanding, a 
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board of education may employ any person receiving a retirement 
benefit under the provisions of Sections 7896-100 or 7896-rn1 
of the General Code, such retired person hereinafter to be referred 
to as superannuate, provided such employment does not e:rtend 
beyond September I, r948, and provided further that the board 
of education employing such superannuate has declared by a for­
mal resolution, passed by a majority vote of the board, that an 
emergency exists, * * * " (Emphasis added.) 

This language, "provided such employment does not extend beyond 

September 1, 1948", is more positive as a prohibition against extension 

beyond the definite limit than even that contained in Section 486-63b above 

noted. Both present a striking contrast to the language of Section 

486-59 supra. It is fair to assume that if the General Assembly had 

intended to give the same effect to Section 486-59 as it plainly did to 

Section 486-63b and to Section 78g6-rn1a, it would have used somewhat 
similar language in the three sections. 

It is accordingly my opinion and you are advised that under the 

provisions of Section 486-59, General Code, as amended by Senate Bill 

No. 7, of the 97th General Assembly, the latest date on which a member 

of the public employes retirement system who is over seventy years of 

age, may make application for continuation in service, is the 31st day of 

August, 1948, and the latest time to which such service may be continued 

is June 30, 1949. 

Respectfully, 

HUGH S. JENKINS, 

Attorney General. 


