Note from the Attorney General’s Office:

1988 Op. Att’y Gen. No. 88-057 was overruled in part by
1990 Op. Att’y Gen. No. 90-070.



OAG 88-057 Attorney General 2-282

OPINION NO. 88-057
Syllabus:
A county commissioner who was elected while he was a resident of the

county may continue to serve as county commissioner after moving to
an zdjoining county within the state.

To: John W. Allen, Richland County Prosecuting Attorney, Mansfield, Ohio
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, September 9, 1988

I have before me your request for an opinion on the following question: "Must
an elected County Commissioner retain residency in the county for which he was
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elected in order to retain his office?” The situation with which you are concerned
involves an elected commissioner of Richland County who is moving his residence to
an adjoining county within Ohio. He will not retain a residence, business operation,
or mailing address within Richland County, but he does plan to return to Richland
County regularly to carry out his duties as commissioner.

Ohio Const. art. X deals with the organization of counties and townships but
contains no provisions relating to the residence of county commissioners. Ohio
Const. art. X, §1 states that "[t]he general assembly shall provide by general law for
the organization and government of counties, and may provide by general law
alternative forms of county government.” Ohio Const. art. X, §§3 and 4 authorize 2
county to adopt a charter. I have been.informed that Richland County operates
under the general provisions of R.C. Chapters 305 and 307, and has not adopted an
alternative form of county government under R.C. Chapter 302 or a county charter.
Accordingly, this opinion doss not address alternative or charter forms of county
government.

R.C. Chapter 305 provides for the election of county commissioners, see -

R C. 305 01, and requires that each county commissioner give bond before entering
dhchlrge of his duties, see R.C. 305.04. A county commisioner must

take an oath of office. See R.C. 3.23 ("[tlhe oath of office of every...officer
[other than a judge of a court of record]...shall be to support the constitution of the
United States and the constitution of this state, and faithfully to discharge the
duties of his office”). That oath does not, however, require that the commissioner
reside in the county or precinct that he serves. Compare R.C. 3.23 with State ex
rel. Hartshorn v. Walker, 17 Ohio 135, 140 (1848) (under statutes then in effect,
each county commissioner was required "to take an oath or affirmation faithfully
and impartially to discharge the duties of a commissioner of the county in
which he resides™. There is, accordingly, no express constitutional or statutory
requirement that a person serving as county commissioner must raside within the
county that he serves.

Ohio Const. art. XV, §4 states: "No person shall be elected or appointed to
any office in this state unless possessed of the qualificintions of an elector." Ohio
Const. art. V, §1 defines an "ciector” as follows:

Every citizen of the United States, of the age of eighteen
years, who has been a resident of the state, county, township, or ward,
such time as may be provided by law, and has been registered to vote
for thirty days, has the qualifications of an elector, and is entitled to
vote at all elections. Any elector who fails to vote in at least one
election during any period of four consecutive years shall cease to be
an elector unless he again registers to vote. (Emphasis added.)

R.C. 3503.01 scts forth residence requirements for votin;, as follows:

Every citizen of the United States who is of the age of eighteen
years or over and who has been a resident of the state thirty days next
preceding the election at which he offers to vote, is a resident of the
county and precinct in which he offers to vote, and has been registered
to vote for thirty days, has the qualifications of an elector and may
vote at all elections in the precinct in which he resides.

It might, accordingly, be argued that, in order to be elected or appointed to
a county office, a person must be qualified as an elector in the county and must,
therefore, be a resicent of the county. Sec, e.g., State ex rel. Jeffers v. Sowm.
171 Ohio St. 295, 299, 170 N.E.2d 428, 431 (1960) (Bell, J., dissenting); 1975 Op.
Att'y Gen. No. 75-067 see also State ‘ex rel. Hartshorn v. Walker (considering
earlier constitutional and’ statutory provisions). See generally 1946 Op. Att'y Gen.
No. 764, p. 128; 1939 Op. Att'y Gen. No. 820, vol. II, p. 1048; 1924 Op. Att'y Gen.
No. 1792, p. 525 at 526 ("[i]¢ has frequently been held that if the status of an official
is changed after his election or appointment 30 that he no longer is an elector for the
district in which he was appointed or elected the office is forfeited. It will be
_observed that one of the qualifications of an elector is that he reside in the district
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for which he is elected, and a change of his residence in this respect would forfeit
the office, thereby creating a vacancy™); 1921 Op. Att'y Gen. No. 1861 vol. I, p. 159.

The Ohio Supreme Court has, however, determined that the constitutional
requirement that a person have the qualifications of an elector in order to be elected
"or appointed to an office in this state means only that he must have the
qualifications of an elector of the state—that is, that he must be a resident of the
state, but unless a constitutional or statutory provision so requires, need not be a
resident of the county or precinct which he is to serve. In State ex rel. Jeffers v.
Sowers, the Ohio Supreme Court considered whether, when a candidate for the
offic; of county engineer died before the election, the vacancy on the ballot could
be 7 iled by a person who was not a resident of the county. The court held that the
per.on selected to fill the vacancy was required to meet the statutory requirements
for county engineer, see R.C. 315.02, and to be a resident and elector of Ohio,
but that he was not required to be a resident and elector of the county to whose
gglllgta {m was named by the appropriate committee of a political party See R.C.

In the Jeffers case, the court relied, in part, upon the fact that earlier
constitutional provisions had required that a person appointed to an office within a
county must be a citizen and inhabitant of that county, and that such language had

If the Ohio Constitution of 1802 were still in effect, the answer
would be found in Section 27 of Article I relating to appointive public
officials, inasmuch as most public officials then were appointive
instead of elective as now. The section read in part:

“No person shall be appointed to any office within any county,
who shall not have been a citizen and inhabitant therein, one year next
before his appointment®**.”

Nothing was left to inference in the requirement that each public
official within a county must be a "citizen and inhabitant" of that
county. However, this quoted language significantly was omitted when
the present Constitution was adopted in 1851. The corresponding
provision is Section 4 of Article XV. It now reads in part:

"No person shall be elected or appointed to any office in this
state unless possessed of the qualifications of an elector***.”

The only geographical ares or political unit there mentioned is
the state, and when the term "elector” is employed it would logically
seem to connote an elector of the only political territory mentioned,
namely, the state. In any event, the word "county” was eliriinated by
the substituted provision of 1851. Hence, the present Constitution
provides no express requirement that a candidate for the office of
county engineer be a resident and elector of that county.

State ex rel. Jeffers v. Sowers, 171 Ohio St. at 296-97, 170 N.E.2d at 429.

The court in Jeffers relied also upon 1950 Op. Att'y Gen. No. 1870, p. 339,
which concluded, in the second paragraph of the syllabus: "Where the county
commissioners: make an appointment to fill a vacancy in the office of county
engineer, there is no requirement in law that such appointee shall be a resident
elector of the county in which such appointment is made.” 1950 Op. No. 1870 states,
in part:

For the purpose of history and further clarification, the

Constitution of the State of Ohio, Article XV, Section 4, reads in part:
"No person shall be elected or appointed to any office

in this state unless possessed of the qualifications of an

elect“; L1 L L)

The Constitution, of course, is the law of the State. Its
application is state-wide and when it refers to the qualifications of an
elector it obviously means an elector of the State, and we can not
bring it down to mean that wherever an appointment is made to filla
vacancy in a county office it means that such appointee shall be an
elector of such county, in the absence of a specific requirement that
he be such an elector.
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. “Under the election laws, Section 4785-3(h), General Cods, reads
as follows:
"The term 'elector’ or 'qualified elector' shall meana’
person having the qualifications provided by law to entitle

him to vote.”

Here [ wish to point out again that we have a definition of an
slector of the State of Ohio which of course when applied to a political
subdivision does not change its meaning but does imply that for the

of voting his elector-ship must be localized to the place where
he qualifies for the purpose of exercising his privilege to vote and has
nothing whatever to do with his qualifications for appointment to a
vacancy such as we are considering.

1950 Op. No. 1870 at 342.
The Jeffers court quoted this pcrtion of 1950 Op. No. 1870 and stated:

This ruling now has stood for ten years, during which period the
General Assembly has not seen fit to exercise its unquestioned
authority in tiis matter of legislative policy.

Teis ruling is consistent with the general rile stated as follows in
120 A.L.R,, 672:

"The decided weight of authority supports the view that
residence within the district or other political unit for which he is
elected or appointed is not a necessary qualification of an officer or
candidate, in the absence of an express statutory or constitutional
provigion requiring such residence or that he shall be an elector of the
political unit."

State ex rel. Jeffers v. Sowers, 171 Ohio’ St. at 299, 170 N.E.2d at 430. It may,
similarly, be stated at this time that the ruling of the Jeffers case has stood for
mcre than twenty-five years and the General Assembly has not acted to provide
generally that a person who serves as a county officer must be a resident of the
county. But see R.C. 311.01(B) ("[oln and after January 1, 1988...n0 person shall
be elected or appointed to the office of sheriff unless that person...(2) Has been a
resident of the county in which he is a candidate for or is appointed to the office of
sheriff for at least one year prior to the qualificatica date...”.

I had occasion to consider a related question in 1984 Op. Att'y Gen. No.
84-025 and concluded that, because of the statutory provisions governing elections,
an individual who files a petition to run for eounty office must be a resident of the
county. See R.C. 3513.05; R.C. 3513.261.1 There is, however, no general
requirement that a person elected to county office must retain residence in the
county that he was elected to serve.” See generally R.C. 311.01; State ex rel.
Ehring v. Bliss, 155 Ohlo St. 99, 97 N.E.2d 671 (1951). Further, a person may be
nppolntedtocertainco\mtyofﬁcuevenﬂ\oughheunotamident of the county, if
he has the necessary professional qualifications. See State ex rel. Jeffers v.
Sowers (county engineer); 1968 Op. Att'y Gen. No. 68-072 (county prosecuting
attorney). It follows that a person may serve in those county offices even though he
is not a resident of the county.

I am aware that the Jeffers case and opinions applying that case involved
county officers other than county commissioners. See State ex rel. Jeffers v.
Sowers (county engineer); Op. No. 84-025 (county prosecuting attorney, coroner,
and engineer); Op No. 68-072 (county prosecuting attorney). The conclusion that a
nonresident of the county may hold the ofﬂce of county prosecuting attorney,

1 I note that in 1975 Op. Att'y Gen. No. 75-067 my predecessor stated,
in reliance upon art. XV, §4, and R.C. 3503.01, that a candidate for county
office must be a resident of the county and a candidate for municipal office
must be a resident of one of the appropriate precincts. That general rule is
accurate for a person seeking to have his name placed on the ballot, but is
more appropriately based on R.C. 3513.05 and R C. 3513.261. See 1984
Op. Att'y Gen. No. 84-025; sc= also. R.C. 311.01(B).
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coroner, or engineer is supported by the fact that the Generai Assembly has
established professional qualifications for those offices. See R.C. 309.02 (no
person may be elected to the office of prosecuting attorney "who is not an attorney
at law licensed to practice law in this state™); R.C. 313.02 ("Injo person shall be
eligible to the office of coroner except a physician who has been licensed to practice
as a physician in this state for a period of at least two years immediately preceding
his election or appointment as a coroner, and who is in good standing in his
profession, or is a person who was serving as coroner on QOctober 12, 1945™); R.C.
315.02 (no person may be elected or appointed to the office of county engineer
“unless he is a registered professional engineer and a registered surveyor, licensed to
practice in this state”). There may, accordingly, be occasions on which no qualified
resident of the county seeks such an office. See Op. No. 84-025; 1950 Op. No.
1870 at 340 (quoting the opinion request from the prosecuting attorney of Holmes
County: "in Holmes County there are only three persons eligible to serve as County
Engineer, none of whom are interested in the position™).

The office of county commissioner has no professional qualifications
established by statute. See R.C. Chapter 305. It might be argued that a
commissioner’s responsibilities are of such nature that they should be pericrmed by a
resident of the county. See, e.g., State ex rel. Hartshorn v. Walker, 17 Ohio at
14041 (stating, under earlier constitutional and statutory provisions: "whan we take
into consideration the general duties of the board of commissioners, the fact that
they are the representatives of the county in its corporate capacity, that they are
the corporate body in all suits and contracts, relating to the interests and funds of
the county, etc.,, we cannot doubt that non-residence within the county is a
disqualification, which necessarily vacates the office”). There is, however, no
constitutional or statutory provision imposing a residency requirement upon one who
holds the office of county commissioner. The statutes governing county
commissioners are analogous to those governing county engineers, prosecuting
attorneys, and coroners. The analysis applied to the offices of county engineer,
prosecuting attorney, and coroner is, accordingly, applicable also to the office of
county commissioner. It follows that, under existing constitutional and statutory
provisions, residence within the county is not a qualification required to hold the
office of county commissioner. See Ohio Const. art. X; R.C. Chapter 305; cf.,
e.g., Ohio Const. art. IV, §6(AX3) ("each judge of a court of common pleas or
division thereof shall reside during his term of office in the county, district, or
subdivision in which his court is located™). See generally, e.g., State ex rel. Boda v.
Brown, 157 Ohio St. 368, 373, 105 N.E.2d 643, 646 (1952) ("an officer must be
qualified to hold his office not only when he is elected or appointed thereto but also

throughout his term"); State ex rel. Haff v. Pask, 126 Ohio St. 633, 186 N.E. 809
(1933); State ex rel. Attorney General v. Orr, 61 Ohio St. 384 56 N.E. 14 (1899);
State ex rel. Ives v. Choate, 11 Ohio 511 (1842)

If the General Assembly intends that a particular officer must meet a
residency requirement in order to retain his office, it may so state in express terms.
See, e.g., R.C. 503.241 ("[w]henever any township officer ceases to reside in the
township, or is absent from the township for ninety consecutive days, except in case
of sickness or injury as provided in this sec:ion, his office shall be deemed vacant
and the board of township trustees shall declare a vacancy to exist in such office™:
R.C. 731.02 ("[a] member [of the legislative authority of a city] who...removes from
his ward, if elected. from a ward, or from the city, if elected from the city at large,
shall forthwith forfeit his office™). See generally State ex rel. Nichols v. Vinton
County Board of Elections, 20 Ohio St. 3d 1, 484 N.E.2d 690 (1985); State ex rel.
Spangler v. Board of Elections, 7 Ohio St. 3d 20, 455 N.E.2d 1009 (1983); State ex
rel. Attorney General v. Orr; State ex rel. Ives v. Choave, 11 Ohio at 513 (quoting
Ohio Const. of 1802, art. Ill, §3: "[t]here shall be appointed in each county, not more
than three, nor less than two Associate Judges, who, during their continuance in
office, shall reside therein"); State ex rel. Weber v. Hathaway, 22 Ohio C.C. (n.s.)
314 (Cuyahoga County 1908). Since neither the Ohio Constitution nor Ohio statutory
law imposes continued residency as a qualification for the office of county
commissioner, there iz no prohibition against a county commissioner's moving from
the county and continuing to serve.

R.C. 305.02 sets forth procedures for filling vacancies in county offices,
including the office of county commissioner. R.C. 305.03 defines particular
instances in which an office shall be deemed vacant, as follows:
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(A) Whenever any county officer fails to perform the duties of his
office for ninety consecutive days, except in case of sickness or injury
as provided in divisions (B) and (C) of this section, his office shall be
deemed vacant. )

(B) Whenever any county officer is absent because of sickness or
injury, he shall cause to be filled with the board of county
commissioners a physician's certificate of his sickness or injury. If
such certificate is not flled with the board within ten days after the
expiration of ninety consecutive days of absence, his off'ce shall be
deemed vacant.

(C) Whenever a county officer files a physician's certificate
under division (B) of this section, but continues to be absent for an
additional thirty days commencing immediately after the last day on
which this certificate may be filed under division (B) of this section,
his office shall be deemed vacant.

Any vacancy declared under this section shall be filled in the
manner provided by section 305.02 of the Revised Code.

This section shall not apply to a county officer while in the
active military service of the United States.

It does not, however, appear that R.C. 305.03 will be relevant in the situation with
which you are concerned, since the county commissioner is not ill and intends to
continue to perform his duties. See generally, e.g., State ex rel. Trago v. Evans,
166 Ohlo St. 269, 141 N.E.2d 665 (1957) and 1985 Op. Att'y Gen. No. 85-062
(considering earlier version of R.C. 305.03). See also 1986 Op. Att'y Gen. No.
86-083. )

It is, therefore, my opinion, and you are hereby advised, that a county

commissioner who was elected while he was a resident of the county may continue to
serve as county commissioner after moving to an adjoining county within the state.
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