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OPINION NO. 79-033 

Syllabus: 

If the State, one of its subdivisions, or an 
instrumentality of either chooses not to become a 
"contributing employer" to the state unemployment 
compensation fund under R.C. 4141.242, and instead 
remains as a "reimbursing employer" to that fund, there 
is no legal authority for the expenditure of public funds 
to purchase a policy of insurance which will cover any 
liability for benefits actually paid on behalf of such 
''reimbursing employer" in excess of the flat fee 
required of "contributing employers" under R.C. 4141.25. 

To: Thomas E. Ferguson, Auditor of State, Columbus, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, June 19, 1979 

I have before me your request for my opinion which reads, in part, as follows: 

Amended House Bill No. 762, effective as an emergency 
January 1, 1978 amends Chapter 4141, Revised Code .••. 
The pertinent provision, Section 4141.242, Revised Code, 
provides that the State and its political subdivisions 
may continue as reimbursing employers ([each] 
reimbursing the unemployment fund for regular benefits 
and extended benefits paid its employees and 
chargeable to it) or such public entities may elect to 
make a contribution payment of 3% of wages pursuant 
to Section 4141.25, Revised Code. 

It has come to the attention of this office that 
contracts of insurance are available which would 
indemnify public employers electing to remain 
reimbursing employers from liability to the fund in 
excess of the contribution rate. Any payment charged 
against the electing employer in excess of the 3% 
contribution rate which it would have been required to 
pay as a contributing employer would be payable by the 
insurer. 

Therefore, you have raised the following question: 

In light of 4141.242 may the various subdivisions of the 
State and their instrumentalities who remain 
reimbursing employers lawfully expend public funds as 
premiums for the issuance of a contract of insurance 
that would indemnify the employer as to any amounts 
which would exceed the 3% rate charged contributing 
employers? 

This office has frequently been asked to determine whether a public body 
possesses the legal authority to purchase insurance. See,~' 1976 Op. Att'Y Gen. 
No. 76-048. The general rule has been that in the absence of express statutory 
authority, public funds may not be expended to purchase insurance. 1972 Op. Att'y 
Gen. No. 72-076. 
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The Supreme Court has held, in State ex rel, A, Bentley & Sons v. Pierce, 96 
Ohio St. 44 (1917), that if there is any doubt as to the right to expend public monies 
under a legislative grant, such doubt must be resolved in favor of the public and 
against the expenditure. When the General Assembly has intended to confer a right 
upon a public body to purchase insurance, it has done so in a clear and express 
fashion. See, ~' R.C. 306.04(K) and (L), 306.48, 307.441, 308.0S(N), 505.23, 
505.60, 505.61, 3706.04(0) or 6121,04(P). Because there is no legislative grant of 
authority to purchase the insurance you describe, express or otherwise, I must 
conclude that no authority exists to expend public funds for such insurance. 

Accordingly, it is my opinion, and you are advised, that: 

If the State, one of its subdivisions, or an 
instrumentality of either chooses not to become a 
"contributing employer" to the state unemployment 
compensation fund under R.C. 4141.242, and instead 
remains as a "reimbursing employer" to that fund, there 
is no legal authority for the expenditure of public funds 
to purchase a policy of insurance which will cover any 
liability for benefits actually paid on behalf of such 
"reimbursing employer" in excess of the flat fee 
required of "contributing employers" under R.C. 4141.25. 


