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OPINION NO. 68-068 

Syllabus: 

A certificate of transfer issued by the Probate Court is 
not subject to the newly enacted real property transfer fee 
imposed by Section 319.54, Revised Code. 

To: Harry Friberg, Lucas County Pros. Atty., Toledo, Ohio 
By: William 8. Saxbe, Attorney General, April 16, 1968 

I have before me your request for my opinion involving an 
interpretation of Section 319.54, Revised Code, recently amended 
by Amended Substitute House Bill No. 919, effective December 12, 
1967, which enactment imposes a county real property transfer fee 
on conveyances. The provision provides that the charge and col­
lection of the transfer fee is the duty of the county auditor. 
Your specific question is as follows: 

Are certificates of transfer issued by
the Probate Court subject to the imposition
of this real property transfer fee? 

It is a matter of prime importance, I believe, to observe 
that the statutory language of this, as well as the related sec­
tions of the Revised Code, limit the application of the transfer 
fee processsing to "conveyances." Section 319.54, supri, provides
that the county auditor shall charge and receive one do lar, or 
ten cents per hundred dollars, or fraction thereof of the value 
of real estate conveyed. Thereafter, it is provided that the 
county auditor shallcieposit receipts of the fees on conveyances in 
the county treasury. 
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Section 319.202, Revised Code, provides that before the 
county auditor indorses any real property conveyance, he shall 
make sure the transfer fee is paid or exempted. Section 317.22, 
Revised Code, dealing with the duties of the county recorder in 
this connection, provides that no deed of absolute convefiance of 
land or conveyance of minerals shall be recorded until t e convey­rn bears the stamp of the county auditor. We must, therefore, 
turn our attention to the nature of the certificate of transfer 
issued by the Probate Court. If it is a conveyance, it is sub­
ject to the transfer fee. However, if it is found not to be a 
conveyance, it is not subject to the fee. 

I feel it is fundamental to the law of real property that the 
legal term "conveyance'' is restricted to cases where the instrument 
itself serves to move title from one person to another, usually
from the grantor to the grantee. Black's Law Dictionary, Fourth 
Edition, page 402, defines conveyance as: 

"***An instrument in writing under seal 
***by which some estate or interest in lands 
is transferred from one person to another***'' 

The definitive implications of Section 5302.03, Revised Code, 
appear to me to be of the same effect. When we examine Section 
2113.61, Revised Code, describing the circumstances of the is­
suance of a certificate of transfer by the Probate Court, we 
see that a certificate of transfer is, in fact, an instrument 
reflecting the passage of title at an earlier time, to wit: the 
death of the decedent and previous owner. In the one instance, 
this is by operation of the laws of descent and distribution, 
and in the other, by virtue of the will of the testator. The 
certificate of transfer thus does not of its own vitality serve 
to transfer title. It must consequently fail to qualify as a 
conveyance. 

It may be also observed, that the legislature has recognized
this distinction in its enactments. For example, Section 319,20, 
Revised Code, provides that the county auditor shall, under the 
circumstances prescribed: 

"~' * * transfer any land or town lot or 
part thereof, minerals therein, or mineral 
rights thereto, charged with taxes on the tax 
list, from the name in which it stands into 
the name of the owner, when rendered neces­
sary by a conveyance, partition, devise, 
descent, or otherwise. ,:, '~ * 11 

(Emphasis added.) 

Section 319.54, supr6, does enumerate a series of conveyances
which are exempted from t e transfer fee. But if a certificate of 
transfer fails to qualify as a conveyance, as I am so holding, it 
would not appear fitting that it be mentioned as an exempted 
conveyance. 

In the interim since your request was received, Substitute 
Senate Bill No. 511, further amending Section 319.54, Revised 
Code, has been enacted as an emergency measure, effective March 
10, 1968. Under this most recent amendment, certificates of 
transfer still are not subject to the transfer fee, but exemption
is now for different reasons. As the statutory provision now 
reads, all transfers are included within the term "conveyance'' but 
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certificates of transfer are specifically exempted by the newly 
amended Section 319.54 (F) (3) (n), Revised Code. 

It is therefore my opinion and you are accordingly advised 
that a certificate of transfer issued by the Probate Court is not 
subject to the newly enacted real property transfer fee imposed .by 
Section 319,54, Revised Code. 




