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LEAVE OF ABSENCE WITH PAY - SECTION 5201-4a G.C., 

AMENDED SENATE BILL 247, 94TH GENERAL ASSEMBLY, 

DOES NOT PROHIBIT EMPLOYERS, WHO HAVE EMPLOYES 
UNDER CONTRACTS OF HIRE, FROM GRANTING SUCH LEAVE 

-ATTENDA.i."\;CE, WEEKLY DRILLS, ENCAMPMENTS, TRAIN­

ING PERIODS-OHIO STATE GUARD-OHIO STATE NAVAL 

MILITIA - "CONTRIBUTION OR GIFT." 

SYLLABUS: 

The provisions of Section 5201-4a, ·General Code ( Am. S.B. No. 24 7; 

Effective 4-28-41), do not prohibit employers, whether persons, firms, 

associations or corporations, from granting employes with whom they have 

contracts of hire, leaves of absence with pay, to the end that such em­

ployes may attend weekly drills, yearly encampments or other training 

periods duly prescribed by law or regulation for the Ohio State Guard 

or Ohio State Naval Militia, of which such employes may be members. 

Such a leave of absence is not a "contribution or gift" within the meaning 

of such section. 

Columbus, Ohio, June 30, 1941. 

Brigadier General W. S. Bird, Adjutant General of Ohio, 

Columbus, Ohio. 

My dear General Bird: 

Your letter of June 20th, requesting my opinion as to the meaning 

of Section 5201-4a, General Code, as enacted by the 94th General As­
sembly in the act providing for the organization and maintenance of the 

Ohio State Guard, duly received. With your request you transmit the 

following letter, addressed to you: 

"Now that employees of * * * firms are enlisting in the 
State Guard and plan to go to camp as well as spend time each 
week in training, a problem concerning possible violation of the 
Act presents itself. 
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Section 5201-4a of the General Code, being a new enact­
meQ.t in Amended Senate Bill 247, provides in part that 'No 
* * * corporation shall make any contribution or gift to the 
Ohio State Guard * * * or any member thereof by reason of 
such membership.' (Underscoring mine.) 

The question I should like to present to you is whether or 
not the above quoted subsection would prohibit a corporation 
from paying to an employee who is a member of the Ohio State 
Guard the difference between his pay as a Guard while in camp 
or on drill nights and his regular earnings with the tompany. 
For example, an employee is an hourly worker for the X Corp­
oration earning $1.00 an hour. His average earnings therefore 
for a 2 weeks period would be $80.00. If, while he is in camp 
for a two week period his State Guard pay would be $15.00 he 
would lose $65.00 by reason of his membership in the Guard. 
Could his employer, from a desire to see that the employee is 
not penalized 'by reason of such membership,' pay the employee 
the $65 .00 while in camp without being subject to the penalties 
provided by section 5201-4a? 

In a lesser degree the same situation arises if a salaried 
worker working on a night shift is absent to attend weekly 
drills but is paid his regular salary nevertheless. 

If you do not have any interpretation of the meaning of 
section 5201-4a would it not be advisable to ask Attorney Gen­
eral Herbert for an opinion?" 

Amended Senate Bill No. 247, referred to in the enclosure, was 

passed as an emergency measure and became effective on April 28, 1941. 

Section 5201-4a, General Code, provides as follows: 

"No person, firm, association or corporation shall make any 
contribution or gift to the Ohio guard or the Ohio state naval 
militia or any member thereof by reason of such membership. 
No contribution or gift shall be accepted by the Ohio state guard 
or the Ohio state naval militia or any member thereof by reason 
of such membership from any person, firm, association or 
corporation. Whoever shall violate the provisions of this sub­
section shall be deemed guilty of a misdemeanor and shall be 
fined not less than twenty-five dollars or more than one hundred 
dollars or be sentenced to not less than ten days or more than 
thirty days imprisonment or both.'' 

The cardinal canon of the construction and interpretation of statutes 

"is to ascertain, declare, and give effect to the intention of the legislature, 

as gathered from the provisions enacted, by the application of well settled 

canons of interpretation,'' to the end that the will of the law-making body 
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may be enforced. See 37 0. Jur. 504; Black on Interpretation of Laws, 

p. 11. With this premise, I have no difficulty in reaching the conclusion 

that neither of the acts or doings described in the above quoted letter 

constitute a violation of Section 5201-4a, supra, for two reasons: First, 

"as gathered from the provisions" of the section under consideration, it 

seems manifest that it was not intended by the Legislature that Section 

5201-4a should apply to facts of the kind here under discussion, and, 

Second, the statute in question, being highly penal in its character, must 

be strictly construed as against the State and liberally interpreted in 

favor of any person charged, or sought to be charged, thereunder. 

In so far as the first of the above reasons is concerned, the purpose 

of Section 5201-4a, supra, is patent, and that purpose is to prevent any 

person, firm, association or corporation from using, or attempting to use, 

the Ohio State Guard or the Ohio State Naval Militia, or any member 

thereof, to his or its own selfish ends. That is to say, the Legislature has 

said, in plain and unmistakable language, that no person, natural or 

artificial, may, by making gifts or contributions, attempt to curry the 

favor of the Ohio State Guard or the Ohio State Naval Militia, or any 

member of either, to the end that they might be used for personal profit 

or advantage rather than serving as impartial servants of the State and 

the general public as a whole. Not only is this purpose and intention 

clearly inferable from the language of the section itself, but the fact, 

that while the General Assembly amended some forty odd sections relat­

ing to the Ohio National Guard so as to make them applicable to the 

newly created Ohio State Guard and Ohio State Naval Militia, Sections 

5193, 5194 and 5195, General Code, making provision for the so-called 

"contributing members" of the Ohio National Guard (the effect of which 

is to exempt such members from jury duty), were not amended or changed 

so as to make such sections applicable either to the newly created Guard 

or Naval Militia, is more than significant. However, it is unnecessary 

to ground my conclusions upon this reasoning alone. And what is herein 

stated with reference to the second reason for my determination applies 

for the most part with equal force to what has already been said. 

It has long been the law of English speaking people ( those who de­

veloped and have followed the Common Law) that laws "creating, de­

fining, or punishing crimes, and those imposing penalties and forfeitures, 

are to be construed strictly against the state or the party seeking to 

enforce them, and favorably to the party sought to be charged. They 
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are not to be enlarged by implication, nor (sic) extended to persons or 

cases not plainly within the meaning of the language employed." Black 

on Interpretation of Laws, p. 451. See also Section 10214, General Code; 

37 0. Jur. 744, et seq., and the unlimited number of Ohio cases cited. 

I have nowhere found this rule of interpretation more well expressed 

than in Potter's Dwarris on Statutes and Constitutions (1875). After 

stating in the text at page 245 that penal statutes "receive a strict inter­

pretation. The general words of a penal statute shall be restrained, for 

the benefit of him against whom the penalty is inflicted," the learned 

author cites in Note 35 the case of United States v. Ragsdale, Hamp­

stead Reports, 497 (U.S.C.C., 1847), as holding that "a further rule is, 

that an offender who is protected by its letter, cannot be deprived of its 

benefit on the ground that his case is not within its spirit." At page 24 7 

of the same authority it is said: 

" * * * while if the law be, that for a certain offense a 
man shall lose his right hand, and the offender hath had his 
right hand before cut off in the wars, he shall not lose his left 
hand, but the crime shall rather pass without the punishment 
which the law assigned, than the letter of the law shall be ex­
tended. 

A penal law then, shall not be extended by equity; that is, 
things which do not come within the words, shall not be brought 
within it, by construction. * * * No man incurs a penalty unless 
the act which subjects him to it, is clearly both within the spirit 
and the letter of the statute imposing such penalty. 'If these 
rules are violated,' said Best, C. J., in the case of Fletcher v. 
Lord Sondes, b 'the fate of accused persons is decided by the 
arbitrary discretion of judges, and not by the express authority 
of the laws'." 

Applying the rule of "strict construction" of penal statutes above set 

forth, the answer to your questions must have already become apparent. 

In the first place, the prohibition contained in the statute is against 

making "any contribution or gift." While there is a shade of difference 

in the meaning of the word "contribution" and the word "gift," generally 

speaking they are synonymous and are used interchangeably. In dis­

cussing gifts and words of like meaning, at page 292 of Rogets Theaurus 

the words in question are linked together as follows: "(Thing given) 

gift, donation, present * * * allowance, contribution * * * subsidy 

* * * " At page 2313, Vol. II, of the New Century Dictionary, the words 
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"present, donation, contribution," among others, are given as synonyms 

of the word "gift." Indeed, the very context of Section 5201-4a, supra, 

indicates that the words involved are used in the same sense. 

With reference to the meaning of the word "gift," it is said in Fer­

nald's English Synonyms, Antonyms and Prepositions, at page 263: 

"A gift is in the popular, and also in the legal sense that 
which is voluntarily bestowed without expectation of return or 
compensation. Gift is now almost always used in the good sense, 
bribe always in the evil sense to signify payment for a dishonor­
able service under the semblance of a gift. In Scriptural language 
gift is often used for bribe. 'The king by judgment establisheth 
the land; but he that receiveth gifts overthroweth it.' Prov. 
xxix, 4. * * * " 

With the above definitions of "contribution or gift" in mind, I am 

constrained to hold that granting a leave of absence with pay to an 

employe in order that he may perform the patriotic service of receiving 

military training to prepare him, at least to some extent, to defend his 

state and country, does not constitute a violation of Section 5201-4a, 

General Code. Such a leave of absence may be regarded as part of the 

contract of hire, the leave with pay being a part of the employe's com­

pensation. In fact, it is not difficult to envisage cases where skilled em­

ployes, essential to the operation of the employer's business, would leave 

their employment and engage in some other work in order that they 

might join the Guard or Naval Militia and attend weekly drills and yearly 

training encampments without financial loss. Certainly in such a case 

the granting of a leave of absence with pay in order to induce the employe 

to remain would not be a "contribution or gift," but would constitute a 

part of the consideration of the contract of employment. 

Moreover, the ''contribution or gift" prohibited by the low must be 

made "by reason of such membership," i.e., membership in the Guard or 

Naval Militia. In the cases described in your letter no bonus, gratuity, 

honorarium, gift, contribution or present of any kind is made by reason of 

membership in the Guard or Naval Militia. On the other hand, the 

employer simply says in effect to his employe: "If you perform the duty 

enjoined upon you by law and attend the weekly drills and yearly train­

ing period provided by law for the Ohio State Guard or Ohio State Naval 

Militia, of which you are a member ( and here may it be said that un­

excused absence from either is a military offense), there shall be no 
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financial loss suffered by you because of your absence from my place of 

business." Clearly this is not a case of making a "contribution or gift" 

to a stranger who is a member of either of the two organizations here 

involved. It is simply only permitting employes to serve the public in 

the method provided by the lawmaking body of Ohio, without penalizing 

such employes and their families by causing such employes to suffer 

pecuniary loss in addition to their other sacrifices in serving the State 

at large. The arrangement is contractual in the strict sense of that word, 

and the question of a "contribution or gift" made "by reason of * * * 
membership" in the Guard or Naval Militia is not involved. 

In view of the foregoing, and in specific answer to your questions, 

it is my opinion that: 

The provisions of Section 5201-4a, General Code (Am. S.B. No. 247; 

Effective 4-2 8-41), do not prohibit employers whether persons, firms, 

associations or corporations, from granting employes with whom they 

have contracts of hire, leaves of absence with pay, to the end that such 

employes may attend weekly drills, yearly encampments or other training 

periods duly prescribed by law or regulation for the Ohio State Guard 

or Ohio State Naval Militia, of which such employes may be members. 

Such a leave of absence is not a "contribution or gift" within the meaning 

of such section. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT, 

Attorney General. 


