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FIREMEN'S PENSION FUND - RULE, BOARD OF TRUSTEES, 
THAT WIDOW OF DECEASED FIREMAN, WHO RECEIVES 
DEATH BENEFITS FROM WORKMEN'S COMPENSATION FUND 
OF OHIO SHALL NOT BE ELIGIBLE TO RECEIVE PENSION 
FROM SUCH FUND, IS VALID RULE-NO APPLICATION FOR 
PENSION SHALL BE ENTERTAINED "UNTIL SUCH WIDOW 
SHALL HAVE BEEN DENIED DEATH BENEFITS BY INDUS­
TRIAL COMMISSION OF OHIO" - SECTION 4612-5 G.C. DOES 
NOT NULLIFY SECTION 4612-4 G.C. 

SYLLABUS: 

1. Section 4612-5, General Code, does not render ineffective or 

nullify the provisions of Section 4612-4, General Code. 

2. A rule and regulation of a board of trustees of a firemen's pension. 

fund, duly adopted pursuant to the provisions of Section 4628, General 

Code, and Section 4612-4, General Code (former Section 4612; General 

Code), prior to the enactment of Section 4612-5, General Code, providing 

that the widow of a deceased fireman, receiving death benefits from the 

Workmen's Compensation Fund of Ohio, shall not be eligible to receive 

a pension from the firemen's pension fund, and that the board of trustees 

shall not entertain an application for a pension "until such widow shall 

have been denied death benefits by the Industrial Commission of Ohio," 

is a valid rule, unaffected by the provisions of Section 4612-5, General 

Code. 

Columbus, Ohio, April 25, 1941. 
Honorable James E. Reed, Prosecuting Attorney, 
Marion, Ohio. 

Dear Sir: 

Your letter of March 4th, requesting my opinion, received in due 
course. Your communication reads: 

"On March 20, 1939, the following rule was adopted by 
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the Trustees of the Firemen's Relief and Pension Fund: 

'Provided further, that in event any widow of a deceased 
member of the Fire Department is eligible to and does receive 
death benefits from the Workmen's Compensation Fund of the 
State of Ohio, such widow shall not be eligible to receive any 
pension under these rules for the period of time covered by said 
State Compensation payments. 

This board shall not entertain applications for pensions 
until such widow shall have been denied death benefits by the 
Industrial Commission of Ohio. 

Upon termination of payments of death benefits under the 
Workmen's Compensation Act of Ohio this board or its successors 
shall award such widow or other dependents such pensions to 
which they may then be entitled and in amounts as may be 
fixed by the Rules of the board at that time.' 

At that time General Code Section 4612-4 was in effect. 

On August 10, 1939, the Legislature made effective General 
Code Section 4612-5. 

Question: Does General Code Section 4612-5 render in­
effective General Code Section 4212-4? Does General Code 
Section 4612-5 render ineffective the rule as above set out? 

Does General Code Section 4612-5 make it mandatory for 
the trustees to pay a relief or pension benefit regardless of this 
rule as adopted?" 

I assume that when you refer to Section 4612-4, General Code, as 

having been in effect at the time of the adoption of the rule set out in 

your letter, you had in mind old Section 4612, General Code, as Sections 

4612-4 and 4612-5 were enacted in the same act, effective on August 10, 

1939 (118 v. 283), the new Section 4612-4 being substantially in the 

same language as old Section 4612. 

Sections 4612-4 and 4612-5, General Code, respectively provide as 

follows: 

Section 4612-4: 

"The board of trustees established pursuant to section 4600 
of the General Code shall adopt all rules and regulations pro­
viding for distribution of the fund including the qualifications 
of those to whom any portion of it shall be paid and the amount 
thereof.'' 
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Section 4612-5: 

"The widows or orphans of a member who has contributed· 
to the firemen's relief and pension fund shall receive therefrom 
monthly or semi-monthly payments for such amount as shall 
be determined by the board of trustees. 

The widows or orphans of a deceased member may enforce 
the payments of the amounts so designated so long as the de­
ceased had not prior to his death received the amount of his 
contribution as provided for in section 4609 of the General Code. 

The board of trustees may by regulation provide for the 
termination of payments upon the remarriage of widows of 
members, and may prescribe the age at which payments to 
orphans shall terminate, which age shall not be less than eighteen 
years." 

Section 462 8, General Code ( which was not amended by the 93rd 

General Assembly), is in pari materia with the two sections above quoted 

and the three sections must be read together and so interpreted and 

construed as to effect the legislative intent. 

Section 4628 reads: 

"Such trustees shall make all rules and regulations for dis­
tribution of the fund, including the qualifications of those to 
whom any portion of the fund shall be paid, and the amount 
thereof, with power also to give credit for prior continuous 
actual service in the fire department or in any other department 
of the city rendering service in fire prevention, but no rules or 
regulations shall be in force until approved by a majority of the 
board of trustees." 

It is now the law (and has long been the settled policy of this state 

as determined by the Legislative branch of our government) that the dis­

tribution of monies in the firemens pension fund shall be governed by 

rules and regulations duly adopted by the board of trustees of such fund. 

As stated in the second branch of the syllabus in the case of State ex rel. 

Banning v. Kennedy, Treasurer, 137 O.S. 586, 1941, under the provisions 

of Section 4612-4, General Code, "the board of trustees of the firemen's 

pension fund is authorized to adopt rules for the distribution of the fund 

created and maintained for pensions and the payment thereof to those 

coming within the qualifications prescribed." 

See also State, ex rel. Cline, V. Miller, et al:; etc., 134 o.s., 445, 13 

0.0. 38, 17 N.E. 749 (1938); State, ex rel. Eden, v. Kundts, et al., etc., 
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127 O.S. 276, 188 N.E. 9 (1933); Roth v. Trustees of Firemen's Pension 

Fund, 62 O.S. 659 ( 1900); Karb, et al. v. State, ex rel., 54 O.S. 383, 43 

N.E. 920 (1896); O'Neil v. Quillin, et al., Police Relief Trustees, 63 O.A. 

209, 16 0.0. 505, 25 N.E. (2nd) 952 (1939); Rice, et al., Trustees, v. 

State, ex rel., 48 Bull. 12 ( 1902); Opinions, Attorney General: 1941, No. 

3394, February 6, 1941; 1939, Nos. 1526 and 1493, pages 2251 and 

2201; 1935, No. 4108, page 348. 

In the case of O'Neill v. Quillin et al., supra (63 O.A. 209), it was 

held as follows, as stated in the syllabus: 

"A rule of the Trustees of the Police Relief Fund of the 
City of Toledo by which a widow of a deceased police officer who 
receives death benefits from Workmen's Compensation Fund of 
Ohio equal to or greater than the benefits provided for by the 
relief fund, is ineligible to receive such benefits from that fund 
as long as the state benefits are paid to her, is a valid rule and 
a widow so circumstanced cannot, by mandamus, compel the 
trustees of the relief fund to pay her benefits from it." 

As will be seen in the opinion of Judge Carpenter, this case followed 

the case of State, ex rel. v. Miller, et al., etc., supra ( 134 O.S. 445). At 

pages 212 and 213, Judge Carpenter said: 

"While the validity of Rule 14, Section 2, is sustained by 
State, ex rel. Cline v. Miller, et al., Trustees, supra, it is appro­
priate to observe that the manifest purpose of the police relief 
fund is to secure to dependents of police officers killed in service 
a minimum monthly pension, and the rule which safeguards the 
taxpayers from a double burden in such cases is not unreason­
able. Both the city police relief fund and the workmen's com­
pensation fund administered by the Industrial Commission of 
Ohio, are supported by the taxpayers of the city - the former 
by a direct levy (Section 4621, General Code) and the latter 
by appropriations to pay the premiums assessed by the com­
mission. * * * 

When relator obtained the award from the state, which 
was more than the pension she received from respondents, under 
the rule she became ineligible longer to receive such pension, and 
this ineligibility has continued to this time, and the writ prayed 
for must be denied." 

In connection with the above case, your attention is invited to that 

part of Section 1465-61, General Code, referred to by the Supeme Court 
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in the Cline case, supra, at page 448. The pertinent part of this section 

reads: 

" * * * Provided that nothing in this act shall apply to 
police or firemen in cities where the injured policemen or firemen 
are eligible to participate in any policemen's or firemen's pen­
sion fund which are now or hereafter may be established and 
maintained by municipal authority under existing laws, unless 
the amount of the pension funds provided by municipal taxation 
and paid to such police or firemen shall be less than they would 
have received had the municipality no such pension funds pro­
vided by law; in which event such police or firemen shall be 
entitled to receive the regular state compensation provided for 
police and firemen in municipalities where no policemen's or 
firemen's pension funds have been created under the law; less, 
however, the sum or sums received by the said policemen or fire­
men from said pension funds provided by municipal taxation, 
and the sum or sums so paid to said policemen or firemen from 
said pension funds sh:ill be certified to the industrial commis­
sion of Ohio by the treasurer or other officer controlling such 
pension funds. * * * " 

While both the Cline and the O'Neill cases, supra, had to do with 

policemen's pension funds, there being no section relating thereto an­

alogous to Section 4612-5, General Code, above quoted, and not with 

firemen's pension funds, I see nothing in Section 4612-5, supra, which 

would vitiate the regulation about which you inquire, or prevent a board 

of trustees of a firemen's pension fund from now adopting such a rule 

and regulation. You will observe that the first paragraph of Section 

4612-5 empowers the board of trustees to determine the amount of the 

monthly or semi-monthly payments to be made to widows or orphans 

of deceased firemen, and in the last paragraph, by regulation to "pro­

vide for the termination of payments upon the remarriage of widows 

of members" and prescribe the age at which payments to orphans shall 

terminate, which age shall not be less than eighteen years. The only 

mandatory directions contained in this section are the one underscored 

in the sentence immediately preceding and in the second paragraph of 

the section under consideration permitting enforcement of payments by 

widows and orphans "so long as the deceased had not prior to his death 

received the amount of his contribution as provided for in Section 4609 

of the General Code," viz., two per centum of his annual salary. 

The provisions of Section 4612-5, supra, are so clear and un-
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ambiguous as to require no construction, especially when read in con­
nection with Sections 4612-4 and 4628, supra, as well as Section 4612-1, 

General Code, providing that the granting of relief or a pension "pur­

suant to the rules adopted by the trustees" shall create a vested right, 

and Section 4612-3, General Code, empowering the board of trustees to 

adopt rules for the allowance of certain credit to firemen who served in 
the armed forces of the United States, as provided in such section. 

But were it necessary to resort to the rules of statutory interpreta­

tion and construction, two of the fundamental canons of construction 

would seem to be dispositive. First, it is presumed that in enacting a 
statute the law-making body acts with a full knowledge of the existing 

law and with reference to it. See 37 0. Jur. 331. Had the General 

Assembly intended an interpretation and construction of Section 4612-5, 
General Code, other than here given, it seems to me it would have amend­

ed or repealed Section 4628, supra, and it would probably not have re­
enacted old Section 4612, General Code, as Section 4612-4, supra, in sub­
stantially the same form. Second, all statutes and statutory provisions 

must be so interpreted and construed if possible as to give full force and 

effect to each and all of them. (37 0. Jur. 617.) Not only does the inter­
pretation and construction adopted preserve what appears to be the 
obvious and complete intendment of Sections 4612-4 and 4628, General 

Code, but is in keeping with the legislative scheme or policy, past and 

present, as above pointed out. 

In view of the foregoing, and in specific answer to your questions, 

it is my opinion that: 

1. Section 4612-5, General Code, does not render ineffective or 

nullify the provisions of Section 4612-4, General Code. 

2. A rule and regulation of a board of trustees of a firemen's pension 

fund, duly adopted pursuant to the provisions of Section 4628, General 

Code, and Section 4612-4, General Code (former Section 4612, General 
Code, prior to the enactment of section 4612-5, General Code, pro­

viding that the widow of a deceased fireman, receiving death 

benefits from the Workmen's Compensation Fund of Ohio, shall not be 

eligible to receive a pension from the firemen's pension fund, and that 
the board of trustees shall not entertain an application for a pension 

"until such widow shall have been denied death benefits by the Industrial 
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Commission of Ohio," is a valid rule, unaffected by the provisions of 

Section 4612,5, General Code. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT, 

Attorney General. 
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