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SYLLABUS: 

Principles applicable to the investment of the Library Fund, the Hare Charity 
Fund and the Jeffrey Endowment Fund of the City of Columbus discussed. 

Columbus, Ohio, May 15, 1943. 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices, 
Columbus, Ohio. 

Gentlemen: 

Your request for my opinion reads: 

''\i\Te are submitting herewith a letter received from our City 
of Columbus Examiner, in \\"hich advice is sought concerning the 
investment of certain trust funds under the control of various 
officials of the ~aid City. 

A search of our files fails to disclose any decisions by the 
courts, or opinions of Attorneys General, by "·hich we could 
properly answer the Examiner's questions; therefore, may we 
request that you examine the inclosure and give us your opinion 
in anS\\·er to the following question: 
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~fay the Board of Library Trustees, or other boards and 
officers of a city, who are charged with the investment of private 
trust funds, other than cemetery endowment funds, im·est such 
funds in Participating Certificates of Deposit and Sa\·ings Share 
.\ccount Books, issued by Building and Loan Associations in 
this ~tate ?" 

.-\lthoug-h your letter contains a request for my opm1un with re!:ipect 
to any so-called trust fund other than a cemetery endowment fund which 
may be under the control of a board or officer of a city an examination 
oi the letter of your Columbus examiner, which accompanies your com­
munication, discloses that only three funds are actually involved, viz., the 
Library Fund, the Hare Charity Fund, and the Jeffrey Endowment Fund. 
I shall therefore confine my opinion to a consideration of the legal prin­
ciples applicable to the specific funds involved. 

The letter of your Columbus examiner show!:i that the fund,; in 
question arose from gifts, bequests or devises. It does not appear either 
from your letter or that of your examiner what, if any, .conditions with 
respect to the deposit or investment of such funds were made by the 
various donors, settlors or testators. If any such conditions were con­
tained in the instruments establishing such trust funds, the provisions oi 
Section 18, General Code, and Section 131 of the Charter of the City of 
Columbus in so far as the Library Fund is concerned, require cnmpliance 
with such conditions. Section 18, General Code, provides: 

'"The state. a county, a township or cemetery association. 
the commissioners or trustees thereof, a municipal corporation. 
the council, a board or other officers thereof. a benevolent, edu­
cational, penal or reformatory institution. wholly or in part under 
the control of the state, the boarcl of directors, trustees or other 
officers thereof, may receive by gift, devise or bequest, moneys, 
lands or other properties, for their benefit or the benefit of any of 
those under their charge, and hold and apply the same according 
to the terms and conditions of the gift, devise or bequest. Such 
gifts or devises of real estate may be in fee simple or of any 
lesser estate, and may be subject to any reasonable reservation. 
This section shall not affect the statutory provisions as to devises 
or bequests for such purposes.'' 

Section 131 of the Charter of the City of Cnlttmhus, 111 so far a~ 
applicable to your question, provides: 

"The board of library trustees shall establish, maintain and 
regulate the public library and branches and stations thereof, ancl 
may receive donations and bequests ~f money or property there­
for, in trust or othenvise. The board of library trustees, hy ib 
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treasurer, shall be the custodian of all trust funds now held by it, 
or which may hereafter be received by gift, devise, in trust, or 
otherwise for the public library of Columbus, Ohio, and of all 
other funds acquired for or by reason of the operation and exten­
sion of the public library system except funds appropriated by 
council for library purposes. Said treasurer and his successor 
in office shall carefully preserYe. control, and invest the said trust 
funds as required by the deeds of trust, an.cl shall disburse the 
income of the same as they shall be directed by the board of 
library trustees in accordance with and subject to the terms and 
conditions of said deeds of trust. Disbursements from all other 
funds in the custody of said treasurer shall be made only as the 
hoard of library trustees shall direct. Said treasurer shall execute 
to the board o·f library trustees, for the use and benefit of said 
city, a good and sufficient bond in such amount and with such 
surety or sureties as the said trustees may require, conditioned 
for the faithful performance of his duties as the custodian of 
said funds, and the premium, if any, shall be paid from the 
library funds." 

If, however, no conditions with respect to the deposit or investment 
of such funds were contained in such instruments, neither Section 18, 
General Code, nor the provision of the Charter would apply and it would 
be necessary to resort to such other provisions of law as might be appli­
cable with respect to the disposition to be made of such funds. 

Section 2296-1, et seq., General Code, known as the Uniform Deposi­
tory Act, provide for the deposit of public moneys as such term is defined 
in the act. Paragraph (a) of Section 2296-1, General Code, 1wo\·ides in 
part: 

" 'Public moneys' means al) moneys in the treasury of the 
state, or any subdivision thereof, or coming lawfully into the 
possession or custody of the treasurer of state, or of the treasurer 
of any such subdivision." 

The term "subdivision'' as used in the act is defined 111 paragraph 
(b) of Section 2296-1, General Code, as follows: 

·' 'Subdivision' means any county, school district, municipal 
corporation ( excepting a municipal corporation or a county which 
has adopted a charter under the provisions of article XVIII or 
article X of the constitution of Ohio having special provisions 
respecting the deposit of the public moneys of such municipal 
corporation or county), township, municipal or school district 
sinking fund, special taxing or assessment district or other dis-. 
trict or local authority electing or appointing a treasurer in this 
state." 

Although the Board of Library Trustees of the City of Columbus 
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elects a treasurer (see Section 130 of the Charter of the City oi 
Columbus), I neverthleless believe that such Board is not subject to the 
L'Hiform Depository Act. The Board of Library Trustees is a part of the 
City of Columbus and it will be noted that paragraph ( b) of Section 
2296-1, General Code, exempts from the operation of the L"niform Depos­
itory .\ct a municipal corporation which has adopted a charter having 
special provisions respecting the deposit of public moneys of such munic­
ipal corporation. Section 93 of the Charter of the City of Columbus 
provides: 

"Council shall provide by ordinance for the deposit of all 
public moneys coming into the hands of the treasurer in such 
bank or banks, or building and loan or savings associations or 
companies, situated within the county. as offer, at competitive 
bidding, the highest rate of interest and give good and sufficient 
security." 

The provisions of the Cni form Depository Act are therefore not appli­
cable to the City of Columbus or any of its departments or boards. 

:\!though the Board of Library Trustees is exempt from the operation 
of the Cniform Depository Act by reason of the provisions of the Charter 
of the City of Columbus just quoted. the Council of such city has not 
seen fit to provide as to the disposition to be made of funds belonging to 
such Board of Library Trustees by way of deposit or investment and we 
are therefore relegated to the principles enunciated in judicial decisions. 

In State v. Buttles. 3 ( l. S., 309, it was held as follo\\·s: 

"The policy of this State, in view of all our statutes regu­
lating the collection, safe-keeping and disbursement of the public 
money, has always been to prohibit its officers and agents from 
loaning or dealing in its funds, on public or private account; a 
few exceptions where officers have been authorized by special 
statutes to loan or otherwise improve particular funds, only make 
the general rule the more manifest." 

Although the language just quoted would indicate that it is illegal to 
deposit or invest public money unless specific authorization therefor is 
contained in some statute, I believe that this statement has no application 
to funds of the board of library trustees. The statement of the court was 
a broad generality and to generalize is often to mislead. Institutions such 
as libraries are ofttimes recipieflts of gifts and bequests in such large 
amounts that it is neither practicable nor feasible to expend all of such 
gift within a short time after receipt thereof. Some disposition must he 
made of such funds ancl it. could hardly be intended by our lawmakers 
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that they lie idle and produce no income. In this respect, the funds of the 
library trustees differ from funds deriYed from taxation, all or most of 
which must ordinarily be used to meet the current operating expenses -of 
government during the ensuing fiscal year. 

I find no provision of statute law with respect to the i1H"est111ent or 
deposit of library" funds of the nature in question, and, in Yiew of what 
has been said, it would seem that the ordinary principles applicahle to 
trustees would govern in such case. 

ln 40 0. Jur., 364. it is said: 

"In the administration of the trust, the trustee owes the 
beneficiary the duty to exercise that degree of care and skill which 
an ordinarily prudent man would exercise in dealing with his own 
property. Unusual ability and extraordinary care are not 
required." 

In the same work at pages 393 and 394, it is said: 

''It is often necessary for the trustee temporarily to hold the 
funds of the trust in his hands awaiting suitable investment. 
Obviously, he is not expected to keep such sums of money on his 
person, nor in his house, and if he should do this he would be 
responsible for any loss that might arise. Nor should he be 
required to keep same in a safe-deposit box. He is under a duty 
properly to deposit such funds for safekeeping. '\Vhere a trustee, 
acting in good faith and without negligence, deposits trust funds 
in a reputable banking house to his credit, as trustee, and not 
mingled with his own funds, he is not liable if they are lost by 
a failure of the bank.' It is the duty of the trustee to make the 
deposit in the name of the trust and not in his personal account. 
If this duty is not observed the trustee will be liable for any 
loss. Such a deposit, made properly, must not, however, continue 
too long. Ordinary deposits are not a proper investment, but 
really loans without security. The permanent investment must 
be made within a reasonable time, and as yet. general deposits 
in commerc"ial banks are not considered proper permanent invest­
ments, hence the deposit can only continue a reasonable time." 

It is also said at page 378 of the same volume: 

''The trustee is under a duty, and has the corresponding 
authority, to make investments of trust moneys which come into 
his hands. The authority may be derived from the trust instru­
ment itself, or it may be implied from general power or manage­
ment which the trustee possesses. Such investment must be made 
within a reasonable time and the guiding principles in making 
investments are the safety of the principal, the securing of as 
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large an income as possible, compatible \\·ith safety, ior the 
cestui que trust, and the protection of the interests of the 
remainderman." 

From what has been said, it is obvious that the question propounded 
by you is one which cannot be answered categorically, but you \Yill no 
doubt be able to determine from the principles announced herein whether 
the Board of Library Trustees has properly carried out its trust in this 
respect. 

I clo not haYe before me the will uf Jacob !--fare, clecease<l, I am unable 
to determine whether the funds comprising the Hare Orphans' Home 
Fund are funds in the Treasury of the City of Columbus or not, but a 
reading of the provisions of Section 1004 of the Codified Ordinances of 
such City indicates that such Fund is a part of the City Treasury. As 
has been above pointed out, the provisions of the lJni form Depository 
Act do not apply to the City of Columbus. The Council of such City, 
pursuant to the provisions of Section 93 of the Charter thereof, has 
enacted Sections 16 to 26, inclusive, of the Codified Ordinances of such 
City which provide an elaborate and detailed system for the deposit of 
public moneys in the City Treasury. These pro\·isions of the Codified 
Ordinances authorize the public funds of the City iu its Treasury to be 
deposited in building and loan associations situated in Franklin County. 
If the provisions of the applicable ordinances were followed, there would 
seem to be therefore nothing illegal in depositing moneys of the Hare 
Orphans' Home Fund in such a building and loan association. 

If, on the other hand, such funcls are not properly money in the City 
Treasury and no provision is made i"n the will of Jacob Hare with respect 
to their i1n-estment, it would seem that the ordinary principles of deposits 
and i1westments by trustees, hereinbefore set forth, would be applicable. 
\Vhat has been said with respect to the Hare Orphans' Home Fund is 
equally applicable to the Jeffrey Endowment Fund. 

As I have stated heretofore, it is impossible to answer your questions 
categorically, but I believe that this discussion will be of assistance to you 
and your examiners. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT, 

Attorney General. 

https://ATTOR:-.EY



