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228 OPINIONS 

ARMED FORCES UNITED STATES-RIGHT OF EMPLOYE TO 

RESTORATION, POSITION IN THE STATE CLASSIFIED 

SERVICE AFTER RESIGNATION TO ENTER ARMED FORCES 

-ENTITLED TO SUCH RESTORATION UPON HONORABLE 

DISCHARGE-REQUIREMENTS-CONDITIONS IMPOSED BY 

SECTION 486-16a G. C. 

Columbus, Ohio, April 30, 1945 

Miss Gertrude Jones, Chairman, The State Civil Service Commission of 

Ohio 

Dear Miss Jones: 

This will acknowledge receipt of your letter of March 16, wherewith 

you enclose a communication received by your office from Dr. Roger E. 

Heering, Director of Health, and request my opinion on the question set 

out in said communication. 

From Dr. Heering's letter it appears that certain persons formerly 

employed in the Department of Health and assigned for service to city 
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and general health districts, resigned from their employment at various 

times to enter the armed forces, which resignations in each case were 

prior to the date upon which an opinion was rendered by my predecessor 

holding that persons employed by the Director of Health to work in local 

health districts are within the classified civil service of the state. His 

question is whether or not such persons upon being honorably discharged 

from the military forces are entitled to restoration of the positions held by 

them on the dates of their resignations. 

In regard thereto, your attention is directed to Section 486-16a of 

the General Code, which reads in part: 

"Any person who at the time he held or holds an office or 
position under the classified service and has held such office or 
position for a period of ninety days or more, enlisted or enlists 
in the armed services of the United States subsequent to Decem­
ber 8, 19 . .p, was or is commissioned in said armed services or 
was or is called into said armed services in consequence of an act 
of Congress, the call of the president of the United States, or due 
to his status in the reserve forces, national guard, or other similar 
delense organization shall, within thirty days after making appli­
cation therefor, be restored to the office or position held by him 
immediately prior to his entering into the armed services of the 
United States, provided, such person is at such time physically 
able to perform the duties of such office or position. Such appli­
cation for restoration shall be made to the appointing officer of 
such person within a period of ninety days after receipt of an 
honorable discharge or certificate or other evidence showing satis­
factory completion of his period of service." 

It will be noted that the above provision in clear and plain language 

includes all persons who leave the classified service of the state to enter 

the armed forces and that there is no distinction between such of those 

persons who have resigned or who have obtained so-called ''military leave.'' 

In fact nowhere in the statute is any reference made to a "military leave" 

of absence. To the contrary, the statute contemplates a separation from 

the service and not a leave of absence. 

It will be noted that the statute provides that such persons shal.J be 

restored to the positions held by them and that such application for 

restora.tio11 shall be made, etc. The word "restored'' is defined as follows: 

to bring back to a former state; to bring back, to renew or reestablish 
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after interruption ; to bring or put back to a former position or condition', 

to replace; to return, as a person or thing, to a former place. 

It is thus seen that the word "restored" connotes the giving back to 

something which is lost or which has been surrendered. In the case of a 

leave of absence a person in the classified service has never .Jost his position 

or been separated from the service. 

You are therefore advised that in my opinion persons who were em­

ployed by the Director of Health and assigned to work in local health 

districts, who resigned from their employment to enter the armed forces, 

are entitled to a restoration of their respective positions upon an honorable 

discharge from the armed forces, if such persons meet the other conditions 

imposed by Section 486-16a of the General Code, regardless of whether 

such resignation occurred prior or subsequent to January 4, 1945. 

Respectfully, 

HUGH S. JENKINS 

Attorney General 




