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OPINION NO. 90-057 

Syllabus: 

1. 	 Pursuant to R.C. 9.01 and R.C. 317.13, a county rel.order may 
utilize microfilming to fulfill his statutory duties to record 
instruments under R. C. Chapter 317. 

2. 	 Subject to the provisions of R.C. 149.35l(A), a county official 
may, pursuant to a valid contract, temporarily transfer physical 
custody of the records of his office to a private contractor to 
microfilm such records at the facilities of the contractor. The 
contract must incorporate sufficient safeguards to preveut loss, 
damage, mutilation or destruction of the records. 

To: Paul F. Kutscher, Jr., Seneca County Prosecuting Attorney, Tiffin, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, September 7, 1990 

I have before me your request for my opinion concerning microfilming of the 
records of the county recorder. Specifically, you wish to know whether a county 
recorder may allow original documents presented to him for recording, to '.eave the 
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physical custody of his office while being microfilmed, pursuant to a contract with a 
private business.I 

The county recorder has the duty to: 

record2 in the proper record, in legible handwriting, typewriting, or 
printing, or by any authorized photographic process, all deeds, 
mortgages, plats, or other instruments of writing required or 
authorized to be recorded, presented to him for that purpose. Such 
instruments shall be recorded in regular succession, according to the 
priority of presentation, entering the file number at the beginning of 
such record. On the record of each instrument he shall record the date 
and precise time such instrument was presented for record. All 
records made, prior to July 28, 1949, by means authorized by this 
section or by section 9.01 of the Revised Code shall be deemed 
properly made. (Footnote added). 

R.C. 317.13. Thus, the county recorder may record documents in the manner 
prescribed in R.C. 317.13 and R.C. 9.01. 

The authority to microfilm documents is expressly granted in R.C. 9.01, 
which states in relevant part: 

When any officer, office, ... department, agent, or employee ... of a 
county, ... who is charged with the duty or authorized or required by law 
to record, preserve, keep, maintain, or file any record, document, plat, 
court file, paper, or instrument in writing, or to make or furnish copies 
of any thereof, deems it necessary or advisable, when recording any 
such document, plat, court file, paper, or instrument in writing, or 
when making a copy or reproduction of any thereof or of any such 
record, for the purpose of recording or copying, preserving, and 
protecting the same, reducing space required for storage, or any 
similar purpose, to do so by means of any photostatic, photographic, 
miniature photographic, film, microfilm, or microphotographic 
process, or perforated tape, magnetic tape, or other magnetic means, 
electronic data processing, machine readable means, graphic or video 
display, or any combination thereof, which correctly and accurately 
copies, records, or reproduces, or provides a medium of copying, 
recording, or reproducing, the original record, document, plat, court 
file, paper, or instrument in writing, such use of any such photographic 
or electromagnetic processes, for any such purpose is hereby 
authorized. (Emphasis added.) 

See also 1965 Op. Att'y Gen. No. 65-173 (R.C. 9.01 applies to the records of the 
county recorder and permits the microfilming of them); l 961 Op. Att'y Gen. No. 
2129, p. 184 (R.C. 9.01 expressly applies to all public officials enumerated therein 
and permits recording by the microfilm process). A county recorder is, therefore, 
authorized to record any of the documents listed in R.C. 317. 13 by microfilming 
them.3 

You have not asked and I am rendering no opm10n on whether the 
contract was properly entered into by the county. For purposes of this 
opinion, therefore, I assume that the contract entered into for the purpose of 
microfilming records of the county recorder is a valid contract. 

2 Recording is understood to mean "the copying of [an instrument] into 
the public records kept for that purpose, by or under the direction or 
authority of the proper puhlic officer." Green v. Garri11gto11, lh Ohio St. 
548, 550 ( 1866). 

J The authority to utilize the microfilm process to record the records of 
a countv recorder is subject, however, to the approval and supervision of the 
county · microfilming board, if the board of county commissioners has 
established such a board. R.C. 307.80; R.C. 307.802; R.C. 307.804. The 
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While a county recorder may microfilm records pursuant to R.C. 9.01, that 
statute prescribes few standards guiding the actual filming of records. Neither R.C. 
9.01 nor any other statutory provision prohibits county records from leaving the 
physical custody of the county official entrusted with them. Nor is there a 
prohibition against temporarily surrendering physical custody of the records to have 
them filmed off-site from the recorder's office. I note, moreover, that the 
legislature, by enacting R.C. 307.802 and R.C. 307.806, has indirectly approved the 
temporary transfer of documents for microfilming. R.C. 307.802, applicable to 
counties with a county microfilm board, allows contracts for microfilm services with 
private or governmental services and also allows the establishment of a centralized 
county microfilm center. Further, R.C. 307.806 allows a county to enter into a 
contract with another county's microfilm board for microfilm services to county 
offices. Each of these options contemplates the filming of documents at a location 
remote from a particular county office. 

Since the statutes from which is derived the power to have county records 
microfilmed off-site do not prescribe the method of exercising that power, the 
legislative intent is that the power be exercised in a reasonable manner. See 
Jewett v. Valley Railway Co., 34 Ohio St. 601 (1878). Reasonableness depends on 
the surrounding circumstances and factors which are best determined by those at the 
local level. 1988 Op. Att'y Gen. No. 88-087. 

A county recorder's reasonable exercise of the power to microfilm records 
must contemplate the recorder's duty to safeguard the records of his office. This 
duty is highlighted by the express wording of R.C. 9.01, which permits recording 
documents by microfilming "for the purpose of ... preserving, and protecting the 
same." R.C. 317.07 also specifically requires each county recorder to deliver to his 
successor "all books, records and other instruments of writing belonging to the 
office." R.C. 149.35l(A), which is applicable to all county offices, pursuant to R.C. 
149.0ll(A) and (B), contains a similar provision, stating, in part, that all "records 
shall be delivl':fed by outgoing officials and employees to their successors and shall 
not be otherwise removed, transferred, or destroyed unlawfully." R.C. 149.35l(A) 
further provides that no records shall be "removed, destroyed, mutilated, 
transferred, or otherwise damaged or disposed of, in whole or in part, except as 
provided by law or under the rules adopted by the records commissions provided for 
under sections 149.38 to 149.42 of the Revised Code. 114 

The proper exercise of the power to microfilm, thus, may be subject to 
compliance with the rules of the county records commission. One of the 
commission's duties is "to provide rules for the retention and disposal of records of 
the county." R.C. 149.38. Such rules may serve as guidelines for the transfer or 
removal of records. R.C. 149.35l(A). No statutory definition or judicial opinion 
examines the use of the terms "transfer" and "removal" in R.C. 149.351. Lacking 
such definition, terms are interpreted according to their common meaning. R.C. 
1.42; State v. Dorso, 4 Ohio St. 3d 60, 446 N.E.2d 449 (1983). One of the various 
meanings of "transfer" is "to convey, carry, remove, or send from one person, place, 
or position to another." Webster's New World Dictionary (2d ed. 1984) 1509. 

provisions of R.C. 307.80 through R.C. 307.806, concerning the operation of 
county microfilm boards, arc not applicable to the Seneca County recorder 
inasmuch as the Seneca County board of commissioners has not established a 
county microfilming board. If no county microfilm board is established, R.C. 
9.01 permits a county office to "purchase or rent required equipment ... and 
[to) enter into contracts with private concerns ... for the development of 
film and the making of reproductions thereof as a part of any such 
photographic process." (Emphasis added). R.C. 9.01 docs not expressly 
authorize a contract for the microfilming of the original documents. 

4 R.C. 149.38 creates in each county a county records commission. See 
also 1960 Op. Att'y Gen. No. 1348, p. 335 (any public officer or body having 
control of public records of the county is subject to the jurisdiction of the 
county records commission established by R.C. 149.38). The county recorder 
is a statutorily designated member of the county records commission. R.C. 
149.38. 



2-245 	 1990 Opinions OAG 90-058 

"Remove" means "to move (something) from where it is, lift, push, transfer, or carry 
away, or from one place to another." Id. at 1202. Both terms, thus, have 
definitions broad enough to require that any transfer or removal involving the 
moving of records from the custody of the county recorder be pursuant to the 
requirements of R.C. 149.351(A). 

In 1986 Op. Att'y Gen. No. 86-057, at 2-315, I stated that the words 
"transferred" and "removed" do not refer "to the precise location in which records 
are kept but to the fact that they are to be retained in proper custody and held 
securely." (Emphasis added.) I further explained that the "determination as to 
whether a particular movement of records is permissible under R.C. 149.351 must be 
made on a case-by-case basis, in light of all of the relevant facts." Id. Under the 
facts presented by your request for my opinion, it is clear that the county recorder is 
surrendering physical custody of the records of his office, albeit temporarily, to a 
private company. The records, therefore would be completely out of the control and 
custody of the county recorder and his employees. Under such circumstances, 
compliance with R.C. 149.351 is required before the records may be transferred or 
removed from the custody of the county recorder.5 

It is therefore my conclusion, and you are so advised that: 

1. 	 Pursuant to R.C. 9.01 and R.C. 317.13, a county recorder may 
utilize microfilming to fulfill his statutory duties to record 
instruments under R.C. Chapter 317. 

2. 	 Subject to the provisions of R.C. 149.351(A), a county official 
may, pursuant to a valid contract, temporarily transfer physical 
custody of the records of his office to a private contractor to 
microfilm such records at the facilities of the contractor. The 
contract must incorporate sufficient safeguards to prevent loss, 
damage, mutilation or destruction of the records. 

5 Inasmuch as the Seneca County board of comm1ss1oners has not 
established a county microfilming board, I expressly reserve my opinion as to 
whether R.C. 307.802 is a provision of law referred to in R.C. 149.351 that 
eliminates the necessity for compliance with a rule of a county records 
commission regarding transfer or removal of records. 
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