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OPINION NO. 2011-041 

Syllabus: 

2011-041 

R.C. 3313.13 prohibits an assistant prosecuting attorney from serving as a 
member of a board ofeducation ofa city school district located within the county in 
which he is employed as an assistant prosecuting attorney. (2004 Op. Att'y Gen. 
No. 2004-049 and 1969 Op. Att'y Gen. No. 69-133, approved and followed.) 

To: Stanley E. Flegm, Crawford County Prosecuting Attorney, Crawford 
County Courthouse, Bucyrus, Ohio 

By: Michael DeWine, Ohio Attorney General, November 14, 2011 

You have requested an opinion whether an assistant prosecuting attorney 
may serve simultaneously as a member of a board of education of a city school 
district located within the county in which he is employed as an assistant prosecut­
ing attorney. 

An assistant prosecuting attorney may not serve simultaneously in another 
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public position when a statute or constitutional provision prohibits such dual service. 
2004 Op. Att'y Gen. No. 2004-049 at 2-416. R.C. 3313.13 prohibits a person who 
serves as a prosecuting attorney or other official acting in a similar capacity from 
serving on a board of education unless an exception set forth therein applies: 
"Except as otherwise provided in this section, no prosecuting attorney, city direc­
tor of law, or other official acting in a similar capacity shall be a member ofa 
board ofeducation. " (Emphasis added.) 

Bennett v. Celebrezze, 34 Ohio App. 3d 260,518 N.E.2d 25 (Lorain County 
1986),2004 Op. Att'y Gen. No. 2004-049, and 1969 Op. Att'y Gen. No. 69-133, 
have considered whether R.C. 3313.13 prohibits an assistant prosecuting attorney 
from serving as a member of a board of education of a city school district. In each 
instance, it was determined that R.C. 3313.13 applies to assistant prosecuting at­
torneys and bars them from serving on boards of education of city school districts 
even though prosecuting attorneys do not represent or serve as legal advisers to 
boards of education of city school districts.1 

As explained in 2004 Op. Att'y Gen. No. 2004-049 at 2-417 and 2-418: 

[T]he prohibition in RC. 3313.13 was read in Bennett v. Celebr­
ezze, 34 Ohio App. 3d 260,518 N.E.2d 25 (Lorain County 1986) 
and 1969 Op. Att'y Gen. No. 69-133 to prohibit a person from serv­
ing simultaneously as a member of a board of education of a city 
school district and assistant county prosecuting attorney. In reach­
ing this conclusion, the court of appeals and Attorney General 
explained that the obvious purpose ofRC. 3313.13 is to bar prose­
cuting attorneys, city directors of law, and other officials acting in a 
similar capacity from serving on boards of education. Because as­
sistant county prosecuting attorneys carry out many of the same 
duties and responsibilities as county prosecuting attorneys, the court 
ofappeals and Attorney General determined that an assistant county 
prosecuting attorney is barred by R.C. 3313.13 from serving on any 
board of education. 

Current law continues to support the analyses and conclusions set 
forth in Bennett v. Celebrezze and 1969 Op. Att'y Gen. No. 69-133. 

1 RC. 3313.35 states: "In city school districts, the city director oflaw shall be 
the legal adviser and attorney for the board thereof, and shall perform the same ser­
vices for such board as required of the prosecuting attorney for other boards of the 
county. Such duties shall devolve upon any official serving in a capacity similar to 
that ofprosecuting attorney or city director of law for the territory wherein a school 
district is situated regardless of his official designation." Thus, except when a city 
has exercised its home rule powers under Article XVIII, §§ 3 and 7 of the Ohio 
Constitution and superseded R.C. 3313.35, the city director oflaw or person acting 
in a similar capacity for the city is the "legal adviser and attorney" for the board of 
education of the city school district that includes the city. See 2008 Op. Att'y Gen. 
No. 2008-032; see also RC. 3313.13. 
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Although R.C. 3313.13 has been amended twice in the last fifty 
years, see 1987-1988 Ohio Laws, Part II, 2025, 2027 (Am. H.B. 
110, eff. Sept. 9, 1988); 1977-1978 Ohio Laws, Part II, 2091, 2117 
(Am. Sub. H.B. 219, eff. Nov. 1, 1977), the General Assembly has 
made no change to the plain language of the statute that prohibits a 
"prosecuting attorney" or "other official acting in a similar capa­
city" from serving as a member of a board of education. 

Moreover, the General Assembly has not changed the duties or 
role ofassistant county prosecuting attorneys. Assistant county pros­
ecuting attorneys are appointed by county prosecuting attorneys and 
continue to act in their stead. As explained in 1971 Op. Att'y Gen. 
No. 71-050 at 2-172, "it has long been the accepted opinion in this 
state that an assistant is, for all practical purposes, the alter ego of 
the prosecuting attorney and is authorized to act in his place in 
almost all matters. ' , 

An assistant county prosecuting attorney is thus appointed to 
perform th~ duties of, and exercise the powers conferred upon, the 
county prosecuting attorney. See R.C. 309.06(A); 1999 Op. Att'y 
Gen. No. 99-027 at 2-173 and 2-174. Accordingly, an assistant 
county prosecuting attorney acts in a similar capacity as the county 
prosecuting attorney, and ... is prohibited by R.C. 3313.13 from 
serving as a member of a board of education ofa city school district. 
(Citations and footnote omitted.) 

See Bennett v. Celebrezze, 34 Ohio App. 3d at 262 (rejecting the argument that 
"[t]he legislature ... could never have intended to prohibit prosecuting attorneys, 
city solicitors, and their staff attorneys from serving on any and all boards of educa­
tion"); 1969 Op. Att'y Gen. No. 69-133 at 2-291 ("it is obvious that a prosecuting 
attorney shall not be a member of any board of education"); see also 1979 Op. 
Att'y Gen. No. 79-100 at 2-311 (overruled, in part, on other grounds by 2008 Op. 
Att'y Gen. No. 2008-032) ("[t]he obvious import of [R.C. 3313.13] is that [assis­
tant city solicitors] may not serve on any board ofeducation whether or not they are 
required by statute or charter to represent the board"). 

We continue to find persuasive the analyses and conclusions set forth in 
Bennett v. Celebrezze, 2004 Op. Att'y Gen. No. 2004-049, and 1969 Op. Att'y Gen. 
No. 69-133. The General Assembly still requires assistant prosecuting attorneys to 
perform the duties of, and exercise the powers conferred upon, prosecuting 
attorneys.2 See R.C. 309.06(A). Also, since the issuance of2004 Op. Att'y Gen. No. 
2004-049, the General Assembly has not amended the language ofR.C. 3313.13 

2 An assistant prosecuting attorney is subject to the direction and control of the 
prosecuting attorney when performing the duties or exercising the powers of the 
prosecuting attorney. 2004 Op. Att'y Gen. No. 2004-049 at 2-418 n.2. An assistant 
prosecuting attorney thus may only perform the duties and exercise the powers that 
are assigned or granted to him by the prosecuting attorney. Id. 
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that prohibits a "prosecuting attorney" or "other official acting in a similar capa­
city" from serving as a member of a board ofeducation.3 Accordingly, R.C. 3313.13 
prohibits an assistant prosecuting attorney from serving as a member of a board of 
education of a city school district unless an exception set forth therein authorizes 
such dual service.4 

Only one exception in R.C. 3313.13 applies to assistant prosecuting 
attorneys. This exception provides as follows: 

An assistant prosecuting attorney may serve as a member of a 
board ofeducation ofa school district in any county other than the county 
in which the assistant prosecuting attorney is employed if the board of 
education's school district is not contiguous to the county in which the 
assistant prosecuting attorney is employed. (Emphasis added.) 

The plain and unequivocal language of this exception declares that an assis­
tant prosecuting attorney may serve simultaneously as a member of a board of 
education of a school district when the school district is located in any county other 
than the county in which he is employed as an assistant prosecuting attorney and so 
long as the school district is not contiguous to the county in which the assistant 
prosecuting attorney is employed. Thus, the fact that the General Assembly has 
exempted an assistant prosecuting attorney from R.C. 3313.13's prohibition when 
the school district is located outside of, and not contiguous to, the county in which 
the assistant prosecuting attorney is employed indicates that an assistant prosecut­
ing attorney may not serve as a member of a board of education of a school district 
located within the county in which he is employed as an assistant prosecuting 
attorney. See generally Thomas v. Freeman, 79 Ohio St. 3d 221,224-25,680 N.E.2d 
997 (1997) (the rule of statutory construction, expressio unius est exclusio alterius, 
means that "'the expression of one thing is the exclusion of the other,'" and 
"[u]nder this maxim, 'if a statute specifies one exception to a general rule or as­
sumes to specify the effects of a certain provision, other exceptions or effects are 
excluded'" (citations omitted)); Pioneer Linen Supply Co. v. Evatt, 146 Ohio St. 
248,251,65 N.E.2d 711 (1946) ("exceptions to a general law are not favored and 
must be strictly construed, and what is not clearly excluded from the operation of a 
law is clearly included therein"). 

That this was the intent of the General Assembly is buttressed by the legisla­

3 R.C. 3313.13 has been amended twice since the issuance of 2004 Op. Att'y 
Gen. No. 2004-049. See 2005-2006 Ohio Laws, Part III, 5870, 5870 (Am. H.B. 455, 
eff. Feb. 2, 2006); 2005-2006 Ohio Laws, Part III, 5261, 5263 (Sub. H.B. 33, eff. 
Dec. 20, 2005). Neither Am. H.B. 455 nor Sub. H.B. 33 amended the language of 
R.C. 3313.13 that prohibits a "prosecuting attorney" or "other official acting in a 
similar capacity" from serving as a member of a board of education. 

4 At the time that Bennett v. Celebrezze, 34 Ohio App. 3d 260, 518 N.E.2d 25 
(Lorain County 1986) was decided, and 2004 Op. Att'y Gen. No. 2004-049 and 
1969 Op. Att'y Gen. No. 69-133 were issued, no exception to R.c. 3313.13's prohi­
bition applied to assistant prosecuting attorneys. 
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tive history ofR.e. 3313.13. See generally R.e. 1.49(C) (legislative history may be 
used in determining the intention of the legislature). In 2005, the General Assembly 
amended R.C. 3313.13 to permit an assistant prosecuting attorney to serve as a 
member of a board of education of a school district when the school district is not 
located in, and contiguous to, the county in which the assistant prosecuting attorney 
is employed. See 2005-2006 Ohio Laws, Part III, 5261, 5263 (Sub. H.B. 33, eff. 
Dec. 20, 2005). In its analysis of Sub. H.B. 33, the Legislative Service Commission 
stated: 

Membership of assistant prosecuting attorney on certain boards of 
education 

Continuing law prohibits a prosecuting attorney, city law direc­
tor, or other official acting in a similar capacity from being a member of a 
board of education of a school district (R.C. 3313.13). The Attorney 
General has opined that this prohibition prevents an assistant prosecuting 
attorney from being the member of a board of education of a city school 
district. 2004 Op. Att'y Gen. No. 2004-049. 

The act authorizes an assistant prosecuting attorney to be a 
member of a board of education in any county other than the county in 
which the assistant prosecuting attorney is employed if the board of 
education's school district is not contiguous to the county in which the 
assistant prosecuting attorney is employed (R.C. 3313.13). 

Ohio Legislative Service Comm'n, Analysis, Sub. H.B. 33, as passed by the Gen­
eral Assembly, at p. 3 (2005). 

The language of the foregoing bill analysis demonstrates that when the 
General Assembly amended R.e. 3313.13 in Sub. H.B 33, it was aware that R.e. 
3313.13 had been read as prohibiting an assistant prosecuting attorney from serving 
as a member of a board of education of a school district. The bill analysis indicates 
further that the General Assembly approved of the interpretation of R.C. 3313.13 
set forth in Bennett v. Celebrezze, 2004 Op. Att'y Gen. No. 2004-049, and 1969 Op. 
Att'y Gen. No. 69-133. See generally Geiger v. Geiger, 117 Ohio St. 451, 468-69, 
160 N.E. 28 (1927) (in interpreting statutes, it is presumed that the General As­
sembly acted with full knowledge of the existing law on the subject under 
consideration); 2002 Op. Att'y Gen. No. 2002-007 at 2-39 ("[a]lthough an opinion 
of the Attorney General is not a judicial decision, the same argument may be made 
that the 1934 opinion has been known for many years, during which the General 
Assembly has amended R.e. Chapter 4713 without overturning the conclusion of 
the 1934 opinion, thus implying legislative approval of the opinion's interpretation 
of the law"). 

Finally, the bill analysis expressly notes that the General Assembly intended 
the exception for assistant prosecuting attorneys to apply only when an assistant 
prosecuting attorney serves as a member of a board ofeducation of a school district 
located outside of, and not contiguous to, the county in which the assistant prose­
cuting attorney is employed. Therefore, the legislative history of R.e. 3313.13 
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provides additional support for the conclusion that R.C. 3313.13 prohibits an assis­
tant prosecuting attorney from serving as a member of a board ofeducation ofa city 
school district located within the county in which he is employed as an assistant 
prosecuting attorney. See generally Meeks v. Papadopulos, 62 Ohio St. 2d 187, 
191,404 N.E.2d 159 (1980) (although a court is not bound by a Legislative Service 
Commission's analysis, the court may refer to it when the court finds it helpful and 
objective); 2009 Op. Att'y Gen. No. 2009-054 at 2-407 ("[a]nalyses by the Ohio 
Legislative Service Commission are not binding as a matter oflaw, but they may be 
reflective of the intention behind legislation and may serve as an aid to statutory 
construction"). 

Based on the foregoing, it is my opinion, and you are hereby advised that 
R.C. 3313.13 prohibits an assistant prosecuting attorney from serving as a member 
of a board of education of a city school district located within the county in which 
he is employed as an assistant prosecuting attorney. (2004 Op. Att'y Gen. No. 
2004-049 and 1969 Op. Att'y Gen. No. 69-133, approved and followed.) 
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