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OPINION NO. 1210 

Syllabus: 

The maximum compensation of $500 per year fixed by
Section 3375-48, Revised Code, for librarians in counties 
where not more than one judge of the court of common pleas
holds regular terms of court at the same time does not 
apply to assistant librarians. 

To: John D. Sears, Jr., Crawford County Pros. Atty., Bucyrus, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, July 13, 1964 

You request for my opinion on the following question: 

"In a county, such as Crawford County,
where we have only one judge of a Court of 
Common Pleas which holds regular terms of 
Court at the same time, can the county employ 
an assistant libra·rian and pay him a reason­
able salary where the regular librarian is 
drawing a salary of $500 per year? 

"In other words, may the combined salary
of a librarian and an assistant librarian ex­
ceed the sum of $500 per annum or does the 
$500 per annum limitation apply both to the 
librarian and to any assistants? 11 

Prior to amendment in 1947, Section 3375-48, Revised 
Code, read as follows: 

"The judges of the court of common pleas
of any county in which there is a law library
association which furnishes to all of the 
county officers and the judges of the several 
courts in the county admission to its library
and the use of its books free of charge, upon
the appointment by the board of trustees of 
such association of a person to act as librar­
ian thereof, shall fix his compensation, which 
shall be paid from the county treasury. In 
counties where not more than one judge of the 
court of common pleas holds regular terms of 
court at the same time, the compensation to be 
paid such librarian shall not exceed the sum 
of five hundred dollars per annum." 

As amended, effective August 30, 1957, such section, 
with the amendments underscored, is as follows: 

"The judges of the court of common pleas 
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of any county in which there is a law library 
association which furnishes to all of the mem­
bers of the Ohio general assembly, the county
officers and the judges of the several courts 
in the county admission to its library and the 
use of its books free of charge, upon the ap­
pointment by the board of trustees of such as­
sociation of a person to act as librarian 
thereof, or of a person to act as librarian 
and not more than two additional persons to 
act as assistant librarians thereof, shall fix 
the compensation of such persons, which shall 
oepaid from the county treasury. In counties 
where not more than one judge of the court of 
common pleas holds regular terms of court at 
the same time, the compensation to be paid
such librarian shall not exceed the sum of 
five hundred dollars per annum. 11 

The 1957 amendment provides authority for the appointment
of not more than two assistant librarians by the board of 
trustees of a law library association. In addition, this amend­
ment provides that the judges of the common pleas court in the 
county wherein the law library association is located shall fix 
the compensation of these assistant librarians as well as the 
compensation of the regular librarian. Apparently, the purpose 
of this amendment was to provide authority for the appointment 
of assistant librarians where the board of trustees deemed it 
necessary and to leave the determination of compensation paid 
the assistants as well as the regular librarian to the discre­
tion of the judges of the common pleas court. The discretion 
of the juctges in fixing the compensation appears to be unlimited 
except in that situation set out in the last sentence of Section 
3375.48, du$$o' where the compensation for such librarian shall 
not excee 0.00 per year. Although this last sentence, which 
applies to counties where not more than one judge of the common 
pleas court holds regular court at the same time, limits the 
compensation of the librarian to $500.00 per year, there is no 
specific provision limiting the compensation to be paid to 
persons who are appointed assistant librarians. The General 
Assembly having failed, either by design or oversight, to pre­
scribe or limit the compensation to be paid assistant librarians, 
a limitation can not be supplied by statutory construction. 
Paragraph eight in the syllabus of State, ex rel. Foster v, Evatt,
144 Ohio St. , 65, states that: -

"There is no authority under any rule of 
statutory construction to add to,enlarge, supply,
expand, extend or improve the provisions of the 
statute to meet a situation not provided for." 

Insofar as fixing the compensation of assistant librarians 
is concerned, Section 3375,48, supra, draws no distinction among
the counties on the basis of the number of judges holding regu­
lar terms of court at the same time. Instead this statute merely 
provides that the compensation of assistant librarians shall be 
fixed by the judges of the common pleas court of the county in 
which the law library association is located. 

Therefore, in response to your specific question, it is my
opinion and you are accordingly advised that the maximum compen-
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sation of $500 per year fixed by Section 3375.48, Revised Code, 
for librarians in counties where not more than one judge of the 
court of common pleas holds regular terms of court at the same 
time does not apply to assistant librarians. 




