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1. WELFARE, COUNTY DIRECTOR OF-NOT AN ASSIST­

ANT WITHIN MEANING OF SECTION 486-8(a), 8, G. C.­
NOT EXEMPT FROM CLASSIFIED SERVICE. 

2. POSITION NORMALLY IN CLASSIFIED SERVICE-MAY 

NOT BE CLAIMED EXEMPT FROM CLASSIFIED SERVICE 

AFTER ELIGIBLE LIST CREATED FOR POSITION~ 

WHERE OPPORTUNITY EXISTED TO CLAIM EXEMP­

TION. 

SYLLABUS: 

1. A County Director of Welfare is not an "assistant" within the meaning of 
Section 486-S(a), 8, of the General Code of Ohio, and may not therefore be claimed 
exempt from the classified service. 

2. A position normally within the classified service may not be claimed exempt 
from the classified service after an eligible list has been created for such position, 
where an opportunity existed prior to the creation of such eligible list to claim such 
exemption. 

Columbus, Ohio, November 27, 1946 

Hon. Ralph J. Bartlett, Prosecuting Attorney 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

In your request for my opinion you outline the following factual 

situation: 

"A" was appointed as Poor Relief Director of Franklin County on 

February 1, 1945, and was appointed County Director of Welfare of said 

county on February 1, 1946. A competitive civil service examination for 

the position of County Director of Welfare was held on September 27, 

1946, at which time "A" was examined and, as the result of such examina­

tion he was placed eighth on the eligible list. 

You have requested my opinion as to whether the county commis­

sioners may now claim the position of County Director of Welfare as 

exempt from the classified civil service under the provisions of Section 

486-8 (a), 8, of the General Code of Ohio, and appoint "A" to said 
position. 
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Section 486-8 of the General Code, provides m so far as applicable 

:to the existing situation, as follows : 

" (a) The unclassified service shall comprise the following 
positions, which shall not be included in the classified service, and 
which shall be exempt from all examinations required in this 
act: * * * 

8. Three secretaries, assistants or clerks and one personal 
stenographer for each of the elective state officers; and two secre­
taries, assistants or clerks and one personal stenographer for 
other elective officers and each of the principal appointive execu­
tive officers, boards or commissions, except civil service commis­
sions, authorized by law to appoint such secretary, assistant or 
clerk and stenographer. * * *" 

My immediate predecessor has held in 1943 Opinions of the Attorney 
1General, No. 6335, page 492, that: 

"The position of county director of welfare created under 
the provisions of Section 2511-1, General Code, is in the classi­
fied civil service." 

Therefore, unless under the provisions of Section 486-8 (a), 8, said 

:position can be claimed as an exemption from the classified civil service, 

·it must be treated as within the classified civil service. 

It is obvious that the County Director of Welfare is not a secretary, 

nor is he a clerk or personal stenographer for the county commissioners 

.and it is therefore necessary to determine whether he may properly be 

designated as an "assistant" to such county commissioners. It is pertinent, 

therefore, to examine the provisions of Section 2511-1 et seq. of the 

General Code of Ohio, under authority of which county departments of 

welfare are created. Section 2511-1 reads in part as follows: 

"The county commissioners of any county may by a reso­
lution which has been unanimously adopted, establish a county 
department of welfare which, when so established, shall be 
governed by the provisions of this act. Such department shall 
function from and after the date fixed in such resolution, which 
date shall be no less than thirty days nor more than ninety days 
after the adoption of such resolution, but not before the first 
day of January, 1944. The county department of welfare shall 
consist of a county director of welfare appointed by the board of 
,county commissioners, and such assistants and other employees 
as may be deemed necessary for the efficient performance of the 
welfare service of the county. * * *" 
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Section 2511-2 provides in part as follows: 

"Under the direction of the board of county commissioners, 
the county director of welfare shall have full charge and control 
of the county department of welfare. * * *" 

My immediate predecessor has held in 1943 Opinions of the Attorney 

General, No. 6552, page 696, that if a county department of welfare is 

properly established by a board of county commissioners pursuant to 

Section 2511-1, General Code, such department may not thereafter be 

abolished by the board of county commissioners. This holding would 

appear to militate against the proposition that the county commissioners 

have such control over the County Director of \Velfare as would constitute 

him an "assistant" within the meaning of Section 486-8 of the General 

Code. Furthermore, in a former opinion of this office, I have stated in 

1945 Opinions of the Attorney General, No. 130, page 94: 

"It will be noted that the broad powers which are given 
to the director are to be exercised 'under the direction of the 
board of county commissioners'. In my opinion, however, this 
language does not indicate an intention on the part of the legis­
lature to give the county commissioners any executive authority 
in the management of the department, but rather to give them 
a status somewhat like that of a city council, whose duties are 
specifically described in the statute as being legislative only, 
coupled with the obligation to pass ordinances regulating the var­
ious departments and to provide funds for their operation." 

Thus, if the county commissioners do not have executive authonty 

over the county department of welfare, and such department has a high 

degree of autonomy, as is indicated by the opinions of this office above 

cited, it cannot be said that the Director of such Department of \Velfare 

can properly be described as an "assistant", within the meaning of Section 

486-8 of the General Code. Therefore, it is my opinion that the position 

of County Director of \Velfare cannot be claimed as an exemption from 

the classified civil service under the provisions of Section 486-8 (a), 8. 

In this instance, however, it is not necessary to depend alone upon 

the reasoning and conclusions above set forth in order to conclude that 

the County Director of Welfare may not be claimed exempt from the 

classified civil service by the county commissioners. Pursuant to the 

rule-making power vested in the State Civil Service Commission of Ohio 
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by Section 486-8, the State Civil Service Commission of Ohio has adopted 

Rule III, relative to the classified and unclassified service, which provides 

in part 2b, thereof: 

"After a proper eligible list has been created by competitive 
examination to fill any position in the classified service, no 
exemption under the provisions of paragraph 8, sub-section (a), 
of Section 486-8 of the Civil Service Law may thereafter be 
claimed so long as a full and complete eligible list exists and so 
long as such list was created subsequent to an opportunity to 
claim such position exempt when no list existed." 

It appears from the facts set forth in your request, that "A" was 

appointed to the position of County Welfare Director some months prior 

to the creation of the eligible list as the result of the civil service exami­

nation held on September 27, 1946, and that therefore an opportunity 

existed to claim the position of County Director of \,Velfare as exempt 

from the classified service prior to the existence of the eligible list, if it 

be assumed that, contrary to my opinion hereinabove expressed, the posi­

tion of County Director of Welfare could ever have been claimed as 

exempt from the classified service under the provisions of Section 

486-8 (a), 8, of the General Code. Therefore, in any event, under the 

facts as stated, the county commissioners are precluded by virtue of para­

graph 2-b, of Rule III of the State Civil Service Commission of Ohio, 

from claiming the position of County Director of Welfare as exempt from 

the classified service. 

In specific answer to your inquiry, it is my opinion: 

I. A County Director of Welfare is not an "assistant" within 

the meaning of Section 486-8 (a), 8, of the General Code of Ohio, and 

may not, therefore, be claimed exempt from the classified service. 

2. A position normally within the classified service may not be 

claimed exempt from the classified service after an eligible list has been 

created for such position, where an opportunity existed prior to the 

creation of such eligible list to claim such exemption. 

Respectfully, 

HUGH S. JENKINS 

Attorney General 


