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OPINION NO. 87·055 

Syll1bu1: 

For purposes of determining years of service accrued 
by a full-time county employee in order to calculate 
vacation leave earned under R.C. 325.19. years of 
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part-time service with the county or other political 
subdivision of the state shall be treated the same as 
years of full-time service with the county or other 
political subdivision of the state. (1966 Op. Att•y 
Gen. No. 66-120, approved and followed). 

To: w. Allen Wolfe, iVlusklngum County Prosecuting Attorney, Zanesvllle, Ohle, 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, July 10, 1987 

I have before me your request for my opinion regarding 
vacation leave for county employees. I have phrased your 
question as follows: 

In calculating vacation leave for a full-time county 
employee, how --.,uch credit should be given for prior 
part-time service in county government? 

Your situation involves an employee who worked for twenty years 
as a part-time county employee but now works as a full-time 
county employee. You wish to know if the employee should 
receive the s<!me amount of vacation leave as an employee who 
has worked full-time for twenty years. 

R.C. 325.19 establishes the method by which county vacation 
leave is calculated. This section reads, in part, as follows: 

(A) Each full-time employee in the several 
offices and departments of the county service, 
including full-time hourly-rate employees, after 
service of one year with the county or any political 
subdivision of the state, shall have earned and will 
be due upon the attainment of the first year of 
employment, and annually thereafter, eighty hours of 
vacation li:,ave with full pay. one year of service 

.shall 	be computed on the basj._~ of twenty-six biweekly 
MY periods. A full-time county employee with eight 
or more years of service with the county or any 
political subdivision of the state shall have earned 
and is entitled to one hundred twenty hours of 
vacation leave with full pay. A full-time county 
employee with fifteen or more years of service with 
the county or any political subdivision of the state 
shall have earned an~ is entitled to one hundred sixty 
hours of vacation leave with full pay. A full-time: 
count.y employee with twenty-five years of service with 
the county or any political subdivision of the state 
shall have earned and is entitled to two hundred hours 
of vacation leave with full pay. such vacation leave 
shall accrue to the employee at the rate of three and 
one-tenth hours each biweekly period for those 
entitled to eighty hours per year; four and six-tenths 
hours each biweekly period for those entitled to one 
hundred twenty hours per· year; six and two-tenths 
hours each hiweekly period for those entitled to one 
hundred sixty hours per year; and seven and 
seven·-tenths hours each biweekly period for those 
entitled to two hundred hours per year. 

(B) A board of county commissioners may, by 
resolution, grant vacation leave with full pay to 
part-time county employees. A part-time county 
employee shall be eligible for vacation leave with 
full pay upon the attainment of the first year of 
employment, and annually thereafter. The ratio 
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between the hours worked and the vacation hours 
awarded to a. part-time employee shall be the same as 
the ratio between the hours worked and the vacation 
hours earned by a full-time employee as provided for 
in this section. {Emphasis added.) 

This same issue was addressed by one of my predecessors in 
·.966 Op. Att•y Gen. No. 66-120. That opinion reads, in part, 
as follows: 

Section 121.161, supra, and Section 325.19, 
supra, only require that an employee be presently a 
full-time employee with ten or twenty-five years of 
service to receive one hundred and twenty hours or 
one-hundred-sixty hours of vacation. There is no. 
requirement in either of these sections that he need 
always have been a full-time employee. The critical 
term in both statutes is "years of service, 11 and from 
a reading of both this term and the statutes as a 
whole no other conclusion can be reached than that 
these "years of service" can be . rendered as either a 
part-time or full-ti-me employee. To reach any other 
conclusion would req~ire _reading the term 11 years of 
service" as actually meaning "years of full-time 
service. 11 If the Legislature had intended to limit 
the accrual of vacation benefits to periods of 
full-time service, they could easily have done so by 
inserting the word 11 full-time 11 in front of the word 
"service". 

op. No. 66-120 at p. 2-224 {emphasis adde~'). Thus my 
predecessor concluded that an employee would receive credit for 
a year of service no matter whether t.hat year was served in a 
full-time capacity or a part-time capacity, but an employee 
could only be credited· with vacation leave if he was working 
full-time. This conclusion was clearly appropriate under the 
statute as it was written at that time. See 1965 Ohio Laws 
1662 {.i\m. Sub. H.B. 70, eff. Oct. 30, 1965). However, the 
statute has undergone changes through amendment, and I must 
therefore reexamine this issue in light of those changes. 

At the time Op. No. 66-120 was issued, R.C. 325.19 
contained no definition of "years of service". ~ Am. Sub. 
H.B. 70. R.C. 325.19 now states that "[o]ne year of service 
shall be computed on the basis of twenty-six biweekly pay 
periods. 11 However, this language does not require that an 
employee work full-time during a biweekly period to receive 
credit for that period. Thus, the analysis in Op. No. 66-120 
continues to apply. As noted in that opinion, "[i]f the 
Legislature had intended to limit the accrual of vacation 
benefits to periods of full-time service, they could easily 
have done so by inserting the word 'full-time• in front of the 
word •service'"· Op. No. 66-120 at 2-225. I believe this 
addition to R.C. 325.19 strengthens the conclusion of Op. No. 
66-120, for it establishes that a year of service does not 
require an annual full-time equivalent of hours on the job. 
Rather it requires only the passage of twenty-six biweekly pay 
periods, regardless of hours worked in each pay period, in 
order to establish one year of service. 

The conclusion reached in Op. No. 66-120 is reinforced by 
the language in R.C. 325.19{B). It allows boards of county 
commission.era to grant vacation leave to part-time employees, 
and states, in part, that "[a] part-time county employee shall 
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be eligible for vacation leave with full pay upon attainment of 
the first year of employment, and annually thereafter." This 
sentence allows new part-time employees to receive vacation 
leave after one year, the same waiting period applicable to 
full-time employees. If years of service were int~Jded to 
ace.rue at a slower rate for part-time employees than for 
full-time employees, then it would be reasonable to expect that 
pa.rt-time employees would not receive ·any vacation at the end 
of their first year. Instead, vacation leave would be delayed 
until the pa.rt-time employee had worked the same number of 
hours that a full-time employee works in a year, The General 
Assembly did not impose such a .requirement, and this reflects 
an intent to treat full-time and pa.rt-time positions the same 
for purposes of accruing years of service. The only difference 
between full-time aad pa.rt-time employees is in the number of 
hours of vacation .I.eave each year. The last sentence of R.C. 
325 .19(B) states th.at 11 [t]he ratio between the hours worked and 
the vacation hours awarded to a part-time employee shall be the 
same as the ratir, between the hours worked and .the vacation 
hours earned by a full-time employee as provided by this 
section. 11 Since years of service accrue at the same rate for 
part-time employees as for full-time employees a county 
employee who has worked part-timE< for twenty years, and then 
switches to a full-time position, ace.rues vacation leave based 
on twenty years of service. 

tt is. therefore, my opinion that for purposes of 
deter.mining years of service accrued by a full-time county 
employee in order to calculate vacation leave earned under R.C. 
325 .19, years of part-time service with the county or other 
political subdivision of the state shall be treated the same as 
years of full-time service with the county or other political 
subdivision of the state. (1966 Op. Att•y Gen. No. 66-120, 
approved and followed). 




