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2643. 

SCHOOL BUS - BOARD OF EDUCATION MAY LEASE FOR 
THREE YEARS-SECTION 7731 G. 'C.-OPTION TO PURCHASE 
FOR SPECIFIED AMOUNT, DESIGNATED DATE, DOES NOT 

INVALIDATE LEASE - RENTAL SPECIFIED MUST BE BONA 
FIDE, COMMENSURATE AND IN KEEPING WITH BENEFIT 

DERIVED FROM USE OF BUS. 

SYLLABUS: 

A board of education in carrying out its statutory duty under Section 

7731, General Code, may lease a school bus for a period of three years. Such 

a lease is not rendered invalid for the reason that it contains a clause granting 

to the lessee the right of option to purchase the bus so leased upon designated 

dates and for a specified amount. The rental specified in such lease must, how­

ever, be bona fide, commonsurate and in keeping with the benefit derived by 

the board of education from the use of such bus. 
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Columbus, Ohio, August 12, 1940. 

Hon. John W. Howell, Prosecuting Attorney, 
Gallipolis, Ohio. 

Dear Sir: 

This will acknowledge receipt of your recent request for my opinion on 

the following: 

"Has a Board of Education authority to lease school buses for 
periods of three years, with option to purchase from the owner, 
lessor? 

I do not find any express statutory authority for this procedure, 
and it is my opinion that a board of education does not have the ad­
herent power to make such a contract. The matter of providing 
for payment of the rental might raise a practical question from the 
standpoint of tax limitations. 

The form of leases which have been exhibited to me all pro­
vide for a lease for three years, the annual rental generally being 
one-fourth of the value of the school bus. Title is retained by the 
lessor, who has the right to repossess the bus upon default by the 
lessee. The lessee assumes all responsibility for upkeep, repairs, 
insurance, license fees, liability, etc. 

For your information, a form of lease is herewith inclosed." 

Section 7731, General Code, setting forth as to when boards of educa­

tion shall provide transportation, states : 

"In all city, exempted village, rural and village school dis­
tricts where resident elementary school pupils live more than two 
miles from the school to which they are assigned the board of edu­
cation shall provide transportation for such pupils to and from 
school except when in the judgment of such board of education, con­
firmed, in the case of a school district of the county school district, 
by the judgment of the county board of education, or, in the case 
of a city or exempted village school district, by the judgment of the 
probate judge, such transportation is unnnecessary. 

When transportation of pupils is provided the conveyance shall 
be run on a time schedule that shall be adopted and put in force 
by the board of education not later than ten days after the beginning 
of the school term and it must pass within one-half mile of the 
residence of such pupils or the private entrance thereto, unless the 
board of education determines that transportation within said dis­
tance of one-half mile of said residence or the private entrance 
thereto is unnecessary and impracticable. When local boards of 
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education neglect or refuse to provide transportation for pupils the 
county board of education may provide such transportation and the 
cost thereof shall be paid as provided in Section 7 610-1, General 
Code." 

Section 7732, General Code, granting authority to purchase and setting 

forth a partial payment plan for the purchase of school busses by boards of 

education, provides: 

"Boards of education, in the purchase of school buses and other 
equipment used in transporting children to and from school and to 
other functions as authorized by the boards of education shall be 
authorized to make such purchases on the following terms, to-wit; 
not less than one-fourth of the purchase price thereof shail be paid 
in cash; not less than an additional one-fourth of the purchase price 
thereof shall be paid within one year from the date of purchase; 
not less than an additional one-fourth of the purchase price thereof 
shall be paid within two years from the date of purchase; and the 
remaining balance if any of the purchase price thereof shall be paid 
within three years from the date of purchase. Such boards of edu­
cation shall be authorized to issue the notes of the school district 
signed by the president and clerk of the board of education, and 
specifying the terms of the purchase including deferred payments as 
provided above, which notes may bear interest at a rate not exceed­
ing four per cent. per annum. In the legislation under which such 
notes are authorized, the board of' education shall make provision 
for levying and collecting annually by taxation amounts sufficient 
to pay the interest and the specified portion of the principal; pro­
vided, however, that revenues, derived from local taxes or other­
wise, for the purpose of providing transportation of children or for 
defraying the current operating expenses of such district, may be 
applied to the payment of such interest and the retirement of such 
notes." 

By the terms of Section 7731, supra, boards of education are required, 

under certain circumstances, to provide transportation for pupils attending 

schools. Since a statutory duty is placed upon boards of education by Sec­

tion 7731, supra, it must be assumed that this section grants to boards of 

education an implied power to provide the means of discharging its duty. 

In Opinions of the Attorney General for the year 1927, Vol. II, at page 

1472, it was held: 

"Boards of education may in their discretion contract for the 
transportation of pupils for an entire school year or for a longer 
period if they deem it advisable, provided the general provisions of 
law with reference to the making of contracts by boards of educa­
tion are complied with." 

At page 14 73, of that opinion, it is stated: 
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" *~'* There is no statutory limitation on how this transport­
ation shall be provided other than the regulations set out in Sec­
tions 7731-1, 7731-2, and 7731-3, of the General Code, wherein 
requirements are made as to the designation of depots for gather­
ing the children, the kind of vehicle to be provided, and the quali­
fications of the drivers of these vehicles. 

Aside from these specific regulations, the statutes are silent 
as to the manner by which boards of education shall provide trans­
portation for the pupils." 

In an opinion rendered by the then Attorney General in 1930, a ques­

tion almost identical with the one presented here was considered. In said 

opinion ( Opinions of the Attorney General for 1930, Vol. II, p. 1133), it 

was held: 

"A board of education may legally lease a school bus for a two 
or three year period if in its judgment such action is for the best in­
terest of the schools under its control. Such a contract of lease may 
contain a provision granting the board the option to purchase at 
expiration of lease. However, such a lease must provide for the 
payment of a rental commensurate with the use of such bus, and 
such a contract may not be in fact a contract of purchase under 
the guise of a lease." 

At pages 1134 and 1135 of that opinion it is stated: 

"\,Vithout undertaking to review the various sections of the 
General Code which relate to the powers of boards of education, 
it may be stated that there are no express provisions which author­
ize such a board to either puchase or lease school busses. However, 
it is a well established rule that such boards have such implied power 
as is necessary to carry into effect the express powers granted to it. 
It is well known that the statutes make it the duty under certain 
circumstances for such boards to provide for the transportation of 
pupils; therefore it would seem that it may either contract for such 
purpose, or it may purchase busses and operate them itself, or if it 
chooses it is believed it may lease the same. HO\rever, each of the 
three methods above mentioned is complete in itself and where any 
one is employed, the board of education must proceed in good faith. 

There would appear to be no authority to purchase a school 
bus or other equipment on the installment plan. \Vhile such method 
is universally employed by individuals, it has not been the practice 
insofar as public officials are concerned. The power to purchase 
an article implies the pO\ver to pay for the same. In some instances 
the Legislature has expressly authorized the purchasing upon the in­
stallment plan, such as in the case of township trustees in the pur­
chase of road machinery equipment. However, the fact that the 
Legislature has specifically authorized such purchases in certain in­
stances would indicate that in other instances the power does not ex-
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ist. Of course, it is recognized that the practice is different with 
reference to leases. That is, the common practice in connection 
with leases is to provide for payment at stipulated intervals. 

It is clearly the law that a board of education has no power to 
purchase a school bus unless the certificate required under Section 
5625-33, General Code, is obtained to cover the entire purchase 
price. In the case you present, it is clear that the board under con­
sideration desires to purchase a bus and does not have the available 
money. It follows that it may not do indirectly that which it can­
not do directly. Of course, a board of education may lease a bus, 
with an option to purchase, if the stipulated rentals are commen­
surate with the use of the bus and it is not a purchase under the 
guise of a lease." 

From the above, it appears that boards of education have an implied 

power to lease school busses for transporting children but that such lease must 

in fact be a lease and not a subterfuge created to effect, for practical pur­

poses, a purchase which would othenvise be invalid. To test whether or not 

a lease is in fact a bona fide lease, the rentals paid for the use of the bus 

must be commensurate with the benefits derived from such use, and in all re­

spects reflects the use of sound discretion on the part of' such boards of edu­

cation. 

You state 111 your letter that generally the annual rental provided for 

in the lease is one-fourth the value of the bus. It is therefore obvious that at 

the end of the three year period prescribed in the lease the board of educa­

tion would have paid in rentals to the lessor three-fourths of the value of the 

bus. 

The contract of lease you present does not, however, set out the amount 

of money the board of education must pay on the dates specified when it has 

the power to exercise its right of option to purchase, thus it would be im­

possible to definitely state whether the rental to be specified would be com­

mensurate with the use of such bus. 

Since the rendition of the opinions above cited, the 93rd General As­

sembly enacted Section 7732, General Code, which became effective July 10, 

1939. 

A further question is now presented as to whether or not the enact­

ment of said section affects the conclusions above set forth. It will be observed 

that the provisions thereof grant to boards of education express power to 

purchase school busses, together with a further power to purchase such 
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equipment on a partial or installment payment plan, subject to certain defi­

nite limitations. Prior to the enactment thereof no doubt existed as to the 

implied power of boards of education to purchase school busses. Nothing 

appears in said section which indicates that the Legislature intended to di­

vest boards of education of their implied powers to provide such means of 

transportation as in their judgment they deemed best and it must therefore 

be concluded that thereunder boards of education merely acquired additional 

powers to those already existent. Therefore, inasmuch as Section 7732, Gen­

eral 'Code, has not in any way affected any of the implied powers of boards 

of education existing prior to the enactment thereof, the 1930 Opinion of the 

Attorney General above quoted would still be applicable to the instant case. 

In specific answer to your inquiry it is my opinion that a board of edu­

cation in carrying out its statutory duty under Section 7731, General Code, 

may lease a school bus for a period of three years. Such a lease is not ren­

dered invalid for the reason that it contains a clause granting to the lessee 

the right of option to purchase the bus so leased upon designated dates and 

for a specified amount. The rental specified in such lease must, however, be 

bona fide, commensurate and in keeping with the benefit derived by the board 

of education from the use of such bus. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT, 

Attorney C'-.eneral. 




