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OPINION NO. 86-08~ 

Syllabus: 

1. 	 Pursuant to a.c. 5705.U(E) and (P'). the taxing 
authorit:y of a subdivision may. by resolution. 
transfet: moneys in the subdi.vision' a general fund 
to its sinking fund or bond retire•ent fund to 
aeet a def ic iencv in either of the latter funds. 
to a fund authbrized by a.c. 5705.12 or R.C. 
5705 .13. or to the proper fund of a district 
authority. 

2. 	 Pursuant to R.C. 5705.B. the taxing· authority of 
a political subdivision may transfer moneys in 
the suM.ivision' s general fund to another fund. 
In aaldng such a transfer. however. the taxing 
authority must follow the procedure set forth in 
R.C. 5705. ,.~. and obtain the approval of the Tax 
Commissioner and the court of common pleas of the 
county in which the funds are held. 

To: Thomas E. Ferguson, Auditor of Stat&, Columbus, Ohio 

By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, November 13, 1986 
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I have before me your request for ,y opinion concerning the 
transfer of moneys in the gene~al fund of a political
subdivision to other funds of the subdivision under tho 
provisions of R.C. 5705.14, 5705.15, and 5705.16. 
Specifically, you ask whether R.C. 5705.14-.16 "require that 
any transfer of monies fro• the gen~ral fund of the subdivision 

· to any other fund of the subdivision, other than as set 011t in 
section 5705.l4(E) and (P'), Revised Code, be made only after 
coapliance with the requireaents of Section 5705 .16, Revised 
Code." 

R.C. 5705,14 provides for cartain transfers of aoneys from 
one fund of a subdivision co another fund. See generally R.C. 
5705,09 (setting forth the funds which a subdivision must 
establish). lfith regard to the transfer of aoneys from the 
general fund, R.C. 5705,14 zeads:l 

No transfer shall be made from one fund of a 
st.bdivision to any other fund. by order of the court 
or otherwise. except as follows: 

CE) Money m~y be transferred from the general
fund to the sirt.king fund or the bond retirement fund 
to meet a deficiGncy in either of the latter funds. 

(1') Money appropriated for the general fund may
be transferred from such fund to a fund authorized by
section 5705 .12 or 5705 .13 of the Revised Code or to 
the proper fund of a district authority. 

Except in the case of transfer pursuant to 
divisions (E) and (l') of this section, transfers 
authorized by this section shall only be made by
resolution of the taxing authority passed with the 
affirmative vote of two thirds of the members. 

Transfers effected pursuant to R.C. 5705.l4(E) and (P) may be 
made pursuant to resolution of the taxing authority passed with 
the affirmative vote of a majority of the members. see R,C. 
5705.14: 1985 Op. Att'Y Gen. No. 85-085 at 2-347, n. 4. No 
other authority's approval is required. Political subdivisions 
are limited by R.C. 5705.l4(E) and (P). however, in 
transferring moneys from the general fund and may only transfer 
such moneys to the sinking fund or bond retirement fund to meet 
a deficiency in either of s~ch funds, to a fun~ authorized by
R.C. 5705.12 or R.C. 5705.13, or to a proper fund of a district 
authority.2 See note 3, infra. 

l Divisions (A)-(D) and (G) of R.C. 5705.14 permit 
subdivisions to make transfers from funds other than the 
general fund. Because you have specifically asked about 
transfers from the general fund, these divisions are not 
pertinent to~ discussion of your question. 

2 R.C. 5705.13 provides that a municipal corporation may 
establish "a sanitary police pension fund, an urban 
redevelopment tax increMent equivalent fund, or a cemetery 
fund," and permits a township to establish a cemetery fund. 

R.C. 5705.12 provides: 

In addition to the funds provided for by
sections 5705.09 and 5705.13 of the Revised Code, 
the taxing authority of a subdivision may 
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In addition to that authority qranted subdivisions by R.C. 
5705. U to aake transfers. subdivisions are also e11powered by
R.C. 5705.15 to aake certain other transfers. R.C. 5705.15 
reads as follows: 

In addition to the transfers authorized in 
section 5705.14 of the Revised Code. the taxing
authority of any political subdivision may. in the 
aanner provided in this section and section 5705.16 of 
thf!I Revised Code. transfer from one fund to another 
any public funds under its supervision. except the 
proceeds or balances of loans. bond issues. special
levies for the payment of loans or bond issues. the 
proceeds or balances of funds derived from any excise 
tax levied by law for a specified purpose. and the 
proceeds or balances of any license fees imposed by
law for a specified purpose. (Emphasis added.) 

While the authority granted subdiviRions under R.C. 5705.15 is 
broader than that granted· under R.C. 5705.14. it must be 
exercised in accordance with the requirements of R.c. 5705.16. 
see generally 1964 Op. Att•y Gen. No. 64-960: 1963 Op. Att•y 
Gen. No. 195, p. 286. 

R.C. 5705.16 provide~ as follows: 

A resolution of the taxing authority of any 
political subdivision shall be passed by a majority of 
all the 11eabers thereof, declaring the necessity for 
the transfer of funds authorized by section 5705.15 of 
the Revised Code. and auch taxing authority shall 
prepare a p,~tition addritssed to the court of co1111on 
pleas of the county in which the funds are held. The 
petition shall set fortb the name and amount of the 
fund, the fund to which it is desired to be 
transferred, a copy of such resolution with a full 
stateaent of the proceedings pertaining to its 
passage, and the reason or necessity for the 
tunsfer. A duplicate copy of said petition shall be 
forwarded to the tax co1111issioner for his exa11lnation 
and approval. 

If the petition is disapproved by the 
comaissioner, it shall be returned within ten days of 
its receipt to the officers who submitted it, with a 
memorandum of the co1111issioner•s objections. This 
disapproval shall not prejudice a later application
for appro~al. If the petition is approved by the 
co1111issioner, it shall be forwarded within ten days of 
its receipt to the clerk of the court of common pleas
of the county to whose court of common pleas the 
petition is addressed, marked with the approval of the 
couissi-oner. If the commissioner approves the 
petition, he shall notify immediately the officers who 

establish, with the approval of the auditor of 
state, such other funds as are desirable, and aay 
provide by ordinance or resolution that money
derived from specified sources other than the 
general property tax shall be ~aid directly into 
such funds. The auditor of state shall consult 
with the tax coaaissioner before giving his 
approval. 
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submitted the petition, who then may file the petition
in the court to which it is addressed. 

The petitioner shall give notice of the filing,
object and prayer of the pl!tition, and of the time 
when it will be heard. The notice shall be given by 
one publication in two newspapers having a general 
circulation in the territory to be affected by such 
transfer of funds, preference being given to 
newspapers published within the territory. If there 
are no such newspapers, the notice shall be post~d in 
ten conspicuous places within the territory for the 
period of four weeks. 

The petition may be heard at the time stated in 
the notice, or as soon thereafter as convenient for 
the, court. Any person who objects to the prayer of 
such petition shall file his objections in such cause 
on or before the time fixed in the notice for hearing, 
and he shall be entitled to ba heard. 

If, upon hearing, the court finds that the notice 
has been given as required by this section, that the 
petition states sufficient facts, that there are good 
reasons, or that a necessity exists, for the transfer, 
and that no injury will result therefrom, it shall 
grant the puyer of the petition ,md order the 
petitioners to make such transfer. 

A copy of the findings, orders, anJ judgments of 
the court shall be certified by the cler~ and entered 
on the records of the petitioning officers or board, 
and thereupon the petitioners may make the transfer of 
funds as directed by the court. All costs of such 
proceedings shall be paid by the petitioners, except 
that if objections are filed the court may order such 
objectors to pay all or a portion of the costs. 

Thus, a subdivision may transfer mo~eys in its general fund to 
any other fund under R.C. 5705.15. In order to do so, however, 
the subdivision must follow R.C. 57( 'L 16 and obtain the 
approval of the Tax Commissioner and the court of common pleas. 

I am unaware of any other statutory provision which, as a 
general matter, grants subdivisions the power to make transfers 
among its various funds. Thus, I conclude that if a 
subdivision transfers moneys from its general fund to i.nother 
fund, in a manner other than as provided in a.c. 5705.14(E) and 
(l"), the subdivision must coaply with R.C. 5705.15 and R.c. 
5705.16. 

As was stated in 1939 Op. Att•y Gan. No. 791, vol. II, p. 
996, at 1000: 

It must be conceded that if the legislature meant 
to give the taxing authority of a political
subdivision the power to transfer from the general
fund any unencumbered balance therein to any other 
fund simply by passing a resolution to that effect, it 
certainly did not say so in Section 5625-13, paragraph 
(f) [R.C. 5705.U(l")]. It is a fundamental rule of 
statutory construction that the intention of the 
legislature must be gathered from what it says and not 
from what it intended to say. Had it been the 
intention to give taxing authorities free rein in 
transferring from its general fund without application 
to the Tax Commission and the courts as provideti by 
Sections 56l5-13a et seq .• General Code [R.C. 5705.15, 
5705.16], the authority extended by the said ~aragraph 
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(t) would not have been limited as it was. It appears 
to ae t'Ht the very purpose of the enactment in part 
at lear;t, was to preserve the general tund tor 
possible necessary needs in the tuture. 

Applying the above analysis, 1939 Op. No. 791 concluded that, 
• [a) board ot township trustees is not authorized to transfer 
tunds froa the general tund ot the township to the road and 
bridge tund by aera resolution of the Board, N and that, 11 [&1 
tran1fer of funds froa the general fund of a township to itu 
road and bridge fund can be effected only by application to the 
Tax couiasio,, of Ohio and the Couon Pleas court, in 
accordance with the provisions of sections 5625-13a et seq. of 
the General Code of Ohio [R.C. 5705.15 and R.C. 5705.16)." 
(Syllabus, paragraphs one and two. ) 3 see .!l!.2. 1981 Op. At t 'y 
Gen. No. 81-035 at 2-138 (M(a) transfer froa a county general 
fund to a road or bridge fund may not be made by mere 
resolution of the board of county commissioners, but, rather, 
must be effected pursuant to R.c. 5705 .16"): 1947 Op. Att 'Y 
Ger .. No. 1464, p. 1: 1940 Op. Att•y Gen. Ne. 1949, vol. I. p. 
2:rn: 1934 Op. Att•y Gen. No. 3285, vol. II, p. 1438. 

In conclusion, it is my opinion, and you are so advised, 
tt1at: 

l. 	 Pursuant to R.C. 5705.14(!) and (P'). the taxing 
authority of a subdivision aay, .by resolution, 
transfer moneys in the subdivision's general fund 
to its sinidng fund or bond retireaent fund to 
neet a deficiency in either of th€1 latter funds, 
to a fund authorized by R.C. 5705.12 or R.C. 
5705.13, or to the proper fund of· a district 
authority. 

3 1939 Op. Att•y Gen. No. 791, vol. II, p. 996 also 
addressed the issue whether the language of what is now 
R.C. 5705.14(P'), which provides that a subdivision may 
transfer moneys fro.- its general fund to "the proper fund 
of a district authority," authorizes a board of township 
trustees to transfer moneys in the general fund to any fund 
of the township. 1939 Op. No. 791 states at 1001 that, 
"[t)he legislature must necessarily be regarded as having 
used the term 'district authority• in the last sentence of 
paragraph (f) of ca.c. 5705.14), with full knowledge of its 
aeani.ng as fixed by [R.C. 5705.0l). Upon consideration of 
the definition of a 'district authority• as there 
stated ... it seems clear that a board of township trustees 
could not have been meant." 

R.C. 5705.0l(I) defines "district authority" for 
purposes of R.C. Chapter 5705, and provides in part, that a 
•district authority" aeans •any board of. directors, 
trustees, couissioners, or other officers controlling a 
district institution or activity that derives its income or 
funds froa two or aore subdivisions.• A •district 
authority• must be distinguished froa a •subdivision,• 
which is defined to include, ill!.£ alia, counties, 
townships, and municipal corporations. R.C. 5705.0l(A). 
Thus, R.C. 5705.14(P') authorizes a subdivision to transfer 
aoneys in its general fund only to the funds specified 
therein, and not to all other funds of the subdivision. 
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2. 	 Pursuant to R.C. 5705.15. the taxing authority of 
a political subdivision may transfer moneys in 
the subdivision's qeneral fund to another fund. 
In making such a transfer. however. the taxing 
authority must follow the procedure set forth in 
R.C. 5705.16. and obtain the approval of the Tax 
commissioner and the court of common pleas of the 
county in which the funds are held. 
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