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I) PROVISIONS OF DIVISION (C) OF SECTION 4511.75, RC. 
APPLY ONLY TO SCHOOL BUSES OPERATING OUTSIDE 
CITY LIMITS. 

2) PROVISIONS OF SAID DIVISION APPLY TO SCHOOL 
BUSES TRANSPORTING HIGH SCHOOL STUDENTS TO AND 
FROM SCHOOL FUNCTIONS. 

3) WHETHER A ROADWAY HAS BEEN DIVIDED INTO TWO 
ROADWAYS SO AS TO IMPEDE VEHICULAR TRAFFIC IS A 
QUESTION TO BE DETERMINED IN EACH PARTICULAR 
CASE-§§4511.75, 4511.35, R.C. 

SYLLABUS: 

1. The provisions of division (C) of Section 4511.75, Revised Code, relative 
to school buses, apply only to school buses operating outside of the limits of municipal 
corporations. 

2. The provisions of said division (C) apply to board of education buses trans­
porting high school students to or from a school session, or to or from a school 
function and also apply to school buses chartered by the board for that purpose. 

3. Whether a roadway has been divided into two roadways by an intervening 
space, by a physical barrier, or a clearly indicated dividing section so constructed 
as to impede vehicular traffic within the purview of Section 4511.35, Revised Code, 
is a question of fact to be determined in each particular case. 
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Columbus, Ohio, June 24, 1961 

Hon. John T. Corrigan, Prosecuting Attorney 

Cuyahoga County, Cleveland, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

"Paragraph C of Section 4511.75 of the Revised Code of 
Ohio reads as follows : 

"(C) School buses operating on divided highways or on 
highways with four or more traffic lanes shall receive and dis­
charge all school children on their residence side of the highway. 

"My specific requests are: 

" ( 1) Does the above section of the Revised Code apply 
when school buses are operating within the municipal corpora­
tion limits? 

"(2) Does the above quoted section of the law apply when 
the board operated school buses are transporting high school 
students? 

" (3) Does the above quoted section apply when the school 
board charters school buses for the transportation of high school 
students? 

" (4) What constitutes a divided highway referred to in 
Section 4511.75 of the Revised Code?" 

Section 4511.75, Revised Code, reads as follows: 

"(A) The driver of a vehicle upon a highway outside the 
limits of a municipal corporation, upon meeting or overtaking 
from either direction any school bus which has stopped on the 
highway for the purpose of receiving or discharging any school 
child, shall stop the vehicle not less than ten feet from such 
school bus and shall not proceed until such school bus resumes 
motion, or until signaled by the driver to proceed. 

" ( B) \iVhere a highway has been divided into two road­
ways as set forth in section 4511.35 of the Revised Code a 
driver of a vehicle proceeding on one roadway of said highway 
need not stop when approaching a school bus which has stopped 
on the other roadway of said highway for the purpose of receiving 
or discharging any school child. The driver of any vehicle pro­
ceeding on the same roadway of said highway as the school bus 
shall comply with division (A) of this section. 
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'' ( C) School IJusse:; operating on divided highways or on 
highways with four or more traffic lanes shall receive and dis­
charge all school children 011 their residence side of the highway. 

"(D) :1\'o school bus driver shall start his bus until after 
any child who may have alighted therefrom has reached a place 
of safety on his residence side of the road." 

While division (A) of Section 4511.75, supra, definitely applies only 

to "a highway outside the limits of a municipal corporation," divisions 

(B), (C), and (D) of that section do not contain such specific restriction. 

Thus, the answer to the first question of your request will depend on 

whether that restriction of division (A), supra, may be implied to apply 

to division (C), supra. 

Ordinarily, where a section of the Revised Code contains separate 

lettered divisions, each division constitutes a separate provision of law. 

But generally where such lettered divisions are used, they are preceded by 

a preliminary statement. For example, Section 4511.01, Revised Code, 

reads in part : 

"As used in sections 4511.01 to 4511.78, inclusive, and 
4511.99 of the Revised Code : 

" (A) 'Vchicle' means * * ,:, 
"* * * * * * 
"* * * * * * * * *
"(YY) 'Expressway' means * * *" 

Also, Section 4511.21, Revised Code, reads in part: 

"* * * * * * * * *

''It shall be prima facie lawful for the operator of a motor 
vehicle, trackless trolley, or streetcar to operate the same at a 
speed not exceeding the following: 

" (A) Twenty miles per hour * * * 
"* * * '* * * * * * 

" ( G) Fifteen miles per hour on all alleys within the 
municipal corporation. 

"* * * * * * * * *" 

It will be noted that where the preliminary statement is used, each division 

is read with such statement. But Section 4511.75, supra, contains no pre­

liminary statement. 
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Because of the above-named form of construction of Section 4511.75, 

supra, there is certainly at least a question as to whether or not division 

( C), supra, applies to school buses operating within municipal corporations. 

To determine this question, therefore, it appears advisable to ascertain 

what, if any, has been the policy of the state in this regard. 

As to policy of the state, it is stated in 37 Ohio Jurisprudence, Section 

366, commencing on page 665 : 

"* * * As a general rule, where the legislation dealing with 
a particular subject consists of a system of related general pro­
visions indicative of a settled policy, new enactments of a frag­
mentary nature on that subject are to be taken as intended to fit 
into the existing system and to be carried into effect conformably 
to it, and they should be construed so as to harmonize with the 
general tenor or purport of the system unless a different purpose 
is plainly shown." 

And in the same volume, 111 Section 372, commencmg on page 677, it is 

stated: 

"Authority is not wanting to the effect that in the inter­
pretation of ambiguous statutes the courts may, among other 
matters, take into consideration the settled policy of the state 
in so far as it may throw light on the legislative intention. That 
is to say, legislative policy clearly deducible from the consistent 
legislation of the general assembly is a legitimate factor in deter­
mining the meaning of subsequent acts open to construction. 
Accordingly, there are numerous instances in the reported cases 
in which the general public policy of the state has been taken into 
consideration in construing a particular statute. Indeed, it has 
even been presumed that the legislature did not intend, by its 
enactment, to modify or change a settled public policy except 
in so far as it has therein declared such intention either in express 
terms or by unmistakable implication. * * *" 

On reviewing the his~ory of laws dealing with the stopping of a 

motor vehicle for a school bus, I note that the original law dealt solely with 

areas outside the limits of municipal corporations. This law was enacted 

in 1929 (Section 12604-1, General Code, 113 Ohio Laws, 546) and read: 

"The driver of a vehicle, when approaching the front or rear 
of a school bus that has come to a stop on a road or highway, 
outside the limits of a municipal corporation, while in the act 
of receiving or discharging school children, shall stop such vehicle 
not less than ten feet from such school bus and keep said vehicle 
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stationary until such children have entered said bus or have 
alighted and reached the nearest adjacent side of such road or 
highway." (Emphasis added) 

In 1941, Section 1260-1, General Code, was repealed and Section 

6307-73, General Code, was enacted (119 Ohio Laws, 766, 790). The law 

as enacted still applied only to areas outside of the limits of municipal 

corporations, reading: 

"The driver of a vehicle, when approaching the front or 
rear of a school bus that has come to a stop upon a highway out­
side the limits of a municipal corporation, while in the act of 
receiving or discharging any school child shall stop such vehicle 
not less than ten feet from such school bus and keep such vehicle 
stationary until such child has entered said bus or has alighted 
and reached the side of such highway. No school bus driver shall 
start his bus until after any child who may have alighted there­
from shall have reached a place of safety." 

(Emphasized language was added in 1941) 

In 1949, Section 6307-73, supra, was amended ( 123 Ohio Laws, 614). 

In this amendment the section was separated into divisions, division ( B) 

being concerned with four-lane highways. The references to "a highway 

outside the limits of a municipal corporation" was retained in division (A), 

but not inserted in division (B). As amended in 1949, Section 6307-73, 

General Code, read: 

" (A) Except as provided in paragraph 'B' of this section, 
the driver of a vehicle upon a highway outside the limits of a 
municipal corporation, upon meeting or overtaking from either 
direction any school bus which has stopped on the highway for 
the purpose of receiving or discharging any school child shall 
stop the vehicle not less than ten feet from such school bus and 
shall not proceed until such school bus resumes motion, or until 
signaled by the driver to proceed. 

"(B) School busses operating on highways with four or 
more traffic lanes shall receive and discharge all school children 
on their residence side of the highway. 

"No school bus driver shall start his bus until after any child 
who may have alighted therefrom shall have reached a place of 
safety on his residence side of the road." 

In 1953, Section 6307-73, General Code, was designated as Section 

4511.75, Revised Code, and was amended to read as set forth at the 

outset of this opinion ( 125 Ohio Laws, 167). 
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From 1929 until 1949, therefore, there was no doubt that the state 

law as to stopping for a school bus applied only to areas outside of munic­

ipal corporations. During this period, however, the law did not require 

that school buses, operating on highways with four or more traffic lanes, 

receive and discharge school children on their residence side of the highway, 

said requirement being inserted as division ( B) in 1949 and now being 

found in division ( C). 

It appears logical to assume that the legislature, in making the 1949 

amendment noted above, intended to acid another provision to the existing 

law as pertaining to highways outside of municipal corporations. That is, 

in specifying the type of highways to be covered in division (A), any other 

reference in the section to a highway or highways would be to that 

particular type of highway. While I do not know of any court cases 

interpreting the question, the administrative practice of state and local 

authorities has been to consider that all of Section 4511.75, supra, applies 

only to highways outside of the limits of municipal corporations. As to 

the value of administrative practice in construing a statute, it is stated in 

37 Ohio Jurisprudence, Section 387, page 698: 

"In interpreting a statute, it is a well-settled rule that a 
resort may, under proper circumstances, be had to the con­
struction given thereto by those charged with its execution and 
application, especially where it has long prevailed. J uclicial 
notice may be taken of such construction for such purpose." 

A further indication of intent as to Section 4511.75, supra., is found 

in the recently passed Amended House Bill No. 78 of the 104th General 

Assembly ( effective August 11, 1961). That bill amends Section 4511.07, 

Revised Code, to read in part : 

"Sections 4511.01 to 4511.78, inclusive, 4511.99 and 4513.01 
to 4513.37, inclusive, of the Revised Code do not prevent local 
authorities from carrying out the following activities with respect 
to streets and highways under their jurisdiction and within the 
reasonable exercise of the police power : 

"* * * * * * * * * 

"(J) Regulating traffic in reference to school buses. 

"No ordinance or regulation enacted under divisions (D), 
(E), (F), (G), * * * (I), or (J) of this section shall be 
effective until signs giving notice of such local traffic regulations 
are posted upon or at the entrance to the highway or part thereof 
affected, as may be most appropriate." 
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The language of the above section clearly shows that the legislature 

assumed that municipal corporations have the power to provide their own 

traffic laws relating to the operation of school buses. 

In view of the foregoing, therefore, I conclude that the provisions of 

division (C) of Section 4511.75, Revised Code, do not apply to school 

buses operating within the limits of a municipal corporation. 

Considering your second and third questions, division (E) of Section 

4511.01, Revised Code, reads: 

"(E) 'School bus' means every motor vehicle which is 
operated exclusively for the transportation of school children to 
or from a school session, or to or from a school function, and 
which is marked on both front and rear with the words 'school 
bus' in plain lettering not less than six inches in height." 

I am unable to find any statutory definition of the words "school 

children"; however, I have no doubt that high school students are included 

in that term. Thus, division (C) of Section 4511.75, snpra, applies to 

board operated school buses transporting high school students, and also 

applies to a school bus chartered by the board to transport high school 

students. Assuming, of course, that the remainder of the definition of 

"school bus" as contained in division (E) of Section 4511.01, supra, 

applies to the buses in question. 

As to what is a divided highway under Section 4511.75, supra, division 

( B) of that section reads in part: 

" ( B) Where a highway has been divided into two road­
ways as set forth in section 4511.35 of the Revised Code a driver 
of a vehicle proceeding on one roadway of said highway need 
not stop when approaching a school bus which has stopped on the 
other roadway '~ * *." (Emphasis added) 

Section 4511.35, Revised Code, thus referred to, reads in pertinent part: 

"\:Vhenever any highway has been divided into two roadways 
by an intervening space, or by a physical barrier, or clearly 
indicated dividing section so constructed as to impede vehicular 
traffic, every vehicle shall be driven only upon the right-hand 
roadway, and no vehicle shall be driven over, across, or within 
any such dividing space, barrier, or section, except through an 
opening, crossover, or intersection established by public authority. 
~{ * *" 
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The answer to your fourth question is, therefore, a question of fact. 

Section 4511.35, supra, indicates that highways which arc divided by grass 

median strips, solid concrete barriers, guard rails or raised islands which 

constitute a barrier are divided highways. The situations which present 

perplexing and difficult questions of fact are those highways which have 

small circular buttons or small precast concrete dividers between the lanes 

of traffic. In such cases, if the devices clearly create a barrier ( which is 

not always the case) or clearly indicate a dividing strip which impedes 

vehicular traffic, I would consider the highway to be a divided highway 

within the meaning of Section 4511.35, Revised Code. But the answer 

to the question, of course, depends upon the facts in each particular case 

and I can only outline the problems which are apparent and indicate that 

the definition contained in Section 4511.35. Revised Code, must be applied 

111 each case. 

In conclusion, it is my opinion and you are advised: 

1. The provisions of division (C) of Section 4511.75, Revised Code, 

relative to school buses, apply only to school buses operating outside of 

the limits of municipal corporations. 

2. The provisions of said division (C) apply to board of education 

buses transporting high school students to or from a school session, or to 

or from a school function, and also apply to school buses chartered by 

the board for that purpose. 

3. \;yhether a roadway has been divided into two roadways by an 

intervening space, by a physical barrier, or a clearly indicated dividing 

section so constructed as to impede vehicular traffic within the purview 

of Section 4511.35, Revised Code, is a question of fact to be determined 

in each particular case. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




