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JUVENILE COURT- CHILD, ABANDONED, NEGLECTED OR 

DEPENDENT - COMMITTED TO PERMANENT CARE OF COUN­

TY OR DISTRICT CHILDREN'S HOME OR ACCREDITED INSTI­

TUTION OR AGENCY, OR STATE DEPARTMENT OF PUBLIC 

WELFARE OR WHERE PARENT OR GUARDIAN VOLUNTARILY 

SURRENDERED CHILD TO INSTITUTION OR AGENCY - UPON 

APPLICATION AND AFTER NOTICE AND HEARING AND FOR 

GOOD CAUSE SHOWN, JUVENILE COURT MAY TERMINATE 

CUSTODY AT ANY TIME BEFORE CHILD REACHES AGE OF 

TWENTY-ONE YEARS - SECTION 3093 G. C. 

SYLLABUS 

Where a child by reason of abandonment, neglect or dependency has 
been committed by the Juvenile Court to the permanent care of the 
county or district children's home or of any other accredited institution 
or agency caring for dependent children, including the state department 
of public welfare, or where such child has been by the parent or guardian 
voluntarily surrendered to such institution or agency, such juvenile 
court may, pursuant to Section 3093, General Code, upon application 
and after notice and hearing and for good cause shown, terminate such 
custody at any time before the child reaches the age of twenty-one years. 

Columbus, Ohio, March 25, 1944 

Hon. Herbert R. Mooney, Director, Department of Public Welfare 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

I am in receipt of your communication requesting my opinion, such 

request reading as follows: 

"We have been requested by the Cuyahoga County Child 
Welfare Board to secure from the Attorney General an inter­
pretation of amended 0. G. C. 3093 which became effective 
September 9, 1943. The facts of the case are as follows: 

'Jacqualine H. born October 15, 1924, was in 1925 per­
manently surrendered by her mother to the Catholic Charities 
Corporation of Cleveland, Ohio. On September 26, 1933, the 
Catholic Charities Corporation, in turn, permanently surrendered 
said child to the Cuyahoga County Child Welfare Board. On 
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June 1, 1942, Jacqualine got married. The Cuyahoga County 
Child Welfare Board now wants the Cuyahoga County Juvenile 
Court to terminate its ( the Board's) permanent custody of 
Jacqualine, and said court says it has no jurisdiction in the 
matter since the girl is over eighteen years of age. 

While it is true that ordinarily a Juvenile Court has no juris­
diction over minors over eighteen years of age ( unless jurisdiction 
was acquired prior to the time the minor became eighteen years 
of age) still, it seems to me that the new Section 3093 is really a 
remedial statute and should enable the Juvenile Court to re­
lieve an agency of permanent custody even though the minor 
is over eighteen years of age. There is no question but that a 
Juvenile Court can take jurisdiction of a minor over eighteen 
years of age in order to grant a consent to marry. And, if the 
Court can grant the minor over eighteen a consent to marry, 
shouldn't it follow that the Court could, thereafter, in ac­
cordance with the provisions of the new Section 3093, relieve 
the child-caring agency of the permanent custody of the mar­
ried minor?" 

The Juvenile Court Code, so-called, became effective August 19, 

1937 (117 0. L. 520). This act is codified as Sections 1639-1 to 1639-

62, inclusive, General Code. 

Section 1639-1, General Code, contains among others, the follow­

ing definitions: 

"The word 'child' includes any child under eighteen years 
of age. 

The word 'adult' includes any person eighteen years of age 
·or over". 

Section 1639-23, General Code confers upon the Juvenile Court 

specific jurisdiction over a "child" who appears to be either a delin­

quent, neglected, crippled or dependent child, and the court is author­

ized by Section 1639-30, General Code, after an informal hearing, to 

make either of several orders, among others: 

"2. Commit the child to a suitable public institution or 
agency or to a suitable private institution or agency incorporated 
under the laws of the state, approved by the state depart­
ment of public welfare or analogous department of the state 
in which such institution or agency is situate, and authorized 
to care for children or to place them in suitable family 
homes; * * *" 
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Section 1639-35, General Code, reads in part as follows: 

"When a child is committed to the boys' or girls' indus­
trial school, or to the Ohio state reformatory, or to the per­
manent care and guardianship of the state department of pub­
lic welfare, or to an institution or association certified by the 
state department of public welfare with permission and power 
to place such child in a foster home with the probability of 
adoption, the jurisdiction of the child so committed shall cease 
and terminate, at the time of commitment. All other commit­
ments made by the court shall continue for such period as 
designated by the court, or until terminated or modified by the 
court, or until a child attains the age of twenty-one years." 

(Emphasis added.) 

The jurisdiction of the Juvenile Court so far as c~ncerns children is 

thus plainly limited by this Code to those who are under eighteen years 

of age, and it appears plain that any child who has been committed 

by the Juvenile Court pursuant to the terms of Section 1639-35 above 

quoted, must have been under eighteen years of age when committed. 

And it will be noted that by the provisions of that section, when the 

court has committed a child to any of the institutions named, no matter 

how young the child may be, the jurisdiction of the court over the 

child ceases and terminates at the time of commitment. This section, 

however, is the successor to former Section 1643, General Code, which 

was repealed in the enactment of the Juvenile Court Code. Section 

1643 as -previously in force, read in part as follows: 

When a child under the age of eighteen years comes into 
the custody of the court under the provisions of this chapter, 
such child shall continue for all necessary purposes of dis­
cipline and protection, a ward of the court, until he or she at­
tain the age of twenty-one years. The power of the court over 
such child shall continue until the child attains such age. 
Provided, in case such child is committed to the permanent 
care and guardianship of the Ohio board of administration, 
or the board of state charities, or of an institution or associa­
tion, certified by the board of state charities, with permission 
and power to place such child in a foster home, with the proba­
bility of adoption, such jurisdiction shall cease at the time of 
commitment." 

(Emphasis added.) 

Here, it will be noted, the law contemplated that for certain purposes 

the child should continue as a ward of the court beyond the age· of 

eightee_n and until it attained the age of twenty-one years. The provi-
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sion of Section 1639-35 that the jurisdiction of the court should cease 

when the child was committed to one of the institutions named was 

new, and from the time of its enactment the court had no power to 

exercise any further jurisdiction over such child, and has no such 

power now, unless by the terms of Section 3093, General Code, as re­

cently amended and to which you have called my attention, a new juris­

diction has been conferred on the juvenile court. Section 3093, as it 

stood prior to the amendment by the 95th General Assembly, contained 

the following provision: 

"All wards of a county or district children's home, or of 
any other accredited institution or agency caring for dependent, 
children who by reason of abandonment, neglect or dependence 
have been committed by the juvenile court to the permanent 
care of such home, or who have been by the parent or guardian 
voluntarily surrendered to such an institution or agency, shall 
be under the sole and exclusive guardianship and control of the 
trustees until they become of lawful age." 

(Emphasis added.) 

Nothing in the provision last quoted gave the Juvenile Court any 

power to change or modify the commitment which has been made under 

Section 1639-35. On the contrary it rather emphasizes the conclusion 

that the court was without power in the matter. However, in House 

Bill No. 67 as enacted by the 95th General Assembly, Section 3093 was 

amended. The pertinent portion of this section as amended, reads as 

follows: 

"All wards of a county or district children's home, or of 
any other accredited institution or agency caring for dependent 
children, including the state department of public welfare, 
who by reason of abandonment, neglect or dependence have 
been committed by the juvenile court to 'the permanent care of 
such home, or who have been by the parent or guardian volun­
tarily surrendered to such an institution or agency, shall be 
under the sole and ,exclusive guardianship and control of the 
trustees until they become of lawful age. After application and 
after due notice and hearing and for good cause shown, thP 
juvenile court may terminate such custody in the interest of 
the child prior to becoming of lawful age." 

(Emphasis added.) 

The only change made in the entire section was by the insertion and 

addition of the words which I have emphasized. Let it be noted too, 

that this section both before and after amendment refers not only 
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to a custody that had been created by the court's own commitment, 

but also to one that had been created by the act of the parent or guardian 

in surrendering the child to one of the agencies named, which is the 

case raised by your inquiry. 

It appears to me to be too clear to admit of argument, that it 

was the intention of the legislature to confer upon the juvenile court the 

power to deal with the custody of a child who had been committed 

either by the juvenile court or by the voluntary action of the parent 

to an institution or agency such as is refer.red to in the statute, and to 

exercise this power at any time up to the time when the child reached 

the age of twenty-one years. "Lawful age" certainly refers to the age 

of majority as fixed by law. Coupled with, and added to the provision 

that such child should be under the sole and exclusive guardianship 

and control of the trustees until it became of lawful age, it seems to me 

that the intention of the legislature was clearly to provide a means 

whereby for sufficient cause and "in the interest of the child" both the 

ch_ild and the institution could be relieved of a situation brought about 

by the commitment. The legislature having full power to confer upon a 

court of this character such jurisdiction as it sees fit and to modify, 

take away, increase or restore such jurisdiction, has evidently seen fit 

to exercise its power by giving the court an extended jurisdiction for this . 

purpose only. 

You call attention to Section 11181-1, General Code, which author­

iies the juvenile court to take jurisdiction of any minor who has no 

parents or guardian in order to give a consent for such minor to marry. 

This strengthens my opinion that the legislature has intended by the 

amendment of Section 3Q(j)3 to give the Juvenile Court a special power 

outside its ordinary jurisdiction. 

So far as my Opinion No. 2959 found in 1940 Opinions of the 

Attorney General is concerned, that opinion was based, of course, upon 

the law as it then stood, and I believe it is a correct statement of the 

law then existing, The same may be said of the opinion of my predeces­

sor, found in 1934 Opinions of the Attorney General, No. 3160. 

Specifically answering your question, it is my opinion: 
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Where a child by reason of abandonment, neglect or dependency 

has been committed by the Juvenile Court to the permanent care of the 

county or district children's home or of any other accredited institution 

or agency caring for dependent children, including the state depart­

ment of public welfare, or where such child has been by the parent or 

guardian voluntarily surrendered to such institution or agency, such 

juvenile court may pursuant to Section 3093, General Code, upon appli­

cation and after notice and hearing and for good cause shown, terminate 

such custody at any time before the child reaches the age of twenty-one 

years. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT 

Attorney General 




