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OPINION NO. 83-079 

Syllabus: 

A county that has contracted with a public utility for telephone 
service must pay such public utility in accordance with the schedule 
of rates applicable to such service on file with the Public Utilities 
Commission, notwithstanding the fact that such rates may include 
excise tax expenses incurred by the public utility. 

To: Ronald L. Collins, Tuscarawas County Prosecuting Attorney, New Philadelphia, 
Ohio 

By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, December 2, 1983 

I have before me your request for my opinion concerning whether county 
government is required to pay the state excise tax surcharge on telephone service 
used by the county. 

An excise tax has been defined as a tax "imposed on the performance of an 
act, the engaging in an occupation, or the enjoyment of a privilege." Rapa v. 
Haines, 101 N.E.2d 733, 735 (C.P. Montgomery County 1951). In the situation set out 
by your opinion request, the t:ix was levied pursuant to R.C. 5727.38 and unyodified 
section 6, Am. Sub. H.B. 100, 115th Gen. A. (1983) (eff. Feb. 24, 1983). R.C. 
5727.38, as most recently amended by Am. Sub. H.B. 291, 115th Gen. A. (1983) (eff. 
July I, 1983), states in part: 

Uncodified section 6, Am. Sub. H.B. 100 (amending inter !!!.!!, Section 
188 of Am. Sub, H.B. 694 of the 114th Gen. A, (1981) (eff. Nov. 21, 1981) as 
amended by Section 4 of Am. Sub. S.B. 530 of the 114th Gen. A. (1983) (eff. 
June 25, 1982)) included a temporary increase of one half of one percent of 
the state excise tax levied on public utilities and provided that this increase 
could not be passed on to consumers. A utility company is presently 
challenging the constitutionality of these actions, stating that the utility is 
being harmed by not being allowed to pass on the increase to its consumers, 
and that the tax increase is a retroactive tax because it is a tax on prior 
earnings of the utility. East Ohio Gas Com)any v. Limbach, et al., Case No. 
:,3 CV-()'i-2590 (C.P. Franklin County 1983 . I note, however, that if the 
lawsuit is successful, it would affect the amount of tax involved, but not the 
principles discussed in this opinion. 

I also note that Section 188 of Am. Sub. H.B. 694 of the 114th Gen. A. as 
amended by Section 4 of Am. S.B. 530 of the 114th Gen. A. and as amended by 
Section 6 of Am. Sub. H.B. 100 of the 115th Gen. A. was repealed in Section 
4(B), Am. Sub. H.B. 291. 
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On or before the third Monday of November, annually, the 
auditor of state shall charge for collection from each public utility 
company other than freight lines, equipment, and railroad companies, 
a sum in the nature of an excise tax for the privilege of carrying on 
its intrastate business, to be computed on the amount fixed and 
reported by the tax commissioner as the gross receipts of such 
company on its intrastate business for the year covered by its annual 
statement to the commissioner, as required by division (A) of section 
5727.31 of the Revised Code, by taking six and three-fourths per cent 
of all such gross receipts in the case of pipeline companies and four 
and three-fourths per cent of all such gross receipts in the case of all 
other companies. • • • 

It is, therefore, a tax on a telephone company for the privilege of carrying on its 
intrastate business. 

The basis for the tax being passed on to consumers is contained in R.C. 
4909,151 and R.C. 4909,.161. R.C. 4909.151 states, in part: 

In fixing the just, reasonable, and compensatory rates, joint 
rates, ·tolls, classifications, charges, or rentals to be observed and 
charged for service by any public utility, the public utilities 
commission may consider the costs attributable to such service. , , , 
As used in this section, "costs" includes [include] operation and 
maintenance expense, depreciation expense, tax expense, and return 
on investment as actually incurred by the utility. 

R,C, 4909.161 states: 

Notwithstanding the provisions of Chapters 4905. and 4909, of 
the Revised Code, the payment of any type of increased excise tax 
levy shall be considered to be a normal expense incurred by a public 
utility in the course of rendering service to. the public, and may be 
recovered as such in accordance with an order of the public utilities 
commission. Any public utility required to pay any such increased 
excise tax levy may file with the public utilities commission revised 
rate schedules which will permit full recovery on an interim or 
permanent basis in its rates, of the amount of any resultant increased 
tax payments and the commission shall promptly act to approve such 
schedules. 

Pursuan1:! to R.C. 4905.02, all telephone companies are classified ~ public 
utilities. This definition is made applicable to R.C. 4909 by R.C. 4909.01, 

Accordingly, it appears that if there is not a statutory exemption or other 
basis exempting county government, a telephone company may, in accordance with 
an order of the public utilities commission, pass an excise tax on to all its 
consumers, including a county, as part of its cost of rendering service. See also 
R.C. 9.30 (a county is authorized to "acquire the service, product, or commodity of 
a public utility at the schedule of rates and charges applicable to such service, 
product, or commodity on file with the public utilities commission); cf. Pfau v. City 
of Cincinnati, 142 Ohio St. 101, 50 N.E.2d 172 (1943) (when one accepts the services 
of a public utility, one impliedly agrees to the terms of the ordinance establishing 

2 R.C. 4905.02 states in part: "As used in sections 4905.01 to 4905.69 of 
the Revised Code, 'public utility' includes every corporation, company, 
copartnersliip, person, or association, their lessees, trustees, or receivers, 
defined in section 4905.03 of the Revised Code, including all telephone 
companies••••11 

3 R.C. 4909.01 states in part: "As used in sections 4909.01 to 4909.41 of 
the Revised Code: (A) 'Public utility' has the meaning set forth in section 
4905.02 of the Revised Code." 
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the rates for the service); 1981 Op. Att'y Gen. No. 81-084 at 2-331 ("So long ar. the 
penalty charges in question a~e set out in the ordinances, the board of county 
commissioners, by accepting services from the municipal utility, has implicitly 
agreed to pay for the services at the established rates, and, thus, to pay late 
charges on overdue payments"). I am aware of no such exemption for counties. But 
see note 1, swRra (Am. Sub. H.B. 100, 115th Gen. A. (1983) (err. Feb. 24, 1983), Section 
29states: otwithstanding s~ction 4909.161 of the Revised Code, the increased 
excise tax levy imposed by the amendments made by section 6 of this act shall not 
be recoverable by a public utility in its rates"). Therefore, if a contract, either 
expressed or implied, is established whereby a county receives telephone service 
from a public utility, the co.unty, as any other consumer, is liable for the payment 
of the charges applicable to such service, even though such charges include the 
recovery of excise taxes paid by the public utility. 

Therefore, it is my opinion, and you are hereby advised, that a county that 
has contracted with a public utility for telephone service must pay such public 
utility in accordance with the schedule of rates applicable to such service on file 
with the Public Utilities Commission, notwithstanding the fact that such rates may 
include excise tax expenses incurred by the public utility. 
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